Vad kan man göra i Uppland – vad kan man se och uppleva? Vi har skrivit om huvudstaden Stockholm , mysiga Solna, charmiga Sundbyberg, Gustavsberg med porslinsfabrik och Sveriges äldsta stad Sigtuna. Ostkusten Från Vaxholm, Kapellskär med ålandsbåtar, Roslagens huvudstad Norrtälje, vikingabyn norr om Norrtälje, vidare Norrut kommer Grisslehamn, Väddö, Öregrund och Gräsö, Ängskär, ända till Sikhjälma med Lignåre kulturreservat. Här hittar du också Vallonbruken i Sverige.

Vi har också flera slott och naturreservat som Drottningholms slott, Wenngarns slott, Görvälns slott, Rosersbergs slott, Skokloster, Bogesunds slott och mycket mer. Vi tar oss till destinationer och skriver, och du får information för att på bästa sätt få en fin upplevelse inför ditt besök! Vi fyller på löpande när vi har hittat nya upplevelser i Uppland.

Innehållsförteckning

Att göra i Uppland

Landskapet Uppland är ett landskap i östra Svealand i Sverige. Här har vi Ålands hav i norr och i öster, Västmanland i väster samt Mälaren och Södermanland i söder, och till sist Gästrikland i nordväst. Visste du att det finns så mycket som 150 000 runstenar och fornlämningar i Upplands landskap.

Göra i Uppland - Sikhjälma
Göra i Uppland

1. Att göra i Uppland: Njut av Sikhjälma – där solen går ner

Ostkusten bjuder på härliga upplevelser överallt och som så många härliga platser som vi har i härliga Sverige. Spana in Sikhjälma!!! På udden Hållnäs i Tierps kommun kan man se solen både gå upp och ner som är väldigt speciellt. Här hittar du också naturreservatet Kapplasse.

Hitta hit: Sikhjälma ligger på udden Hållnäs i Tierps kommun, cirka 16 mil norr om Stockholm.

Göra i Uppland - Lignåre kulturreservat

2. Gå i Lignåre kulturreservat – historiska stigar i Uppland

Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun. Det finns för närvarande sammanlagt 43 kulturreservat i Sverige, och detta är alltså ett av dem. Här hittar du också vikingastigen och medeltidsstigen samt en stor runsten från 1000-talet. I närheten ligger Grönlundsbacken med ett 50-tal gravar från vikingatiden.

Hitta hit: Lingnåre kulturreservat ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun, cirka 17 mil norr om Stockholm.

Göra i Uppland - Lövstabruk

3. Känn av Lövstabruk – järnbruk med anor från 1500-talet

Lövstabruk i Uppland är ett av de så kallade vallonbruken i Sverige, ett historiskt järnbruk med anor från 1500-talet. En gång i tiden var detta Sveriges allra största järnbruk, som under 13 generationer ägdes av familjen de Geer. Idag är bruket ett uppskattat besöksmål med sevärdheter, utställningar och värdshus.

Hitta hit: Lövstabruk ligger i Uppsala län, cirka 7 mil nordost om Uppsala och cirka 6 mil sydost om Gävle.

Göra i Uppland - Forsmark bruk

4. Upplev Forsmarks bruk i Roslagen – vallonbruk med lång historia

Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i tiden tillverkade man järn här, och på 1600-talet kom vallonerna från Belgien och förbättrade tillverkningen. Idag är bruket ett fint besöksmål med historiska byggnader, en engelsk park, restaurang och café.

Hitta hit: Forsmarks bruk ligger vid Upplandskusten, cirka en timme söder om Gävle och cirka två timmar norr om Stockholm.

Göra i Uppland - österbybruk

5. Se Österbybruk – herrgård och bruksmiljö i Roslagen

Redan på 1500-talet, och kanske ännu tidigare, bedrevs järnhantering i trakterna runt Österbybruk. Gustav Vasa lät utveckla Österbybruks järnbruk och när det på 1600-talet togs över av Willem de Besche och Louis de Geer växte en storindustri fram.

Hitta hit: Österbybruk ligger i Östhammars kommun i Uppland, cirka 11 mil norr om Stockholm och cirka 8 mil sydost om Gävle.

Göra i Uppland - Ängskär

6. Att göra i Uppland: Sola och bada på Ängskär i skärgården

Vilka pärlor det finns efter ostkusten i Sverige och vi är sååååå glada över att vi har hittat dem. Missa inte dessa!!! Ängskärs havscamping ligger i Ängskärs naturreservat i Tierps kommun och bredvid ligger också Bondskärets naturreservat. Utöver campingen finns en camping och en ställplats till inom 15 minuter. Hit kan du ta dig för en dag för vandra, sola på klipporna och bada. Blir du hungrig så finns flertalet restauranger.

Hitta hit: Campingen ligger i Tierps kommun, och du tar dig hit genom att i Tierp vika av mot Skärplinge, och därefter fortsätta rakt österut mot kusten.

Göra i Uppland - Gräsö

7. Att göra i Uppland: Campa på Gräsö utanför Öregrund

Högst upp i Svealand vid östkusten ligger denna pärla som man någongång bör uppleva. Vi har åkt omkring och bott på Gräsö som är den tionde största ön i Sverige. Gräsö ligger i Östhammars kommun och hit kommer du med bilfärja från Öregrund. Gräsö kyrka och klocktorn helt i trä är väldigt charmigt, Intill kyrkan har du Gräsö gård naturreservat och åker du söderut på ön kommer Aspskär och Idöns naturreservat. Roslagsidyll!

Hitta hit: Gräsö ligger i Östhammars kommun i Uppland, strax utanför Öregrund. Man kan enkelt ta sig hit med en kort bilfärja från Öregrund.

Göra i Uppland - Öregrund
Göra i Uppland

8. Strosa runt i Öregrund – en roslags idyll

Idyllen Öregrund som är en av städerna på ostkusten som du kan se solen gå ner i havet. Öregrund är helt fantastisk och vi har upplevt en riktig pärla här, med trähus överallt. Från 1500-talet med skeppning av järn till England från Vallonbruken till slutet av 1800-talet utvecklades staden till en kurort med badhus och societetshus. Ta din öl i öppna stora ekor fylld med kuddar i vattnet, sitt på en glasveranda mot havet och ät din mat när solen går ner. Ta dig till öregrunds hembygdsförening med sjöfartsmuseet. Njut av strandpromenaden för det här är riktigt bra. 

Hitta hit: Öregrund tillhör Östhammar kommun och ligger i Roslagen, cirka två timmar norr om Stockholm med bil.

Grisslehamn

9. Återhämta dig i Grissleham och gå på spa

Grisslehamn ligger på Väddö i Roslagen som har väldigt mycket att erbjuda och vi gick igenom allt! Här finns camping med stugor, en marina, lyxiga spahotellet Havsbaden och en mysig liten fiskehamn, fiskbutik med restauranger, eller ta sig över till den lilla ön Singö.

Hitta hit: Grisslehamn ligger i den norra delen av Väddö, i Norrtälje kommun. Du hittar orten cirka 11 mil norr om Stockholm och cirka 8 mil nordost om Uppsala.

10. ta del av Albert Engström museum och ateljé i roslagen

Albert Engströms museum ligger i Grisslehamn i Roslagen och berättar om konstnären Albert Engström. Här bodde han under en stor del av sitt liv och här, vid havet, hade han också sin ateljé.

Hitta hit: Grisslehamn ligger i den norra delen av Väddö, i Norrtälje kommun. Du hittar orten cirka 11 mil norr om Stockholm och cirka 8 mil nordost om Uppsala.

Göra i Uppland - Väddö

11. Att göra i uppland: Utforska Väddö – en vacker pärla

Wow vilken charm som visas här och vilken pärla. Det här får man inte missa… Väddö/Björkö är åttonde största ö i Sverige och ligger i Norrtälje kommun. Öarna växte ihop och ön kallas idag bara Väddö som förbinds med tre broar där den mest kända heter Älmsta. Det går en kanal mellan fastlandet och Väddö som är väldigt charmig och väldigt livfull på sommaren, med båtliv och restauranger. Här hittar du Grisslehamn, gamla Grisslehamn, en del av Roslagsleden, Rönnskärs udde naturreservat, Simpnäs och en naturistcamping i söder.

Hitta hit: Väddö ligger i Nortälje kommun, i norra Roslagen, cirka 10 mil nordost om Stockholm.

Göra i Uppland

12. Upptäck Uppsala – Roslagens residentstad

Se uppsala slott (Wasaborgen) på kasåsen som syns från långt håll och började redan byggas av Gustav Vasa år 1549, strosa runt i botaniska Linnéträdgården och Linnémuseet, gamla Uppsala museum och gamla Uppsala förstås. Var rädd om naturen och ta del av Biotopia biologiska museum, följ kulturarven och lär av Uppsala museum, Disagården friluftsmuseum är ett måste.

Hitta hit: Uppsala ligger 70 km nordväst om Stockholm

Göra i Uppland - Vikingabyn

13. Var vild på vikingabyn norr om Norrtälje

Vikingabyn Storholmen är ett arkeologiskt friluftsmuseum och ligger vid sjön Erkens östra sida, cirka en mil norr om Norrtälje i Roslagen. Här finns sex hus utförda i olika vikingatida byggnadstekniker. Bland annat finns en 24 meter lång långhall med spåntak som stod klar 2019. Här finns också smedja, kokhus med grillplats, örtagårdar, runstenar och två vikingatida båtkonstruktioner.

Hitta hit: Vikingabyn Storholmen ligger vid sjön Erkens östra sida, cirka en mil norr om Norrtälje i Roslagen.

Göra i Uppland- Norrtälje

14. Semestra i Norrtälje – roslagens huvudstad

Norrtälje ligger sju mil nordost om Stockholm och sägs ibland vara “Roslagens huvudstad”. Centrala Norrtälje är otroligt charmigt med vackra gamla hus gamla torget och rådhuset från 1700, gamla “Café Hörnan” som är 108 år gammalt, strosa längs kajen och se gamla båtar eller längs kanalen med alla gamla trähus. Gå till Kärleksudden och Borgmästarholmen.

Hitta hit: Norrtälje ligger sju mil nordost om Stockholm och sägs ibland vara “Roslagens huvudstad”.

15. Hoppa tillbaka i historien på Pythagoras Industrimuseum

Norrtälje ligger sju mil nordost om Stockholm och sägs ibland vara “Roslagens huvudstad”. Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria. Du kliver rakt in i en fabrikslokal som ser ut precis som när den en gång lämnades. Välkommen till tändkulemotorernas förlovade land!

Hitta hit: Norrtälje ligger sju mil nordost om Stockholm och sägs ibland vara “Roslagens huvudstad”.

Göra i Uppland

16. Vandra runt i Ridderholms naturreservat I Kapellskär

Riddersholms naturreservat är väldigt vackert och du vandrar längs kusten i Roslagens vackra utpost. Vandra längs Kvarnuddens och Eknäsets naturstigar och lär dig mer om havstulpaner och blommor som tofsäxing som växer bara här i hela Sverige. Här kan du också plocka Ramslök vissa tider på året.

Hitta hit: Kapellskärs camping ligger vid havet i Norrtälje kommun. Strax intill hittar man färjeterminalen, där Viking Line, Finnlines och DFDS Seaways, åtminstone i vanliga fall, avgår med färjor österut.

Göra i Uppland - Kapellskär
Göra i Uppland

17. Ta en tur med färja till Åland, Finland eller Estland från Kapellskär

Från Kapellskär går färjorna Viking Line till vackra Mariehamn på Åland, Finnlines till Nådendal i Finland där du också kan uppleva Mumindalen och DFDS Seaways till Paldiski på Estland. Tar du in på Kapellskärs camping så ingår en dagsbiljett till Åland med transfer till och från färjan.

Hitta hit: Kapellskär ligger vid havet i Norrtälje kommun. färjeterminalen, där Viking Line, Finnlines och DFDS Seaways, avgår med färjor österut.

Göra i Uppland - Sigtuna

18. Gör en resa till Sigtuna i Sveriges äldsta stad

Sigtuna är Sveriges äldsta, fortfarande existerande, stad med 630 fornlämningar från 1800 år f.Kr och därför mycket historia. Sigtuna ligger vid Mälaren norr om Stockholm och idag är det en supermysig stad vid vattnet med charmiga hus, mysiga små butiker samt trevliga caféer. Semester i Sverige när det är som bäst! Staden grundades runt år 980 av Erik Segersäll, som var far till den första kristna kungen i Sverige, Olov Skötkonung. Här gjordes mynt för första gången i Sverige och här går du på Sveriges första gågata, och de stoltserar med tre kyrkoruiner som Sankt Olovs, Sankt Per och Sankt Lars kyrkoruiner.

Hitta hit: Sigtuna ligger vid Mälaren norr om Stockholm och 20 min från Upplands Väsby

19. Fascineras av de 11 ståtliga kungliga slotten i Sverige

Visste du att det finns 11 svenska vackra slott som brukar räknas som de kungliga?

 • Kungliga slottet i Stockholm
 • Drottningholms slott
 • Rosendals slott
 • Kina slott
 • Ulriksdals slott
 • Gustav III:s paviljong
 • Haga slott
 • Rosersbergs slott
 • Tullgarns slott
 • gripsholms slott
 • Strömsholms slott

Hitta hit: Slotten ligger runt mälardalen

20. Smaka av Paul Talor lanthandel på kändisrestaurang i Sundbyberg

Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg är en en restaurang med klimatsmart, modern och framför allt riktigt god mat. Restaurangen drivs av Paul Svensson och Tareq Taylor, som är kända från bland annat TV. Vi besökte restaurangen i helgen och gick därifrån riktigt, riktigt nöjda.

Hitta hit: Sundbyberg tillhör Stockholms län, är den minsta kommunen till ytan i Sverige och ligger strax nordväst om huvudstaden Stockholm

21. Inspireras av marabouparkens konsthall och parkhäng

Marabouparken i Sundbyberg är en park med konsthall och en stor samling av skulpturer. Trots att vi bott i Sundbyberg länge har vi inte gjort ett besök förrän nu. Det blev ett trevligt besök även om vi inser att vi inte alltid förstår oss på konst.

Hitta hit: Sundbyberg tillhör Stockholms län, är den minsta kommunen till ytan i Sverige och ligger strax nordväst om huvudstaden Stockholm

Göra i uppland - Wenngarns slott

22. Att göra i Uppland: Res tillbaka i tiden till Wenngarns slott

Wenngarns slott har en historia från 1100-talet men det slott du ser idag är från 1600-talet, som en gång uppfördes av Magnus de la Gardie. Här kan man strosa i den fina slottsparken, eller kanske fika eller ta en lunch på bageriet.

Hitta hit: Wenngarns slott ligger ett par kilometer norr om Sigtuna, i Stockholms län, i landskapet Uppland.

Göra i Uppland - Rosersbergs slott

23. Att göra i Uppland: Ta en selfie vid Rosersbergs slott

Rosersbergs slott är ett kungligt slott i Sigtuna, norr om Stockholm. Detta slott är ett av de elva kungliga slotten i Sverige och här har bland annat Karl XIV Johan Bernadotte och hans fru Desideria bott som var de första Bernadotterna. Idag är slottet ett trevligt besöksmål med vackra omgivningar som enorm slottspark och Engelska parken som är som ett stort naturreservat.

Hitta hit: Rosersbergs slott ligger ligger i Sigtuna, knappt fyra mil norr om Stockholm.

24. Våga dig runt på Törnskogens naturreservat

Törnskogens naturreservat består av Södra Törnskogen i Sollentuna och Norra Törnskogen i Upplands Väsby. Här finns fin, och på sina håll riktigt vild natur. Här hittar du

 • Långbroleden
 • Törnstigen runt
 • Emmylundsmossestigen (3 km)
 • Hällmarksslingan (1,5 km)
 • Törnskogens sagostig (0,5 km)
 • Cykelstig (1,8 km)

Hitta hit: Sollentuna ligger 20 km nordväst om Stoc

25. Stanna till på rönsööslott i Uppland

Grönsöö slott är ett fint 1600-talsslott på ön Grönsö i Mälaren, Uppland. På somrarna visas slottet invändigt, men slottsparken är öppen för besökare året runt. Vi var här med husbilen i våras, och efter besöket hittade vi en mysig fricampingplats.

Hitta hit: Grönsöö slott ligger vid Grönsösundet på ön Grönsö i Mälaren, knappt tre mil söder om Enköping.

26. Att göra i Uppland: Road trippa i roslagen

Sugen på göra en roadtrip i Roslagen? Vi tipsar om tio härliga resmål att besöka under vägen, oavsett om du reser med personbil, husbil, husvagn eller motorcykel. Hit the road!

Hitta hit: Resan startar i Vaxholm och tar dig norrut till Lövsta bruk eller tvärtom

27. Följ med på annorlunda saker att göra i Stockholm

Letar du efter annorlunda saker att göra i Stockholm? Då har du kommit rätt! Här hittar du 30 tips på aktiviteter och upplevelser som är lite utöver det vanliga. Här kommer några…

 • Artparty
 • Foodtours
 • Matlagning med kockar
 • antigravity training
 • Solve a mystery
 • Svartklubben där du äter i mörker
 • Skyveiw

Hitta hit: Ta dig till centralstationen där du har ett bra utgångsläge i Stockholm

28. Passera genom vackra Lötsjön och Råstasjön

Lötsjön och Råstasjön, som ligger i Sundbyberg respektive Solna, är två fina sjöar med ett rikt fågelliv. I området runt Golfängarna finns också möjlighet att promenera, cykla, träna på utegymmet, ha picknick, fika på caféet Gröna stugan eller kanske spela fotboll eller bangolf.

Hitta hit: Solna tillhör Stockholms län och ligger strax nordväst om huvudstaden. Kommunen gränsar till Stockholms stad och Sundbyberg.

Göra i Uppland- Skokloster

29. Att göra i Uppland – Kliv in i fantastiska skokloster

Skokloster slott är ett pampigt barockslott och ligger på Skohalvön vid Mälaren, i Håbo kommun, mellan Stockholm och Uppsala. Detta är det största privata palats som någonsin byggts i Sverige. Idag fungerar det som statligt museum ( 50 000 samlingsobjekt) med paradvåning, stora samlingar av föremål, slottspark och slottscafé. Slottet uppfördes av Carl Gustaf Wrangel 1654-1676.

Hitta hit: Skokloster slott ligger på Skohalvön vid Mälaren, i Håbo kommun, mellan Stockholm och Uppsala.

30. Le dig runt i filmstaden i Solna i Stockholm

Filmstaden Råsunda fungerar idag som bio, men Förr var detta Sveriges Hollywood. Över 400 filmer spelades in här, och marken trampades av kändisar som Ingmar Bergman, Ingrid Bergman och Greta Garbo

Hitta hit: Solna tillhör Stockholms län och ligger strax nordväst om huvudstaden. Kommunen gränsar till Stockholms stad och Sundbyberg.

Göra i uppland - Salsta slott
Göra i Uppland

31. Bli uppskrämd bland spöken i Salsta slott i uppland

Salsta slott är ett vackert barockslott från 1600-talet, Salsta slott känns lite magiskt på något sätt. Eller så beror den känslan kanske på att vi lyssnade på sägnerna om spöken? Salsta slott ligger i Uppland, cirka 2,5 mil norr om Uppsala. Följ med på slottsguidning!

Hitta hit: Salsta slott ligger i Uppland, cirka 2,5 mil norr om Uppsala.

32. Promenera runt i Norr malma naturreservat vid sjön Erken

Under midsommarhelgens sista natt blev det fricamping vid sjön Erken i Roslagen, vid Svanberga badplats. Här hade vi fantastisk utsikt över den fina sjön, och vi överraskades av ett naturreservat med imponerande ekar, vacker terräng och en av de största vikingagravar vi har i Sverige.

Hitta hit: Salsta slott ligger i Uppland, cirka 2,5 mil norr om Uppsala.

Göra i Uppland - Noors slott

33. Spana in Noors slott – ett karolinskt träslott i Uppland

Noors slott är ett karolinskt träslott i Knivsta i Uppland. Det må vara ett väldigt litet och kanske anspråkslöst slott, men marken har trampats av viktiga personer som Karl XI, Verner von Heidenstam och Steve Jobs. En gång i tiden fanns här också en imponerande mäktig barockträdgård.

Hitta hit: Noors slott ligger i Knivsta i Uppland, cirka 2,5 mil söder om Uppsala och knappt 6 mil norr om Stockholm.

Göra i Uppland - Rydboholms slott

34. Var naturnära runt Engelska parken vid Rydbyholms slott

Rydboholms slott har anor från medeltiden och har varit hem åt medlemmar från den äldre Stureätten, Vasaätten och Braheätten. Slottet ligger vid Kyrkfjärden i Österåkers kommun, strax norr om Stockholm, men är privat. Det som är intressant är den vackra engelska parken som är öppen för allmänheten och anlades i slutet av 1700-talet av den dåvarande ägaren Magnus Fredrik Brahe, med olika minnesstenar och lusthus. Missa inte detta!

Hitta hit: Slottet ligger vid Kyrkfjärden i Österåkers kommun, strax norr om Stockholm. Det enklaste sättet att hitta fram kan vara att sikta på Östra Ryds kyrka, som ligger på samma avtagsväg.

35. Testa naturnära utflykter runt Stockholm

Tips på 15 utflykter i Stockholm! Vi tipsar om ett antal utflykter i Stockholms län – norr om stan, i Stockholms stad, och söder om stan som t.ex.

 • Järvafältets naturreservat
 • Skogskyrkogården
 • Tyresta nationalpark
 • Nyckelvikens naturreservat
 • Lida friluftsgård

Hitta hit: Slottet ligger vid Kyrkfjärden i Österåkers kommun, strax norr om Stockholm. Det enklaste sättet att hitta fram kan vara att sikta på Östra Ryds kyrka, som ligger på samma avtagsväg.

Göra i Uppland - Bogesunds slott
Göra i Uppland

36. Vandra stora slottsrunda runt Bogesunds slott i Vaxholmn

Bogesunds slott uppfördes under 1640-talet på initiativ av Per Brahe den yngre och har senare byggts om ett flertal gånger, Senare under åren har slottet också ägts av ätterna Hamilton, von Rosen och von Lantingshausen von Höpken. Idag kan man besöka slottet för att vandra i de fina omgivningarna eller fika på café Parkvillan strax intill. Bogesunds slott ligger i Bogesundslandet i Vaxholms kommun, strax nordost om Stockholm,

Hit åker man för att njuta av Bogesundslandets naturreservat och det är riktigt bra. Gå lilla slottsrundan på 3,3 km eller stora slottsrundan på 8,5 km i mycket varierad natur. Rekommenderas!

Hitta hit: Bogesunds slott ligger i Bogesundslandet i Vaxholms kommun, strax nordost om Stockholm. Att ta sig hit med bil från centrala Stockholm tar runt 35 minuter.

Göra i Uppland - Gustavsberg

37. Besök Gustavsberg på Värmdö i porslinsfabrikens spår

Gustavsberg är en fin liten ort och är känd för porslinsfabriken Gustavsberg. Gustavsberg ligger i Värmdö kommun, 22 kilometer öster om centrala Stockholm. Orten ligger längst in i Farstaviken, på den västra delen av Värmdön. Värmdö ligger i både Södermanland och Uppland och är 6:e största ö i Sverige

Här finns värdshuset, stenhuset, Farsta udde, Farsta slott och Engelska parken. Sen har vi förstås allt om porslinsfabriken och Brukspatron Wilhelm Odelberg som styrde fabriken 1869-1924 med 800 anställda.

Hitta hit: Gustavsberg ligger i Värmdö kommun, 22 kilometer öster om centrala Stockholm. Orten ligger längst in i Farstaviken, på den västra delen av Värmdön.

Göra i Uppland - Görvälns slott

38. Bo på Görvälns slott och mys i naturreservatet

Görvälns slott, eller Görwälns slott ligger vid en fjärd i östra Mälaren, och är omgivet av Görvälns naturreservat. Slottets historia går tillbaka till 1400-talet och det är många kända personer som har ägt slottet. Runt slottet finns arboretum, skulpturpark och gamla världshuset Görvälns krog.

Härifrån går man den vackra Görvälns naturreservat runt sjön, bruket, badplats och kommer sen till fornborgen Gåseborg som dateras till 3-500 år e.Kr.

Hitta hit: Görvälns slott och Görvälns naturreservat ligger i Järfälla kommun, nordväst om Stockholm. 

Göra i Uppland - Järvafältets naturreservat
Göra i Uppland

39. Aktivera dig i Järvafältets naturreservat

Järvafältets naturreservat, eller Norra Järvafältet, är ett fint naturområde i Stockholms län. Här kan du vandra eller cykla, och här finns också flera stora sjöar och historiska gårdar.

Hitta hit: Huvudingången till den här delen ligger egentligen vid Säby gård, men vi valde en mindre ingång. Vi körde norrut från Stockholm och svängde av vid Kallhäll södra. Därefter svängde vi vänster, och följde skyltar mot naturreservatet.

Göra i Uppland - Sundbyberg

40. Att göra i Uppland: Cykla runt i härliga Sundbyberg

Sundbybergs Kommun gränsar till Stockholms stad samt till Solna och Sollentuna. Huvudgatan är Sturegatan och signalfabiken är väldigt betydande.

Ta en kaffe på klassiska konditori Boulevard eller en matbit på kändiskocken Paul Taylor Lanthandel som är väldigt gott… Vi vet! Ta en promenad i charmiga Duvbo eller en tur i Tornparken eller kanske se konst i Marabouparken.

Här finns också Lötsjön där flyttfåglar landar och kanske picknick i Golfängarna, eller en tur i Urviksskogen och Igelbäckens naturreservat.

Hitta hit: Sundbyberg tillhör Stockholms län, är den minsta kommunen till ytan i Sverige och ligger strax nordväst om huvudstaden Stockholm

Solna

41. Ha kul i mysiga Solna

Solna är levande kommun med stora variationer. Här finns allt från natur och kungliga slott till köpcentrum och forskningsinstitutioner. Namnet betyder troligtvis “Solön” och det låter ju trevligt, eller hur? Upplev Råstasjön, shoppa i Shoppinggallerian Westfield Mall of Scandinavia, Se evenemang i Friends arena, Flanera i fantastiska Hagaparken, Se exotiska fjärilar i fjärilshuset i Haga Ocean.

Spana in Kvarteret Olle Olsson Hagalund, Lära sig om filmstjärnor i filmstaden Råsunda, Besök Charlottenlunds hembygdsmuseum, Se institutet Karolinska och Hagastaden, Strosa i Ulriksdals slott och slottspark, Semestra vid Frösundavik, Hänga runt Huvudstad gård. Gå längs bällstaviken förbi Huvudstad gård, Pampas Marina och Karlborgs slott. Vilket äventyr!

Hitta hit: Solna tillhör Stockholms län och ligger strax nordväst om huvudstaden. Kommunen gränsar till Stockholms stad och Sundbyberg, och med vatten emellan också mot Danderyds kommun.

42. Smyg in i solna kyrka och se vackra Norra begravningsplatsen

Solna kyrka är en fin liten rundkyrka från 1100-talet. Intill kyrkan ligger Norra begravningsplatsen, som är överraskande vacker och rofylld att promenera runt i. Här ligger också Lindhagens kulle, med imponerande mausoleer från en annan tid.

Hitta hit: Solna tillhör Stockholms län och ligger strax nordväst om huvudstaden. Kommunen gränsar till Stockholms stad och Sundbyberg.

Göra i Uppland - Drottningholms slott
Göra i Uppland

43. Fotografera runt UNESCO arvet Drottningholms slott

Drottningholms slott i Stockholm. Det var en fantastiskt fin hösthelg, och riktigt härligt att promenera runt i slottsparken i novembersolen. Vi har sett slottet förut, men passade också på att se teatern vilket var riktigt roligt. Här kommer tips saker att se och göra vid Drottningholms slott.

Drottningholms slott i Stockholm är uppfört på 1600-talet och blev upptaget på UNESCO:s världsarvslista år 1991. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre, på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har sedan 1981 sin officiella bostad i slottets södra länga. Slottet fick sitt namn redan 1579, under Johan III:s tid.

Hitta hit: Drottningholms slott är ett kungligt slott beläget på Lovön i Mälaren, i Ekerö kommun väster om Stockholm. 

Göra i Uppland

44. Beskåda Stockholm – Europas charmigaste huvudstad

Vår huvudstad är en vacker stad, med flera fina områden som till exempel Södermalm, Kungsholmen och Djurgården. Stockholm är också en av världens mest museitäta städer. På sommaren är det framför allt fint att ta en båttur under stadens broar eller ut till någon skärgårdsö. Här hittar du det kungliga slottet, Drottningholms slott, strosa i gamla stan, Vasamuseet, stadshuset, ABBA museet, fotografiska, Skansen, Nationalmuseet, medeltidsmuseet och mycket mer. Häng med runt Stockholm!

Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden
Upplands stadsvapen på Suecia verket från 1600-talet

Se och göra i Uppland – fakta

 • Landsdel: Svealand
 • Län: Uppsala län, Stockholms län, Västmanlands län
 • Stift: Uppsala stift
 • Residensstad: Uppsala
 • Största sjö: Mälaren, Tämnaren
 • Största ö: Värmdö
 • Högsta punkt: Tallmossen – 118 m ö.h.
 • Yta: 12 676 km 2
 • Folkmängd: 1 686 471 (2019)
 • Titulär: Hertigdömme
 • Grundämne: Yttrium
 • Insekt: Cinnoberbagge
 • Landskapsfisk: Asp
 • Landskapsmossa: Aspfjädermossa
 • Landskapssten: Hälleflinta
 • Landskapssång: Här ligger landet, Upplandssången
 • Landskapsblomma: Kungsängslilja
 • Landskapsdjur: Havsörn
 • Landskapssvamp: Stensopp
 • Landskapsäpple: P J Bergius
 • Stjärnbild: Örnen
 • Stjärna: Altair
 • Vapen: Röd bakgrund med ett riksäpple i guld och ett guldkors ovan
 • Nationalpark: Ängsö nationalpark och Färnebofjäderns nationalpark
 • Kulturreservat: Lingnåre kulturreservat som ligger på Hållnäshalvön i Tierps kommun är ett 28 hektar stort område, som utsågs till kulturreservat 2004. Syftet är att “bevara ett unikt, i stora delar bevarat kulturlandskap från vikingatid och medeltid samt vårda dess kulturhistoriska och biologiska värden”.
 • Linnés Hammarby i Uppsala kommun, Upplands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Den köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö och ligger 15 km sydost om Uppsala.
 • Brottö i Österåkers kommun i Upplands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Vandra upp från ångbåtsbryggan genom ett anrikt skärgårdslandskap med åkrar, ängar, ekar, överväxta trädgårdar och spännande byggnader, välkommen till Brottö.
 • Igelbäcken i Stockholms Stad och Upplands landskap med tätortsnära odlingslandskap och rekreationsområde. Igelbäcken är ett cirka 10,5 kilometer långt vattendrag i norra Stockholm som förbinder Säbysjön i Järfälla med havsviken Edsviken vid Ulriksdals slott i Solna, som går genom Igelbäckens naturreservat.
 • Största orterna: Stockholm, Uppsala, Täby, Upplands-väsby, Lidingö
 • Största vattendrag: Fyrisån i Uppsala
 • Landskapsrätt: Uppländsk husmanskost, Ångbåtsbiff eller mälargös med bondbönor och Upplandskrubbskrisp. Mer om Svensk mat här.
 • Största sevärdheterna: Kungliga slottet och Drottningholms slott, Skansen på Djurgården, Gamla stan i Stockholm, Vasamuseet, ABBA museet,Uppsala domkyrka, gamla Uppsala, Norrtälje, Sigtuna,
 • Kända personer: Ingmar Bergman regissör, Carl XVI Gustaf Konung, Anders Celsius astronom, Musikern Ted Gärdestad, FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld, handbollsspelaren Staffan Olsson, Boxaren Paolo Roberto, Isockeyspelarna, Håkan Södergren och Mats Sundin, Konung Gustav Vasa, Musikern Owe Thörnqvist.
 • Onödigt vetande: Upplänningarna ansågs vara snåla och ohjälpsamma, och särskilt dåligt var deras anseende hos luffarna

GÖRA I NORRLAND

GÖRA I SVEALAND

GÖRA I GÖTALAND

Prenumerera på vårt nyhetsbrev