Meny Stäng

Hagaparken i Solna – slott, lusthus och paviljonger

Annons

Hagaparken i Solna är fantastiskt fin, och här kan man strosa bland slott, lusthus och paviljonger från Gustav III:s tid. Vi passade på att göra en utflykt hit med elcyklarna när solen sken i fredags. Häng med genom parken!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Utflykt till Hagaparken i Solna

Vi bor i Solna, men ändå vet jag inte när vi var i Hagaparken senast. Visst är det väl lite typiskt att man missar de sevärdheter och upplevelser som man har närmast till hands? Cykelvägen var också helt ny för oss, och vi cyklade förbi några riktigt fina gamla trähus vid Blåkulla i Solna.

Blåkulla
Solna

Vi kom in i parken via Haga norra grindar. På Gustav den III:s tid delades entrépoletter ut till behöriga och betrodda, men sedan 1800-talet är parken öppen för allmänheten.

Grindar Haga norra

Hagaparken i Solna

Om du inte kommer härifrån kan vi berätta att Hagaparken ligger i Solna, precis norr om centrala Stockholm. Man kan ta sig hit med bil eller cykel, eller med buss från till exempel Odenplan.

En kunglig park

Hagaparken är, och har alltid varit, en kunglig park. Gustav III lät anlägga parken på 1700-talet, och i Haga slott växte vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, upp tillsammans med sina systrar. Det är väl ingen som har glömt ”Hagasessorna”?

Hagaparken

Haga slott och Prins Gustavs monument

Idag bor kronprinsessan Victoria och Daniel i Haga slott, och slottet med omgivande trädgård är den enda del av parken som känns privat. Slottet ligger väl insynsskyddat och det enda i närheten jag lyckades fotografera var Prins Gustavs monument.

Den här statyn står till minne av ”sångarprinsen” Frans Gustav Oskar. Prinsen växte upp på Haga, men blev bara 25 år. Trots det hann han komponera musiken till flera sånger, som till exempel ”Studentsången” (Sjungom studentens lyckliga dag …).

Slottsgrunden i Hagaparken

Inte långt från Haga slott ligger ”Slottsgrunden”. Om Gustav III inte hade mördats på maskeradbalen 1792 hade Hagaparken varit betydligt mer imponerande än vad den är idag. Kungen planerade nämligen ett storslaget palats, som skulle påminna om ett tempel med enorma pelare. När han dog lades planerna på is, och det enda som finns kvar är grunden.

Slottsgrunden

Den engelska parken

På Gustav III:s tid var det modernt att skapa ”engelska parker”. Idealet i en engelsk park är att efterlikna naturen, och samtidigt bjuda på överraskningar, till exempel i form av byggnader från andra kulturer eller tidsepoker.

Den här andan är tydlig i Hagaparken. Parken känns naturlig (även om det egentligen ligger en hel del arbete bakom) och överallt dyker det upp spännande byggnader med inspiration från till exempel antiken eller Kina.

Naturligt … och överraskande

Koppartälten i Hagaparken

En av de överraskningar som parken bjuder på är ”Koppartälten”. Tälten beställdes av Gustav III, ritades av arkitekten Louis Jean Desprez och stod klara år 1790.

WIFI.se

Från början var det tänkt att tälten skulle fungera som logement för den beridna högvakten. När militären lämnade Hagaparken i slutet av 1800-talet användes de dels som bostäder åt anställda i parken och dels som stallar åt kungens djur.

Koppartälten

Idag hittar man café och värdshus i Koppartälten. Vi passade på att ta en enkel lunch här, en rotfruktssoppa med bröd. Helt perfekt påfyllning för att orka med vidare upplevelser i parken!

Lunch i Koppartälten

Gustav III:s Paviljong

Gustav III:s paviljong stod klar år 1789, och då flyttade kungen in. Han bodde sedan här fram till sin död, några veckor efter den ödesdigra kvällen på maskeradbalen.

Gustav III paviljong i Hagaparken

Efter mordet bodde kungens bror, hertig Karl, tidvis i paviljongen. Byggnaden förändrades mycket under 1800-talet, men den ursprungliga interören har därefter återställts utifrån originalritningar. På sommarhalvåret håller paviljongen öppet för besök.

Hagaparken i Solna
Hagaparken i Solna

Ekotemplet

Det finns många lusthus i Hagaparken och Ekotemplet är kanske ett av de vackraste. Det här lusthuset uppfördes för att Gustav III, om det var vackert väder, ville äta sina sommarmåltider utomhus. Byggnaden ritades av Carl Christoffer Gjörwell, som på den tiden var en ung medarbetare till arkitekten Louis Jean Desprez. Varför det kallas ekotemplet? Jo, helt enkelt eftersom det ekar där!

Ekotemplet i Hagaparken

Amor- och Psyketemplet

Amor- och Psyketemplet ritades, liksom många andra byggnader i Hagaparken, av Louis Jean Desprez. Templet byggdes för att skydda Tobias Sergels skulpturgrupp Amor och Psyke, men skulpturen kom aldrig att stå här. Idag finns Amor och Psyke på Nationalmuseum. Templet revs redan år 1869, eftersom det aldrig fick något syfte. Idag finns bara en kulle kvar.

Turkiska kiosken och kinesiska templet

När jag läste ”Turkiska kiosken” på en skylt tänkte jag att man kanske kunde handla falafel någonstans i parken, men nej, så var det inte. Den turkiska kiosken är en liten byggnad som Gustav III lät uppföra, efter ritningar av arkitekten Fredrik Magnus Piper. Ordet ”kiosk” betyder helt enkelt lusthus eller utsiktshus.

Det blev inget foto på den turkiska kiosken, men däremot tog vi flera foton på det kinesiska templet. Detta lusthus uppfördes på 1780-talet, och en av ideerna var att man härifrån skulle ha utsikt över andra spännande platser i parken.

Kinesiska paviljongen i Hagaparken

Grottan

”Grottan” i Hagaparken är egentligen ingen grotta, även om det hade kunnat vara ett passande inslag i en engelsk park. Detta är öppningen till en sprängd bergtunnel. Tanken var att tunneln skulle möta ett schakt på berget ovanför, där en pumpanordning skulle fylla en stor damm med vatten. Syftet med detta var att förse slottets hästar med vatten.

Senare köpte Gustav III istället en väderkvarn för ändamålet, och idag är vattennivån i Brunnsviken så låg att tunneln inte längre har kontakt med sjövattnet.

Grotto i Hagaparken i Solna

Kungliga begravningsplatsen

Kungliga begravningsplatsen har använts sedan 1922 och är, sedan 1950, officiell begravningsplats för den svenska Kungafamiljen. Begravningsplatsen ligger på ön Karlborg i Brunnsviken. Allmänheten kan besöka platsen på torsdagar kl. 13-15, under maj till augusti.

Parkmuseet och Fjärilshuset

Vid Koppartälten ligger Haga Parkmuseum. Det har bara öppet vissa tider på sommarhalvåret, så det kunde vi inte kika på. Fjärilshuset, som är superfint, passade vi däremot på att kolla in:

Fjäril Haga

Promenera eller cykla i Hagaparken

Framför allt är det förstås fint att promenera – eller kanske cykla – genom Hagaparken. Vi hade gärna kunnat njuta av en fin promenad i det härliga vädret. Nu, när vi ville kolla in flera av parkens byggnader på samma dag, var det nog tur att vi hade cyklarna. Parken är väldigt, väldigt stor.

Cykla i Hagaparken
Hagaparke i Solna
Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Har du varit i Hagaparken i Solna? Vad tycker du om parken?

Fakta om Hagaparken i Solna

 • Läge: Hagaparken ligger i Solna, norr om Stockholm. Parken ligger vid Brunnsvikens västra strand, och sträcker sig från Stallmästaregården i söder till Frösundavik i norr.
 • Namn: Kan också kallas Gustavianska parken, efter Gustav III.
 • Yta: 144 hektar
 • Platser: Engelska parken, Pelousen (gräsmattan), Brunnsviken, Haga källa, Haga slott, Kungliga begravningsplatsen, Växthusen vid Övre Haga och Banvallen.

Aktiviteter och sevärdheter

 • Sevärdheter: Grindarna, Koppartälten, Slottsgrunden, Gustav III paviljong, Gustav III:s urnor, Ekotemplet, Kinesiska templet (Kinesiska pagoden), Turkiska kiosken och Finnstugorna (Stora Finnstugan och Lilla Finnstugan).
 • Aktiviteter: Promenera, cykla, segway, Parkmuseet och Fjärilshuset Haga Ocean.
 • Sportevent: Haga Parkrun varje lördag 9:30, Idrottens dag arrangeras varje år på initiativ av prins Daniel, tävlingar i parkvolley arrangeras varje onsdag.

Service

 • Matställen: Haga Forum, Stallmästaregården, Radisson Royal Blue Park Hotel, Koppartälten och Fjärilshuset.
 • Toaletter: Vid Koppartälten.
 • Läs mer: Du hittar mer info på Visit Haga.

Öppettider och priser

 • Haga parkmuseum: Maj-september, lördag-sön kl. 12-16, museet är gratis (2020).
 • Gustav III:s paviljong: Juni-augusti, guidade visningar på specifika klockslag mellan kl. 12-16, 100 kronor för vuxna och 50 kronor för barn och studerande (2020).
 • Fjärilshuset: Året runt med vissa undantag. Kl. 10-16 på vardagar och 10-17 på helger, 190 kronor för vuxna och 98 kronor för barn (2020).

Ta sig till Hagaparken

 • Bil: Från E4/Uppsalavägen, sväng av vid Haga Norra.
 • Buss: Ta till exempel buss 515 från Odenplan. Fler bussar hittar du på sl.se.

Hagaparkens historia: Gustav III

 • Början av 1700-talet: Platsen var ett lantligt och naturskönt område, med flera värdshus.
 • 1770-talet: Gustav III köpte Haga Gård (Gamla Haga). Han var inspirerad av naturfilosofen Rousseau, och anlade under 1771-1780 en enkel park.
 • 1780-talet: Den nuvarande parken anlades 1780-1797. År 1785 förvärvade Gustav III Brahelunds gård, och parkens yta dubblades. Arkitekter var Fredrik Magnus Piper, Louis Jean Desprez, Olof Tempelman, Carl Christoffer Gjörwell d.y. och Johan Christian Ackermann.
 • 1790-talet: Gustav III hade stora planer för parken, men när han mördades av Anckarström 1792 lades de flesta planerna ner.

Hagaparkens historia: Efter Gustav III

 • 1800-talet: Parken öppnades för allmänheten och blev ett omtyckt utflyktsmål. 1863 sänktes vattenivån i Brunnsviken och kanalerna i parken torkade ur.
 • 1930-talet: Gustav Adolf och Sibylla flyttade in i Haga Slott. Den 26 januari 1947 förolyckades Gustav Adolf i en flygolycka, endast 40 år gammal.
 • Nutid: Hagaparken är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne och ingår sedan 1944 i Nationalstadsparken Stockholm-Solna. Haga förvaltas idag av Statens fastighetsverk och Kungliga Djurgårdens Förvaltning.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev