Meny Stäng

Jakriborg i Skåne – inspirerat av medeltiden

Annons

Jakriborg är ett bostadsområde på den skånska slätten, strax söder om Lund, som ser ut som ett mellanting av en medeltida Hansastad och en modern sagostad. Här möter färgglada hus med branta tak, kullerstensgator och skyltar om ”specerier” och ”charkuterier”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jakriborg

Jakriborg beskrivs ibland som en ”pastisch”, det vill säga något som tydligt är inspirerat av en äldre stil. Och nog får man den känslan när man kommer körande på det skånska slättlandskapet. Mitt i ”ingenting” reser sig ett bostadsområde som ser ut som hämtat från en film om någon senmedeltida Hansastad. Det är bara havet och fartygen som saknas …

Jakriborg

Jakriborg ligger mellan Lund och Malmö i Skåne, med cirka 6 kilometer till centrala Lund och cirka 10 kilometer till centrala Malmö.

En natt på Rovelyckans Trädgård & Ställplats

Vi befinner oss på en husbilsresa som ska ta oss från västra Skåne och uppåt längs med Sveriges västkust. Vår första anhalt i Skåne blev på Rovelyckans Trädgård & Ställplats i Höör. Detta besök var en lyckträff! Ställplatsen är fantastiskt fin och välskött, med möjlighet att fylla och tömma tankar.

Vi kände direkt att det finns kärlek och omtanke bakom platsen, med fina blomsterlådor, framlagda broschyrer och möjlighet att swischa för en glass. På kvällen kom ägarinnan förbi för att bjuda på hemodlade tomater och välkomnade oss samtidigt att kika på den fina trädgården. Priset var 140 kr/dygn utan el eller 170 kr/dygn med el.

Trolleholms slott

Nästa morgon gav vi oss av och gjorde ett första stopp vid Trolleholms slott i Svalöv. Här har funnits ett slott sedan medeltiden, och det nuvarande slottet byggdes på 1760-talet. Dagens sagolika utseende fick det på slutet av 1800-talet, då det renoverades i renässansstil.

Trolleholms slott är väldigt vackert, men det är helt privat så man kommer inte närmare än till grinden. I varje fall inte om man inte är ett företag som bokat en exklusiv konferens.

Ett besök i Jakriborg

Därefter var det dags att besöka Jakriborg! Vi parkerade husbilen precis utanför bostadsområdet och promenerade in på kullerstensgatorna. Husen som ligger längs med gatorna har brant sluttande tak och är målade i mjuka toner av beige, gult, orange, rött, grönt, blått och grått.

Jakriborg

Husen ger associationer till städer i Danmark och norra Tyskland, snarare än Sverige, och både torg och gator ger en medeltida känsla.

Utanför frisören hänger en skylt i form av en kam och utanför bageriet finns en kringla. På matvarubutikernas väggar kan man läsa ”charkuteri” och ”specerier”.

Bakom Jakriborg löper stambanan och för att skydda bostadsområdet mot buller och damm har man låtit uppföra en ”stadsmur”, som naturligtvis ser ut som att den har hämtats direkt från medeltiden.

WIFI.se

I själva verket är bostadsområdet inte speciellt gammalt. Det var arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson som genom fastighetsbolaget Jakri AB gjorde verklighet av sin idé någon gång på 1990-talet, och 1999 flyttade de första hyresgästerna in.

Jakriborg

Projektet har fått både ris och ros, både när det gäller stilen och underhållet. Hur det är att bo här vet vi ingenting om. Det vi vet är att det känns lite som att kliva in i en saga, när man kommer hit som turist.

Jakriborg

Det var väldigt lugnt på gatorna när vi var här, och vi såg bara enstaka människor som promenerade, cyklade eller kilade in i någon butik. Men i juletid brukar det tydligen anordnas julmarknad i Jakriborg har vi hört, och det låter ju trevligt!

Jakriborg

Måntorps gavlar

Efter vårt besök i Jakriborg sökte vi upp ytterligare några platser som stod på vår ”lista”. Peter gillar ruiner och därför rullade husbilen till Måntorps gavlar i Vellinge i sydvästra Skåne. Månstorp är en tidigare sätesgård med anor från medeltiden. Under 1500-talet byggdes en renässansborg här, med en fem meter hög rund vall med vallgrav.

Borgeby slott

Ytterligare ett stopp hann vi med innan det var dags att rulla mot Landskrona, nämligen Borgeby slott i Lomma kommun. På området fanns förmodligen en fästning redan på 1000-talet och på 1100-talet byggdes ett stenhus på platsen. Sedan åtminstone 1410 tillhörde borgen ärkebiskopen i Lund.

Borgen brändes både 1452 och 1678, och har byggts om och restaurerats ett flertal gånger. Idag bedrivs bland annat café och konferensverksamhet här, och platsen kändes väldigt trevlig med butik, museum och kanotuthyrning i Kävlingeån.

Mer att se och göra i närheten av Jakriborg

Från Jakriborg är det nära både till Lund med 16 tips och till Malmö med 28 sevärdheter. I Lund kan vi bland annat rekommendera besök vid Lunds domkyrka och vid friluftsmuseet Kulturen. I närheten finns också naturområden som Skrylle, Dalby stenbrott och Dalby Söderskog nationalpark.

Kulturen i Lund
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Jakriborg, och hur var din upplevelse i så fall? Gillar du den här typen av sevärdheter?

Fakta om Jakriborg

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skåne län
  • Kommun: Staffanstorp
  • Tätort: Hjärup
  • Läge: I närheten av byn Uppåkra, några kilometer söder om Lund.
  • Stil: Inspirerad av förindustriell stil, hansaetiska kuststäder och medeltida bebyggelse. Jakriborg anses vara ett svenskt exempel på nyurbanism.
  • Arkitekter: Robin Manger och Marcus Axelsson
  • Uppförande fastighetsbolag: Jakri AB, som grundades 1983 av Jan och Krister Berggren.
  • Första inflyttning: 1999

Prenumerera på vårt nyhetsbrev