Meny Stäng

Att göra i Norrtälje – 11 tips till Roslagens huvudstad

Annons

Vad kan man göra i Norrtälje som turist? Norrtälje är en idyllisk skärgårdsstad med vackra gamla trähus, charmiga gränder, mysiga caféer och en hel rad museer. Runt om ligger gott om naturreservat och skärgårdsöar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På besök i Norrtälje

Vi har varit i Norrtälje många gånger. Framför allt har Peter varit här en hel del, eftersom han spenderade mycket tid under sin uppväxt på Blidö, som ligger i Norrtälje kommun.

Förra helgen tog vi husbilen till Norrtälje för att ”turista” lite. Vi vet ju att Norrtälje är en fantastiskt fin sommarstad! Vi har nu sammanställt ett gäng tips, både utifrån förra helgens besök och tidigare erfarenheter.

Göra i Norrtälje

Norrtälje ligger sju mil nordost om Stockholm och sägs ibland vara ”Roslagens huvudstad”.

Vad kan man göra i Norrtälje som turist?

Ja, vad kan man göra i Norrtälje som turist? Här är våra bästa tips. Fyll gärna på med en kommentar!

1. Strosa i charmiga kvarter

Centrala Norrtälje är otroligt charmigt med vackra gamla hus. Vid Stora Torget ligger bland annat Rådhuset, en vacker gul träbyggnad med ett klocktorn på taket. Stadens första rådstuga brändes ner av ryssarna 1719. Ett nytt rådhus byggdes 1730, men fick monteras ner på grund av rötangrepp. Byggnaden återuppfördes 1792 och renoverades 1988.

Man kan också med fördel kika in i olika gränder. Vi tittade till exempel in där det står ”Dahlinska gårdarna”. På en skylt kan man läsa att dessa varit i familjen Dahlins ägo sedan 1919, då Adelbert Dahlin öppnade en kött- och charkbutik på Posthusgatan 6.

Göra i Norrtälje - charmiga kvarter

Man hittar en hel del butiker med till exempel kläder och annat. Leksaksbutiken kände Peter igen från när han var liten, den ligger fortfarande kvar i samma hus.

2. Häng på fik och restauranger

Det finns också gott om restauranger, caféer och bagerier i Norrtälje. Ortens allra äldsta café heter Café Hörnan och ligger i, ja en hörna. På en skylt kan man läsa att caféet har 108 år på nacken.

Norrtäljes äldsta café

Vi fikade inte den här gången, utan valde istället att äta sushi på Rollin’ Balls. Här fick vi en riktigt snygg och god sushi, med flera spännande grönsakstillbehör.

Göra i Norrtälje - äta sushi

3. Promenera längs ån – och titta på konst

När man befinner sig i centrala Norrtälje faller det sig naturligt att promenera en bit längs ån, och det ska man definitivt göra. Det är fantastiskt fint här, och man kan se hur vackra gamla trähus och charmiga broar speglar sig i vattnet.

WIFI.se

Det finns en utställning som heter ”Konst i ån”. Varje år presenteras olika utställningar och 2020 visades konst på temat ”Antropocen – människans tidsålder”. Om vi förstår det rätt så avslutades årets utställning den 16 augusti och finns kanske inte längre kvar. Ett trevligt initiativ i alla fall som gör att det blir ännu mer intressant att promenera längs med ån.

Göra i Norrtälje - konst i ån

4. Flanera i Societetsparken

Societetsparken är en grön park som ligger längs med Norrtäljeviken i centrala Norrtälje. Parken anlades under 1800-talet då Norrtälje var en populär badort för societeten, och badgästerna behövde en park för avkoppling och rekreation. Idag ordnas olika evenemang här, som Custom Bike Show, American Car Show och Norrtälje jazzdagar.

Vi pausade bland annat vid en liten bastubänk som är en gåva till den sverigefinska minoriteten från konstgruppen Stadsröra. Här står också Finlands nationalträd vårtbjörk.

Göra i Norrtälje - Societetsparken

Eftersom parken ligger vid vattnet kan man titat på alla båtar som tuffar förbi, eller som kanske stannar för att tanka vid den lilla tankstationen.

Tanka båten

5. Ta det lugnt vid Kärleksudden och Borgmästarholmen

Vid Kärleksudden finns en fin liten badplats, som verkar vara populär. Här ligger också restaurang Kärleksudden, med fin utsikt över vattnet.

Göra i Norrtälje - Kärleksudden

Strax intill Kärleksudden hittar man Borgmästarholmen, som är förbunden med fastlandet via en liten bro. Här kan man promenera på fina gröna stigar och hälsa på korna i kohagen.

Varför holmen heter Borgmästarholmen? Vi fick höra en historia om en borgmästare som hade lånat ut pengar. När han inte fick tillbaka dem i tid tog han sig hem till mannen som var skyldig pengarna. Den gravida frun var ensam hemma, och när borgmästaren inte fick tag på mannen blev han så ursinnig att han slog kvinnan i magen med en käpp. Kvinnan förlorade barnet och borgmästaren anklagades för brottet. I sin iver att komma undan lagens långa arm gömde han sig på en holme, som senare fick namnet Borgmästarholmen.

6. Ta dig upp till utsiktplatsen och flygfyren

Det finns en utsiktplats i Norrtälje och skyltar visar från flera håll hur man tar sig hit. Högst upp på platsen finns en utsiktplats i sten, men ingen har brytt sig om att ansa träden farmför, så just där är det svårt att beundra utsikten. Om man ställer sig strax intill kan man däremot kika ut över Norrtälje.

Inte så långt från utsiktplatsen ligger flygfyren i Norrtälje. En flygfyr är en ljusfyr som används för flygnavigering. I Sverige använde man främst flygfyrar under 1930-talet. Idag finns endast tre flygfyrar kvar i landet och den enda som står på sin ursprungsplats är Flygfyr 143, som står ovanpå vattentornet i Norrtälje. Om du handlar i Norrtäljer stora mataffär ICA Flygfyren så förstår du nu varifrån den fått sitt namn.

Flygfyren

7. Se tändkulemotorer på Pythagoras industrimuseum

Pythagoras industrimuseum är ett intressant museum som tar en med på en spännande tidsresa. Maskiner, kontorsutrustning och vaktmästarbostad står kvar så som det såg ut en gång i tiden, och man kan gå runt med guide eller audioguide och förstå hur livet en gång var för dem som arbetade här. På vissa bestämda tider startar man också igång en av fabrikens tändkulemotorer.

Göra i Norrtälje - Pythagoras Industrimuseum

8. Besök Penningby slott och Linneladan

Strax utanför Norrtälje ligger Penningby slott. Det bastanta stenhuset är en av Sveriges äldsta icke-kyrkliga byggnader och började uppföras redan på 1400-talet. År 1673 började man bygga om från försvarsborg till slott, en ombyggnad som avslutades på 1730-talet. Slottet visas för allmänheten vissa tider under somrarna.

Göra i Norrtälje - Penningby slott
Göra i Norrtälje
Penningby slott på 1600-talet. Bild från Sueciaverket

Strax intill slottet ligger en stor presentbutik som heter Linneladan. Detta är ett riktigt charmig ställe där du hittar allt från kläder till inredning.

Göra i Norrtälje - Linneladan

9. Upplev vikingatiden i vikingabyn Storholmen

Om du gillar historia och vikingatid ska du absolut besöka vikingabyn Storholmen, under de sommarveckor då de håller öppet för turister. I detta friluftsmuseum visar man upp vikingatida miljöer och tidsenligt hantverk. Engagerade entusiaster levandegör historien för alla intresserade, men kanske framför allt för barnfamiljer.

Göra i Norrtälje - Vikingabyn Storholmen

10. Njut av natur i alla naturreservat

I Norrtälje finns ett stort antal naturområden och naturreservat, vilket du kan läsa mer om på Visit Roslagen. Vi har besökt två av dessa, Norr Malma naturreservat som ligger strax intill sjön Erken och Vikingabyn Storholmen samt Riddersholms naturreservat, som ligger i anslutning till Kapellskärs camping.

Sjön Erken och Norr Malma naturreservat
Norr Malma naturreservat

11. Gör båtturer och besök skärgårdsöar

Norrtälje är en skärgårdskommun med massor av öar. Det finns många olika båtturer man kan göra. Till exempel kan man åka med Blidösundsbolaget till Norröra, det vill säga Tjorvens Saltkråkan.

Det finns också öar som man kan besöka med bil, som till exempel Yxlan, Blidö och Väddö. Peter spenderade sina somrar som barn på Blidö och vi åker fortfarande dit ibland, eftersom han har släktingar där. I år har hans brors fru och brorsdotter startat upp vandrarhemmet Haraldsgård och det mysiga trädgårdscaféet Amalia. Missa inte om du har vägarna förbi!

Gamla Grisslehamn på Väddö

Mer att göra i Norrtälje

Det finns gott om museer i Norrtälje. De flesta har begränsade öppettider, så du måste kolla öppettiderna noga om du vill besöka dem. Här är ytterligare några museer i Norrtälje, utöver de som nämnts tidigare:

 • Norrtälje Luftvärnsmuseum
 • Norrtälje konsthall
 • Torsten Nordströms museum – ett borgarhem från första delen av 1900-talet
 • Roslagsmuseet (för närvarande stängt för renovering)

Ytterligare saker man kan göra i Norrtälje är till exempel att hyra båt, paddla kajak, cykla, rida islandshäst och spela golf.

Göra i Norrtälje

Ställplatser och campingar i Norrtälje

Norrtälje camping ligger strax utanför centrala Norrtälje. När vi besökte Norrtälje nu senast med husbilen stod vi på en parkering strax intill bron till Borgmästarholmen. Här finns ingen service, men man står fint vid vattnet och det finns offentliga toaletter i närheten.

Norrtälje kommun är stor och det finns också andra campingar runt om i kommunen. Vi kan till exempel rekommendera Kapellskärs camping, som är välskött och ligger naturnära.

Norrtälje camping
Ställplats i Norrtälje
Parkering intill Borgmästarholmen, där man kan stå med husbilen

Mer att se och göra i närheten av Norrtälje

Det finns förstås inte bara saker att se och göra i Norrtälje, utan också i närheten. Du kan till exempel ta dig till fina Grisslehamn eller fina Bogesunds slott i Vaxholm.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Fler tips på saker att göra i Norrtälje?

Har du varit i Norrtälje? Har du kanske fler tips att dela med dig av? Berätta gärna?

Fakta om Norrtälje

 • Kommun: Norrtäljes kommun
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Folkmängd: Cirka 63 000 i hela kommunen (2020)

Norrtäljes historia i korthet

 • 1296: Norrtälje nämdes första gången i skrift, som Tälje by
 • 1409: Orten fick namnet Norr Tälje.
 • 1622: Gustav II Adolf grundade staden Norrtälje.
 • 1719: Stora delar av staden brändes av ryssarna.
 • 1800-talet: Norrtälje var en av Östersjöns mest populära badorter, känd för sin hälsosamma lera.

Resa till Norrtälje

 • Bil: Från Stockholm kör du på E18 mot Norrtälje.
 • Buss: Buss 676 går från Danderyds sjukhus till Norrtälje.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev