Meny Stäng

Kristianstad – 17 saker att göra och uppleva

Annons

Kristianstad, och området runt Kristianstad, bjuder på allt från slott och charmiga gårdar till härliga naturupplevelser och vällagad, närproducerad mat. Vi bjuder på våra bästa tips på sevärdheter, utflykter, restauranger och boenden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kristianstad överraskade

Kristianstad ligger i nordöstra Skåne, och är landskapets fjärde största stad. Ingen av oss visste speciellt mycket om Kristianstad innan vi reste hit, och vi måste säga att den här skånska kommunen överraskade oss positivt.

Det mest bestående minnet är den fantastiska maten vi åt när vi var här. Den ena restaurangen överträffade den andra när det gällde kreativitet och användning av lokala råvaror. Dessutom bjöd Kristianstad i maj på vackert gröna bokskogar.

Kristianstad i Skåne

Vår resa i Kristianstad

Vi besökte Kristianstad under en intensiv resa i maj i år. Först hälsade vi på våra vänner Daniela och Göran, som bor i Kristianstad och driver den proffsiga resebloggen Discovering the planet. De tog med oss till flera favoritställen, och när de jobbade fick vi låna deras bil så vi kunde se oss om på egen hand.

Lite senare anslöt ytterligare ett gäng svenska resebloggare och vi deltog i en pressresa i området, arrangerad av Kristianstads turistbyrå. Alla var måna om att visa upp det allra bästa, och därför har vi också många bra tips att bjuda på.

Restaurang i Kristianstad
Daniela och Peter äter fisksoppa på det trevliga rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

Att göra i Kristianstad

Här följer 17 tips på saker att göra i Kristianstad, samt i det närmaste området runt omkring. Berätta gärna om du har fler tips!

1. Stadsvandra i centrala Kristianstad

Vid ett besök i Kristianstad vill man förstås se sig om i stan. Man kan till exempel besöka den pampiga renässanskyrkan, Heliga Trefalighets kyrka, som invändigt är utrustad med en pampig barockorgel. Det är också värt att kolla in Kristianstads teater som ligger omgiven av den fina Tivoliparken.

2. Lär dig om djur och natur på Naturum

Centralt i Kristianstad ligger Naturum Vattenriket som är värt ett besök om man vill lära sig lite mer om djur och natur i regionen. Vattenrikets besökscenter ligger fint på pålar i vattnet, och blir nästan som en bro mellan naturen och staden. Inomhus finns utställningar och aktiviteter och om man vill kan man testa simulatorn “Opteryx”, som tar en med på en fartfylld färd både över och under vattenytan.

Göra i Kristianstad? Naturum Vattenriket
Göra i Kristianstad? Naturum Vattenriket

3. Prova tapas på Borgmästargården

Borgmästargården ligger centralt vid Stora Torg i Kristianstad och är både en trevlig restaurang och en populär bar. Vi gick hit för några mindre tapas en tidig kväll och hade riktigt trevligt. Dessutom var de där smårätterna naggande goda!

4. Njut av en god middag på Kippers källare

Kippers källare är en riktigt mysig restaurang mitt i centrala Kristianstad. Man sitter nere i ett källarvalv från 1600-talet och medeltidskänslan infinner sig direkt. Här serveras vällagade maträtter, med råvaror som är aktuella för säsongen. Jag valde kanin med blomkål och potatis. Riktigt gott!

Göra i Kristianstad? Besöka Kippers källare

5. Frossa i korv på korvcaféet Sotnosen

Två tjejer träffades på en restaurangskola – den ena hade en passion för korv och den andra drömde om att öppna ett café. Vad hände? Jo, Sotnosens korvcafé öppnade! När vi var här låg caféet på en omväg från Kristianstad, men trots det var det riktigt välbesökt.

Nu har tjejerna öppnat ett nytt och mer centralt ställe i Fornstugan i Kristianstad. Maten då? Waow! Vi åt en grym buffé här med hemlagade korvar, krämiga röror och en massa annat spännande. Perfekt tillsammans med en “korvabir”!

Uppdatering 2023: Detta ställe verkar ha stängt

6. Upptäck charmiga Åhus

Åhus ligger vid kusten i Kristianstads kommun, och är en riktig liten pärla med charmiga kvarter, en fin liten kyrka, en populär glassbåt och stränder där man kan sola och bada. Intressant nog så finns här också det lokala glassmärket “Ottoglass”, som säljs i stort sett överallt i Åhus förutom på just glassbåten. När man är i Åhus ska man heller inte missa att göra ett besök på Absolut Home.

7. Gå en guidad tur på Absolut Home

Absolut Vodka tillverkas i Åhus i Skåne, och det är också i det här området varumärket har sin historia. Idag kan man gå en guidad tur på Absolut Home, vilket är en riktigt intressant upplevelse. Turen slutar med en cocktail-workshop, där man får lära sig att göra en en cocktail eller en mocktail – alltså en drink med eller utan alkohol.

Absolut Home i Åhus, Kristianstad kommun

8. Ströva längs Ålakusten

Ålakusten är den kuststräcka som börjar vid Stenshuvud i söder och avslutas i Åhus i norr. Här har man specialtillstånd att under en viss period fånga ål, och området är känt både för “ålabodar” och “ålagillen”.

Vi hittade till Tvillingboden och mötte några av ålafiskarna som berättade om arbetet. Här arrangeras också traditionella ålagillen så som man “alltid” har gjort. På webbsidan står att läsa att “Vi lever på 2000-talet, men här nere på stranden har tiden stått stilla sedan minst 1800-talet”.

9. Ät på minirestaurangen Pia’s Kitchen

Pia’s Kitchen ligger bland tallskogarna i Nyehusen, vid Ålakusten. Den lilla restaurangen ligger i ett sommarstugeområde utanför centrala Kristianstad, och det är svårt att ana att en gourmetrestaurang döljer sig i den lilla stugan.

Pia’s Kitchen har plats för 8 gäster och har öppet för middag fyra dagar i veckan, året om. Här skapas ständigt nya 7-rättersmenyer, som komponeras med hjälp av lokala råvaror från gårdar och bönder i närområdet. Middagen här var en av de bästa på mycket länge!

10. Gör en utflykt till Ivön

Ivön ligger i Ivösjön i Kristianstads kommun, drygt 20 minuter norr om Kristianstad med bil. För att ta sig ut till ön tar man en liten gratis bilfärja, som går tre gånger i timmen. På ön möts man av rapsfält och äppelträd, och här finns också naturreservatet Ivö klack, de fossilrika grottorna Ugnsmunnarna samt två campingar.

Göra i Kristianstad? Utflykt till Ivön

11. Besök Bäckaskogs slott

Alldeles i närheten av färjan till Ivön ligger Bäckaskogs slott, som byggdes upp av danskarna på medeltiden, efter att från början ha varit ett mer anspråkslöst munkkloster. Här där du kan ta in för en mysig slottsweekend, fika på slottscaféet eller kanske ta en promenad i den vackra parken. Själva gav vi oss av på “jakten på hästgraven” – Karl XV:s häst är nämligen begravd med en stor gravsten i parken.

12. BeundrA Vittskövle slott

Ett annat vackert slott som är värt att se är Vittskövle slott. Byggnaden en av de bäst bevarade renässansborgarna i Sverige och är också Skånes största borgbyggnad med över 100 rum. Slottet ägs idag av släkten Stjernswärd och visas inte upp för allmänheten. Det går däremot utmärkt att kika på slottet utfrån och få med sig några foton.

Slott i Kristianstad i Skåne

13. Vandra till Forsakar vattenfall

Forsakarravinen är ett naturreservat vid Linderödsåsens östra sluttning, strax söder om Kristianstad. Den 40 meter djupa ravinen har en gång i tiden bildats av forsande smältvatten från inlandsisen. Den vackra bokskogen växer tät, men det finns också andra lövträd, ormbunkar och mossor. I ravinen finns också Skånes två högsta vattenfall, med en fallhöjd på 10 respektive 8 meter.

Det är väldigt fint att göra en kort och enkel vandring, eller promenad om man så vill, här. Skogen känns nästan trolsk och det är inte helt svårt att förstå att det uppkommit idéer om att olika väsen bor här, som pysslingar, näcken och skogssnuvan …

14. Bo över i en “kokong” på Cocoon meetings

Om man vill bo naturnära en natt, utan vare sig el eller vatten men med en magisk utsikt, ska man definitivt prova att boa in sig i en “kokong” på Cocoon meetings i Degeberga. Faciliteter som el och dusch finns i huvudbyggnaderna, och där har man också tillgång till en fantastiskt restaurang med lokalproducerade och säsongsanpassade råvaror.

Göra i kristianstad? Bo på Cocoon meetings

15. Upplev “riktiga” Skåne vid Blåherremölla

När vi kom till Blåherremölla, som ligger i Degeberga söder om Kristianstad, kändes det som att vi fick uppleva det “riktiga” Skåne. Här möttes vi av en kvarn (eller “mölla” som man säger här), en skånsk flagga, gamla hus med stråtak och ett litet café med hembakta kakor.

Den ideella föreningen Blåherremöllas vänner driver “Mötesplats Blåherremölla” med sommarcafé (framför allt öppet på helger) och andra aktivitet. Fascinerande är att man fortfarande mal mjöl i den gamla kvarnen, precis på samma sätt som man gjorde förr.

16. Handla i butiken “Färg från Förr”

Butiken “Färg från förr” ligger i Hörby kommun strax söder om Kristianstad. Butiken ligger i ett charmig rött hus och även om den inte är stor, så känns det som att man kan spendera lång tid här. Som namnet antyder så finns det en avdelning med färg, men här hittar man också allehanda roliga och fina prylar från förr.

Vissa dagar har också det lilla caféet “Kagan” i huset öppet. Kaffet och kakan kan avnjutas i ett litet rum som snarast ser ut som mormors mors. Också här kan man titta på prylar. Länge.

17. Ta in på retreat på qigong-templet Yangtorp

Nästan alldeles intill butiken “Färg från förr” ligger en byggnad som ser ut att komma från en helt annan värld. Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel på den skånska landsbygden. Hit kan man komma för retreats, för att bo på hotellet eller för att hålla konferenser. Restaurangen håller ibland också öppet för allmänheten. Om inte annat så är det fascinerande att se hur det astiatiska templet plötsligt uppenbarar sig i det skånska landskapet.

Yangtorp i Skåne

Var kan man bo i Kristanstad?

Det finns förstås flera olika hotell att välja på, både i centrala Kristianstad och runt omkring. Vi bodde på First Hotel Christan IV, som har ett mycket bra och centralt läge mitt i stan. Om man vill att boendet ska vara en upplevelse, och inte bryr sig om att bo centralt, kan man till exempel passa på att bo i ett slott. Du som reser med campingfordon hittar tips på campingar och ställplatser i faktarutan.

Hotell i Kristianstad

Mer att göra i Kristianstad?

Det finns flera olika museer i Kristianstad, som till exempel Regionmuseet. Om du hellre vill uppleva natur finns det gott om både vandringsleder och cykelleder, och du kan till exempel ta dig till naturområdet Kjugekull. Ett annat ställe som vi hörde varmt om, är Minas Chokladstudio som ligger mellan Trolle Ljungby slott och Tosteberga. Om du vill veta vad som är på gång och aktuellt kan du kolla in Kristianstads evenemangskalender.

Se och göra i Kristianstad
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du varit i Kristianstad? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Kristianstad?

Fakta om Kristianstad och Kristianstad kommun

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Folkmängd: Drygt 40 900 i tätorten (2018) och drygt 85 000 i hela kommunen (2019).
 • Sevärdheter i Kristianstad: Stora Torg och skulpturen Ikaros av Palle Pernevi, Rådhuset, Frimurarhuset, Stora Kronohuset, Heliga Trefalighetskyrkan, Norre Port och Kristianstads teater.
 • Museer: Naturum Vattenriket, Regionmuseet, Kristianstads konsthall, Artillerimuseet, Järnvägsmuseet, Filmmuseet, aRt town och Absolut Home.
 • Slott och borgar: Bäckaskogs slott, Trolle Ljungby slott, Ovesholms slott, Vittskövle slott, Maltesholm, Karsholm, Råbelövs slott, Wanås slott, ruinerna av den medeltida fästningen Aosehus samt Lillöborgen.
 • Turistinformation: Turistinfo hittar du i Medborgarcenter, Rådhus Skåne i centrala Kristianstad.

Kristianstads historia

 • Grundande: Staden grundades efter Kalmarkriget 1614, av den danske kungen Kristian IV. För att skydda staden mot svenskarna byggdes den som en fästning, med vallar, vallgravar och bastioner.
 • Från dansk till svensk stad: Skyddet mot svenskarna räckte inte, och Kristianstad blev en svensk stad vid freden i Roskilde år 1658.
 • 1800-tal: En stor stadsbrand härjade år 1847 och 36 gårdar förstördes. År 1849 bestämdes att fästningsvallarna i staden skulle rivas, och i och med det kunde man också dra järnväg fram till staden. De sista delarna av vallarna revs dock först runt år 1910.
 • Militärstad: Kristianstad var länge en viktig garnisonstad med flera regementen. Stora delar försvann under försvarsneddragningarna i början på 1990-talet och istället flyttade Högskolan Kristianstad in i ett av regementen.

Resa till Kristianstad

 • Flyg: Man kan bland annat flyga direkt med BRA flyg från Bromma flygplats till Kristianstad Österlen Airport, som ligger 20 minuter utanför Kristianstad.
 • Tåg: Det går tåg mellan Kristianstad och Hässleholm (20 minuter) och i Hässleholm ansluter man till stambanan Stockholm-Malmö.
 • Bil: Körsträckan från Stockholm till Kristianstad är 55 mil och det tar drygt 5,5 timme att köra om man räknar ren körtid. Från Göteborg är det 26 mil och det tar cirka 3 timmar att köra.
 • Buss: Man kan resa med Skånetrafiken från en mängd olika platser i Skåne. Bergkvara buss kör till och från olika platser i Sverige.

Restauranger i Kristianstad

 • Borgmästargården – Mellanrätter samt bar med drinkar och cocktails. Tyggårdsgatan 1, Kristianstad
 • Kippers källare – Källare med klassiska middagar. Östra Storgatan 9, Kristianstad
 • Sotnosens korvcafé och drakhus – Korv och husmanskost på nytt sätt. Fornstugan, Västra Boulevarden 33, Kristianstad
 • Rökeriet mellan Åhus och Yngsö – Fokus på fisk och skaldjur, samt även privata fester. Yngsjövägen 226, Åhus
 • Pia’s Kitchen – 7-rätters gourmetmåltider i en stuga bland tallarna. Snäckvägen 19, Yngsjö (Nyehusen)
 • Absolut Home The Villa – Restaurangen vid Absolut Home är listad på White Guide. Vallgatan 5, Åhus
 • Cocoon meetings – Måltider på lokalproducerade råvaror. Borråkravägen 60-11, Degeberga

Boende i Kristianstad

 • Hotell: First Hotel Christian IV, Västra Boulevarden 15 Kristianstad
 • Annorlunda boende: Cocoon meetings, Borråkravägen i Degeberga
 • Slott: Bäckaskogs slott, Barumsvägen 255 i Fjälkinge
 • Fler boenden: Dessutom finns förstås fler hotell, stugor och lägenheter.

Campingar och ställplatser i Kristianstad

 • Landöns CampingLandön camping är en säsongsöppen camping i Fjälkinge.
 • First Camp Åhus First Camp i Åhus är en camping som också erbjuder ställplatser för husbilar.
 • Yngsjö Camping – Yngsjö camping och havsbad ligger vid kusten.
 • Charlottsborgs Camping – Charlottborgs camping och vandrarhem ligger 3 kilometer från Kristianstads centrum
 • Naturum i Kristianstad – Vattenriket ställplats utan service, vid Naturum Vattenrikets parkering. Ställplatsen är tillgänglig för husbilar mellan 17:00 och 10:00.
 • Åhus Seaside – Nära havet i Åhus finns en ställplats för 100 husbilar. Koordinater: 55.93707650, 14.31616790, Koordinater: 55°56’13.48″N, 14°18’58.2″E
 • Gamla skolan i Yngsjö – Ställplatser finns 1,5 kilometer från havet. Möjlighet att tömma gråvatten finns. Koordinater: 55.84431690, 14.20031590, Koordinater: 55°50’39.54″N, 14°12’1.14″E

Prenumerera på vårt nyhetsbrev