Vart reser svenskarna i sommar? Och vart ska man resa för att få den billigaste semesterveckan? Svaren på de frågorna kan vi bjuda på idag. Det är måndag och därmed dags för resenyheter här på FREEDOMtravel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mest populära sommarresorna – hit reser svenskarna

Sommarens semesterresor domineras av resmål runt Medelhavet, där Spanien är i spetsen med Malaga, Palma och Alicante. Restrycket är fortsatt starkt, och sommarens bokningar har ökat med 10 procent jämfört med samma period förra året. Topplistan domineras helt av europeiska resmål, vilket talar för att trenden med närliggande resmål håller i sig. Detta visar färsk statistik från resebyrån Ticket. Hit reser vi i sommar:

 1. Malaga
 2. Mallorca
 3. Alicante
 4. Split
 5. Barcelona
 6. Kreta
 7. Nice
 8. Rhodos
 9. Cypern
 10. Rom
Split i Kroatien

Dessa sportevenemang i Europa besöker svenskarna

Enligt en undersökning planerar nära 30 procent av svenska resenärer en resa till ett sportevent i år, meddelar hotell- och resesöksajten momondo. Trots att Sverige inte kvalificerade sig till sommarens fotbollsmästerskap i Tyskland tycks intresset för resor dit vara högt. Flygsökningar till München har närapå tredubblats jämfört med 2023. Till sommarens stora spel, som görs upp i Paris, tycks det svenska reseintresset däremot svalare.

Barn reser gratis till Danmark i sommar med Stena Line

Stena Line lanserar nu kampanjen “Barn reser gratis” för bilburna resenärer, där barn under 15 år reser helt kostnadsfritt på alla avgångar mellan Göteborg-Fredrikshamn samt Halmstad-Grenå, under hela sommaren. Kampanjen gäller bilburna resenärer på Econmy och Flexi-biljetter (3 barn per bokning), 1 juni – 31 augusti, med koden KIDS24. Tips på prisvärda resmål nära Fredrikshamn:

 • Palmestranden mitt i Fredrikshamn, med palmer och solstolar.
 • Picknick i Skagen, med vacker natur och charmig atmosfär.
 • Farm Fun, en djurpark i Nordjylland, med ponnys och lekplats.
 • Skiveren Camping, med strand och olika aktiviteter.
Stena Danica går mellan Göteborg och Fredrikshamn, foto: Stena Line

Under sommaren 2024 sätter Tallink Silja Line in ytterligare ett fartyg, Victoria I, på rutten mellan Stockholm och Tallinn. Från och med den 31 maj kommer Victoria I att trafikera rutten tillsammans med Baltic Queen under hela sommaren, vilket innebär att dagliga avgångar mellan de två huvudstäderna återinförs. Ombord på Victoria I bjuds bland annat på Grande Buffet, Chef’s Kitchen, Grill House, show med Showstoppers, Piano Bar, Sea Pub och klubbmusik.

Victoria I Oxdjupet, foto: Marko Stampehl

Trend med allt fler förstagångskryssare

Intresset för att åka på sin första kryssning är större än någonsin. Det visar statistik från kryssningsorganisationen CLIA, där 73 procent av förstagångskryssarna svarar att de kan tänka sig en semester till havs. Enligt CLIA kommer 85 procent av de som någon gång har kryssat, välja att kryssa igen. Men vad kan vara bra att tänka på som förstagångskryssare? Dessa är Karen Tuckers bästa tips, efter 16 år på Royal Caribbean International:

 • Hitta ditt fartyg – Kryssning som kryssning? Nej, rederierna har vanligtvis massor av olika fartyg att välja emellan.
 • Ladda ner rederiets app – Checka in online och registrera dina uppgifter redan innan du åker hemifrån!
 • Liten väska för första dagen – Ha en liten väska med dig ombord för de första timmarna eftersom din stora resväska levereras senare.
 • Planera din vistelse – eller go with the flow – Det finns ofta ett brett utbud av underhållning och aktiviteter.
 • Från badkläder till cocktailklänning – packa för alla tillfällen – På en del fartyg finns till och med skridskobanor.
Allure of the Seas, foto: Royal Caribbean

Här får du Europas billigaste semestervecka

Jämförelsetjänsten Zmarta har undersökt hur priserna för hotell, restaurangmat, öl och shopping skiljer sig ute i Europa. Listan visar att semesterveckan är billigast i Polen, följt av Turkiet, Albanien, Tjeckien och Lettland. Dyrast semestervecka får man i Schweiz.

 • Billigast hotellpriser: Polen (Även: Lettland och Litauen)
 • Billigast mat: Turkiet (Även: Albanien)
 • Billigast öl: Ungern (Även: Albanien och Tjeckien)
 • Billigast shopping: Turkiet
 • Billigast taxi: Turkiet och Polen
Wroclaw i Polen

Veckans reflektion

Oavsett om man reser med flyg eller bil/husbil så påverkas ju upplevelsen ofta av prisläget på plats. Polen är inte bara ett prisvärt resmål, utan också ett fantastiskt fint resmål som har mycket att bjuda på! Läs gärna mer här: 10 vackra platser i Polen som du inte vill missa

Missade du förra resenyheterna? Läs Hit reser svenskarna – och populära roadtrips

Prenumerera på vårt nyhetsbrev