Meny Stäng

Att göra på Ven i Skåne – 10 tips till en naturskön ö

Annons

Vad kan man se och göra på Ven? Denna natursköna ö ligger utanför Skånes västkust och bjuder på allt från naturreservat och cykelleder till spännande historiska minnen från Tycho Brahes tid.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ven

Att besöka Ven är en utmärkt dagsutflykt om du befinner dig i nordvästra Skåne. Vi hade en riktigt fin dag på ön, som vi utforskade med cykel, och kan absolut rekommendera ett besök här!

Göra på Ven

Ven ligger 4,5 kilometer utanför Skånes västkust och 8,5 kilometer utamför Danmark. Ön ingår i Landskrona kommun och tillhör Skåne.

Att ta sig till Ven

Man kan enkelt ta sig till Ven med färja från Landskrona. Vi köpte biljett i hamnkontoret dagen innan, men man kan också köpa biljetten samma dag eller online. Vi betalade 180 kr/person samt 120 kr/cykel för resan tur och retur. Att ta med sig bil är möjligt, men relativt dyrt, och på ön är det trevligare att ta sig runt med cykel.

Göra på Ven - färja

Överfarten till Ven från Landskrona tar cirka 30 minuter. När vi reste hade vi fint väder, och det var en riktigt härlig tur. Under sommarmånaderna finns också möjlighet att resa till Ven med färja från Helsingborg.

Göra på Ven - färja

Vad kan man göra på Ven?

Vad kan man då se och göra på Ven? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Cykla runt ön

En sak som du definitivt vill göra på Ven är att cykla. På den här ön cyklar alla. Vi tog med våra egna cyklar på färjan, men det går också utmärkt att hyra cykel på ön. Uthyrningscyklarna är gula och du kan välja mellan vanlig cykel, tandemcykel, elcykel, cykel med vagn för barn eller hund och många andra varianter. Att hyra en 3-växlad cykel för en dag kostar 120 kronor och att hyra en tandemcykel för en dag kostar 260 kronor (2021).

Att cykla på Ven är fantastiskt fint. Man cyklar till stor del på grusgångar med utsikt över hav eller öppna fält. Vid ”Kärleksstigen” cyklar man in i en trång grön oas, dit det sägs att kärlekspar förr brukade smyga.

Göra på Ven - cykla

2. Finn lugnet vid Vens backafall

Om man vill hitta lugnet är Ven den perfekta platsen. Det kommer visserligen många turister hit för att cykla, men bilarna är få och ljudnivån låg. På många platser hör man främst naturens ljud – havet, vindarna och kanske en och annan fågel. Här och var möter man också olika tama djur, som hästar eller får.

hästar

En av de kanske finaste platserna är Vens backafall, som är både naturreservat och Natura 2000-område. Naturreservatet omfattar en smal remsa utefter kuststräckan, med både rasbranter utan vegetation och grönklädda sluttningar.

Om man vill kan man slå sig ner en stund i naturen, kanske för en picknick. Vi packade med oss lite plock från husbilen i form av salami, räkor, frukt och grönsaker. Vad det är i flaskan? Alkoholfritt mousserande te (!) med smak av päron och grapefrukt, köpt på Systembolaget. Gott!

WIFI.se
Göra på Ven - picknick

2. Ät en Hven-glass

Hvens glassfabrik erbjuder egentillverkad glass gjord på ekologisk grädde. Vi hittade glassen vid färjeterminalen i Bäckviken. Peter valde bland annat romrussin och jag (Helena) köpte en strut med äppelglass. Mycket gott!

3. Spela fotbollsgolf eller golf

Det finns en golfklubb på Ven, Sankt Ibbs golfklubb. Den som vill prova något mer udda kan testa ”fotbollsgolf”. Man går runt en bana som påminner om en minigolfbana, men istället för att putta små golfbollar är det stora fotbollar som ska sparkas ner i hålen. Fotbollsgolf anordnas av Allt om Ven, vid Gamlegård. Vi spelade inte den här gången, men detta skulle vi kunna tänka oss att testa vid tillfälle!

Göra på Ven - fotbollsgolf

4. Besök Nämndemansgården

Nämndemansgården är en gård med anor från sent 1700-tal. Gården beboddes av samma familj under fem generationer, ända fram till år 1991 då den köptes av Hvens hembygdsförening.

Nämndemansgården

Om man swischar 30 kronor är man välkommen att besöka gården invändigt. Här finns en rad inredda rum samt vagnar och samlingar av olika äldre föremål. Vid gården finns också biodling, så om man vill kan man passa på att köpa med sig lite honung innan man fortsätter!

5. Lär dig om Tycho Brahe på Tycho Brahe-museet

Om vi ska tipsa om en enda sak som du inte ska missa att göra på Ven så är det att besöka Tycho Brahe-museet och Tycho Brahe-minnena. Under sammanlagt 21 år bodde och arbetade denna vetenskapsman på Ven. År 1576 lät han uppföra slottet och observatoriet Uraniborg och ungefär tio år senare stod det delvis underjordiska observatoriet Stjärneborg klart.

Tycho Brahes obervatorium var det dittills största och bästa i världen, och hans observationer blev grundläggande för den moderna atsronomins utveckling. Idag har Allhelgonakyrkan, en sockenkyrka från 1899, byggts om till ett museom om Tycho Brahe.

Tycho Brahe-museet

Inuti kyrkan möter en snygg utställning, där man kan ta del av Tycho Brahes liv som underbarn, astrolog och ingenjör. Här kan man också läsa om myterna kring hans näsa (den var gjord av mässing och inte av silver eller guld), hans tama älg (som dog efter en vild fest med för mycket alkohol) och hans död (vilken det finns många olika berättelser om, och eventuellt blev han mördad).

Tycho Brahe-museet

Det finns också en hel del annat att upptäcka på området! Slottet (Uraniborg) finns inte längre kvar, men ruinen efter Stjärneborg finns kvar och har fått en ny överbyggnad. Dessutom har renässansträdgården runt slottet rekonstruerats. På grönområdet utanför museet kan man också prova olika medeltida lekar!

6. Se utsikten från Sankt Ibbs kyrka – över Kyrkbackens gästhamn

Sankt Ibbs gamla kyrka ligger vid orten Kyrkbacken och invigdes på 1200-talet. Till kyrkan kan man bland annat ta sig för att beskåda utsikten över hamnen i Kyrkbacken och havet utanför. Vyn härifrån är fantastisk!

Det är också intressant att kika in i den fina lilla kyrkan. Kyrkan användes flitigt mellan 1200- och 1600-talet, men under krigen mellan Sverige och Danmark förföll den och 1726 revs tornet. På 1800-talet växte befolkningen och man byggde en ny kyrka. Gamla Sankt Ibbs kyrka fick förfalla, men 1939 återinvigdes den. Idag, när den nya kyrkan blivit museum, är gamla Sankt Ibbs kyrka återigen öns enda kyrka.

Göra på Ven - Sankt Ibbs kyrka

7. Prova whiskey på Spirit of Hven

En sak du kan göra på Ven om du gillar whiskey är att stanna till vid Spirit of Hven. Här produceras whiskey och andra spritsorter, och det finns också restaurang och bar.

Göra på Ven - spirit of Hven

Under somrarna anordnas guidade turer varje dag (bokning krävs!) och under resten av året kan guidade turer ordnas vid efterfrågan. Ett annat alternativ är att beställa in en provningsbricka med olika whiskeysorter, för 295 kronor per person. Vi avhöll oss från whiskey just nu, men flera av sorterna finns på Systemet, så testa kan man göra i framtiden också!

Göra på Ven - spirit of Hven

8. Testa glamping på Camp Ven

Vi kollade om det fanns en camping på Ven och det gör det, även om den inte riktar sig till husbilar och husvagnar. På Camp Ven kan man bo i eget tält, i stuga eller i ”glampingtält”. Det finns också restaurang och en minigolfbana med skylten ”Sveriges sämsta minigolf – kul från tiden då farfar var ung” …

Den som tar med sitt eget tält får vacker utsikt mot havet.

Tälta

9. Sola och bada

Om vädret tillåter så kan man naturligtvis sola och bada på Ven. Man kan bada på många olika ställen, men du hittar till exempel badvänliga stränder i Kyrkbackens hamn och Norreborgs hamn.

Göra på Ven - sola och bada

10. Bekanta dig med alpackor

HvenAlpacka erbjuder trekking, det vill säga naturpromenader, med alpackor, för den som bokar i förväg. Vi hade inte bokat någon ”alpackaaktivitet”, men bara att stanna och titta på dem över staketet är ju underbart. Helt fantastiskt charmiga djur!

Göra på Ven - alpackor
Göra på Ven - alpacka

Mer att se och göra på Ven

Det finns förstås mer att se och göra på Ven, utöver det vi hann med. Här är ytterligare några tips:

 • Delikatesser som görs på ön kan man köpa med sig – honung, rapsolja och durumvetemjöl. Du kan också kolla in Gårdsbutiken på Ven.
 • Fyrarna på Ven kan du spana in.
 • Konst och hantverk finns det gott om. Du hittar till exempel konstgallerier, silversmide och smycken på olika ställen på ön.
 • Paddla kajak kan man göra för att uppleva Ven från havet. Kajaker finns att hyra från Venkajak, på öns norra strand.
 • Restauranger finns det också gott om. Vi passerade bland annat Agnes tapas, Tuna krog och Spirit og Hven Backafallsbyn.
Hven
Bagge

Var kan man bo på Ven?

På Hven finns många olika boenden att välja mellan. Vi cyklade till exempel förbi House of Hven (bilden nedan), som ligger strax intill Tycho Brahe-museet. Ett annat alternativ är att bo i stuga eller glamping-tält på Camp Ven.

House of Hven

Att ta med husbilen till Ven rekommenderar vi egentligen inte, eftersom det är dyrt att ta husbilen på färjan och eftersom det inte finns några campingar eller ställplatser för husbilar. Det är i så fall bättre att lämna husbilen i Landskrona, till exempel på den fina ställplatsen i Lundåkra hamn (bilden nedan).

Lundåkrahamnen i Landskrona

Att göra på Ven – på film

Här kan du också spana in en film från Ven.

Mer att se och göra i närheten

I samband med att du besöker Ven kan du förstås också passa på att spana in Landskrona med sitt intressanta citadell. Du kan också passa på att besöka fina städer som Helsingborg, Lund och Malmö.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Fler förslag på saker att göra på Ven?

Har du varit på Ven? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Ven?

Fakta om ön Ven i Skåne

 • Kommun: Landskrona
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: Cirka 4,5 kilometer från Skånes västkust och 8,5 kilometer från närmsta punkt på Själland i Danmark. 
 • Area: Cirka 7,5 kvadratkilometer
 • Längd: 4,5 kilometer
 • Bredd: 2,6 kilometer (största bredd)
 • Folkmängd: Drygt 370 personer (2020)
 • Största ort: Tuna by
 • Läs mer: Du hittar mer information på iLandskronas webbplats.

Resa till Ven

 • Från Landskrona: Ventrafiken trafikerar Landskrona – Ven året om. Båtresan tar cirka 30 minuter.
 • Från Helsingborg: Hartford rederi AB trafikerar Helsingborg – Ven med fartyget M/S Vike under sommarmånaderna. Turen tar cirka 40 minuter.
 • Från Råå: Rååbåtarna är ett familjeföretag som arrangerar fisketurer och turer till Ven.
 • Från Danmark: Båtturer anordnas till Ven också från vårt grannland Danmark.
 • Med egen båt: Om du kommer med egen båt finns tre gästhamnar på Ven, vid Kyrkbacken, i Norreborg och i Bäckviken.

Vens historia

 • Istiden: Ven existerade inte som ö, utan var en del av den landbrygga som fanns mellan nuvarande Skåne och Själland.
 • 1000: Enligt en del historiker kan Ven vara den ö som benämns som ”Svolder” i samband med sjöslaget ”Slaget vid Svolder” i september år 1000.
 • 1576: Tycho Brahe lät uppföra slottet och observatoriet Uraniborg och cirka tio år senare uppfördes observatoriet Stjärneborg.
 • 1658: Ven tillhörde formellt Danmark även efter freden i Roskilde, men besattes samma år av svenska trupper.
 • 1660: Ven blev svenskt i samband med freden i Köpenhamn.
 • 1676-1679: Ön ockuperades under Skånska kriget av Danmark och förblev danskt fram till krigsslutet.

1800-talet till nutid

 • 1876-1877: Den första hamnen byggdes på Ven, vid Kyrkbacken på öns västra sida. Snart därefter byggdes ytterligare två hamnar.
 • 1930-talet: Under denna tid bodde runt 1300 personer på Ven, vilket ör befolkningsrekordet för ön.
 • 1906: I och med stavningsreformen detta år försvann h som första bokstav framför v i ord och ortsnamn. Dock behölls h i ortsnamnen Hven ännu ett tag.
 • 1958: H ströks i namnet Hven och ön fick stavningen Ven, trots protester från lokalbefolkningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev