Meny Stäng

Att göra i Malmö – 28 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Malmö? Denna skånska stad bjuder på en hel del, i form av charmiga kvarter, härliga badstränder och spännande sevärdheter. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Malmö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad, och samtidigt den storstad i Sverige som ligger närmast kontinenten. Här hittar du historia och sevärdheter, men också en mångkulturell storstadsvibe.

Vi har besökt Malmö två gånger i år. Först stannade vi i staden några dagar innan vi reste ner i Europa. Sedan stannade vi ytterligare några dagar när vi kom tillbaka till Sverige. Vi har tagit oss runt med cykel och utforskat staden intensivt. Och vi måste säga att vi gillar Malmö riktigt mycket!

Göra i Malmö

Malmö ligger i västra Skåne, cirka 27 kilometer sydväst om Lund.

Vad kan man göra i Malmö?

Vad kan man då göra i Malmö? Denna fina skånska stad bjuder på allt från street art och annorlunda museer till mysiga uteserveringar och fina badplatser. Här är våra bästa tips.

1. Upptäck Malmö med cykel

Malmö är en fantastisk stad att upptäcka med cykel. Det finns gott om cykelvägar och det är enkelt att ta sig runt med cykel överallt. Om du inte har med dig egen cykel finns cyklar att hyra, till exempel via Rentbike eller Malmö by bike.

Göra i Malmö - cykla

2. Bada vid Ribbersborgs strand och Kallbadhuset

Ribbersborgs stand, eller Ribban som stranden kallas i folkmun, är en lång sandstrand som löper längs med kusten i den södra änden av Malmö. Fina sommardagar är det omåttligt populärt att bada här, och cyklar står parkerade längs hela den långa stranden.

Vid stranden finns gott om kiosker och offentliga toaletter samt utegym, volleybollplaner, ett tillgängligt bad, en hundrastplats samt ett avgränsat område för nakenbad. Dessutom hittar du Ribbersborgs kallbadhus här, där du både kan bada och basta, alla tider på året.

3. Umgås på uteserveringar vid Lilla torg i Malmö

Lilla torg är ett mysigt litet torg som fungerar som en populär mötesplats. Här ligger bland annat många restauranger med trevliga uteserveringar, och när vi var här i våras var det just här vi mötte upp våra vänner för en öl och några timmar med trevligt umgänge.

4. Upptäck Möllevångstorget

Ett annat torg som förtjänar att upptäckas är Möllevångstorget, som ligger i stadsdelen Möllevången. Området, som ofta kallas ”Möllan” i folkmun, är en plats där du både kan handla grönsaker och möta kulturer från hela världen. Strax intill ligger det lilla köpcentret ”Mitt Möllan”, med en del annorlunda butiker.

Möllevångstorget

5. Spana in Sankt Petri kyrka

Sankt Petri kyrka, som ligger i centrala Malmö, är en vacker kyrka med en historia från början av 1300-talet. Kyrkan är byggd som en basilika med tre skepp och tvärskepp, i en stil som kallas baltisk tegelgotik, och är vigd åt helgonen Sankt Petrus och Sankt Paulus.

WIFI.se
St Petrikyrkan

6. Beundra Sankt Johannes kyrka

En annan fin kyrka som du hittar i Malmö är Sankt Johannes kyrka. Denna kyrka är betydligt nyare och byggdes så sent som 1903-1907, efter ritningar av arkitekten Axel Anderberg.

Sankt Johannes kyrka

Kyrkans triumfbåge pryds av den svenske reformatorn Olaus Petri och hans danska motsvarighet Claus Mortensen, som en hyllning till Malmös danska historia. I kyrkan finns också en avbild av Martin Luther samt en matta formgiven av textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström.

Sankt Johannes kyrka

7. Lek med barnen i Folkets park

Malmö Folkets Park grundades redan år 1891, och är därmed Sveriges första folkpark. Idag är detta en omtyckt och väldigt populär park, inte minst för barnfamiljer. Här finns karuseller, Barnens Scen, terrarium, äventyrsgolf och lekplats. Vintertid förvandlas plaskdammen till en skridskobana.

Även ungdomar och äldre kan ha glädje av parken. Ibland arrangeras utomhuskonserter här. Det finns också flera restauranger i parken, och en av dagarna blev det lunch för oss här, i form av en vegetarisk lasagne. Trevlig stämning!

8. Strosa i Pildammsparken

En annan fin park i Malmö är den som heter Pildammsparken. Dammarna i parken fungerade från början som vattenreservoar för befolkningen, och pilarna planterades för att förstärka dammens skyddsvallar.

År 1914 användes parken som plats för den stora Baltiska utställningen, som visade det senaste inom teknologi och design, och som lockade nästan en halv miljon besökare.

Efter utställningen färdigställdes parken utifrån förslag från den danske landskapsarkitekten Erstad-Jörgensen, och parken reviderades sedan i klassicistisk stil 1926. Idag är detta en stor och grön park, som nästan känns monumental med sina enorma välansade träd.

9. Hyr en trampbåt i Malmö kanal

Ett härligt sätt att uppleva Malmö en sommardag är att hyra trampbåt, och ta dig fram på egen hand längs Malmös kanaler. Trampbåtarna hyrs vid Amiralsgatan och du betalar 200 kronor för att hyra en båt i en timme (2022).

Göra i Malmö - trampbåt

På väg till uthyrningen, vid Davidshallsbron från 1938, kan du förresten spana in konstverket ”Way to go” av Åsa Maria Bengtsson, som är ett minnesmärke över sceniska artister som genom sitt yrkesliv förgyllt Malmö. Bredvid skorna såg vi bland annat namn som Anita Ekberg och Git Gay.

10. Åk en sightseeingtur med Stromma

Om du vill följa med på guidad tur på vattnet kan du istället ge dig av på sighsteeingtur med Stromma. Den vanliga turen tar 50 minuter. Samma företag erbjuder uthyrning av picknickbåten GoBoat och sightseeing med buss.

Göra i Malmö - Stromma

11. Kolla in Disgusting Food Museum

Disgusting Food Museum ligger i centrala Malmö, och visar upp cirka 80 av världens äckligaste rätter. Vad sägs om grillat marsvin, tarantella eller fermenterad haj? På museet kan du titta, lukta och eventuellt även prova vissa rätter. En annorlunda och spännande sak att göra i Malmö!

Göra i Malmö - Disgusting Food Museum

12. Se konst på Moderna museet

Om du gillar konst vill du inte missa Moderna museet i Malmö. Museet har funnits i Stockholm sedan 1958 och invigdes 2009 i Malmö. Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst, med en samling från 1900-talet och framåt.

Göra i Malmö - Moderna museet

13. Lär om historia på Teknikens och Sjöfartens hus

I Teknikens och Sjöfartens hus hittar du utställningar inom teknik, fordon, sjöfart och vetenskap. Här finns även båtlekrum och museibutik. Eftersom museet ingår i ”Malmö museer” gäller biljetten både för detta museum samt för de museer som ligger på Slottsholmen, inklusive Malmöhus slott, Akvariet och Malmö konstmuseum.

Göra i Malmö - Sjöfartsmuseet

14. Handla fisk vid ”Fiskehoddorna”

Strax intill Teknikens och Sjöfartens hus, på Banérskajen, ligger de charmiga ”fiskehoddorna”. Denna typ av fiskebodar blev vanliga i slutet av 1800-talet, då det fanns många fiskare i Malmö. En grupp bodar har sparats och här kan du idag handla färsk fisk, inlagd sill eller rökt fisk från eget rökeri.

15. Besök Malmöhus slott

En sak som du inte vill missa att göra i Malmö är att besöka Malmöhus slott, som är Nordens allra äldsta bevarade renässansslott. Slottet uppfördes mellan 1526 och 1539, på platsen där Erik av Pommern tidigare låtit bygga ett kastell. Slottet har fungerat som residens för en lång rad länsherrar, och senare även som fängelse.

Slottet håller öppet för besökare och man kan se flera spännande platser och rum, såsom porttornet, riddarsalen, kungens dagligrum och kungens kammare. Det finns också en fin och engagerande utställning om de som hamnade i onåd, och tvingades utstå olika otrevliga straff.

16. Se utställningar på Malmö museer

Malmöhus slott ingår i ”Malmö museer”, som inkluderar mycket mer än ”bara” slottet. Det innebär att man, när man betalar inträde, får tillgång till övriga museer på Slottsholmen samt Teknikens och Sjöfartens hus.

På Slottsholmen finns förutom själva slottet även Malmö konstmuseum, som har en av Sveriges största samlingar av konst, samt ett akvarium med fiskar, reptiler, spindlar och andra spännande djur. Dessutom visas många olika tillfälliga utställningar. Med andra ord finns mycket att se!

17. Promenera i Slottsparken och Kungsparken

Slottsparken och Kungsparken är två väldigt centrala parker som är fina att promenera runt i. I Slottsparken finns bland annat en damm och en av stadens temalekplatser, nämligen sagolekplatsen.

Kungsparken är från mitten av 1800-talet och därmed Malmös äldsta park. I denna romantiska park hittar du bland annat exotiska träd, en grotta, konstverk och en fontän.

18. Kolla in stadsbiblioteket

I Slottsparken hittar du också Malmö stadsbibliotek, som består av tre byggnadsmässigt väldigt olika huskroppar: Cylindern, Ljusets kalender och Slottet. För lokalbor utgör biblioteket en omtyckt resurs för studenter och andra, men byggnaden är värd att kolla in även för dig som är turist.

Göra i Malmö - stadsbiblioteket

19. Upplev Malmös street art

Street art-festivalen Artscape grundades i Malmö 2014, vilket ledde till att staden fick många fina väggmålningar, skapade av konstnärer från hela världen. Med tiden har konstverken blivit fler och fler, och du kan hitta dem både i centrala Malmö, och i stadens olika förorter.

Street Art i Malmö

20. Ta en selfie vid Turning Torso

En byggnad som du inte kan undgå att se när du besöker Malmö är Turning Torso. Denna skyskrapa, som är både Sveriges och Nordens högsta, syns nästan var du än befinner dig i staden. Byggnaden, som ligger på Lilla Varvsgatan i Västra hamnen, invigdes den 27 augusti 2005.

Turning Torso är 190,4 meter hög och huvudsakligen ett bostadshus. Förutom att byggnaden är hög så gör den speciella arkitekturen att den är sevärd. Faktum är att detta är världens första vridna skyskrapa.

Turning Torso

21. Häng vid Västra Hamnen

Om du tagit dig till Västra hamnen för att se Turning Torso kan du passa på att se dig omkring. Den här stadsdelen har genomgått stora förändringar under de senaste decennierna. Från att ha varit ett nedgånget industriområde har detta blivit en attraktiv stadsdel med fokus på hållbarhet.

När vi var här var det strålande sommarväder och den fina badplatsen var full av soldyrkare. Vi spanade också in Stapelbäddsparken, som är ett stort område med bland annat skatepark, boulderpark och rollerderbybana. Här ligger dessutom cykelhotellet Ohboy, som imponerade på oss med sin härliga grönska. Här ingår en cykel i varje rum!

22. Ät gott på Malmö saluhall

Malmö saluhall är en inbjudande plats både för gourmeter och för alla andra hungriga. Här finns delikatessdiskar med ost och choklad, samt massor av stånd där du kan handla en enkel måltid i form av exempelvis hamburgare, husmanskost eller falafel.

Göra i Malmö - saluhallen

23. Prova falafel

Falafel beskrivs ofta som Malmös paradrätt nummer 1, och det finns otaliga ställen där man kan hitta en god variant av denna maträtt. För vår del föll valet på Malmö saluhall, eftersom vi hade vägarna förbi här när vi var hungriga. Här blev det en riktigt god falafel med halloumi som bonus.

Göra i Malmö - äta falafel

24. Shoppa på Emporia i Malmö

För dig som gillar att shoppa finns det förstås en lång rad gallerior och shoppinggator i Malmö. Den galleria som sticker ut mest är kanske Emporia, med sin futuristiska och läckra design. I detta köpcentrum, som ligger nära Malmö Arena i den sydvästra delen av staden, hittar du runt 180 butiker och restauranger.

Göra i Malmö - shoppa på Emporia

25. Gå på teater

För den som gillar teater finns det en hel del att välja på i Malmö. Malmö stadsteater sätter upp ett 15-tal produktioner varje år och har tre scener: Hipp, Intiman och Studion, även om Hipp för tillfället är stängd för renovering. Dessutom finns bland annat Malmö Opera och Nöjesteatern.

26. Gör en utflykt till Jakriborg

Jakriborg är ett bostadsområde mellan Malmö och Lund, som ser ut som ett mellanting av en medeltida Hansastad och en modern sagostad. Här kan du se färgglada hus med branta tak, kullerstensgator och skyltar om ”specerier” och ”charkuterier”.

Bostadsområdet är inte alls så gammalt som det kan förefalla, utan uppfördes på 1990-talet av arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson. Att göra en utflykt hit över dagen är intressant!

Jakriborg

27. Ta en tur över Öresundsbron – till Köpenhamn

Öresundsbron är en 15,9 kilometer lång bro som förbinder Malmö (Lernacken, Limhamn-Bunkeflo) med Köpenhamn (Kastrup, Amager). Bron öppnade den 1 juli 2000, och förde genast Sverige och Danmark lite närmare varandra. Om du tar en tur över bron kan du passa på att besöka den härliga danska huvudstaden Köpenhamn.

Öresundsbron

28. Ta färja till Travemünde i Tyskland

Från Malmö är det inte enbart nära till Danmark, utan också till Tyskland. Rederiet Finnlines trafikerar linjen Malmö – Travemünde, varifrån du har nära till Lübeck och hela den tyska Östersjökusten. Om du väljer en färja som går sent på kvällen kan du sova större delen av resan och sedan vakna upp nästa morgon i Tyskland, redo för nya äventyr.

Finnlines Malmö - Travemünde

Mer att göra i Malmö för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Malmö utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

  • Ebbas hus är Malmös minsta museum – ett gathus med bostad från 1910-talet. För tillfället stängt för renovering. (Snapperupsgatan 10)
  • Form Design Center är ett museum med utställningar om modern design, mönster och arkitektur. (Toffelmakaren, Lilla Torg 9)
  • Knutna pistolen (eller Non-Violence) är en bronsskulptur av Carl Fredrik Reuterswärd. (Nära Malmö centralstation)
  • Malmö Live är ett konserthus. (Dag Hammarskjölds torg 4)
  • Malmö moské är den näst äldsta moskébyggnaden i Sverige. (Jägersrovägen 90)
  • Stortorget är ett historiskt torg där du kan se landshövdingeresidenset, Malmö rådhus, Kockska huset, Hotell Kramer och Apoteket Lejonet samt en ryttarstaty över kung Karl X Gustav.
Göra i Malmö

Mer att göra i Malmö för dig som gillar mat och dryck

Gillar du god mat och dryck? Här hittar du ännu fler tips på saker att göra i Malmö som passar för gourmeter.

  • Gourmetgården Katrinetorp serverar svensk närodlad mat. (Katrinetorps allé 1)
  • Kitchen & Table Malmö är en restaurang högst upp i Clarion Hotel & Congress, med oslagbar utsikt över staden. (Dag Hammarskjölds torg 2)
  • Malmö Arena Hotel har en skybar. (Hyllie Boulevard 12)
  • Malmö Brewing Co & Taproom är ett ölbryggeri som arrangerar ölprovningar. (Bergsgatan 33)
  • Malmö chokladfabrik tillverkar premiumchoklad. (Virkesvägen 9, Oxie)
  • Sherlocked arrangerar Escape Games och äventyr, vilket kan avslutas med mat och dryck. (Östergatan 5)
 Clarion Hotel & Congress
Clarion Hotel & Congress

Mer att göra i Malmö för dig som gillar shopping

Gillar du att shoppa? Då har du kommit rätt, för i Malmö finns ett stort utbud av gallerior och butiker.

  • Caroli köpcentrum ligger vid Caroli kyrka. (Östergatan 32)
  • Entré är ett köpcenter mellan norra motorvägsinfarten till Malmö och Värnhemstorget. (Fredsgatan 10)
  • Folk å Rock är en skivbutik, där du också hittar ett café. (Lilla Torg 4)
  • Hansa citygalleria ligger mitt i Malmö city, med shopping, mode och mat. (Stora Nygatan 50-56)
  • Mobilia är ett av Malmös större köpcentrum, med flera hundra butiker. (Per Albin Hanssons väg 40)
  • Shoppinggator finns bland annat i form av Södergatan, Skomakaregatan, Baltzargatan och Södra Förstadsgatan.
  • Triangeln är ett centralt köpcentrum i Rådmansvången. (Södra Förstadsgatan 41)
Malmö

Mer att göra i Malmö för dig som gillar evenemang

Det finns förstås också en hel del att göra i Malmö för dig som gillar event, evenemang och festivaler. Här hittar du fler tips.

  • Casino Cosmopol är ett casino, som arrangerar många olika event.(Slottsgatan 33)
  • Damfotboll kan du se på Malmö idrottsplats. FC Rosengård är en fristående damfotbollsförening.
  • Fotbollsmatcher kan du se på Eleda Stadion (Nya Malmö Stadion), både allsvenska och internationella matcher.
  • Jägersro är Sveriges äldsta stationära tävlingsbana för hästsport. Här arrangeras trav och lopp. (Jägersrovägen 212)
  • Malmöfestivalen är en återkommande festival i augusti varje år.
  • Malmömässan är en plats för olika mässor, såsom exempelvis Seniormässan.
  • Malmö Redhawks är en ishockeyklubb som spelar på Malmö Arena.
Seniormässan i Malmö 26-28 april 2022

Mer att göra i Malmö för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du fler förslag på saker att göra i Malmö, samt i stadens närhet, här.

  • Beijers park är en park i östra Malmö, där olika fågelarter håller till. (Östra Fäladsgatan 42)
  • Bokskogen, eller Torups rekreationsområde, är ett skogsområde mellan Bara och Svedala. (Torupsvägen 230, Bara)
  • Dalby stenbrott, i Dalby sydost om Lund, bjuder på lummig bokskog och en populär badplats, med hopp från höga klippor.
  • Dalby Söderskogs nationalpark utanför Lund är Sveriges minsta nationalpark.
  • Lomma Beach är en sandstrand, cirka en mil norr om centrala Malmö.
  • Naturum Öresund berättar om havet och livet under ytan. (Ribersborgsstigen 4, Limhamn)
Naturum Öresund

Mer att göra i Malmö för dig som reser med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Malmö för familjer med barn eller tonåringar.

  • Busfabriken erbjuder ett lekland med djungeltema. (Jägersrovägen 202)
  • Funnys äventyr är en värld full av sagor. (Per Albin Hanssons väg 36D)
  • Hylliebadet är ett badhus, framför allt för familjer med yngre barn. (Hyllievångsvägen 20)
  • Klättercentret är för alla som vill testa klättring. (Kopparbergsgatan 8)
  • Leo’s lekland har tusentals kvadratmeter för lek och äventyr. (Stadiongatan 24)
  • Race House har världens längsta inomhusbana för gokart. (Bjurögatan 48)
  • Temalekplatser finns det gott om i Malmö, exempelvis Afrikaparken, Cirkuslekplatsen, Djungellekplatsen, Nangijalalekplatsen, Vattenlekplatsen och Äventyrslekplatsen. Du hittar alla på stadens webbplats.
Hylliebadet

Var kan man bo eller stå med husbilen

I Malmö finns många hotell, bed & breakfasts och lägenheter att välja på. Vi reste med husbil och har därför inga specifika tips på hotell, även om vi tyckte att cykelhotellet Ohboy i Västra hamnen såg väldigt charmigt ut.

Själva har vi spenderat en rad nätter på ställplatsen Lagunen, som ligger vid Lagunen småbåtshamn, på Vaktgatan 9 i Limhamn. Här har man bra cykelavstånd till centrum och det finns all service man behöver, inklusive el. Här hittar du ytterligare platser där du kan stanna över natten med husbil i Malmö:

  • Ellygården, Lockarps kyrkoväg 21 (ställplats)
  • First Camp Sibbarp, Strandgatan 101, Limhamn (premiumcamping)
  • Grand Circus Hotel, Södra Bulltoftavägen 51 (camping)
  • Limhamns gästhamn, Vågbrytarvägen (ställplats)
  • Margaretapaviljongen parkering, Pildammsparken (parkeringsplats)
Ställplats Lagunen

Mer att se och göra i närheten av Malmö

Skåne är fyllt av fina och fantastiska platser! I närheten av Malmö kan vi bland annat rekommendera besök i härliga Lund, fina Landskrona, spännande Helsingborg, mysiga Trelleborg, vackra Skanör och charmiga Ystad. Klicka på länkarna för läsning ovan eller artiklarna nedan för mer läsning och massor av tips!

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Ännu fler tips på saker att göra i Malmö?

Har du besökt Malmö? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Malmö? Berätta gärna!

Fakta om Malmö

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skånes län
  • Kommuner: Malmö, Burlöv, Lomma
  • Distrikt: Sankt Johannes, Sankt Pauli, Sankt Petri, Kirseberg, Slottsstaden, Möllevången, Sofielund, Västra Skrävlinge, Husie, Eriksfält, Södra Skallerup, Fosie, Kulladal, Hysie, Limhamn, Burlöv, Bunkeflo, Oxie
  • Folkmängd: Cirka 325 000 i tätorten och 353 000 i kommunen (2022)
  • Namnet: Ortsnamnet Malmö (belagt i form av Malmöghae runt år 1170) är en sammansättning av ”malm” (i betydelsen sand eller grus) och ”högar”.
  • Storstadsområde: Stormalmö eller Stor-Malmö är ett av SCB:s tre definierade storstadsområden i Sverige och omfattar tolv kommuner. Utöver Malmö ingår Lund, Trelleborg, Burlöv, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Svedala, Vellinge, Eslöv, Höör och Skurup.
  • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till malmö

  • Flyg: Du kan ta flyget till Malmö från många olika orter i Sverige. Du landar på Malmö Airport, som tidigare hette Sturups flygplats.
  • Tåg: Du kan resa till Malmö från olika svenska orter med SJ eller Snälltåget. Du kan också ta tåget från Köpenhamn.
  • Bil/husbil: Naturligtvis kan du ta bilen till Malmö. Från Stockholm kan du ta E4:an till Helsingborg, och därefter fortsätta på E6 till Malmö. Körsträckan är 618 kilometer och tar cirka 6,5 timme att köra.

Att ta sig runt i Malmö

  • Promenera: Om du inte planerar att ta dig alltför långa sträckor är Malmö en trevlig stad att promenera i.
  • Cykla: Malmö är en utmärkt cykelstad. Det finns gott om cykelbanor och det är smidigt att ta sig runt med cykel. Cyklar finns även att hyra, till exempel via Rentbike eller Malmö by bike.
  • Bil/husbil: Inne i centrala stan är det mest jobbigt att köra bil, men om du ska besöka platser i stadens utkant kan det naturligtvis vara smidigt att ta bilen.
  • Buss: Du kan också ta dig runt i staden med buss, som sköts av Skånetrafiken.
  • Taxi: Om du behöver ta en taxi finns det flera bolag att välja på, till exempel Taxikurir, Taxi Malmö med flera.

Malmös historia

  • 1100-talet: Malmö var en kyrkby som låg på platsen för nuvarande Triangeln.
  • 1200-talet: En stad anlades vid kusten, och denna övertog byns namn. Eventuellt var det den danske ärkebiskopen som anlade staden, som kommunikationsort mellan Köpenhamn och Lund.
  • 1300-talet: Det rika fisket i Öresund bidrog till att staden expanderade. Med tiden fick Malmö en större betydelse än Lund. De äldsta byggnaderna, vid Adelgatan och Sankt Petrikyrkan, härstammar från denna tid. Malmöhus slott byggdes också.

1500-talet till 1600-talet

  • 1500-talet: Malmö upplevde en ekonomisk glansperiod.
  • 1534-1536: Malmö spelade en roll i ”Grevefejden”, som handlade om att återinsätta kungen Kristian II, men Malmö förlorade kampen. Den nye kungen, Kristian III, lät gräva en vallgrav runt slottet.
  • 1658: Roskildefreden innebar att Malmö blev svenskt.

1700-talet till 1800-talet

  • 1700-talet: I slutet av 1700-talet byggdes en riktig hamn, och Malmö började återhämta sig efter en tuff period.
  • 1800-talet: Staden började växa på nytt.
  • 1860-talet: Malmö passerade Norrköping i storlek, och blev Sveriges tredje största stad.
  • Sekelskiftet: Staden fick elektricitetsverk och nytt gasverk. Den tidigare hästspårvägen elektrifierades och spårvägsnätet byggdes ut.

1900-talet

  • 1918: Spanska sjukan kom till staden och 725 människor dog, fram till 1921.
  • 1950- till 1970-talet: Tillväxt gjorde att staden byggdes ut med flera nya bostadsområden.
  • 1990-1994: Många drabbade av arbetslöshet, när det som fanns kvar av tillverkningsindustrin, inklusive kalkindustrin i Limhamn, lades ner.
  • 1995: Bygget av Öresundsbron inleddes, vilket gav arbetstillfällen. Malmö fick också en från Lund fristående högskola, som senare blev universitet.

2000-talet

  • 2000: Öresundsbron invigdes.
  • 2001: Mässan Bo01 hölls, vilket blev början på en ny stadsdel, Västra hamnen.
  • 2002: Kockumskranen flyttade till Sydkorea, vilket blev en symbol för att det gamla ”Arbetarmalmö” försvunnit.
  • 2006: Malmö blev Sverges första Fairtrade City.
  • 2010: Citytunneln öppnade för trafik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev