Meny Stäng

Ivön och Bäckaskog slott i Skåne – jakten på hästgraven

Ivön och Bäckaskog slott i Skåne ligger strax nordost om Kristianstad. Vi var här en väldigt regnig dag i maj i år, men trots det regniga vädret hade vi en väldigt fin dag. Vi ägnade också lång tid åt att leta rätt på väldigt speciell hästgrav.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vår första dag i Kristianstad

Vi gjorde ett besök i Kristianstad i maj i år i samband med en pressresa. Innan pressresan startade hann vi besöka våra resebloggarvänner Daniela och Göran, från Discovering the Planet. De var också snälla och lånade ut sin bil till oss, så vi kunde se oss om på egen hand medan de jobbade. Då passade vi på att kolla in Ivön och Bäckaskog slott.

Göran, Peter och Daniela

Ivön i Skåne

Ivön, eller Ivö som ön också kan kallas, ligger i Ivösjön i Kristianstads kommun, inte långt från Bäckaskogs slott. Ön är 12,39 kvadratkilometer och är därmed Skånes största ö.

Vi startade vår dag genom att ta färjan ut till ön. För det första hade vi hört att Ivön ska vara fin, och att det ska finnas flera campingar här. För det andra har jag (Helena) alltid hört min mamma prata om Ivön, eftersom hon ofta rest hit i sitt jobb som naturgeograf och forskare.

Ivön i Skåne

Färjan till Ivön

Mellan fastlandet och Ivön går en liten bilfärja. Förutom att min mamma har varit många gånger på Ivön, så finns det en annan koppling till henne här. Färjan har nämligen samma namn som min mamma: Karna.

Ivön färja

Karna är ju inget vanligt namn i Sverige, men enligt Wikipedia finns det ungefär 300 kvinnor i Sverige med det här namnet. Namnet är den skånska versionen av Karin, och har spårats till 1600-talet, när Skåne tillhörde Danmark. Färjan har fått sitt namn efter en kvinna som förr i tiden rodde folk över till ön, och som hette just Karna.

färjan Karna till Ivön

Se och göra på Ivön

Även om det ösregnade när vi var här, så såg vi att detta är en grön ö med massor av gula rapsfält och blommande äppelträd. På ön finns också väldigt fossilrika grottor, som kallas Ugnsmunnarna. På den norra delen av ön hittar man naturreservatet Ivö klack, med bokskog, rik biologisk mångfald, utsiktsplatser och ett gammalt kalk- och kaolinbrott.

På Ivön finns också Biskopskällaren, som är lämningar av källaren vid Ivöhus, där ärkebiskopen Andreas Sunesen tillbringade sina sista år 1224-1228.

Ivön sevärdhet
Biskopskällaren på Ivön

Campingar på Ivön

Det finns två campingar på Ivön. Den första, Ivö camping, ligger precis vid vattnet när man klivit av färjan. Om man bortser från regnet så såg det riktigt trevligt ut här.

Ivö camping på Ivön

Den andra campingen på ön heter Söndremark, tillhör Caravan Club och ligger lite längre in på ön.

Ivön camping caravan Club

Bäckaskog slott

Efter besöket på Ivön fortsatte vi till Bäckaskog slott, vilket bara handlade om fem minuters körsträcka från färjan.

WIFI.se
Bäckaskog slott i Skåne

Från kloster till turism

Redan på 1200-talet bodde munkar på Bäckaskog, och på 1500-talet byggdes klostret om till ett befäst slott. Idag fungerar slottet som hotell och konferensanläggning, och här arrangeras också olika fester och event. Här är en snabb resumé över den 800-åriga historien:

 • Klostertiden 1250-1537 – Munkar levde här på jordbruk, fiske och trädgårdsodling.
 • Danskt frälsegods 1537-1680 – Vid reformationen drogs klostret in till den danska kronan. Adelsmannen Henrik Ramel och hans son byggde om till befäst slott.
 • Svenskt översteboställe 1680-1818 – Översten Rutger von Ascheberg tog över slottet, och var också den som fick ansvaret för försvenskningen av Skåne.
 • Kungligt lustslott 1818-1900 – Kronprins Oscar I arranderade slottet och överlät det till sin son Karl XV, som vistades här till sin död. Nu utvidgades bland annat den fina parken.
 • Turism och konferenser 1900-nutid – Sedan 1900-talet har slottet fungerat som besöksmål, både för konferensgäster och för turister.
Bäckaskog slott i Skåne

Besök i Bäckaskog slott

Efter regnet på Ivön var det skönt att söka skydd inne i Bäckaskog slott. Att komma in här var för övrigt en riktigt angenäm upplevelse. På nedre våningen finns ett café i väldigt trevliga lokaler.

Bäckaskog slott i Skåne

En trappa upp hittar man paradvåningen, med blan annat drottningens sängkammare, drottningens salong, röda salongen, matsalen, biljardrummet och Karl XV:s sängkammare.

Bäckaskogs park

Vi fick låna paraplyer av de supertrevliga tjejerna i slottets reception, och gav oss ut i parken. Om vi var imponerade av rummen i slottet så var vi ännu mer imponerade av parken. Naturen här är intensivt grön och parken är fylld av olika sorters träd, varav en del är enormt stora. Det finns också gott om konstverk av olika slag.

Bäckaskogs park vid Bäckaskog slott
Konst i Bäckaskogs park, Bäckaskog slott

Jakten på hästgraven

Tjejerna i slottet berättade också för oss om en hästgrav som man kan hitta i parken. Det var Karl XV:s häst som fått en egen grav, och det är klart att vi ville se den! Utrustade med karta och paraplyer gav vi oss ut på jakt i regnet. Vi kan meddela att det inte är helt enkelt att hitta hästgraven. Efter 40 minuters letande bestämde vi oss för att ge upp … och då såg vi den!

Helena i Bäckaskogs park vid Bäckaskog slott

Mitt i skogen står en hög gravsten, med inskriptionen ”Hingsten Scheik 1872”. Hästen var Karl XV:s livhäst, och när kungen dog avlivades hästen enligt dåtidens traditioner. Det känns ju lite hemskt att hästen tvunget måste dö bara för att ägaren gjorde det, men han fick åtminstone en imponerande gravsten och han är ihågkommen långt efter sin död.

Hästgrav Bäckaskog slott
Hingsten Schejk Bäckaskog slott

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Ivön och Bäckaskog slott. Du kan till exempel besöka Kristianstad och charmiga Åhus.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Ivön eller Bäckaskog slott?

Har du varit i Bäckaskog slott? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra runt Ivön?

Fakta om Ivön

 • Namn: Ivön eller Ivö (gammal stavning Ifiö)
 • Läge: I Ivösjön, i Kristianstad kommun, i nordöstra Skåne
 • Area: 12,89 kvadratkilometer
 • Högsta punkt: 146 meter över havet
 • Geologi: Kalkberggrund, i söder överlagrad av morän och havssand. I norr finns Ivö klack, ett restberg av urberg som också är ett naturreservat. På Ivön finns också kaolin, och i kaolinbrottet pågick brytning av kaolin till och med 1950-talet.
 • Sevärdheter: Naturreservatet Ivö klack, de fossilrika grottorna Ugnsmunnarna samt Biskopskällaren som är kvar efter Ivöhus.
 • Historia: Bofast befolkning har funnits på ön i mer än 6000 år. På 1200-talet flyttade ärkebiskopen, krigaren och statsmannen Andreas Sunesen hit. Han dog på Ivön 1228, och ungefär vid denna tid byggdes Ivö kyrka. Under medeltiden löd ön under Bäckaskogs slott. På 1700-talet dog nästan hela befolkningen av pesten, men befolkningen återhämtade sig igen. Idag bor runt 150-200 människor här.
 • Campingar: Det finns två campingar (Ivö camping och en Caravan Club-camping)
 • Ta sig hit: Från Barum går en färja tre gånger i timmen. Överfarten tar cirka 7 minuter och färjan är gratis. Från Kristianstad tar det drygt 20 minuter till Barum med bil. Det går också att ta regionbusslinje 557 från Fjälkinge till Barum.

Fakta om Bäckaskog slott

 • Adress: Barumsvägen 255, 291 68 Fjälkinge
 • Hotell: Slottet fungerar som hotell, och det finns många olika boendemöjligheter på området. Det finns hotellrum i slottet samt i Klostergården, Möllan, Humlehuset och Karl XV:s värdshus. Det finns dessutom B&B i Vapensmedens hus och Grindstugan.
 • Paket: Det finns flera olika paket att välja mellan, såsom Bäckaskogspaketet, slottspaket, weekendpaket och spökpaket.
 • Restaurang: Det finns en restaurang som serverar brunch (ej på sommaren) samt sommarmeny under juli och augusti.
 • Aktiviteter och event: Konferens, aktiviteter för konferensgäster (jacuzzi, provningar, teambuildning med mera), fest och bröllop, spökvandring, konserter med mera.
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev