Annons

Vad kan man göra i Skåne och vad kan man se och uppleva? Det finns massor att göra i Skåne med städer som Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm och Ystad.

Vi skriver om upplevelser, sevärdheter och saker att göra i Skåne som vi har lagt till i vårt bibliotek. Här hittar du vingårdar, öar, nationalparker, vandringsleder, naturreservat, gamla kyrkor och slott, fantastiska museum, färjeterminaler för att åka utomlands, stränder i världsklass med spa och kallbadhus, konstverk, kultur, Sveriges sydligaste udde, matkultur, Nordens högsta bostadshus, Kurt Wallander, Öresundsbron, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och mycket mer. Följ med på resan om vad man kan se och göra i Skåne.

Innehållsförteckning

Att göra i Skåne

Göra i Skåne

Skåne är Sveriges sydligaste landskap. I norr begränsas landskapet av Halland och Småland, i öster av Blekinge och Östersjön, i söder av Östersjön och i väster av det smala Öresund som skiljer Skåne från Danmark samt Kattegatt som är ett bihav till Nordsjön.

Göra i skåne

1. Göra i Skåne: Upplev vackra Kristianstad

Upplev Naturum vattenriket i Kristianstad för hela familjen. Gör en utflykt till Ivön med gratisfärja (som heter Karna) till naturreservaten Ivö klack och grottorna ugnsmunnarna. Beundra Vittskövle slott som en av de bäst bevarade renässansborgarna i Sverige och är också Skånes största borgbyggnad med över 100 rum. 

Gå i Forsakar naturreservat i tät och lummig lövskog som har Skånes största vattenfall på 10,6 meter. Ta del av Bäckaskogs slott med en underbar lummig park, Smaka av tapas på restaurang “Borgmästargården” eller Kippers källare som smakade underbart tyckte vi. Sök upp crazy korvcafeét Sotnosen som är en upplevelse i sig och glöm inte Skånes rötter i “Blåherremölla.

Hitta hit: Kristianstad ligger innanför Hanöbukten i sydöstra delen av Sverige som tillhör Skåne, även kallat Österlen.

Göra i Skåne

2. Semestra med vodka och glas i Åhus

Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut Vodka samt ett härligt Absolut vodka museum. Vid båtarna finns Åhus egna glass (Ottoglass) som du kan avnjuta vid kajen.

Strosa runt bland gamla husen som drev tobaksindustri för länge sedan, och ta dig sen till vackra Ålakusten som är känt för ålabodar och ålagillen och träffa fiskemännen i Örenäs som har massor att berätta om Ålafiske.

Hitta hit: Åhus är en charmig liten ort vid havet, i Kristianstad kommun som ligger i sydöstra Sverige.

Göra i Skåne

3. Pia’s Kitchen i Kristianstad – smaka av Sveriges minsta restaurang

Pia’s Kitchen i Kristianstad måste vara en av Sveriges minsta restauranger. Den lilla restaurangen ligger i en charmig liten stuga vid Ålakusten i Skåne och har plats för 8 gäster. Här får man en väldigt speciell upplevelse samtidigt som man kan njuta av kreativa 7-rättersmenyer lagade på lokala råvaror utifrån säsong.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

4. Mysigt boende i Skåne – var naturnära på Cocoon meetings

I maj i år bodde vi ett natt på ett fantastiskt mysigt boende i Skåne. På Cocoon meetings kommer man nära naturen och om man vill kan man bo i enkla glamping-stugor utan varje sig el eller rinnande vatten. En riktigt avslappnande upplevelse med fantastisk mat.

Hitta hit: Cocoonmeetings ligger på Borråkravägen 60 i Degeberga

Göra i Skåne
Göra i Skåne

5. Öpnna dina sinnen i Yangtorp qigong-tempel

Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel i Skåne. Mitt i det skånska landskapet, bland åkrar, kor och stugor, reser sig det pampiga och utsmyckade templet.

En lång period låg templet i ruiner och rånades på allt av värde. Nu har det rest sig igen, och idag arrangeras här qigongkurser, retreats och konferenser. Passa på och besök ladan “Färg från förr” som ligger i närheten och få en historisk nostalgikick.

Hitta hit: Yangtorp ligger vid Jönstorp nordväst om Simrishamn

Göra i Skåne
Göra i Skåne

6. att göra i Skåne: Besök Ivön och Bäckaskog slott

Ivön och Bäckaskog slott i Skåne ligger strax nordost om Kristianstad. Slottet från 1500-talet var från början ett kloster från 1200-talet. Vi ägnade lång tid åt att leta rätt på väldigt speciell hästgrav i slottsparken. Karl XV hade en häst som har en egen gravsten (Hingsten Scheik 1872) som finns i den vackra parken fullt med konstverk. Här anordnas också spökvandringar i slottet.

Åk över till Ivön (Skånes största ö) med gratis färja och gå i naturreservatet Ivö klack och gå i lummig bokskog och upplev grottorna Ungsmunnarna, eller upplev gigantiska klippblock i Kjugekull.

Hitta hit: Ivön, eller Ivö som ön också kan kallas, ligger i Ivösjön i Kristianstads kommun, inte långt från Bäckaskogs slott. Ön är 12,39 kvadratkilometer och är därmed Skånes största ö.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

7. Kronovalls slott – spana in det vackra vinslottet i Skåne

Kronovalls slott har under åren haft många olika ägare, men har sedan slutet av 1800-talet ägts av ätten Sparre. Det var också Greve Carl Gustaf Sparre af Sövdeborg som lät bygga om slottet, så att det fick det utseende det har, och Idag fungerar slottet som vinslott.  

Här anordnas vinprovningar, sommarfest, slottsweekend med vinpaket och weekend med italienska viner. Hotellrummen har namn efter olika vinsorter såsom NegroAmaro, Chardonnay och Pinot Noir. Här hittar du barockträdgård, engelsk park och spöken. 10 minuter från slottet hittar du också S:t Olofs medeltidskyrka som många gånger är vald till topp 20 vackraste i Sverige.

Hitta hit: Kronovalls slott ligger i Tomelilla kommun, på Österlen i östra Skåne. Slottet ligger drygt 5 mil söder om Kristianstad och cirka 4 mil norr om Ystad.

Glimmingehus
Göra i Skåne

8. Glimmingehus – se Nordens bäst bevarade medeltidsborg

Glimmingehus i Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen började byggas i slutet av 1400-talet, när Skåne tillhörde Danmark, och var på sin tid ett exklusivt boende med allt från moderna uppvärmningar till aggressivt försvar. Borgen skulle ha rivits 1676 av kung karl XI men det misslyckades som tur var. Idag är Glimminge hus en enorm turistattraktion och bara 15 km från populära Simrishamn.

Hitta hit: Glimmingehus ligger på Österlen i sydöstra Skåne, cirka 15 kilometer sydväst om Simrishamn.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

9. Sandhammaren på Österlen -njut på en vacker sandstrand

Sandhammaren på Österlen är en vacker sandstrand med mjuk finkornig sand, som flera gånger hamnat på listor över Sveriges finaste stränder. Området är också ett naturreservat och havsbotten utanför finns Sveriges största skeppskyrkogård.

Hitta hit: Sandhammaren ligger längst ut i det sydostligaste hörnet av Skåne. Stranden ligger en knapp mil öster om Kåseberga, 2,6 mil öster om Ystad och knappt 2,5 mil söder om Simrishamn.

Ales stenar
Göra i Skåne

10. Ales stenar – fascineras av ett mysterium från Skåne

Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust i Skåne. Man vet att skeppssättningen daterar till någon gång mellan år 500 och 1000 efter Kristus, men mycket annat är fortfarande ett mysterium.

Hitta hit: Ales stenar ligger vid Kåseberga, knappt två mil öster om Ystad. Från Kåseberga är det bara en kort promenad upp till de imponerande stenarna.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

11. Upptäck Ystad som är en av de vackraste städerna i Sverige

Ystad är en pittoresk och charmig liten pärla med korsvirkeshus, mysiga gator och massor av historia. Detta är en fin stad att upptäcka under semestern, oavsett om du vill gå guidade stadsvandringar, roa dig med familjen eller mysa på caféer.

Besök gråbrödraklostret som grundades av franciskanermunkar år 1267, eller en tur efter Kurt Wallanders fotspår. Här finns Birgittahuset där Karl XII stannade över på sitt besök, eller spana in Pilgimshuset som är Nordens äldsta korsvirkeshus från 1840. Per Helsas gård anses vara den mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelsen i Sverige, eller apotekarhuset i Ystad från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien. Passa på att ta ett bad vid havet alldeles intill i fina sandstränder eller ta en glass i fiket Bäckahästen.

Hitta hit: Ystad ligger i södra Skåne, cirka 6 mil sydost om Malmö.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

12. Att göra i Skåne: Sydkusta dig i smygehuk – Sveriges sydligaste udde

Smygehuk i Skåne är Sveriges sydligaste udde. Här finns en liten hamn, några mysiga små serveringar och vacker natur. Framför allt finns ett antal skyltar som tydligt visar att man befinner sig på den allra sydligaste punkten i Sverige.

Smygehuk ligger vid orten Smygehamn, öster om Trelleborg på den skånska sydkusten, och tillhör Trelleborgs kommun.

Göra i Skåne

13. Ta dig runt och se coola street art i Malmö

Street Art i Malmö! Det kan kallas street art, gatukonst, väggmålningar, muralmålningar eller helt enkelt offentlig konst. Oavsett vad du kallar det hittar du en hel del av denna vara i Malmö. Karta hittar du på FREEDOMtravel.se under knappen “LÄS MER”.

Malmö ligger i västra Skåne, cirka 27 kilometer sydväst om Lund.

Göra i Skåne

14. Att göra i Skåne: utforska härliga staden Malmö

Denna skånska stad bjuder på en hel del, i form av charmiga kvarter, härliga badstränder och spännande sevärdheter. Malmö är Sveriges tredje största stad och största staden närmast kontinenten. Här hittar du kallbadhus, lilla torg, Pildammsparken, fiskehoddorna, Malmöhus slott, saluhall och Sveriges högsta byggnad Turning Torso.

Malmö ligger i västra Skåne, cirka 27 kilometer sydväst om Lund.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

15. Gör en resa i fina staden Trelleborg

Vad kan man göra i Trelleborg? Sveriges sydligaste stad har gjort sig känd som “Palmstaden”, med sin allé kantad av höga palmer i äkta Miami-anda. Möt historien om vikingakungen Harald Blåtand från Trelleborgen på 900 talet som styrde härifrån.

Strosa i stadsparken och upptäck alla museum som Trelleborgs museum, Trelleborgs sjöfartsmuseum samt Axel Ebbes konsthall. Borgquistska hattmuseet, som visar upp en hatt- och mössaffär som stängde 1978, och drivits sedan 1866…Charmigt värre. Här hittar du våra bästa tips på saker att se och göra.

Hitta hit: Trelleborg ligger i sydvästra Skåne, drygt tre mil sydost om Malmö.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

16. Bada och sola på sandstränderna i Skanör som är en av de bästa i Sverige

Kuststräckan är otroligt vacker med långa sandstränder, små mysiga hamnar och gula vajande rapsfält. Skanör ligger på Falsterbonäset i sydvästra Skåne. Strax intill ligger tvillingorten Falsterbo och det är därför man ofta hör de två orterna nämnas ihop. “När vi är utomlands säger vi ibland att den här stranden är ju nästan lika fin som hemma”. Bra betyg eller?

Hitta hit: Skanör ligger på Falsterbonäset i sydvästra Skåne. Strax intill ligger tvillingorten Falsterbo och det är därför man ofta hör de två orterna nämnas ihop.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

17. Vandra i Dalby Söderskog – Europas minsta nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är fantastiskt fint – och mycket litet. Strax intill hittar man Skrylle naturreservat, Dalby kyrka som är Sveriges äldsta byggnad samt den populära badplatsen vid Dalby stenbrott.

Hitta hit: Dalby Söderskog nationalpark ligger i utkanten av Dalby, en mil öster om Lund i Skåne. Tillsammans med naturreservatet Dalby Norreskog bildas ett område som kallas Dalby hage.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

18. Känn av Kulturen i Lund – ett friluftsmuseum mitt i stan

Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala Lund. Här kan man kika in i allt från torp till borgarhus, och det finns dessutom gott om både permanenta och tillfälliga utställningar.

Hitta hit: Kulturen i Lund ligger mitt i centrala Lund, strax intill Lundagård, Universitetshuset och domkyrkan. Entrén ligger på Tegnérplatsen 6.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

19. Att göra i Skåne: Cykla runt historiska staden Lund

Lund är idag Sveriges 12:e största stad, och är en ort som framför allt lockar studenter som vill studera på det anrika universitetet. Under vissa perioder i historien har staden dock spelat en betydligt större roll än så. På 1100-talet var Lund den viktigaste staden i Danmark, och under samma århundrade blev staden också ärkebiskopssäte i Norden.

I Lund finns många charmiga kvarter med kullerstensgränder, korsvirkeshus och slingrande grönska, Lunda gård, universitetshuset och universitetsbiblioteket. Mäktiga Lunds Domkyrka från 1100-talet och astronomiska uret till vänster innanför ingången. Se historiska museet och smaka av saluhallen, fina stadsparken och den ljuvliga botaniska trädgården (Botan) med 7000 olika arter och idag en av Sveriges mest besökta trädgårdar.

Hitta hit: Lund ligger i Skåne, knappt två mil nordost om Malmö.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

20. Strosa i Jakriborg i Skåne – inspirerat av medeltiden

Jakriborg är ett bostadsområde på den skånska slätten, strax söder om Lund, som ser ut att ett mellanting av en medeltida Hansastad och en modern sagostad. Här möter färgglada hus med branta tak, kullerstensgator och skyltar om “specerier” och “charkuterier”.

I själva verket är bostadsområdet inte speciellt gammalt. Det var arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson som genom fastighetsbolaget Jakri AB gjorde verklighet av sin idé någon gång på 1990-talet, och 1999 flyttade de första hyresgästerna in.

Hitta hit: Jakriborg ligger mellan Lund och Malmö i Skåne, med cirka 6 kilometer till centrala Lund och cirka 10 kilometer till centrala Malmö.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

21. Gör en naturskön dagstur till ven i Skåne

Man kan enkelt ta sig till Ven med färja från Landskrona som tar 30 min. Vi köpte biljett i hamnkontoret dagen innan, men man kan också köpa biljetten samma dag eller online.

Cykla är det bästa sättet för att uppleva ön Ven vare sig det är egen cykel eller hyrd på plats. Se Backafall, ät en Hven glass, spela fotbollsgolf, besök nämndemansgården, njut av Tycho Brahe museet, se sankt Ibbs kyrka och kyrkbackens gästhamn, prova på Hvens egna whiskey “Spirits of Hven”, testa glamping på camp Ven, sola och bada i Norreborgs hamn eller ta naturpromenader med alpackor och mycket mer.

Hitta hit: Ven ligger 4,5 kilometer utanför Skånes västkust och 8,5 kilometer utamför Danmark. Ön ingår i Landskrona kommun och tillhör Skåne.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

22. Inspireras av mysiga Landskrona

Landskrona museum ligger centralt i stan och det kan vara en bra idé att starta Landskrona-besöket här, för här hittar du info och kartor. spana in Landskrona teater från 1901, det fina Tyghuset på Kasernplan och Landskrona rådhus från 1882-1884. Titta in i Sofia Albertina kyrka från 1788 eller en guidad tur på Landskrona slott från 1559.

Runt slottet ligger Sveriges största kolonilott som är otroligt vacker och välskött, och här finns också Sveriges enda kolonimuseum Rothoffska kolonin som byggdes 1903. Upplev konsthallen och ta dig till till att bada och njut av tillvaron.

Hitta hit: Landskrona ligger vid Öresund i västra Skåne, mellan Helsingborg och Malmö.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

23. Att göra i Skåne: Besök Råå – pittoreskt i södra Helsingborg

Råå är verkligen pittoresk liten pärla. När vi kom hit ville vi direkt gå ut och fota alla båtar och små charmiga hus som ligger längs med åmynningen. Här finns också flera små restauranger och butiker samt Råå museum för fiske och sjöfart.

Ett av Helsingborgs tre kallbadhus ligger i Råå. Rååbaden är ett kallbadhus med bastu och drivs av föreningen Rååbadarna på uppdrag av Helsingborgs stad. Badhuset har en lång historia och uppfördes redan 1897.

Hitta hit: Råå ligger i södra Helsingborg, vid Skånes västkust.

Göra i Skåne

24. Mysa i fina Helsingborg

Helsingborg som är en gammal borg som är mer känd som Kärnan när du ska uppleva historia, Kullagatan som är Sveriges äldsta gågata när du ska vara nostalgisk, Väla köpcentrum när du ska vara shoppingsugen, Restaurang Gastro när du ska äta gott, Glassbussen (bäst i Skåne) när du ska mysa i solen, Forsea och ta en båt över till Helsingör när du vill vara äventyrlig, S:ta Maria kyrka när du har tappat tron, Dunkers kulturhus när du vill vara intellektuell.

Se rådhuset när du vill se något vackert, Bada vid Tropical beach eller “Fria bad” när det är varmt, Lek på Toy world eller busfabriken när du vill vara barnslig, Åk till Tropicariet när du vill se söta djur, Upplev Fredriksdal open air museum för att smaka på historien, Strosa i Sofiero slott och slottsträdgård för att känna dig speciell, känn av hälsobrunnarna i Ramlösa brunnspark, tvätta dig på Kallis eller Pålsjöbaden när du är skitig.

Hitta hit: Helsingborg ligger på sydvästra Sverige mitt emot Helsingör, vid Skånes västkust.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

25. Gå på tropikariet i Helsingborg – exotiska djur från hela världen

Tropikariet i Helsingborg är en exotisk inomhuspark som visar upp fascinerande djur från bland annat Afrika och Sydamerika. Här kan man möta världens minsta apa, beskåda världens giftigaste djur eller kanske charmas av de nyfikna surikaterna.

Detta är en intressant utställning där man kan bekanta sig med djur som egyptisk grottflyghund, uggleapa, rödknäad fågelspindel och tröglori.

Hitta hit: Du hittar Tropikariet på Hävertgatan 21 i den norra delen av Helsingborg, mitt emot friluftsmuseet Fredriksdal.

Göra i Skåne

26. Beskåda ramlösa brunnspark

Ramlösa brunnspark i Helsingborg har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet, då man upptäckte den första hälsobringande källan här. Ramlösa brunn fungerade länge som kurort, och än idag hämtar man vattnet till Ramlösa mineralvatten här.

Hitta hit: Ramlösa brunnspark ligger i Ramlösa cirka fem kilometer söder om centrala Helsingborg.

Göra i Skåne

27. Att göra i Skåne: Gå runt på Fredriksdal i Helsingborg

Fredriksdal i Helsingborg, eller Fredriksdals museum och trädgårdar, är ett trevligt skånskt friluftsmuseum. Här kan du uppleva ålderdomliga byggnader, möta lantrasdjur och promenera i vackra trädgårdar.

Hitta hit: Fredriksdal ligger strax nordost om centrala Helsingborg, i nordvästra Skåne.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

28. Upphöjs i Sofiero slott och slottsträdgård – kunglig blomsterprakt

Sofiero slott uppfördes 1865 åt dåvarande prins Oscar, senare Oscar II, och prinsessan Sofia av Nassau. När Oscars äldre bror Karl XV dog blev Oscar kung, och nu var det alltså Sveriges kungapar som huserade i slottet.

Kungafamiljen spenderade mycket tid i slottet, men när Sofia med tiden blev sjuklig och ordinerades “torr skogsluft” blev det mindre tid på Sofiero. År 1905 skänktes slottet som bröllopsgåva till barnbarnet Gustav Adolf och hans fru, den engelska prinsessan Margareta.

Hitta hit: Sofiero slott och slottsträdgård ligger 5 kilometer norr om centrala Helsingborg.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

29. Kliv in i Höganäs i Skåne – keramikstaden vid västkusten

Höganäs var ursprungligen ett fiskeläge men utvecklades med tiden, i och med gruvindustri med brytning av kol och leror, till en ort där man tillverkade keramik, såsom de kända Höganäskrusen. Orten ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 25 kilometer nordväst om Helsingborg.

Längst ut på samma brygga finns konstverket “Öppen hand”. Skulpturen är gjord av Kerstin Ahlgren 2003 och symboliserar judarnas flykt till Höganäs i Skåne från det ockuperade Danmark under andra världskriget. Sammanlagt runt cirka 1200 danska judar kom hit till hamnen 1943, och undkom på så sätt att deporteras till koncentrationslägren.

Hitta hit: Orten ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 25 kilometer nordväst om Helsingborg.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

30. Prova på Svenska vingårdar runt Skåne

Svenska vingårdar, finns det? Ja, det gör det, och svenskt vin är dessutom på frammarsch på den internationella vinscenen. Vi har besökt fyra olika vingårdar i södra Sverige. Sverige är faktiskt ett officiellt vinland sedan 1999, och Systembolagets försäljning av svenskt vin ökade med 225 procent mellan 2015 och 2019.

Vi har besökt Kullabergs vingård, Arilds vingård, Vejby vingård och Ystad vingård som vi skriver om här.

Hitta hit: Vingården ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 25 kilometer nordväst om Helsingborg.

Göra i Skåne

31. ta en sväng i Krapperups slott i Skåne med fantastisk slottspark

Krapperups slott är ett skånskt gods med anor från 1300-talet. Idag finns ett vackert slott från 1500-talet, en härlig slottspark, café och konsthall. Krapperups slott är ett av Skånes äldsta och historiskt sett viktigaste sätesgårdar. Idag ägs och drivs godset av Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen, som har till uppgift att stödja vetenskap och forskning. 

Läs mer om dansk-svenska historian om Krapperups slott här

Hitta hit: Slottet ligger på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 25 kilometer nordväst om Helsingborg.

Göra i Skåne

32. passera genom Kullahalvön och Kullabergs naturreservat

Kullahalvön har massor att erbjuda och massor av leder med vackert landskap, Här hittar du vackra Mölle, flera vingårdar, Nimiz konstverk, Höganäs, fina Mölle golfbana, Arilds golfbana, Höganäs golfbana, slott och massor av grottor. Ta dig till Kullens fyr och njut av utsikten mot havet på udden, eller leta upp grottorna Lahibiagrottan, Silvergrottan som vi hittade på vår resa, Visitgrottan, Söftingegrottan eller Valdemarsgrottan.

Hitta hit: Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 12 kilometer nordväst om Höganäs.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

33. Att göra i Skåne: Promenera till häftiga konstverket Nimis

Konstverket Nimis mäter nästan 200 meter på längden och tar den otillgängliga platsen i besittning på ett spännande sätt. Det olovliga bygget utmanar tanken, och ju mer man fördjupar sig i det desto mer fascinerad blir man. Verket ligger på en otillgänglig plats, men trots att det är utmanande och ansträngande att ta sig hit så har man uppskattat att platsen besöks av 40 000 människor årligen. Vägbeskrivningen i inlägget.

Hitta hit: Nimis ligger i Kullabergs naturreservat på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 12 kilometer nordväst om Höganäs.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

34. Hemestra i charmiga Ängelholm

Ängelholm är en trevlig stad och ett mysigt centrum längs Storgatan och stortorget att strosa i där även turistcenter ligger, och stadsparken samt Tullportsplatsen förstås. Vi besökte järnvägens museum som vi tyckte var riktigt kul för alla åldrar, sen åkte vi direkt till flygmuseet för att stilla vår hunger på museer. Ängelholm har flera fina stränder vid bukten som Råbocka, havsbaden, Hunnabadet eller Sibirien strand.

Största publikmagneten i Ängelholm är hembygdsparken som är för alla. Här hittar du en djurpark och flera djurhägn, fem museum, våffelstugor, glass, restauranger, scener, minigolf, Upzone äventyrspark som är enormt stort i Ängelholm. Ta pyttetåget som går mellan järnvägs museum, parken och Ängelholms centrum. Se Ängelholms kyrka och ta en tur på vackra Rönne å med turbåten Laxen.

Hitta hit: Ängelholm ligger mellan Kullahalvön och Bjärehalvön i bukten i nordvästra Skåne.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

35. Att göra i Skåne: Lär dig mer om härliga Bjärehalvön

Bjärehalvön bjuder på vacker natur med dramatiskt landskap och idylliska små orter. Här hittar du Vejby vingård, charmiga Torekov hamn där alla cyklar i badrock till “morgonbryggan” oftast, badplatser för alla åldrar, guidade turer för sälsafari och fågelskådning, gå i vitsippsskogen, ta en glass i hamnen, Gå vid “Dagshög” Skånes största gravhög eller en tur till Hallands väderö.

Hovs hallar med dramatiska klippor och vacker natur där du finner raukar, grottformationer och klapperfält. På parkeringen har du också restaurang och toaletter. Längs med norra kusten ligger Norrvikens trädgård som är en dagsupplevelse för sig som grundades av Rudolf Albelin 1906 med Barockträdgård, Vattenträdgård, Japansk trädgård med unika trädet “Vresboken”, Renässansträdgård, Nordtyska planteringen, Österländska terassen & Romantiska trädgården, restaurang och 2022 en unik konsthall.

Här hittar du också kända Båstad som en gång per år lockar drygt 100 000 personer för sin tennis och som har massor att erbjuda när det kommer till restauranger och spa.

Hitta hit: Bjärehalvön ligger högst upp i nordvästra Skåne. Ovan Båstad gränsar landskapet Halland.

Göra i Skåne
Göra i Skåne

36. Ta dig till Birgit Nilsson museum – stjärnglans i skånska myllan

Birgit Nilsson Museum berättar historien om lantbrukardottern som blev världsstjärna. Ibland överträffar verkligheten dikten, och detta är ett sådant tillfälle. Gillar du fascinerande berättelser om speciella människor? Då är Birgit Nilsson Museum något för dig!

Birgit Nilsson växte upp på en gård i Skåne, som dotter till en lantbrukare. Hon blev en världsartist och en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Birgit Nilsson sjöng allt från Mozart till operor av Richard Strauss, Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Allra mest känd blev hon för sitt kraftfulla och passionerade sätt att framföra Richard Wagners verk.

Hitta hit: Birgit Nilsson Museum ligger i Svenstad, strax utanför Båstad på Bjärehalvön

Göra i Skåne
Göra i Skåne

37. Att göra i Skåne: Ta del av Båstad

Båstad med husbil – är man välkommen? Ja, det kan man fråga sig. Känslan i magen var inte så bra och vi utnämnde snabbt ställplatsen/parkeringen där vi stod till resans absolut sämsta ställplats. Men det finns förstås också mycket fint att uppleva i – och framför allt runt – Båstad, så förutom gnäll så delar vi också med oss av de positiva tipsen!

Hitta hit: Båstad är den största orten på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Orten ligger precis på gränsen till Halland, och faktum är att de östra delarna av kommunen ingår i Hallands län och landskapet Halland.

Göra i Skåne

38. Beundra Norrvikens trädgårdar – fantastisk park utanför båstad

Norrvikens trädgårdar, som ligger utanför Båstad i Skåne, uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten Rudolf Abelin. Idag är detta en fantastisk park med en rad fascinerande stilträdgårdar, restaurang och även aktiviteter för barn. Ett härligt utflyktsmål!

Hitta hit: Norrvikens trädgårdar ligger utanför Båstad på Bjärehalvön i nordöstra Skåne.

Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden
Skånes landskapsvapen på 1600-talet – Sueciaverket

Se och göra i Skåne – fakta

 • Landsdel: Götaland
 • Län: Skåne län
 • Stift: Lunds stift
 • Residensstad: Malmö
 • Flagga: Den skånska flaggan skapades i slutet av 1800-talet som är med gul botten med ett rött kors
 • Största sjö: Ivösjön
 • Största ö: Ivön
 • Högsta punkt: Söderåsen – 212 m ö.h.
 • Yta: 1o 939 km 2
 • Folkmängd: 1 375 278 (2019)
 • Titulär: Hertig Prins Oscar
 • Grundämne: Aluminium
 • Insekt: Bokskogslöpare
 • Landskapsfisk: Ål
 • Landskapsmossa: Skuggsprötmossa
 • Landskapssten: Flinta
 • Landskapssång: Vackra hembygd, du som vilar, Skånesången
 • Landskapsblomma: prästkrage
 • Landskapsdjur: Krondjort
 • Landskapsfågel: Glada
 • Landskapssvamp: Ängschampinjon
 • Landskapsäpple: Aroma
 • Stjärnbild: Cassiopeja
 • Stjärna: Schedar
 • Vapen: I ett guldfält ett rött avslitet griphuvud med blå krona och med blå näbbar och tunga.
 • Nationalpark: Stenshuvud nationalpark i Österlen, Dalby Söderskog nationalpark med lövskogslunden, Söderåsens nationalpark ligger öster om Helsingborg och här möter du Bokskogsklädda åsar, vattendrag i massor och dramatiska dalar.
 • Kulturreservat: Örnarnäs i Osby kommun i landskapet Skåne med gårdsmiljö och odlingslandskap. Här finns ålderdomligt jordbruk kvar och är bevarat för att förstå hur det gick till i Örnanäs år 1584, då benämnt Ørnes. Det var ursprungligen en ensamgård, vilken eldhärjades av svenska trupper i april 1678 under Skånska kriget och senare återuppbyggdes.
 • Fina naturreservat: Fjällmossen naturreservat, Tosteberga ängar naturreservat, Måkläppen naturreservat, Forsakarravinens naturreservat, Sandhammarens naturreservat, Kullabergs naturreservat
 • Vandringsleder: Skåneleden, hovdala runt, Kullaleden, Hillehögs dalar, Mälarhusets strand, Hallamölla, Klova hallar
 • Största orterna: Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm, Ystad
 • Största vattendrag: Helge å
 • Landskapsrätt: Brännesnuda, Äggakaka, Långbakad grissida med morotspuré. Mer om svensk mat
 • Kända personer: Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, Countrysångaren Jill Johnsson, artisten Måns Zelmerlöw, tv-kocken Tina Nordström, Artisten Timbuktu, komikern Nour el Refai, författaren Björn Ranelid, skådespelaren Carolina Gynning, komikern Johan Glans, Artisten Sanna Nielsen, artisten Hasse “Kvinnaböske” Andersson, fotbollsspelaren Henrik Larsson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev