Meny Stäng

Nytt miljövänligt fartyg – och intresse för mobilt boende

Det är lite sorgligt att skriva resenyheter i dessa tider, när nästan allt handlar om nedgång, konkurshot och permitteringar. En liten ljusglimt är att det trots allt verkar gå relativt bra för husvagns- och campingbranschen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

97 procents minskning av flygtrafik

Under mars reste drygt 1 317 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 60 procent jämfört med samma månad 2019. Effekterna av coronapandamin hade en betydande påverkan, då flygbolagen helt eller delvis reducerade sin trafik. Nedgången tilltog under månaden och har fortsatt i april, med en minskning hittills på cirka 97 procent.

Flygplats

Tallink Grupp meddelar att de nu börjar bygga ett nytt miljövänligt LNG-drivet fartyg vid Rauma Marine Constructions (RMC) varv i Rauma, Finland. Fartyget MyStar ska kunna använda ström från land med grön elanslutning samt en Smart Car Deck-lösning, utvecklad i samarbete med Tallinns tekniska universitet. Fartyget planeras att lanseras i januari 2022 och kommer trafikera rutten Tallinn-Helsingfors.

Nordic Choice Hotels samarbetar för att trygga våldsutsatta kvinnor

Coronapandemin slår hårt i samhället och kvinnorättsorganisationer vittnar om att våldet eskalerar och blir allt grövre mot kvinnor och barn. Därför inleder nu Nordic Choice Hotels ett samarbete med den nystartade stiftelsen Her House Foundation för att bidra med säkra akutboenden när jourhemmen blir fulla. Nordic Choice Hotels kommer att erbjuda boenden på utvalda hotell och i särskilda lägenheter runt om i Sverige.

Kolmården öppnar i liten skala

Kolmården skrev i förra veckan att de planerade att öppna upp delar av djurparken den 10 april. Parken omfattas inte av regelverket för allmänna sammankomster, men uppger att man vill öppna på ett ansvarsfullt sätt. Djurparken öppnas därför för ett begränsat antal årskortsgäster, som måste boka plats i förväg online. Åkattraktioner i Bamses Värld och Marine World hålls stängda, distanshållning i köer införs och nya städrutiner har utformats.

Kolmården

Intresse för mobilt boende fortsätter öka

Intresset för husvagnar är större än på många år och det är även stor efterfrågan på begagnade husbilar, enligt Husvagnsbranschens riksförbund. Enda ”smolket i bägaren” är efterfrågan på nya husbilar, som påverkas av den höga beskattningen. ”Det är inte ett virus som är det stora problemet för branschen, utan den kritiserade fordonsskatten”, säger Husvagnsbranschens riksförbunds ordförande Tomas Haglund till Dagens Industri. 

campingen

Veckans reflektion

Resebranschen har det tufft nu, men det verkar som att mobilt boende och camping klarar sig relativt bra. Natur och eget campingboende känns helt rätt i dessa tider.

Missade du förra veckans nyheter? Läs Tryggare tågresor, ”Stanna hemma” och husbilsfirma expanderar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev