Meny Stäng

Nordöstra Skåne – 6 utflykter med bil från Kristianstad

Nordöstra Skåne bjuder på härlig natur, charmiga orter och flera spännande utflyktsmål. Vi presenterar en rad tips på utflykter och besöksmål med utgångspunkt i Kristianstad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Upptäck nordöstra Skåne

Under de senaste åren har vi upptäckt många fantastiska platser i Skåne. Ett av de första ställena som vi utforskade var Kristianstad med omnejd, det vill säga nordöstra Skåne.

Resa med husbil, bil eller motorcykel

Perfekta sätt att upptäcka nordöstra Skåne är att resa runt med husbil, bil eller kanske motorcykel. Du kan förstås använda ditt eget fordon, eller hyra ett. Om du behöver köpa en bil hittar du både nya och begagnade bilar hos Tofta bil, som är återförsäljare för Citroën i just Kristianstad. Här hittar du bilar både för privatpersoner och för företag.

Sex utflykter i nordöstra Skåne

Här hittar du tips på sex olika utflykter, alla med utgångspunkt i Kristianstad.

1. Åhus

Den lilla orten Åhus bjuder på fantastiskt charmiga miljöer vid kusten i nordöstra Skåne. Här kan man strosa bland korsvirkeshus, prova den lokala glassen “Ottoglass” eller hänga vid den mysiga glassbåten. En turistattraktion som du inte vill missa är “Absolut Home”, där man kan gå en intressant guidad tur som avslutas med att man får göra en egen cocktail eller mocktail.

Restid från Kristianstad: 20 minuter (ca 17 km)

Åhus i nordöstra Skåne

2. Ålakusten och Nyehusen

Ålakusten är den kuststräcka som börjar i Åhus i norr, och fortsätter söderut till Stenshuvud. Här har man specialtillstånd att under en viss period fånga ål, och området är känt både för “ålabodar” och “ålagillen”. Vid Nyehusen hittar man också den pyttelilla gourmetrestaurangen Pia’s Kitchen, där det ständigt skapas nya 7-rättersmenyer på lokala råvaror.

Restid från Kristianstad: 27 minuter (ca 27 km)

Ålakusten i nordöstra Skåne

3. Bäckaskog slott

Där Bäckaskogs slott ligger fanns från början ett enkelt munkkloster, men under medeltiden lät danskarna uppföra ett pampigt slott här. Idag kan man ta in för en mysig slottsweekend, fika på slottscaféet eller kanske ta en promenad i den vackra parken.

Restid från Kristianstad: 18 minuter (ca 18 km)

Bäackaskog slott

4. Ivön

Ivön ligger mitt i Ivösjön, och för att komma hit tar man sig med hjälp av en kostnadsfri bilfärja som avgår från Barum i nordöstra Skåne. På Ivön möts man av rapsfält och äppelträd, och här finns också naturreservatet Ivö klack, de fossilrika grottorna Ugnsmunnarna samt två campingar.

Restid från Kristianstad: Drygt 20 minuter (cirka 21 km) + resa med färja

Ivön

5. Forsakarravinen

Naturreservatet Forsakarravinen är ett omtyckt besöksmål som bjuder på vacker bokskog, men också andra lövträd, ormbunkar och mossor. Den 40 meter djupa ravinen bildades en gång av forsande smältvatten från inlandsisen. Idag skapar ravinen ett dramatiskt naturlandskap och här hittar man också Forsakar vattenfall.

Restid från Kristianstad: 25 minuter (ca 27 km)

Forsakarravinen i nordöstra Skåne

6. Qigong-templet Yangtorp och butiken Färg från förr

Det kan vara värt att köra förbi qigong-templet Yangtorp bara för den speciella upplevelsen att se denna fascinerande byggnad, mitt på den skånska landsbygden. Det är också möjligt att komma för retreats, för att bo på hotellet eller för att hålla konferenser. Strax intill hittar man dessutom den charmiga lilla butiken “Färg från förr”, med allehanda roliga prylar från svunna tider. Har man tur håller även caféet Kagan öppet.

Restid från Kristianstad: 45 minuter (ca 41 km)

Yangtorp

Fler utflykter i nordöstra Skåne

Det finns förstås många fler utflykter att göra i nordöstra Skåne, utöver de vi föreslagit här. Vi har till exempel hört gott om Minas chokladstudio, i närheten av Trolle Ljungby slott. Det finns också flera naturreservat, som till exempel Tosteberga ängar. Kanske har du ännu fler förslag på utflyktsmål?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev