Meny Stäng

Vikingabyn Storholmen – friluftsmuseum i Roslagen

Vikingabyn Storholmen är ett friluftsmuseum som ligger vackert vid sjön Erken i Roslagen. Under några veckor på somrarna befolkas byn av en vikingaförening, och under vissa tider välkomnas barnfamiljer och andra för att lära sig mer om vikingatiden och vår spännande historia.

Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen bildades 1996 och är ett arkeologiskt friluftsmuseum. Genom att visa upp vikingatida miljöer och tidsenligt hantverk vill man levandegöra historien för allmänheten, och då inte minst barnfamiljer.

Friluftsmuseet håller öppet några veckor under somrarna, då byggnaderna på udden sjuder av liv och aktiviteter för alla åldrar. Under andra tider på året arrangeras skolprogram och särskilda aktiviteter som kan bokas i förväg.

Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen ligger vid sjön Erkens östra sida, cirka en mil norr om Norrtälje i Roslagen.

Vårt besök vid Vikingabyn Storholmen

Vi kom till Vikingabyn Storholmen mer eller mindre av en slump. Vi hade firat midsommar på Väddö havsbad och camping, och på vägen tillbaka mot Stockholm fricampade vi en natt vid Svanberga badplats, vid sjön Erken. Vi hade sett att det fanns ett naturreservat i närheten och promenerade in på en stig … och det var då vikingabyn uppenbarade sig!

Vikingabyn Storholmen

Friluftsmuseet hade ännu inte öppnat för säsongen, men vi välkomnades ändå in att titta. När vi kom fram till entrén möttes vi av en ung kvinna, i vikingakläder och med ett litet barn i famnen. Hon släppte in oss och berättade glatt och entusiastiskt om verksamheten, innan hon välkomnade oss att kika runt på egen hand. Detta blev ett överraskande roligt och intressant besök!

Peter vid Vikingabyn Storholmen

Stiftelse, förening och volontärer

Vikingabyn Storholmen drivs av Stiftelsen Storholmen. Mycket av verksamheten genomförs av den ideella föreningen Storholmens vikingaförening. Det är medlemmar i föreningen som varje sommar befolkar byn och levandegör den.

Under ett antal veckor flyttar föreningsmedlemmar in i byn för att leva vikingaliv. Några timmar per dag tar de emot turister och under dessa timmar visar de upp hantverk, berättar om vikingatiden, håller runskola och arrangerar andra aktiviteter. Byn befolkas också, åtminstone under ”normala” år, av volontärer från andra länder.

Vikingatida miljö

Vikingabyn Storholmen bjuder framför allt på en vikingatida miljö. Här finns sex hus utförda i olika vikingatida byggnadstekniker. Bland annat finns en 24 meter lång långhall med spåntak som stod klar 2019. Här finns också smedja, kokhus med grillplats, örtagårdar, runstenar och två vikingatida båtkonstruktioner.

Nyhetsbrev

Att lära sig om vikingatiden

Vi fick en stunds spontan guidning av en av personerna bakom Stiftelsen Storholmen. Han berättade om utmaningarna med att bygga och utveckla vikingabyn med begränsade finansiella medel, men också om entusiasmen och engagemanget i föreningen.

Viking vid Vikingabyn Storholmen

Vi fick också lära oss ett och annat om vikingatiden och runorna, om bevarad korrespondens från den här tiden i vår historia, om hur man kunde värvas för jobb i andra länder och om sådant som status och begravningsplatser. Intressant!

WIFI.se

Har vikingar bott här på riktigt? Nja, kanske inte exakt på holmen, men området runt om var definitivt befolkat av vikingar, vilket man bland annat vet eftersom det finns gott om forntida gravar i området.

Se och göra i Vikingabyn

I vikingabyn kan man framför allt uppleva en vikingatida miljö, men när friluftsmuseet öppnar i sommar kommer också många olika aktiviteter att anordnas. Då blir det ”stationer” där man kan prova olika hantverk, som till exempel ullhantverk eller att baka tunnbröd över öppen eld. Det anordnas också aktiviteter som runskola, frågestund om vikingatiden och sagoberättande.

Att besöka vikingabyn

Vikingabyn Storholmen håller öppet under tre veckor i sommar (2020), från och med den 21 juli. Dessutom anordnas två ”vikingadagar”, den 28 juni och 30 augusti. Förutom detta arrangeras speciella aktiviteter, och man kan också boka aktiviteter för grupper. På grund av covid-19 måste friluftsmuseet i år begränsa antalet besökare, och av den anledningen är det just i år lämpligt att boka sitt besök i förväg.

Service i vikingabyn

När man lever vikingaliv lever man ju relativt enkelt, men det ska i alla fall finnas korv att köpa (som man eventuellt får grilla själv). Inte så långt från vikingabyn finns också en pizzeria.

Handla korv i vikingabyn Storholmen

Se och göra runt Vikingabyn Storholmen

Vikingabyn Storholmen ligger fantastiskt fint vid sjön Erken, och på kort avstånd från friluftsmuseet hittar man Svanberga badplats samt det fina naturreservatet Norr Malma. Naturreservatet är inte så stort, men bjuder på pampiga ekar samt gravplatser från yngre järnåldern. Det finns också mycket annat spännande att se och uppleva i och runt Norrtälje, såsom Pythagoras industrimuseum och olika naturreservat och öar. Upplev Grisslehamn där vi har skrivit om 7 härliga tips som du inte ska missa.

Norr Malma naturreservat

Har du varit vid Vikingabyn Storholmen? Berätta gärna! Eller har du kanske fler tips på liknande sevärdheter eller aktiviteter?

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fakta om Vikingabyn Storholmen

 • Adress: Varjagvägen 1, Svanberga
 • Läge: Vikingabyn Storholmen ligger i Svanberga, vid sjön Erken, cirka en mil från Norrtälje
 • Mer info: Du hittar mer information på friluftsmuseets webbsida.

Öppettider

Nedan öppettider gäller för 2020. Observera att förköp rekommenderas. Antalet personer på området kommer begränsas under sommaren 2020, på grund av covid-19. Biljetter kan bokas via Visit Roslagen.

 • Allmänna öppettider: Vecka 30-32, det vill säga 21 juli – 8 augusti, tisdag – lördag 12:00-16:00 (2020).
 • Barnens vikingadagar: Söndag 28 juni 12:00-15:00 samt söndag 30 augusti 12:00-15:00 (2020).

Priser

 • Entré vuxna: 100 kronor (2020)
 • Entré seniorer: 90 kronor (2020)
 • Barn 3-15 år: 90 kronor (2020)
 • Barn 0-2 år: Fri entré
 • Barnens vikingadagar: 60 kronor för vuxna och 80 kronor för barn (2020).
 • Gruppvisningar och särskilda aktiviteter: Se friluftsmuseets webbsida.

Service och praktisk info

 • Toaletter: Utedass med tillgång till vatten och elbelysning. Tillgänglig vattentoalett (RWC) är under uppförande.
 • Matservering: Det finns en enkel servering där man kan köpa korv att grilla. På gångavstånd, utanför området, finns även en pizzeria.
 • Butik: Souvernirförsäljning
 • Parkering: Man kan parkera på fältet vid vägen. Det finns också parkeringsplatser vid Svanberga badplats.

Aktiviteter

 • Prova hantverk: Smide, ullhantverk, baka tunnbröd över eld, skriva med runor, skapa i lera med mera.
 • Lära om vikingatiden: Runskola, frågestund om vikingatiden och sagoberättande.
 • Lek och sång: Kämpalekar samt sång och musik.
 • Gruppvisningar: Grupper kan boka 1,5 timmes guidning. Som tillägg kan man boka vandring bland vikingagravar och vikingatida kämpalekar.
 • Skolprogram: Skolprogram anordnas för skolelever.
 • Särskilda aktiviteter, som bokas separat: Vikingabåttur, bastu och lögardag, vikingatida lekdag, forntidsspa och vikingakväll med båttur.
 • Boka egna evenemang: Man kan också boka Vikingabyn Storholmen för egna evenemang.

Ta sig till Vikingabyn Storholmen

 • Bil: Från Stockholm kör du mot Norrtälje och därefter norrut på väg 76. Cirka en mil efter Norrtälje ser du skylten ”Vikingaby”. Här svänger du vänster mot sjön och parkerar på fältet.
 • Buss: Från Norrtälje kan du ta buss 636, 637 eller 641 till hållplats Svanberga affär. Bussresan tar cirka 10 minuter.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev