Meny Stäng

Krapperups slott i Skåne – med slottspark och kaffestuga

Annons

Krapperups slott är ett skånskt gods med anor från 1300-talet. Idag finns ett vackert slott från 1500-talet, en härlig slottspark, café och konsthall. Här hamnade vi av en slump under vår senaste husbilsresa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Krapperups slott

Krapperups slott är ett av Skånes äldsta och historiskt sett viktigaste sätesgårdar. Idag ägs och drivs godset av Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen, som har till uppgift att stödja vetenskap och forskning. Själva slottet visas endast för förhandsbokade grupper, men parken håller öppet för allmänheten.

Krapperups slott

Krapperups slott ligger på Kullahalvön i Skåne, cirka 3 mil nordväst om Helsingborg.

Dansk och svensk historia

Redan på 1300-talet fanns en borg där Krapperups slott nu står. Den förste ägaren man känner till var den danske riddaren Jens Jensen, och troligen var det han som lät bygga den första borgen. På 1500-talet uppfördes den borg man kan se idag, och i början på 1600-talet fick den sina 7-uddiga stjärnor i fasaden – det gyllenenstiernska familjevapnet.

Krapperups slott

År 1667 köptes slottet av grevinnan Maria Sofia De la Gardie, och nu hamnade slottet i svensk ägo. Grevinnan lät rusta upp slottet i barockstil, men hamnade i svåra tider och dog fattig 1694.

Krapperups slott

Under 1700-talet hamnade slottet först i ägo hos den förmögne Henrik Jacob Hildebrand och senare hos Johan Henrich von Kochen, som gjorde om egendomen till en fideikomiss. År 1967 överlät den sista fideikomissarien Gustaf Gyllenstierna godset till den Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.

Krapperups slott

Ett oplanerat besök vid Krapperups slott

När vi kom körandes på vägen i vår husbil hade vi inte ens hört talas om Krapperups slott, utan vi hade siktet inställt på andra sevärdheter, som vingårdar, konstverket Nimis, Mölle och Kullabergs naturreservat.

Men … vad var det där? Vi tvärnitade vid det vackra slottet och gick ut för att kika på vinst och förlust. Många slott i Skåne är privata och stängda för allmänheten, men här fanns både en öppen park och ett café. En positiv överraskning!

Krapperups slott

Krapperups slottspark

Krapperups park har anor sedan åtminstone 1600-talet, då det fanns en barockpark här. Sedan dess har parkens utseende förändrats ett flertal gånger, i takt med tidens mode.

Nils och Ellen Gyllenstierna lät, mellan 1878 och 1920-talet, utveckla den park som finns idag. Paret anlitade den danske trädgårdsarkitekten Edvard Glæsel och inspirerades bland annat av vackra trädgårdar som Norrvikens trädgårdar och Sofiero slottsträdgård.

Krapperup slottspark

Idag är detta en stor och fantastiskt fin park med gröna promenadstråk, stora träd, exotiska växter, rhododendron och dammar. Parken är öppen för allmänheten året runt, och man är välkommen att ströva runt som man vill så länge man följer reglerna:

WIFI.se
  • Inte cykla
  • Inte föra bort växtdelar
  • Picknick endast på anvisad plats
  • Hundar måste vara kopplade
Krapperup slottspark

Allra vackrast tyckte vi nog att det var runt dammarna, där parken fått en lite asiatisk touch.

Krapperup slottspark

I slottsparken finns också en fin rosodling med 35 olika sorters rosor och över 600 rosplantor.

Krapperup slott trädgård

Kaffestuga, konsthall och museum

På Krapperups stallplan finns en liten kaffestuga som såg väldigt trevlig ut. På området finns också en liten konsthall och två små museer, som inte höll öppet när vi var här. Dessutom anordnas tydligen musikevenemang ibland. Ett överraskande och trevligt stopp på vägen!

Krapperups slott kaffestuga

Mer att se och göra i närheten

Från Krapperups slott är det inte långt till Lars Vilks speciella konstverk Nimis, även om man får ta i beräkning att en utflykt dit kräver en del vandring. Ytterligare platser att uppleva på Kullahalvön är Höganäs, Mölle, Arild, Kullabergs naturreservat samt olika vingårdar som Kullabergs vingård och Arilds vingård. Det är heller inte långt till den fina och trevliga staden Helsingborg med 20 sevärdheter, där du bland annat kan besöka Råå och Sofiero slott.

Nimis
Konstverket Nimis på Kullahalvön
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Krapperups slott, eller kanske någon annan plats på Kullahalvön i Skåne?

Fakta om Krapperups slott

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skåne län
  • Kommun: Höganäs
  • Adress: Krapperupsvägen 413, Nyhamnsläge
  • Ägare: Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen

Visningar och aktiviteter

  • Slottsguidning: Guidning endast för förbokade grupper. Fotografering i slottet ej tillåten.
  • Parkguidning: Guidning i parken kan bokas för grupper.
  • Museum: Basutställningen ”Berget och Borgen” berättar om Krapperup och den kulturhistoriska utvecklingen i Kullabygden. Gårdsmuseet visar föremål som hanterats av tjänstefolket.
  • Musikhall och konsthall: Det gamla kostallet används idag till konserter, teater och föredrag.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Parken är öppen året om. Caféet håller öppet dagligen på sommaren och därefter vissad dagar/vecka. Se caféets webbplats för aktuell info.
  • Café: Kaffestugan serverar smörgåsar och bakverk.
  • Butik: I Slottsboden hittar man glass, bröd och delikatesser. Cirka 200 meter norr om slottet finns också en handelsträdgård med plantor och färska kryddor.

Historia vid Krapperups slott

  • 1300-talet Den förste kände ägaren till Krapperup är riddaren Jens Jensen, som 1314 skrev sig till Brunnby, men på mitten av 1300-talet till Krapperup. Den urpsrungliga byggnaden tillkom vid denna tid.
  • 1353: Riddaren Stig Pedersen, av släkten Krognos, skrevs till borgen. Han efterträddes av sonen Peder som efterträddes av sonen Stig, en av Danmarks mäktigaste män.
  • 1500-talet: Vid mitten av 1500-talet uppfördes den nuvarande borgen, av Mourids Clausen Podebusk.

1600-talet

  • 1600-talet: De sjuuddiga kritstensstjärnorna i fasaden, det gyllenstiernska familjevapnet, tillkom i början av 1600-talet.
  • 1667: Grevinnan Maria Sophia De la Gardie köpte slottet, vilket var en del i försvenskningen av Skåne. Under grevinnans ägartid rustades slottet till ett barockslott.

1700-talet

  • 1702: Slottet köptes av köpmannen Henrik Jakob Hildebrand. Huvudbyggnadens tredje våning revs och de både flyglarna byggdes om.
  • 1734: Bröderna Petter Gotthard och Johan Henrich von Kochen blev ägare till godset.
  • 1749: Carl von Linné besökte Krapperup under sin skånska resa.
  • 1750- och 1760-talet: Petter Gotthard von Kochen lät restaurera Krapperup, med rokokostil i inredningen. Han gjorde också Krapperup till fideikommiss för sin brorson Christoffer von Kochen.

1800-talet till 1900-talet

  • 1809: Fideikommisset övergick till Carl Christoffer Gyllenstierna, gift med Antoinette von Kochen. Deras son Nils Christoffer Gyllenstierna studerade biologi och zoologi, och lät bygga ut trädgården.
  • 1967: Eftersom manliga arvingar saknades, överlät den siste fideikommissarien Gustaf Gyllenstierna godset till den Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev