Meny Stäng

Ställplats i Sikhjälma hamn – naturskönt vid Hållnäs

Annons

Den här husbilshelgen startade med att vi tog oss till en ställplats i Sikhjälma hamn, på udden Hållnäs i Tierps kommun. Vi hade en speciell anledning att ta oss just hit, men detta är också en vacker plats vid havet. Här kan du bland annat uppleva Kapplasse naturreservat och fantastiska solnedgångar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Sikhjälma hamn

Vi körde till Sikhjälma och Sikhjälma hamn redan på torsdagen efter jobbet. Peters pappa gick bort för en liten tid sedan, efter en tids sjukdom, och Peters mamma bor här i närheten. Peter och hans bröder åker nu regelbundet hit för att hjälpa sin mamma med diverse praktiska saker. Den här helgen bestämde vi oss för att kombinera besöket med en liten helgtur med husbilen.

Ställplats i Sikhjälma hamn, Hållnäs

Sikhjälma ligger på udden Hållnäs i Tierps kommun, cirka 16 mil norr om Stockholm.

Sikhjälma hamn

Sikhjälma hamn är en gammal fiskehamn som ligger vid havet. Här har man under lång tid bedrivit fiske, och de röda båthusen vid havet påminner om hur livet kan ha sett ut här för sisådär 100 år sedan.

Ställplats i Sikhjälma hamn
Sikhjälma hamn

Ställplats i Sikhjälma hamn

Det finns en ställplats i Sikhjälma hamn, och vi läste nyligen om den på Reiselindas blogg. När de var här fanns tillgång till ett dass, men detta är just nu avstängt på grund av corona. Man kan däremot stå på ställplatsen (en parkering utan service, skyltad “ställplats”). Man har inte utsikt över havet från ställplatsen, men det är mycket nära att gå.

Det står en skylt om att man ska swisha 100 kronor/dygn till Sikhjälma bysamfällighet, vilket vi gjorde. Det kändes ok att stödja den lokala samfälligheten, även om det inte finns någon service. Under ”normala” omständigheter kan man dock använda båthamnens toalett, även om den inte hör till ställplatsen.

Ställplats i Sikhjälma hamn

Middag på ställplatsen

Vi kom fram sent på kvällen och klockan hann nog nästan bli nio innan vi fick i oss middag. Å andra sidan var det forfarande hett och den färska gösen (som vi handlat i mataffären Matvärlden för 179 kronor/kg) smakade riktigt bra.

Middag på ställplats i Sikhjälma hamn
Gös - middag på ställplats i Sikhjälma

Solnedgång vid Sikhjälma fyr

Efter middagen hann vi ta oss genom en liten skogsstig och ut till den klippiga kusten, där vi såg solen sjunka över havet.

Här, på udden Hållnäs, kan man se solen både gå upp och ner. På klipporna vid Marskär ligger också den charmiga lilla Sikhjälma fyr. Magiskt vackert!

Solnedgång vid Sikhjälma hamn, Hållnäs
Sikhjälma hamn
Sikhjälma fyr

Kapplasse naturreservat

En kort promenad från ställplatsen i Sikhjälma hamn hittar man en skylt som visar vägen in till Kapplasse naturreservat. Här hittar man ett vilt och vittrat stenlandskap med flera stora “stentorg”, det vill säga öppna landskap fyllda med sten.

Kapplasse klippan

Kapplasse är en bergsrygg som består av gråröd granit, fylld av sprickor. När vågorna rullar in bryts berget sönder till mindre stenar, som sedan rundas till av vattnet och flyttas uppåt med hjälp av landhöjning. Det är på så sätt de här speciella stentorgen har bildats.

Kapplasse naturreservat
Sikhjälma - Kapplasse naturreservat

Mer att se och göra runt ställplatsen i Sikhjälma hamn

Sikhjälma hamn är en relativt avskild plats vid kusten, men trots det finns en del att se och uppleva här i området. Här finns bland annat ett kulturreservat, vikinga- och medeltidsstig samt ett stort antal gravar från järnåldern. Vi berättar mer om detta i ett eget inlägg!

Alla våra bästa tips om semester i Uppland
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev