Meny Stäng

Sandhammaren på Österlen – en vacker sandstrand

Annons

Sandhammaren på Österlen är en vacker sandstrand med mjuk finkornig sand, som flera gånger hamnat på listor över Sveriges finaste stränder. Området är också ett naturreservat och havsbotten utanför finns Sveriges största skeppskyrkogård.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sandhammaren

Sandhammaren är en av Skånes mest populära stränder och lockar på sommaren till sol och bad. Man kan också komma hit alla tider på året för att vandra längs Skåneleden. Vi fick tips om stranden från flera håll och blev förstås nyfikna.

Sandhammaren

Sandhammaren ligger längst ut i det sydostligaste hörnet av Skåne. Stranden ligger en knapp mil öster om Kåseberga, 2,6 mil öster om Ystad och knappt 2,5 mil söder om Simrishamn.

Att besöka Sandhammaren med husbil – gott om förbudsskyltar

Vi ställde in GPS:en på Sandhammaren. När vi på slutet svängde in på den stora Sandhammarvägen såg vi en skylt som flaggade om att “max 6 meters längd på fordonet” snart skulle gälla. Den skylten ser man inte ofta … Hur skulle det här gå? När en ny förbudsskylt om maxlängd dök upp stannade vi på parkeringen, för att fortsätta till fots.

Skyltar vid sandhammaren

Vid parkering fanns två skyltar, en som deklarerade “camping förbjuden” och en annan som hänvisade husvagnar att parkera här. Vi tolkade det som att vi kunde parkera, men inte övernatta. Tyvärr gav alla förbudsskyltar en ovälkomnande känsla. Ingenstans stod att husbilar var välkomna att parkera, eller hur långt det var kvar att promenera för att komma till stranden.

Vi lämnade husbilen på parkeringen och promenerade mot stranden längs bilvägen. Vi vet fortfarande inte hur lång promenaden var, men vi bedömer att det kan ha varit 500 meter. När vi slutligen kom fram till den sista parkeringen fanns istället en höjdbegränsning. Här var det i alla fall tydligt att vi inte hade kunnat parkera …

Sandhammarens strand

Vi måste hålla med om att stranden vid Sandhammaren är fantastiskt fin. Sanden är sådär riktigt mjuk och finkornig som den kan vara på de allra finaste paradisstränderna.

Sandhammaren

Man ska dock komma ihåg att vara försiktig när man badar. Strömmarna ute till havs kan vara både starka och förrädiska. Några tips som man kan läsa på skyltarna vid stranden:

 • Undvik att båda när det är pålandsvind och höga vågor.
 • Gå ut i vattnet, istället för att simma. Då känner du eventuella strömmar i god tid, innan du kommit för långt ut.
 • Om du fastnar i en undervattensström – försök inte simma i riktning mot stranden. Låt strömmen föra dig en bit ut och försök sedan simma längs med stranden, tills du kommit ut ur strömmen. Då är det lättare att simma in mot land.

Fullt av vrak på sjöbotten

Sandhammaren må se ut som en lugn och fridfull plats, men havsbottnen utanför utgör Sveriges största skeppskyrkogård. Förr i tiden var kuststräckan ökänd för att dra med sig fartyg ner på djupet. Vindförhållandena vid Bornholmsgattet var oberäkneliga och platsen blev för segelfartygen en mardröm.

Redan år 1566 befallde påven Pius V att världens kristna sjöbefolkning skulle försöka rädda nödställda sjömän och deras fartyg. Trots detta fortsatte skepp att sjunka och fortfarande på mitten av 1800-talet strandade 10-15 fartyg per år.

Sandhammaren på Österlen

Fyren och livräddningsstationen

På mitten av 1800-talet anlades Sveriges första livräddningsstationer i Brantevik och Sandhammaren, två platser som hade rykte om sig att plundra och döda överlevande sjömän. Under de hundra år som livräddningsstationen var aktiv räddades runt 1500 nödställda sjömän i en båt som idag finns utställd i en sjöbod bredvid Sandhammarens fyr.

År 1862 byggdes två fyrar på Sandhammaren. Den norra fyren flyttades senare till Rönnskär och den södra fyren gjordes om till en blinkfyr. Fyren är idag fredad som ett teknik-historiskt minne.

Fyren vid Sandhammaren

Naturreservat och vandringsled

Sandhammaren är inte bara en strand utan också ett naturreservat. Strax intill ligger också naturreservaten Backåkra och Hagestad-Järarna. Genom reservaten går vandringsleden Skåneleden.

Skåneleden vid Sandhammaren

Fler stränder: Mälarhusens strandbad

Vi tyckte att stranden vid Sandhammaren var fantastiskt fin, men skyltningen gjorde att vi inte kände oss speciellt välkomna med husbil, och vi valde därför att kolla in ännu en strand. Vi körde till Mälarhusens strandbad, som ligger drygt fem kilometer nordost om Sandhammaren.

Sandhammaren strand

Vi tyckte att stranden var precis lika fin här, och vi kände oss mer välkomna. Här fanns inga förbudsskyltar mot husbilar och vi kom ända ner till den närmaste parkeringen med husbilen.

Mälarhusens badstrand
Mälarhusens badstrand

Se mer i närheten

Från Sandhammaren är det bara en knapp mil till de intressanta Ales stenar i Kåseberga. Det är heller inte långt till medeltidsborgen Glimmingehus. Ytterligare intressanta resmål i närheten är charmiga Ystad och det fina vinslottet Kronovalls slott. Om du gillar stränder kan vi rekommendera stranden i Skanör, som är fantastiskt fin och där det också finns ett större utbud av restauranger och caféer.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Sandhammaren?

Har du besökt Sandhammaren, eller kanske någon av de andra stränderna eller naturreservaten? Har du varit här med husbil? Berätta gärna!

Fakta om Sandhammaren

 • Kommun: Ystads kommun
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: På Österlen, i det sydostligaste hörnet av Skåne
 • Läs mer: Du hittar mer information på Ystads kommun

Hitta till Sandhammaren

 • Bil: Kör längs Östra kustvägen och följ skyltning.
 • Kommunalt: Buss 322 eller 392.

Naturreservat vid sandhammaren

 • Naturreservat: Sandhammaren, Backåkra och Hagestad-Järarna
 • Natur: Öppen sandstrand som ständigt växer, eftersom sand förs med strömmarna från Löderup och Hagestad, österut mot Sandhammaren. Innanför stränderna finns också ljung- och gräshedar, skogar och kärrmarker. Här rinner också Tyge å.
 • Växter: Ekskog (trattskog), liljekonvaljer med mera.
 • Fåglar: Trastar, sångare och flugsnappare samt den sällsynta fältpiplärkan.
 • Djurliv: Förutom fåglar kan man exempelvis se älg, rådjur, kanin, ekorre och sandödlor.
 • Friluftsliv: Promenadstigar och möjligheter till sol och bad. Genom reservaten går Skåneleden (SL4 Österlen, etapp 2 och 3).

Service och praktisk info

 • Guidade turer: På sommaren ges guidade turer av fyren.
 • Matservering: Fika och enklare mat finns i kiosken, som håller öppet under de mest intensiva sommarmånaderna.
 • Toaletter: Toaletter finns.
 • Parkering: Parkering finns, men med husbil är man hänvisad till att parkera en bra bit från stranden. Enligt Visit Skåne kan det också vara svårt att hitta parkeringsplatser sommartid. De tipsar då om att köra mot den västra delen av stranden vid Tyge å. Man ska svänga av från kusten mot Bäckåkra och följa vägen ner till stranden.
 • Hundar och hästar: Förbjudna mellan 1 april och 30 september.

Historia vid Sandhammaren

 • Mitten av 1800-talet: Sveriges första livräddningsstationer anlades i Brantevik och Sandhammaren.
 • 1862: Två fyrar byggdes vid Sandhammaren, som båda var konstruerade av fyrkonstruktören Nils Gustav von Heidenstam.
 • 1891: Den norra fyren sattes ur funktion och flyttades till Rönnskär, där den tändes 1904.
 • 1907: Nuvarande sjöräddningssällskapet, SSRS, bildades.
 • 1945: Sjöräddningsverksamheten lades ner vid Sandhammaren och flyttades till Kåseberga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev