Meny Stäng

10 vackra öar i Sverige som du inte vill missa

Idag tipsar vi om vackra öar i Sverige. Just nu är det vinter och kallt, men inte desto mindre kan man blicka fram emot våren och sommaren. Här är tio svenska öar som du inte vill missa att besöka.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vackra öar i Sverige

Nog är det något speciellt med öar? När vi är ute och reser och ser att det finns en ö i närheten blir vi alltid sugna på att åka dit. Det är ju inte alltid det finns möjlighet – ibland är det fel årstid och andra gånger finns inte tiden – men om det bara går så gör vi gärna ett öbesök. Här tipsar vi om tio vackra öar i Sverige som vi har besökt. Läs gärna också om vackra öar i Europa.

1. Käringön (Bohuslän)

Käringön besökte vi i somras, och den här ön blev vi verkligen förälskade i. Denna ö, som ligger långt ut i havsbandet, är både bil- och cykelfri och passar perfekt för en dagsutflykt. På ön hittar du bland annat en charmig hamn, flera fina badplatser och ett gäng mysiga restauranger.

Vackra öar i Sverige - Käringön

2. Ven (Skåne)

Den natursköna ön Ven ligger utanför Skånes västkust. Här kan du bland annat cykla och uppleva naturreservatet Vens backafall. Du kan också prova Hvenglass eller whiskey på Spirit of Hven. När du är här vill du heller inte missa det spännande Tycho Brahe-museet.

Vackra öar i Sverige - Ven

3. Gräsö (Uppland)

Gräsö är en naturskön ö som ligger strax utanför Öregrund i Roslagen. På ön, som omges av vackra klippor, finns flera naturreservat. Här hittar du också camping, vandrarhem och en fin gammal kyrka. Till ön tar du dig enkelt med kostnadsfri bilfärja från Öregrund.

Vackra öar i Sverige - Gräsö

4. Öland

När vi pratar om vackra öar i Sverige är det svårt att inte nämna Öland. Sveriges näst största ö bjuder på ett vackert och samtidigt annorlunda landskap, med Stora alvaret och Ölands södra udde. Dessutom finns otroligt vackra stränder samt fornborgar och andra historiska sevärdheter.

Öland

5. Kållandsö (Västergötland)

Kållandsö är den näst största ön i Vänern efter Torsö. Ön är framför allt känd för Läckö slott, som både ser ut som ett sagoslott och ligger otroligt vackert vid vattnet. På ön hittar du också Spikens fiskehamn, med båtar, bodar och möjlighet att köpa och njuta av fisk och skaldjur.

Läckö slott

6. Kosteröarna (Bohuslän)

Kosteröarna tillhör våra favoriter bland alla vackra öar i Sverige. Syd- och Nordkoster ligger strax utanför Strömstad, nära gränsen till Norge. Här kan du cykla, vandra, bada eller besöka trevliga restauranger. Här hittar du dessutom Kosterhavets nationalpark – Sveriges första marina nationalpark.

Vackra öar i Sverige - Kosteröarna

7. Aspö (Blekinge)

Aspö ligger strax utanför Karlskrona och är en av alla öar i Blekinge skärgård. Hit kan du ta dig med bilfärja från Karlskrona och en bra idé kan vara att ta med dig cykel. På ön kan du se Drottningskärs kastell. Om du vill stanna över natten kan du ta in på det charmiga Lotstornet Aspö.

Aspö

8. Visingsö (Småland)

Visingsö är Vätterns största ö, och en av alla vackra öar i Sverige. Du tar dig enkelt hit med färja från Gränna, och väl på plats kan du njuta av den lugna och rofyllda miljön. Här kan du också se Visingsborgs slottsruin och Näs slottsruin, eller kanske bekanta dig med öns alpackor.

Vackra öar i Sverige - Visingsö

9. Fjäderholmarna (Stockholms skärgård)

Fjäderholmarna är den skärgårdsö som ligger närmast Stockholm och båtresan hit tar bara 20 minuter. På sommaren är detta en oerhört populär ö, med många turister på restaurangerna. Du kan också sola på klipporna och njuta av den pittoreska och härliga miljön.

WIFI.se
Fjäderholmarna

10. Dyrön (Bohuslän)

Dyrön, eller Stora Dyrön som ön egentligen heter, är en härlig och naturskön skärgårdsö strax utanför Tjörn i Bohuslän. Här kan du bland annat vandra längs den fina Dyröleden. På vägen kan du stanna i både Nordhamnen och Sydhamnen, där du hittar mysiga restauranger.

Vackra öar i Sverige - Dyrön

Vackra öar i Sverige – på vår bucket list

Utöver dessa vackra öar i Sverige finns det förstås många andra fina öar, som vi ännu inte besökt och därför inte kan tipsa om. Här listar vi några svenska öar som vi är nyfikna på:

  • Blå Jungfrun (Småland)
  • Fårö (Gotland)
  • Gotska sandön (Gotland)
  • Hallands Väderö (Skåne)
  • Landsort (Stockholms skärgård)
  • Norröra (Stockholms skärgård)
  • Ulvön (Ångermanland)
  • Trysunda (Ångermanland)
Hamnen i Torekov
Hamnen i Torekov, varifrån båtarna går till Hallands Väderö

Fler vackra öar i Sverige?

Vilka fler vackra öar i Sverige har du besökt? Tipsa gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev