Meny Stäng

Törnskogens naturreservat – vilse två gånger på en dag

Annons

Törnskogens naturreservat består av Södra Törnskogen i Sollentuna och Norra Törnskogen i Upplands Väsby. Här finns fin, och på sina håll riktigt vild natur. För vår del blev det också en hel del irrande och virrande.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Törnskogens naturreservat

Törnskogen naturreservat består av Norra Törnskogens naturreservat i Upplans Väsby kommun och Södra Törnskogens naturreservat i Sollentuna kommun. Området ligger i den så kallade Rösjökilen, som är en av de gröna kilarna i Stockholmsregionen.

Vi tog bilen hit och valde att börja i den norra delen. Här körde vi förbi en hästgård och hittade fram till en liten besöksparkering med ett 10-tal parkeringsplatser och en informationsskylt. Man kan säga att vi möttes av mycket natur, och väldigt lite människor.

Våg
Vindskydd

Norra Törnskogens naturreservat

Norra Törnskogens naturreservat bjuder på många olika naturtyper. På höjderna dominerar hällmarkstallskog och i sänkorna hittar man sumpskogar och myrar. I skogen finns spår av mänsklig aktivitet under lång tid. Långbroleden tros ha åtminstone 1000 år på nacken, och den korsar i sin tur en postväg från Drottning Kristinas tid. I området finns också rösen från Bronsåldern och spår av gamla torp.

Törnskogens naturreservat
Torplämning

Sagostigen

Sagostigen är en 0,5 kilometer lång stig med sagotema. Den var stängd just nu, men enligt kommunens webbsida ska de öppna i slutet av april.

Sagostigen i Törnskogens naturreservat
Sagostigen i Törnskogens naturreservat

Konsten att följa en led

Vi bestämde oss för att följa en led. Vid just den här entrén fanns några olika leder att välja på. Eftersom det var oklart hur långa de två första var, och var de skulle sluta, valde vi Emmylundsmossestigen, och tänkte att vi kanske senare kunde kombinera med någon annan tur i Södra Törnskogens naturreservat.

 • Långbroleden
 • Törnstigen runt
 • Emmylundsmossestigen (3 km)
 • Hällmarksslingan (1,5 km)
 • Törnskogens sagostig (0,5 km)
 • Cykelstig (1,8 km)
Blå led i Törnskogens naturreservat

Det kunde väl inte vara så svårt att följa en blå liten markering? Det gick sådär, och vi kan nog säga att det var både vårt fel och kommunens. Starten var minst sagt förvirrande (kolla översta bilden!) och det tog tid innan vi förstod åt vilket håll vi skulle börja.

skog

Senare kan vi väl erkänna att vi glömde titta sådär jättenoga efter skyltarna. Vi såg en blå skylt då och då, men tänkte inte så noga på att det var en cykel på den. Efter ett tag såg vi inga skyltar alls …

Törnskogens naturreservat

Stigen tog slut och det blev svårare och svårare att gå, och vi fick inse att vi fick vända. Till slut hittade vi tillbaka till stigen och den rätta vägen. Enligt våra iPhones blev det 6,5 kilometer istället för 3 … Men fint i naturen var det ju!

Södra Törnskogens naturreservat

Vi tog sedan bilen för att kolla in Södra Törnskogens naturreservat, som tillhör Sollentuna kommun. På kommunens webbsida står ”Flera entréer till reservatet finns i den södra delen av reservatet från Vaxmora”. Vi styrde bilen mot Vaxmora och väl där snurrade vi omkring bra länge utan att lyckas hitta vare sig skylt eller parkeringsplats i närheten av naturreservatet. Till slut tog frustrationen över och vi gav upp. Lite snopet.

Utsiktspunkt

Eftersom jag ägnade mycket tid åt att titta på GPS:en hittade jag en punkt som hette ”vacker utsiktspunkt” (på Kraftverksvägen i Sollentuna). Det lät ju lite intressant! Vi snirklade uppåt, uppåt med bilen och hittade en riktigt fin utsikt (även om det började blåsa spik på tvären just när vi stod där).

Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Fakta om Törnskogens naturreservat

 • Storlek: 108 hektar (Norra Törnskogen) och 480 hektar (Södra Törnskogen)
 • Bildande: 2012 (Södra Törnskogen) och 2016 (Norra Törnskogen)
 • Kommuner: Upplands Väsby (Norra Törnskogen) och Sollentuna (Södra Törnskogen)
 • Sjöar: Norrviken och Snuggan

Djur och natur

 • Natur: Barrskog, hällmarkstallskog, våtmarker, sumpskog, myrar och öppna odlingsmarker.
 • Träd: Tall, gran, asp, björk, sälg och ek.
 • Växter: Bland annat hassel, nypon, hagtorn och de rödlistade svamparna tallticka, koralltaggsvamp och motaggsvamp.
 • Vilda djur: Till exempel hackspett, fjärilar, steklar och den rödlistade skalbaggen reliktbock.

Aktiviteter i Törnskogens naturreservat

 • Vandra: Det finns ett flertal olika vandringsleder.
 • Cykla: Det finns flera olika cykelleder.
 • Rida: För den med tillgång till häst finns ridstigar.
 • Sagostigen: Sagostigen ligger i Norra Törnskogen. Den är stängd fram till slutet av april 2020.

Regler i Törnskogens naturreservat

I naturreservatet måste man följa vissa regler. Utöver allmänna lagar är det förbjudet att:

 • Sätta upp affisch, skylt eller liknande. Snitslar, orienteringsskärmar och tipsfrågor får sättas upp tillfälligt.
 • Framföra motorfordon på annat än vägar.
 • Cykla annat än på vägar och markerade cykelstigar.
 • Rida annat än på vägar och markerade ridstigar.
 • Skada eller förstöra fasta naturföremål.
 • Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
 • Skada vegetationen genom att gräva upp växter, eller ta bort mossor, lavar eller vedlevande svampar, eller plocka fingersvamp.
 • Elda på annat än anvisade och iordningsställda platser.
 • Utan kommunens tillstånd samla in växter eller djur, eller gräva gropar i forsknings- eller undervisningssyfte. (Observera att man får plocka blommor, bär och marklevande svamp, förutom fingersvamp.)
 • Utan kommunens tillstånd arrangera tävling eller arrangemang med mer än 100 deltagare.

Hitta till Törnskogens naturreservat

 • Norra Törnskogens naturreservat: Kör Frestavägen och ta av vid skylten ”Törnskogens naturreservat” in på Grönanvägen. Det finns också olika bussar som stannar vid Fornboda.
 • Södra Törnskogens naturreservat: Flera entréer till reservatet ska finnas i Vaxmora. Norrifrån nås reservatet via Frestavägen och Grönanvägen. Om du åker kollektivt tar du pendeltåg tull Sollentuna station och därefter buss 527.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev