Meny Stäng

Bogesunds slott i Vaxholm – och stora Slottsrundan

Bogesunds slott i Vaxholm är ett vackert 1600-talsslott som ligger fint vid Bogesundslandet i Stockholms skärgård. Vi tog oss hit en dag i förra veckan för att gå den ”Stora Slottsrundan”. Det blev en fantastiskt fin dag i vackra naturmiljöer.

Bogesunds slott

Bogesunds slott uppfördes under 1640-talet på initiativ av Per Brahe den yngre och har senare byggts om ett flertal gånger. Idag kan man besöka slottet för att vandra i de fina omgivningarna eller fika på café Parkvillan strax intill.

På somrarna brukar det också arrangeras visningar och andra aktiviteter i slottet, även om man nog i år får räkna med att mycket är inställt på grund av det nya coronaviruset. Den som vill kan också hyra slottet, till exempel för bröllop eller andra fester.

Bogesunds slott i Vaxholm, Bogesundslandet

Bogesunds slott ligger i Bogesundslandet i Vaxholms kommun, strax nordost om Stockholm. Att ta sig hit med bil från centrala Stockholm tar runt 35 minuter. Det är också möjligt att ta sig hit med buss eller med båt – om man har egen båt kan man lägga till vid slottets brygga!

Bogesunds slotts historia

På platsen för Bogesunds slott har en gård legat sedan 1300-talet, som från början kallades Bogösund. Per Brahe den yngre ärvde Bogesundslandet 1630 och bestämde sig för att uppföra ett slott. Senare under åren har slottet också ägts av ätterna Hamilton, von Rosen och von Lantingshausen von Höpken.

Bogesunds slott i Vaxholm, Bogesundslandet

1600- och 1700-talet

På 1600-talet uppfördes den byggnad som är kärnan i dagens slott. Dåtidens byggnad var en fyra våningar hög ”kub” utan torn. I trädgården fanns två lusthus. Fortfarande idag finns inredningsdetaljer från 1600-talet. Från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal kan man se snickerier, kakelugnar och tapeter.

Bogesunds slott
Suecia verket

1800-talet

Mellan 1864 och 1867 lät den nye ägaren, Nils Albrekt von Lantingshausen von Höpken, bygga om slottet till dagens utseende, med fyra torn i medeltidsromantisk stil. Man byggde också på två våningar med bland annat kapell, matsal och vinterträdgård. Runt om slottet anlades en engelsk park med slingrande gångar och exotiska träd.

1900- och 2000-talet

År 1954 löste staten in egendomen på grund av vanvård, med hjälp av speciallagen ”Lex Bogesund”. Slottet blev förklarat byggnadsminne och rustades upp. Byggnaden förvaltades först av Byggnadsstyrelsen, och från 1993 av Statens Fastighetsverk. Efter ytterligare upprustningar återinvigdes slottet den 11 augusti 2012 av prinsessan Christina och generalkonsul Thord Magnusson

Bogesunds slott i Vaxholm, Bogesundslandet

Café Parkvillan vid Bogesunds slott

Parkvillan byggde på 1890-talet, på Nils Albrekt Stefan von Lantingshausen von Höpkens tid. Utanpå är huset byggt i schweizerstil med en oregelbunden plan. Idag finns ett café i huset och vi såg många som satt och fikade vid borden utanför.

Nyhetsbrev
Café vid Bogesunds slott, Bogesundslandet

Bogesundslandets naturreservat

Bogesunds slott i Vaxholm ligger omgivet av Bogesundslandets naturreservat. Reservatet bildades 2015, för att bevara och utveckla naturområdet. Naturen är varierad med skogar, kulturlandskap och stränder mot Stora Värtan, Askrikefjärden, Tallaröfjärden och södra Vaxholmsfjärden. Här finns också fornlämningar från bronsåldern och järnåldern, samt en golfbana (Waxholms golfbana) och en camping (Askrike camping).

Vid Bogesunds slott

Vandringsleder vid Bogesunds slott

Det finns flera vandringsleder som utgår från Bogesunds slott. Vi gick den Stora Slottsrundan, som är 8,5 kilometer lång och märkt med orange markeringar. Man kan också välja Lilla Slottsrundan, som är 3,3 kilometer (röd markering) eller vandra den Blå leden mot Vaxholm. I Bogesundslandets naturreservat finns ännu fler leder, men alla utgår inte från slottet.

Stora Slottsrundan, Lilla Slottsrundan och Blå leden mot Vaxholm, Bogesundslandet

Stora Slottsrundan

Man hittar enkelt skyltar till Stora Slottsrundan utanför slottet, och man kan gå rundan i valfri riktning. Vi startade genom att gå söderut mot Bogesundslandets strandbad, och kom snart ner så vi kunde gå längs vattnet. Den här första delen av vandringen var riktigt fin, med skärgårdsmiljö och massor av svanar.

När leden svänger upp från vattnet kan man göra en liten extra avstickare på runt 300 meter för att komma till Knävikens rastplats. Här finns en fin grillplats där vi åt vår medhavda matsäck i solen.

Peter vid Stora slottsrundan, Bogesunds slott, Bogesundslandet

I huvudsak var leden väldigt väl utmärkt med tydliga och täta markeringar. Vi blev lite osäkra på två ställen, och på det ena stället gick vi fel:

 • Vid Waxholms golfbana såg vi först inte hur leden fortsatte. Om man korsar vägen lite snett och tittar noga hittar man leden igen.
 • Vid Ellboda friluftsgård gick vi helt fel. Vi hittade inga markeringar och följde cykelleden in i skogen. Istället skulle vi ha gått en bit på grusvägen för att hitta de orange markeringarna igen. Efter en liten omväg hittade vi tillbaka …
Golfbana vid Bogesunds slott, Bogesundslandets naturreservat

Vandringsleden tillbaka till Bogesunds slott, längs med Ekefjärd, var fantastiskt fin. Här är skogen riktigt trolsk med stora vildvuxna rötter och tät grön mossa.

Vi kan varmt rekommendera Stora Slottsrundan! Detta är kanske den finaste vandringsturen vi gått i Stockholmsområdet hittills.

Helena vid Stora Slottsrundan, Bogesundslandet
Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i uppland

Har du varit vid Bogesunds slott? Hur var din upplevelse?

Fakta om Bogesunds slott i Vaxholm

 • Adress: Bogesunds Slott, Per Brahes väg, Vaxholm
 • Kommun: Vaxholm (Bogesundslandet)
 • Byggherre: Per Brahe den yngre
 • Färdigställande: 1640-talet
 • Ombyggnad: 1864-1867, av Nils Albrekt Stefan von Lantingshausen von Höpkens, med arkitekt Thor Medelplan
 • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbsida.

Öppettider och priser

För aktuella öppettider och priser se slottets webbsida. Observera att aktiviteter kan vara inställda våren 2020 på grundd av coronaviruset.

 • Allmänna visningar: Allmän visning kostar 60 kr/vuxen och 30 kr för barn upp till 16 år (2020).
 • Guidning av grupper: Kostnad för allmän visning per person plus startavgift på 800 kronor (2020).

Service och praktisk info

 • Tillgänglighet: Slottet är inte tillgänglighetsanpassat.
 • Boende: Bogesunds vandrarhem ligger strax intill slottet. Lite längre bort finns Askrike camping.
 • Café: Café Parkvillan serverar soppa, smörgåsar och bakverk.
 • Vänförening: En vänförening bildades 2007 för att samla alla med intresse för Bogesunds slott samt stödja och främja verksamhet som bevarar slottets unika miljö.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Allmänna visningar ges vanligtvis på helgerna på sommaren. 60 minuters guidning om interiör och om slottets ägare och deras historia.
 • Gudstjänster och konserter: På sommaren hålls vanligtvis gudstjänster och konserter. Kapellet, som har plats för 50 personer, kan också hyras för dop, bröllop och begravning.
 • Fotografering: Slottet kan hyras för filminspelningar och fotograferingar.
 • Bröllop och fest: Slottet kan hyras för bröllop och andra fester. Här finns källarvalv, vinterträdgård med plats för 65-70 sittande gäster, 1800-talsmatsal samt festsal i 1600-talsmiljö.
 • Medlemsaktiviteter: Olika aktiviteter anordnas för medlemmar i vänföreningen, såsom vandringar, visningar och föreläsningar.

Bogesundslandets naturreservat

 • Adress: Entré via Pålsundsvägen, Bogesundslandet, Vaxholm.
 • Bildande: 2015
 • Förvaltare: Bogesundslandets naturreservat förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV).
 • Natur: Gammelskog med ek, lind och tall samt åkrar och betesmarker. Dammstakärret är ett Natura 2000-område och hem för många djur- och växtarter.
 • Vandringsleder: Dammkärrsrundan (11 km), Stortallsrundan (10 km), Stora Slottsrundan (8,5 km), Frösviksrundan (7 km), Askrikerundan (6 km), Nässeldalsrundan (5 km), Lilla Laduviksrundan (4 km), Lilla Slottsrundan (3 km), Råholmastigen (2 km)
 • Service: Flera rastplatser med eldstäder, ved och vindskydd.
 • Aktiviteter: Vandringsleder, cykelleder, ridleder, längdskidåkning, långfärdsskridskor, bär- och svampplockning, golf, fiske och bad.

Hitta till Bogesunds slott

 • Bil: Från Stockholm tar du E18 mot Norrtälje. Ta höger vid Arninge mot Vaxholm (väg 247). Efter cirka 7 kilometer tar du höger vid Ladvik, följ skyltar mot Bogesund. Restid: cirka 35 minuter.
 • Buss: Ta buss 670 från Tekniska högskolan (t-bana). Gå av vid Vaxholm eller Kulla vägskäl och byt till buss 681 till Bogesunds gård. Restid: cirka 45 minuter + 10 minuter.
 • Båt: Res med Waxholmsbåt (Waxholmsbolaget) från Grand Hotel eller Nybroviken till Vaxholm. Du kan också ta egen båt och angöra vid slottets egen brygga. Bryggan ligger på södra Bogesundslandet, vid östra Askrikefjärden norr om Granholmens fyr.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev