Nu är vi inne i december och det lackar långsamt mot jul. Tillhör du dem som drömmer om pudersnö och lussebullar, eller fantiserar du hellre om varmare breddgrader? Dagens resenyheter handlar både om Sverige och om utlandet. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tallink Siljas julbord lyfter rätter från fyra nationella kök

Julbordet ombord på Tallink Silja är i full gång! I år välkomnas gästerna med en mängd klassiska favoriter från det estniska, finska, svenska och östeuropeiska köket. Det dignande julbordet innehåller över 140 läckra alternativ för alla smaklökar – och nästan 40 procent av dem är även lämpliga för veganer. Julbordet som serveras i restaurang Grande Buffet finns ombord på fartyget Baltic Queen fram till den 31 december och på fartygen Silja Serenade, Silja Symphony och Baltic Princess fram till den 26 december.

Julstämning på Stena Line och ”julhygge” på Jylland

Varje år reser julglada svenskar med Stena Line från Halmstad till Grenå för att uppleva danskt ”julhygge”. Julstämningen börjar redan ombord på Stena Line, där passagerare kan äta frukost eller lunch och inhandla årets julklappar. Julhygge på Jylland:

  • Utomhusmuseet Den Gamle By i Århus berättar om danska jultraditioner. Marknaden har öppet varje dag under hela december.
  • Tivoli Friheden i Århus håller öppet varje dag under december, med en 40 meter hög julgran och massor av åkattraktioner.
  • Djurparken Ree Park Safari ligger mellan Århus och Grenå. Här tuffar ångtåget Black Beauty, och barnen får träffa jultomten och vilda djur.

Viking Line har bäst service på Östersjön, enligt undersökning

Service Score undersöker kundnöjdheten hos svenska företag, myndigheter och organisationer. Den första mätningen efter pandemiåren 2020 och 2021 visar att Viking Line fortsatt håller toppklass, och utses för sjunde gången till det rederi som ger bäst service på Östersjön.

Restaurangmedarbetare på Viking Line, foto: Lieselotte van der Meijs

Börje Salming får en egen staty av is på Icehotel

Börje Salming hedras av Icehotel med en staty helt gjord av is. Under en ceremoni avtäcktes denna igår för allmänheten i Jukkasjärvi. Detta i närvaro av hans familj och i samråd med Börja Salmings ALS-stiftelse. I samband med detta invigdes även Börje Salmings gata i närvaro av kommunalråd Gunnar Selberg. Statyn är skapad av konstnären Tjåsa Gusfors som är en av Icehotels mest anlitade och erfarna konstnärer.

Landvetter välkomnar väldens mest hållbara bränsledrivna kommersiella flyglinje

Swedavia arbetar för att främja övergången till biobränsle med målet att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025. Nu lanseras den första flyglinjen som tankas med 50 procent SAF-bränsle (sustainable aviation fuel). Två gånger per vecka flyger BRA mellan Göteborg Landvetter Airport och franska Aéroport Lyon-Saint Exupéry med förnybart SAF-bränsle. Den nya linjen blir därmed den mest hållbara bränsledrivna kommersiella flyglinjen i världen.

Öland har Sveriges mest nöjda besökare

För femte året i rad har destinationsnätverket SNDMO (Swedish Network of Destination Management Organisations) genomfört undersökningen ”Resa i Sverige”, bland 7345 svenskar. Undersökningen mäter varumärkeskännedom, attityder och nöjdhet. Svaren omvandlas till ett NPS-värde som mäter benägenheten att rekommendera en upplevelse. Öland landade på 59, vilket kan jämföras med genomsnittet på 12. Öland har enligt studien bäst atmosfär, trevligast bemötande och är den destination som flest vill åka tillbaka till.

Ställplatser på Öland

Apollo tillbaka med nya destinationer från Norrköping Airport

Nästa sommar blir det möjligt för alla östgötar att resa med Apollo till de grekiska pärlorna Parga, Lefkas och Sivota samt Kreta direkt från Norrköping Airport. De tre första destinationerna nås genom flygplatsen Preveza, dit man flyger med Novair. För att nå fantastiska Kreta flyger man med Corendon.

Kroatien laddar för ökad turism 2023

Ett större intresse från researrangörer och flygbolag gör att Kroatien ser med tillförsikt på turistsäsongen 2023. Potentialen ökar också tack vare att landet från och med januari träder in i Schengen och inför valutan euro. SAS kommer att ha direktflyg från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo till Split, Pula och Dubrovnik. Andra flygbolag som satsar på Kroatien i sommar är Norwegian, Ryanair och BRA.

Veckans reflektion

Oj vad många pressmeddelanden vi fick denna vecka! Svenska destinationer laddar för julen, samtidigt som många flygbolag och företag planerar för 2023. Danmark är en av de destinationer som vi själva skulle vilja se mer av vid tillfälle!

Missade du förra resebyheterna? Läs Sagojul, fyndläge för resor och hit reser svenskarna i jul

Prenumerera på vårt nyhetsbrev