Annons

Svenska Upplandsvägen är en temaväg som tar dig med från Stockholm genom härliga Roslagen, och östkusten för att få uppleva natur, kultur, historia och äventyr. Vi vänder innan Gävle och går inlandet ner med massor av sevärdheter tillbaka till Drottningholms slott. Res på egen hand och i egen takt – med bil, husbil, husvagn eller motorcykel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska Upplandsvägen

Svenska Upplandsvägen är en FREEDOMtravel Temaväg som går från Gustavsberg, genom Stockholm norrut och vänder innan Gävle och genom alla fina sevärdheter som Uppland kan erbjuda tillbaka till Drottningholmss slott. Du kan följa den från vilket håll du vill, eller plocka ut din favoritdel (dina smultronställen) mitt i. Det här är en idé för att göra det enklare för dig att ge dig ut på ett litet äventyr. Trevlig resa!

Svenska upplandsvägen

Korta fakta om Svenska Upplandsvägen

 • Längd: 631,5 km
 • Start: Gustavsberg
 • Stopp: Drottningholms slott

1. Gustavsberg och porslinsfabriken

Gustavsberg är en fin liten ort i Värmdö kommun i Stockholm, som framför allt är känd för porslinsfabriken Gustavsberg. Vi har gått en stadsvandring efter karta längs med vattnet och upptäckt allt från fabrikshistoria till slott och herrgårdar.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Hotel Blå Blom, Odelsbergs väg 5A, Gustavsberg
 • Avstånd mellan Gustavsberg och Stockholm: 29 min

2. Stockholm – Svenska Upplandsvägen

Vad kan man se och göra i Stockholm? Stockholm är Sveriges huvudstad och har massor att erbjuda i form av kultur, historia, nöjen och upplevelser. Vi har till slut skrivit ihop en guide till vår hemstad. Här hittar du våra bästa tips på vad man kan se och göra i Stockholm!

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Tantolundens husbilsparkering
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Hotell Esplanade, Strandvägen 7A
 • Avstånd mellan Stockholm och Hagaparken: 10 min

TIPS: 30 annorlunda saker att göra i Stockholm

Letar du efter annorlunda saker att göra i Stockholm? Då har du kommit rätt! Här hittar du 30 tips på aktiviteter och upplevelser som är lite utöver det vanliga, allt från speciella matupplevelser till hisnande aktiviteter som får adrenalinet att flöda.

Svenska Upplandsvägen

TIPS: Stockholms alla museum – våra upplevelser

Varför inte besöka några museer i Stockholm? Sveriges huvudstad är en av världens mest museitäta städer och utbudet av museer är stort oavsett om du föredrar historia, vetenskap, kultur eller kanske konst.

FREEDOMtravel.se

3. Hagaparken

Hagaparken i Solna är fantastiskt fin, och här kan man strosa bland slott, lusthus och paviljonger från Gustav III:s tid. Vi passade på att göra en utflykt hit med elcyklarna när solen sken i fredags. Häng med genom parken!

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Tantolundens camping
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Royal Park Stockholm, Frösundaviks allé 15, Solna
 • Avstånd mellan Hagaparken och Vaxholm: 32 min

TIPS: Fjärilsmuseet i Hagaparken

Har du besökt Fjärilshuset i Haga? För oss var det länge sedan sist, men nu har vi gjort ett nytt besök. Idag heter stället ”Fjärilshuset Haga Ocean” och bjuder, vilket hörs på namnet, på mer än fjärilar.

FREEDOMtravel.se

4. Vaxholm

Vaxholm är en avspänd skärgårdstad med stort utbud året om. Gästhamnen ligger på gångavstånd till centrum, här finns golfbana, fiske, bad, camping och det coola kastellet. Upplev Vaxholm med hotell och vandrarhem, shopping, restauranger, båtutflykter och de idylliska gamla gränderna.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Siggesta gård
 • Hitta camping nära: Eriksö stugby & camping
 • Hitta boende nära: Sjövillan, Rindövägen 3 Vaxholm
 • Avstånd mellan Vaxholm och Kapellskär: 58 min

TIPS: Siggesta gård boende och ställplats

Siggesta gård i Värmdö utanför Stockholm är ett lantligt hotell med konferensverksamhet, utomhusaktiviteter, djur, aktiviteter för barn och restaurang med lokalproducerade råvaror. 

FREEDOMtravel.se

TIPS: Båttur Ängsjö Nationalpark

Båt från Furusund eller Stockholm. Ej bil, Tälta på utsatta platser högst 3 dygn, ej restaurang. Hyr kajak hos Kajak & Uteliv i Furusund och paddla 10 km till Ängsö nationalpark

FREEDOMtravel.se

5. Kapellskär

Kapellskärs camping ligger vackert i Riddersholms naturreservat, med kusten och Ålands hav precis utanför. Vi rullade hit på årets första ”ordentliga” husbilstur och fick ett härligt dygn i den svenska naturen.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Kapellskärs ställplats & camping
 • Hitta camping nära: Kapellskärs ställplats & camping
 • Hitta boende nära: STF Kapellskärs vandrarhem, Ridderholmsvägen 4 Gräddö
 • Avstånd mellan Kapellskär och norrtälje: 22 min

TIPS: Ta färjan till Åland-Finland eller Lettland

Färja Med Finnlines till Åland (Långnäs hamn) -Finland (Nådendal) och tillbaka. 2 avgångar varje dag. (Boka här!)

Till Lettland med DFDS

FREEDOMtravel.se

6. Norrtälje

Vad kan man göra i Norrtälje som turist? Norrtälje är en idyllisk skärgårdsstad med vackra gamla trähus, charmiga gränder, mysiga caféer och en hel rad museer. Runt om ligger gott om naturreservat och skärgårdsöar.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Borgmästarholmen i Norrtälje
 • Hitta camping nära: Norrtälje camping
 • Hitta boende nära: Berglings Boutique hotell & restaurangcafe, Hantverkaregatan 19 i Norrtälje
 • Avstånd mellan Norrtälje och Vikingabyn: 12 min

TIPS: Pythagoras industrimuseum

Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria. Du kliver rakt in i en fabrikslokal som ser ut precis som när den en gång lämnades. Vi var här med husbilen i helgen, och det var riktigt intressant. Välkommen till tändkulemotorernas förlovade land!

FREEDOMtravel.se

7. Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen är ett friluftsmuseum som ligger vackert vid sjön Erken i Roslagen. Under några veckor på somrarna befolkas byn av en vikingaförening, och under vissa tider välkomnas barnfamiljer och andra för att lära sig mer om vikingatiden och vår spännande historia.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Ställplats Svanberga
 • Hitta camping nära: Väddö Sandvikens camping
 • Hitta boende nära: Pensionat kanalvillan, Elmsta udde 2 på Väddö
 • Avstånd mellan Vikingabyn Storholmen och Väddö: 21 min

TIPS: Upptäck Norr Malma naturreservat

Under midsommarhelgens sista natt blev det fricamping vid sjön Erken i Roslagen, vid Svanberga badplats. Här hade vi fantastisk utsikt över den fina sjön, och vi överraskades av ett vackert naturreservat med imponerande ekar. Besök fina Norr Malma naturreservat

FREEDOMtravel.se

8. Väddö – Svenska Upplandsvägen

Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur. Campingen var visserligen ganska enkel, men vi upplevde ändå två fina dagar i härliga omgivningar, överraskande vackra platser, kultur och historia.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Väddö Gårdsmejeri
 • Hitta camping nära: Sandvikens havscamping
 • Hitta boende nära: Båtmanstorpet, Älmsta skolväg på Väddö
 • Avstånd mellan Väddö och Grisslehamn: 12 min

9 Grisslehamn

Grisslehamn ligger på Väddö i Roslagen och är en charmig liten ort, som är livlig tack vare Eckerölinjen som låter människor kryssa till Åland. Vi tipsar om sju saker att göra i Grisslehamn. Här finns camping, marina, spahotell och en mysig liten fiskehamn med restauranger.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Grisslehamns fiskehamn
 • Hitta camping nära: Grisslehamn marina & camping
 • Hitta boende nära: Hotell havsbaden, Skatuddsvägen 18 i Grisslehamn
 • Avstånd mellan Grisslehamn och Gräsö: 1 tim 24 min

TIPS: Albert Engströms museum & Atelje

Albert Engströms museum ligger i Grisslehamn i Roslagen och berättar om konstnären Albert Engström. Här bodde han under en stor del av sitt liv och här, vid havet, hade han också sin ateljé.

Svenska Upplandsvägen

TIPS: Ta färjan till Åland

Ta färjan över för en dagstur och njut av Roslagen med Eckerölinjen

FREEDOMtravel.se

10. Gräsö

Gräsö är en naturskön ö, som ligger strax utanför Öregrund i Roslagen. Ön omges av vackra klippor och på ön finns flera naturreservat. Här hittar man också camping, vandrarhem och en fin gammal kyrka.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Idovägen parkplads
 • Hitta camping nära: Gräsöbadets camping
 • Hitta boende nära: Rävstens stugby, Rävsten på Gräsö
 • Avstånd mellan Gräsö och Öregrund: 23 min (båt)

11. Öregrund

Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en hamn full av båtar och restauranger. Här kan man njuta av en skön semesteratmosfär, och se solen sjunka över havet.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tullbacken & västerhamn
 • Hitta camping nära: Sunnanö camping
 • Hitta boende nära: Strandhotellet, Västergatan 1 i Öregrund
 • Avstånd mellan Öregrund och Forsmarksbruk: 18 min

12. Forsmarks bruk

Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i tiden tillverkade man järn här, och på 1600-talet kom vallonerna från Belgien och förbättrade tillverkningen. Idag är bruket ett fint besöksmål med historiska byggnader, en engelsk park, restaurang och café.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Kallerö ställplats
 • Hitta camping nära: Berkinge bad & fiskecamp
 • Hitta boende nära: BnB Strindbergs gård, Stora gatan 55 i Lövstabruk
 • Avstånd mellan Forsmarksbruk och Lövstabruk: 16 min

13 Lövstabruk på Svenska Upplandsvägen

Lövstabruk i Uppland är ett av de så kallade vallonbruken i Sverige, ett historiskt järnbruk med anor från 1500-talet. En gång i tiden var detta Sveriges allra största järnbruk, som under 13 generationer ägdes av familjen de Geer. Idag är bruket ett uppskattat besöksmål med sevärdheter, utställningar och värdshus.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Ängskärs ställplats
 • Hitta camping nära: Berkinge bad & fiskecamp
 • Hitta boende nära: BnB Strindbergs gård, Stora gatan 55 i Lövstabruk
 • Avstånd mellan Lövstabruk och Ängskär: 21 min

14 Ängskär på Svenska Upplandsvägen

Ängskärs havscamping ligger naturskönt på Hållnäshalvön i nordöstra Uppland. Vi campade här ett dygn och njöt av vacker natur och härliga klippor vid havet. Om man reser med husbil och föredrar att stanna på ställplats finns det flera att välja på i närheten.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Ängskärs ställplats
 • Hitta camping nära: Ängskärs havscamping
 • Hitta boende nära: Kustvy, Ängskär 370 i Hållnäs
 • Avstånd mellan Ängskär och Rullsands stug och havscamping: 43 min

TIPS: Lingnåre naturreservat

Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat i Sverige, och detta är alltså ett av dem. Vi gjorde ett besök här i samband med att vi besökte Sikhjälma hamn med husbilen.

Svenska Upplandsvägen

TIPS: Sikhjälma fiskehamn

Den här husbilshelgen startade med att vi tog oss till en ställplats i Sikhjälma hamn, på udden Hållnäs i Tierps kommun. Vi hade en speciell anledning att ta oss just hit, men detta är också en vacker plats vid havet. Här kan du bland annat uppleva Kapplasse naturreservat och fantastiska solnedgångar.

FREEDOMtravel.se

Rullsands havsbad & camping

Rullsands camping är en fin camping utanför Gävle. Campingens läge är väldigt fint och det finns också en härlig sandstrand intill. Här finns även stugor och platsen är också känd för sitt naturistbad. Absolut värt ett eller flera besök!

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Sikhjälma ställplats
 • Hitta camping nära: Rullsands havsbad, stugby & camping
 • Hitta boende nära: Rullsands havsbad, stugby & camping
 • Avstånd mellan Rullsands havscamping och Dragon Gate: 19 min

16. Dragon Gate

Historien om Dragon gate började 2004 och har aldrig öppnats efter många konkurser. Dragon gate ligger längs E4 och får du chansen att besöka detta häftiga byggfenomen så gör det. Här hittar du rum, café, restaurang, terrakotta arme, stora terrakotta skulpturer, världens längsta trärelief och mycket mer

Mikael Parkvall via Wikimedia Commons
 • Hitta ställplats nära: Älvkarleby ställplats
 • Hitta camping nära: Älvkarleby camping
 • Hitta boende nära: Sörtorpets gårdshus, Hyttön 26 i Älvkarleby
 • Avstånd mellan Dragon Gate och Österbybruk: 38 min

17. Österbybruk

Österbybruk ligger fint i Roslagen och bjuder på en vacker herrgård, historisk bruksmiljö och gott om aktiviteter kring konst och hantverk. När vi var här hade inte riktigt allting hunnit öppna ännu, men trots det fick vi en fin eftermiddag.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Gamla uppsala ställplats
 • Hitta camping nära: Sandviksbadets camping
 • Hitta boende nära: Wärdshuset Gammel Tammen, Herrgårdsvägen 1 i Österbybruk
 • Avstånd mellan Österbybruk och Uppsala: 43 min

18. Uppsala på Svenska Upplandsvägen

Uppsala är en tätort i Uppland och residensstad för Uppsala län, och Sveriges fjärde största tätort. Sedan 1164 är Uppsala kyrkligt centrum i Sverige i och med dess ärkebiskopssäte inom Svenska kyrkan. 

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Kvarngården
 • Hitta camping nära: Camping Fyrishov
 • Hitta boende nära: Hotell Botanika Uppsala, Skolgatan 45
 • Avstånd mellan Uppsala och Skoklosters slott: 51 min

TIPS: Kvarngården

Kvarngården i Knivsta är en hembygdsgård och en ställplats, som drivs av Knivsta Hembygdsgille. Här brukar man bland annat arrangera ett mycket populärt midsommarfirande. Dessutom välkomnas husbilar och husvagnar till gårdens fina och mysiga ställplats.

FREEDOMtravel.se

19. Skoklosters slott

Skokloster slott är ett pampigt barockslott vid Mälaren. Detta är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige. Idag fungerar det som statligt museum med paradvåning, stora samlingar av föremål, slottspark och slottscafé.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Parking Skoklosters kyrka
 • Hitta camping nära: Skokloster camping
 • Hitta boende nära: Skokloster Wärdshus, Skoklostervägen
 • Avstånd mellan Skokloster slott och Sigtuna: 28 min

20. Sigtuna

Häng med till Sigtuna, Sveriges äldsta stad! Igår vaknade vi till blå himmel och bestämde oss för att göra en utflykt. Vart skulle vi åka då? Det blev en tur till Sveriges äldsta stad. Det var många år sedan vi var där senast och Sigtuna är en fantastiskt mysig stad att strosa runt i. Och så är det förstås roligt att fotografera i en stad med så många charmiga gamla hus!

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Steninngebadet
 • Hitta camping nära: Skokloster camping
 • Hitta boende nära: Sigtunastiftelsen hotell & Konferens, Manfredbjörkquist allé 4 i Sigtuna
 • Avstånd mellan Sigtuna och Rosersbergs slott: 20 min

21. Rosersbergs slott

Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott. Idag är slottet ett trevligt besöksmål.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Rosersbergs slottsparkering
 • Hitta camping nära: Camping Nygård
 • Hitta boende nära: Bo på slottet
 • Avstånd mellan Rosersbergs slott och Solna: 28 min

22. Solna – Svenska Upplandsvägen

Vad kan man göra i Solna? Vi har bott åtta år i Solna, och innan dess bodde vi i grannkommunen Sundbyberg. Nu i coronatider har vi sett oss extra mycket om i vårt närområde. Här är våra bästa tips på aktiviteter och upplevelser i Solna.

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tantolunden husbilsparkering/ långholmen
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Royal Park Stockholm, Frösundaviks allé 15 i Solna
 • Avstånd mellan Solna och Sundbyberg: 9 min

23. Sundbyberg

Vad kan man göra i Sundbyberg? Vi har bott i Sumpan i många år, och även om vi nu flyttat till grannkommunen så återkommer vi ofta. Här är våra bästa tips på aktiviteter och upplevelser i Sundbyberg.

FREEDOMtravel.se
 • Hitta ställplats nära: Tantolunden husbilsparkering/ långholmen
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Story hotell Signalfabriken – JDV by Hyatt, Sundbybergs torg 1
 • Avstånd mellan Sundbyberg och Drottningholms slott: 19 min

TIPS: Paul Taylors lanthandel

Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg är en en restaurang med klimatsmart, modern och framför allt riktigt god mat. Restaurangen drivs av Paul Svensson och Tareq Taylor, som är kända från bland annat TV. Vi besökte restaurangen i helgen och gick därifrån riktigt, riktigt nöjda.

FREEDOMtravel.se

24. Drottningholms slott

Drottningholms slott i Stockholm. Det var en fantastiskt fin hösthelg, och riktigt härligt att promenera runt i slottsparken i novembersolen. Vi har sett slottet förut, men passade också på att se teatern vilket var riktigt roligt. Här kommer tips saker att se och göra vid Drottningholms slott. 

Svenska Upplandsvägen
 • Hitta ställplats nära: Tantolunden husbilsparkering/ långholmen
 • Hitta camping nära: Ängby camping
 • Hitta boende nära: Åkeshofs slott, Åkeshofs. väg 11 i Bromma

Här hittar du fler mysiga Temavägar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev