Meny Stäng

Skokloster slott – pampigt barockslott vid Mälaren

Annons

Skokloster slott är ett pampigt barockslott vid Mälaren. Detta är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige. Idag fungerar det som statligt museum med paradvåning, stora samlingar av föremål, slottspark och slottscafé.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skokloster slott

Skokloster slott är kanske ett av Sveriges vackraste slott. Ändå blev det aldrig riktigt klart. Om inte byggmästaren hade avlidit under byggtiden hade det idag varit ännu pampigare. Vi har gjort ett nytt besök vid detta ståtliga palats.

Skokloster slott

Skokloster slott ligger på Skohalvön vid Mälaren, i Håbo kommun, mellan Stockholm och Uppsala.

Tidigare besök vid Skokloster slott – visning och Skoklosterspelen

Vi har båda besökt Skokloster förut, men inte tillsammans. Peter har varit här på guidad visning en gång, och vid ett annat tillfälle testade han sin drönare i området (fotot och filmklippet nedanför). Jag (Helena) har varit här på ”Skoklosterspelen” en gång, med marknad, gycklare och tornerspel. Vi har båda väldigt bra minnen av detta vackra slott.

Skokloster slott

Från kloster till privat palats och statligt museum

Redan på 1200-talet fanns ett kloster på platsen, och det så kallade ”Stenhuset” härstammar från denna tid. Först fanns en tegelugn här, som levererade material till kyrkbygget, och senare bodde prästerna här när de skulle predika. På 1500-talet övertog kronan klostret och när Herman Wrangel och hans fru Margareta Grip flyttade hit 1611 bodde de i stenhuset.

Skokloster slott uppfördes 1654-1676 av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel. Detta var under den svenska stormaktstiden, och man sparade inte på krutet när man skulle uppföra barockslottet. Ritningarna gjordes framför allt av den tyske arkitekte Caspar Vogel, men dessa bearbetades sedan vidare av olika kända arkitekter som Jean de la Vallée, Mathias Spieler och Nicodemus Tessin den äldre.

Skokloster slott

Carl Gustaf Wrangel led mot slutet av sitt liv av dålig hälsa och när han plötsligt dog 1676 avstannade bygget av slottet. Arbetarna, som var rädda att inte få lön, lade direkt ner verktygen. Ytterligare planerade anläggningar och magnifika trädgårdar, som skulle ligga ner mot vattnet, uppfördes därmed aldrig.

Skoklosters slott i Sueciaverket
Stranden vid Skokloster slott

Efter Wrangels död övergick slottet till familjen Brahe, eftersom Wrangels dotter Margareta Juliana var gift med riksrådet och amiralen greve Nils Brahe den yngre. När han dog 1669 instiftade Margareta ett fideikommiss för sonen, och slottet stannade inom släkten tills ätten dog ut 1930.

Slottet övergick genom arv till familjen von Essen, och 1967 köptes det av den svenska staten, tillsammans med cirka 50 000 inventarier. Idag fungerar slottet som statligt museum.

Stenhuset vid Skokloster slott

Att besöka Skokloster slott

Skokloster är ett slott som välkomnar gäster på många sätt. Man kan promenera i slottsparken, besöka slottsbutiken eller fika i slottscaféet. Både den lilla butiken och caféet höll faktiskt öppet när vi var här.

Butiken vid Skokloster slott

I vanliga fall visas paradvåningen och samlingarna upp och man kan följa med på guidade visningar. Slottet ordnade faktisk några guidade visningar under påsken för att begränsat antal personer, men dessa missade vi. På slottets webbplats kan man hålla koll på när visningar och barnaktiviteter kommer igång igen. Så länge bjuder vi på en pressbild från Kungssalen i paradvåningen!

WIFI.se
Paradvåningen i Skokloster slott
Kungssalen i paradvåningen. Foto: Jens Mohr. Creative Commons.

Slottsparken

I slottsparken kan man promenera i lindalléer som planterades redan på 1600-talet. Här finns också gott om äppelträd samt olika blommor, som kanske fördes hit en gång i tiden av nunnorna vid cistercienserklostret.

I parken står också ett monument över Magnus Brahe, där han prisas för ridderlig trohet, sonlig och broderlig tillgivenhet, välgörenhet och självuppoffring.

Monument vid Skokloster slott

Skoklosters kyrka

Skoklosters kyrka är byggd redan på 1200-talet. Då byggdes den som en klosterkyrka och var en del i det cistercienserkloster för nunnor som fanns på Skohalvön fram till en bit in på 1500-talet. Det Wrangelska gravkoret byggdes under Herman Wrangels tid och stod klart på 1630-talet. Här finns hela familjen Wrangel begravd.

Skoklosters kyrka
Skoklosters kyrka

Flasta kyrkoruin

Redan när vi körde mot Skokloster slott såg Peter att det fanns en kyrkoruin i närheten, och eftersom han har en förkärlek för ruiner fick det bli en tur dit efter slottsbesöket.

Flasta kyrkoruin är resterna efter Flastas gamla kyrka, som byggdes i romansk stil på 1100-talet. Under 1240-talet började man bygga Skokloster kyrka och klosteranläggning och när Flasta kyrka senare eldhärjades byggdes den aldrig upp igen.

Flasta kyrkoruin

Skokloster camping

Om man kommer till Skokloster slott med husbil kan man övernatta på parkeringen, mot en avgift på 100 kronor som betalas till den charmiga lilla retromacken. En annan variant är att ta in på Skokloster camping. Vi gjorde varken det ena eller den andra, eftersom vi fortsatte resan, men vi kan ändå visa en bild från Skokloster camping. Vi var nämligen här med husbilen i maj 2011 – för nästan precis tio år sedan alltså!

Skokloster
Peter på Skokloster camping i maj 2011

Se mer i närheten

Från Skokloster är det inte så långt till Sigtuna med sina charmiga gränder. I Sigtuna kommun finns också inte mindre än fyra slott: Rosersbergs slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Uppland.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Har du besökt Skokloster slott?

Har du besökt Skokloster slott, eller har du kanske bott på campingen? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Skokloster slott

 • Land: Sverige
 • Landskap: Uppland
 • Län: Uppsala
 • Kommun: Håbo kommun
 • Arkitekter: Caspar Vogel, Jean de la Vallée, Mathias Spieler och Nicodemus Tessin den äldre
 • Byggherre: Carl Gustaf Wrangel
 • Stil: Barock
 • Färdigställande: 1676
 • Ägare: Svenska staten
 • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats

Service och praktisk info

 • Matservering: Slottscaféet serverar lunch, smörgåsar och bakverk. Café och restaurang finns också i Macken. På sommaren håller dessutom Café Sjövillan, kyrkans café, öppet.
 • Butik: Slottsbutiken säljer souvernirer. Livsmedelsbutik finns i Macken.
 • För barnfamiljer: Man kan lämna barnvagnen på bottenvåningen. I museivåningarna kan man inte gå med barnvagn.

Visningar och aktiviteter

 • Audioguide: Kan hyras när paradvåningen är öppen-
 • Visningar: Guidade visningar ges vid olika tidpunkter. Se slottets webbplats för aktuell info.
 • Större grupper: Grupper kan boka visningar, både dag- och kvällstid. man kan också boka specialvisningar och olika paket.
 • Aktiviteter för barn: Slottsateljé, slottssafari och andra aktiviteter för barn och familjer.
 • Hyra lokal: Lokaler kan hyras för evenemang, vigsel med mera.

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet i slottet: Endast bottenvåningen av slottet är tillgänglig med rullstol. En ramp finns vid huvudentrén.
 • Ledsagare/assistent: Ledsagare och assistenter har fri entré.
 • Assistanshund: Ledarhund är välkommen. I övrigt får hundar inte vistas på slottet.
 • Toaletter: Tillgänglig toalett finns i slottet, men den saknar larm.
 • Parkering: Det finns två parkeringsplatser vid slottet som kan användas av personer med rörelsenedsättning, som har parkeringstillstånd.

Hitta till Skokloster slott

 • Adress: Skoklostervägen 98-100, Skokloster
 • GPS-koordinater: Latitud 59° 42.337′, Longitud 17° 37.341′
 • Stanna med husbil: Man kan parkera över natten mot betalning på 100 kronor. Betalning görs vid Macken.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev