Vad kan man göra i Skåne och vad kan man se och uppleva? Det finns massor att göra i Skåne med städer som Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm och Ystad. Vi har gjort en hel del och fortsätter att upptäcka och skriva om vad vi varit med om, så du får ärlig information från oss som varit på plats, och vi skriver inte destinationer från kontoret!

Skåne bjuder på på Kurt Wallander i Ystads miljöer som vi också tycker är en av Sveriges vackraste städer. Från Ystad kan du ta dig över till Tyskland, Polen, Borgholm t.ex, eller så enkelt som att ta dig västerut till Falsterbo/Skanör och Sveriges vackraste sandstränder med turkost hav, och på vägen ligger Sveriges sydligaste udde Smygehuk.

Här hittar du Nordens högsta bostadshus Turning Torso i Malmö där du också kan flyga till 150 olika destinationer. Lund bjuder på en mäktig domkyrka och i östra Skåne finns Ålebodarna med Fiskeläget i Örenäs, Absolut Home museet, Nordens bäst bevarade enkelhusborg i Glimmingehus, Blåherre mölla, Ales stenar, nordens bäst bevarade citadell i Landskrona från 1500-talet och hela tre nationalparker varav en av dem är Europas minsta. Följ med på mer!

Se och göra i Skåne

Göra i Skåne

Skåne är Sveriges sydligaste landskap. I norr begränsas landskapet av Halland och Småland, i öster av Blekinge och Östersjön, i söder av Östersjön och i väster av det smala Öresund som skiljer Skåne från Danmark samt Kattegatt som är ett bihav till Nordsjön.

Göra i skåne

Kristianstad – 17 saker att göra och uppleva

Här följer 17 tips på saker att göra i Kristianstad, samt i det närmaste området runt omkring Kristianstad. Kristianstad bjuder på allt från slott och charmiga gårdar till härliga naturupplevelser och vällagad, närproducerad mat. Vad sägs om Naturum vattenriket i Kristianstad, Tapas på restaurang “Borgmästargården” eller Kippers källare som smakade underbart tyckte vi eller crazy korvcafeét Sotnosen som bör upplevas. Absolut Home museet och glassen och husen och gränderna, ja allt i Åhus. Ålakusten är ett måste och träffa gärna fiskarna som vi gjorde, Gör en utflykt till Ivön med gratisfärja (som heter Karna). Gå i Forsakarravinens vattenfall och naturreservat som har Skånes största vatten fall på 8 och 10 meter, bo i en Cocoon meetings i Degeberga som är ett minne för livet eller besök minirestaurangen Pia’s kitchen som du kan läsa om här. Glöm inte Skånes grund i “Blåherremölla och handla i butiken “Färg från förr”.

Göra i Skåne

Åhus i Skåne – semesterort med vodka och glass

Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut Vodka och för sin egen glass. Vi hängde här en solig dag i maj, och hann bland annat kolla in den fina kyrkan och njuta av en glass på Glassbåten. Vi var också med om Ålakusten, Tobaksindustrin i gamla Åhus och Sankta Maria Kyrkan besökte vi med konstutställning.

Göra i Skåne

Pia’s Kitchen i Kristianstad – en av Sveriges minsta restauranger

Pia’s Kitchen i Kristianstad måste vara en av Sveriges minsta restauranger. Den lilla restaurangen ligger i en charmig liten stuga vid Ålakusten i Skåne och har plats för 8 gäster. Här får man en väldigt speciell upplevelse samtidigt som man kan njuta av kreativa 7-rättersmenyer lagade på lokala råvaror utifrån säsong.

Göra i Skåne

Mysigt boende i Skåne – naturnära på Cocoon meetings

I maj i år bodde vi ett natt på ett fantastiskt mysigt boende i Skåne. På Cocoon meetings kommer man nära naturen och om man vill kan man bo i enkla glamping-stugor utan varje sig el eller rinnande vatten. En riktigt avslappnande upplevelse

Göra i Skåne

Yangtorp – qigong-tempel i Skåne som fått nytt liv

Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel i Skåne. Mitt i det skånska landskapet, bland åkrar, kor och stugor, reser sig det pampiga och utsmyckade templet. En lång period låg templet i ruiner och rånades på allt av värde. Nu har det rest sig igen, och idag arrangeras här qigongkurser, retreats och konferenser.

Göra i Skåne

Ivön och Bäckaskog slott i Skåne – jakten på hästgraven

Ivön och Bäckaskog slott i Skåne ligger strax nordost om Kristianstad. Vi var här en väldigt regnig dag i maj i år, men trots det regniga vädret hade vi en väldigt fin dag. Vi ägnade också lång tid åt att leta rätt på väldigt speciell hästgrav.

Göra i Skåne

Kronovalls slott – ett vackert vinslott i Skåne

Kronovalls slott har under åren haft många olika ägare, men har sedan slutet av 1800-talet ägts av ätten Sparre. Det var också Greve Carl Gustaf Sparre af Sövdeborg som lät bygga om slottet, så att det fick det utseende det har, och Idag fungerar slottet som vinslott. Kronovalls slott ligger i Tomelilla kommun, på Österlen i östra Skåne. Slottet ligger drygt 5 mil söder om Kristianstad och cirka 4 mil norr om Ystad.

Glimmingehus

Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltidsborg

Glimmingehus i Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen började byggas i slutet av 1400-talet, när Skåne tillhörde Danmark, och var på sin tid ett exklusivt boende med allt från moderna uppvärmningslösningar till aggressivt försvar.

Glimmingehus ligger på Österlen i sydöstra Skåne, cirka 15 kilometer sydväst om Simrishamn.

Göra i Skåne

Sandhammaren på Österlen -en vacker sandstrand

Sandhammaren på Österlen är en vacker sandstrand med mjuk finkornig sand, som flera gånger hamnat på listor över Sveriges finaste stränder. Området är också ett naturreservat och havsbotten utanför finns Sveriges största skeppskyrkogård.

Sandhammaren ligger längst ut i det sydostligaste hörnet av Skåne. Stranden ligger en knapp mil öster om Kåseberga, 2,6 mil öster om Ystad och knappt 2,5 mil söder om Simrishamn

Ales stenar

Ales stenar – ett fortida mysterium från Skåne

Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust i Skåne. Man vet att skeppssättningen daterar till någon gång mellan år 500 och 1000 efter Kristus, men mycket annat är fortfarande ett mysterium.

Göra i Skåne

Dalby Söderskog – Europas minsta nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är fantastiskt fint – och mycket litet. Strax intill hittar man Skrylle naturreservat, Dalby kyrka som är Sveriges äldsta byggnad samt den populära badplatsen vid Dalby stenbrott.

Dalby Söderskog nationalpark ligger i utkanten av Dalby, en mil öster om Lund i Skåne. Tillsammans med naturreservatet Dalby Norreskog bildas ett område som kallas Dalby hage.

Göra i Skåne

Kulturen i Lund – ett friluftsmuseum mitt i stan

Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala Lund. Här kan man kika in i allt från torp till borgarhus, och det finns dessutom gott om både permanenta och tillfälliga utställningar.

Kulturen i Lund ligger mitt i centrala Lund, strax intill Lundagård, Universitetshuset och domkyrkan. Entrén ligger på Tegnérplatsen 6.

Göra i Skåne

Göra i Lund – 16 tips på sevärdheter och upplevelse

Lund är idag Sveriges 12:e största stad, och är en ort som framför allt lockar studenter som vill studera på det anrika universitetet. Under vissa perioder i historien har staden dock spelat en betydligt större roll än så. På 1100-talet var Lund den viktigaste staden i Danmark, och under samma århundrade blev staden också ärkebiskopssäte i Norden.

Lund ligger i Skåne, knappt två mil nordost om Malmö.

Göra i Skåne

Göra i Ystad – 12 tips på upplevelser och sevärdheter

Ystad är en pittoresk och charmig liten pärla med korsvirkeshus, mysiga gator och massor av historia. Detta är en fin stad att upptäcka under semestern, oavsett om du vill gå guidade stadsvandringar, roa dig med familjen eller mysa på caféer.

Besök gråbrödraklostret som grundades av franciskanermunkar år 1267, eller en tur efter Kurt Wallanders fotspår. Per Helsas gård anses vara den mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelsen i Sverige, ta ett bad vid havet alldeles intill i fina sandstränder eller ta en glass i fiket Bäckahästen.

Ystad ligger i södra Skåne, cirka 6 mil sydost om Malmö.

Göra i Skåne

FRS Baltic – från Ystad till Sassnitz på under 2,5 timme

FRS Baltic tar dig från Ystad till Sassnitz på under 2,5 timme, med sin snabbgående katamaran. Vi fick chansen att hänga med på en tur fram och tillbaka till Tyskland över dagen, och det var en trevlig tur som gick snabbt som ögat.

Göra i Skåne

Smygehuk i Skåne – Sveriges sydligaste udde

Smygehuk i Skåne är Sveriges sydligaste udde. Här finns en liten hamn, några mysiga små serveringar och vacker natur. Framför allt finns ett antal skyltar som tydligt visar att man befinner sig på den allra sydligaste punkten i Sverige. Smygehuk ligger vid orten Smygehamn, öster om Trelleborg på den skånska sydkusten, och tillhör Trelleborgs kommun.

Göra i Trelleborg – våra 9 bästa tips

Vad kan man göra i Trelleborg? Sveriges sydligaste stad har gjort sig känd som “Palmstaden”, med sin allé kantad av höga palmer i äkta Miami-anda. Trelleborg bjuder också på intressant vikingahistoria och vacker natur. Här hittar du våra bästa tips på saker att se och göra.

Trelleborg ligger i sydvästra Skåne, drygt tre mil sydost om Malmö.

Göra i Skåne

Skanör – sandstränderna som är en av de bästa i Sverige

Kuststräckan är otroligt vacker med långa sandstränder, små mysiga hamnar och gula vajande rapsfält. Skanör ligger på Falsterbonäset i sydvästra Skåne. Strax intill ligger tvillingorten Falsterbo och det är därför man ofta hör de två orterna nämnas ihop. “När vi är utomlands säger vi ibland att den här stranden är ju nästan lika fin som hemma”. Bra betyg eller?

Se och göra i Skåne – fakta

 • Landsdel: Götaland
 • Län: Skåne län
 • Stift: Lunds stift
 • Residensstad: Malmö
 • Största sjö: Ivösjön
 • Största ö: Ivön
 • Högsta punkt: Söderåsen – 212 m ö.h.
 • Yta: 1o 939 km 2
 • Folkmängd: 1 375 278 (2019)
 • Titulär: Hertig Prins Oscar
 • Grundämne: Aluminium
 • Insekt: Bokskogslöpare
 • Landskapsfisk: Ål
 • Landskapsmossa: Skuggsprötmossa
 • Landskapssten: Flinta
 • Landskapssång: Vackra hembygd, du som vilar, Skånesången
 • Landskapsblomma: prästkrage
 • Landskapsdjur: Krondjort
 • Landskapsfågel: Glada
 • Landskapssvamp: Ängschampinjon
 • Landskapsäpple: Aroma
 • Stjärnbild: Cassiopeja
 • Stjärna: Schedar
 • Vapen: I ett guldfält ett rött avslitet griphuvud med blå krona och med blå näbbar och tunga.
 • Nationalpark: Stenshuvud nationalpark i Österlen,
 • Dalby Söderskog nationalpark med lövskogslunden,
 • Söderåsens nationalpark ligger öster om Helsingborg och här möter du Bokskogsklädda åsar, vattendrag i massor och dramatiska dalar, finns det bättre?
 • Kulturreservat: Örnarnäs i Osby kommun i landskapet Skåne med gårdsmiljö och odlingslandskap. Här finns ålderdomligt jordbruk kvar och är bevarat för att förstå hur det gick till i Örnanäs år 1584, då benämnt Ørnes. Det var ursprungligen en ensamgård, vilken eldhärjades av svenska trupper i april 1678 under Skånska kriget och senare återuppbyggdes.
 • Fina naturreservat: Fjällmossen naturreservat, Tosteberga ängar naturreservat, Måkläppen naturreservat, Forsakarravinens naturreservat, Sandhammarens naturreservat.
 • Största orterna: Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ängelholm, Ystad
 • Största vattendrag: Helge å
 • Landskapsrätt: Brännesnuda, Äggakaka, Långbakad grissida med morotspuré. Mer om svensk mat
 • Största sevärdheterna: Templet Yangtorp och ladan “Färg från förr”, Dag hammarskölds meditiationsplats, Bostadshuset Turning Turso som är 190 meter högt och Nordens högsta byggnad, Ålebodarna i Fiskeläget i Örenäs, Apotekarhuset i Ystad från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien, Ystads teater, Ystad Saltsjöbad och spa med “The Creek Experience” i underbar miljö. Tv-serierna “I Wallanders spår” eller “Bron” där du kan följa var allt hände i Ystad, på turistinformation i Ystad finns broschyrer.
 • Åhus glass och Absolut Home museet ska upplevas, Sandhammarens strand med massor av historia, Kjugekull med klippblock i jätteformat, Ivön är väldigt vacker och är värd sin tur, cykla dressin genom Skånes landskap. Ta en fika i vackra Blåherre mölla, slottet Bäckaskog med spökvandring, Ales stenar, Marsvinsholms slott och klostret i Ystad. Hasse & Tage museet i Tomelilla, hela tre nationalparker att välja på. Glimmingehus som är Nordens bäst bevarade enkelhusborg från medeltiden, åk till Tyskland på under två och en halv timme med FRS Baltic från Ystad till Rügen.
 • Historiska museet i Lund, Högevall äventyrsland i stadsparken i lund, Lunds domkyrka, Kulturen friluftsmuseum i Lund, Strosa runt i Sveriges vackraste sandstränder i Falsterbo-Skanör. Ta en resa från Malmö airport som har ca 150 destinationer, upplev Lilla torg i Malmö, Hipp & Intiman är super inne i Malmö med teater, restaurang och nattklubb i ett, Fika i Kungsparken, Ribersborgs kallbadhus i Limhamn, Torups bokskog, Malmö saluhall. Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg, Ramlösa brunnspark, mysiga Väla köpcentrum, Ta båten över sundet från Helsingborg till Köpenhamn, kulturhuset Dunkers, Konstverket Nimis i Kullaberg, Cykla på Ven och gå på Tycho Brahe museet. Landskronas museum, konsthall och Landskronas slott som är ett av nordens bäst bevarade citadell från 1500-talet. Beatles utställningen i Trelleborg, Vikingaborgen Trelleborgen och museet i Trelleborg, Sydligaste udden i Sverige som är Smygehuk,
 • Kända personer: Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, Countrysångaren Jill Johnsson, artisten Måns Zelmerlöw, tv-kocken Tina Nordström, Artisten Timbuktu, komikern Nour el Refai, författaren Björn Ranelid, skådespelaren Carolina Gynning, komikern Johan Glans, Artisten Sanna Nielsen, artisten Hasse “Kvinnaböske” Andersson, fotbollsspelaren Henrik Larsson
 • Onödigt vetande: Den skånska flaggan skapades i slutet av 1800-talet,

GÖRA I NORRLAND

GÖRA I SVEALAND

GÖRA I GÖTALAND

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare