Meny Stäng

Vinterns trendande resmål – och bakbok för resesugna

Annons

Det är dags för den sista upplagan av resenyheter före julafton. I och med detta så handlar veckans resenyheter förstås en hel del som svenskarnas resande inför och under jul- och nyårshelgerna. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

First Camp spår fortsatt högt intresse för vintercamping

Trenden att ”hemestra” med husvagnen eller husbilen under vintern håller i sig. Antal campingnätter har legat konstant de senaste åren, men campingkedjan First Camp ser en ljusning och tror på en ökning. ”Det ser ljust ut med tanke på det fortsatt stora intresset! Vi är optimistiska och det finns många spännande investeringar kvar för att göra camping än mer tillgängligt för alla”, säger Ingela Lundkvist, kommersiell chef på First Camp.

Rekordmånga tar bussen i jul

Biljettförsäljningen inför jul- och nyår har slagit rekord hos expressbussbolaget FlixBus. Antalet bokade resor har överstigit fjolåret med nästan dubbelt så många resenärer. Fredagen den 22 blir julens stora resdag.
”Var ute i god tid”, uppmanar FlixBus. Topp fem destinationer under jul- och nyår med FlixBus:

1. Stockholm
2. Göteborg
3. Jönköping
4. Oslo
5. Köpenhamn

Fler flygresenärer kring jul – Swedavia tipsar

Inför och under jul- och nyårshelgen ökar antalet flygresenärer. På Swedavias tio flygplatser har man förberett sig, och man ger nu även tips till resenärerna för en smidigare flygresa runt jul och nyår:

  1. Kom till flygplatsen när incheckning eller bagageinlämning öppnar.
  2. Om du har med dig julmat som innehåller vätskor, se till att emballera väl. Packa mat och inslagna julklappar i det bagage som ska checkas in.
  3. Checka in digitalt hemma eller i automaterna på flygplatsen där du även skriver ut bagagetagg. Lämna sedan bagaget vid disk för Bag Drop.
  4. Har du med skidor, barnvagn eller annat specialbagage? Gå först till din incheckningsdisk för märkning och därefter till Specialbagage.
  5. Förbered dig för säkerhetsrollen. Du hittar all information du behöver på respektive flygplats webbsida.
Flygresenärer i avgångshall, foto: Kalle Sanner

Fler reser utomlands i vinter – här är resmålen som trendar

Hos TUI har bokningarna av vinterresor ökat med fyra procent jämfört med samma period i fjol. I år, liksom förra året, är Kanarieöarna det mest bokade resmålet. Bland resmålen som ökat mest procentuellt jämfört med förra året toppar istället Sri Lanka, turkiska Istanbul och Agadir i Marocko listan. Svenskarnas mest bokade resmål vintern 2023:

  1. Gran Canaria, Kanarieöarna
  2. Teneriffa, Kanarieöarna
  3. Phuket, Thailand
  4. Lanzarote, Kanarieöarna
  5. Krabi, Thailand
  6. Yucatanhalvön, Mexiko
  7. Hurghada, Egypten
  8. Sal, Kap Verde
  9. Boavista, Kap Verde
  10. Dubai, Förenade Arabemiraten
Hikkaduwa beach, Sri Lanka

Stockholm lämnar över till Madrid som gastronomisk huvudstad

Året som Europas gastronomiska huvudstad 2023 avslutades i Stockholm med två innovativa evenemang: branschmötet Taste of the Future i Slakthusområdet och forskningskonferensen Stockholm Gastronomy Conference på universitetet. 2023 har Stockholm synliggjorts som gastronomisk destination på en mängd olika sätt. Nu önskas Madrid lycka till som gastronomisk huvudstad 2024!

Astrid Lindgrens Värld investerar 30 miljoner i Mattisskogen

Under 2024 får den nya storsatsningen om Ronja Rövardotter premiär på Netflix. I Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är ledningen övertygad om att Ronja Rövardotters popularitet därmed kommer öka ännu mer, och därför utvecklas nu Mattisskogen och borgområdet till kommande säsong. Hela 30 miljoner kommer läggas för att förbättra upplevelsen, och antalet sittplatser ökas från 650 till 1200. Den 17 maj 2024 slår Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby upp portarna för säsongen.

Ronja och Birk hoppar över Helvetesgapet, foto: Magnus Römbo

Ny bakbok för resesugna

I helgen var vi på bokrelease för en ny härlig bakbok för resesugna. ”Vad smakar ett resmål?” Det frågar sig resebloggaren och författaren Christine Ericson. Boken ”Sweet Trips” tar dig med till Bali, Costa Rica, Hawaii, Nicaragua, Thailand och Sri Lanka, och bjuder samtidigt på ett 100-tal recept på bakverk med exotiska smaker såsom passionsfrukt, kokos, ananas och mango. Mycket goda bakverk kan vi lova! Boken hittar du på resebloggen 29grader.se.

Veckans reflektion

Härligt inspirerande foton i Christines bakbok ”Sweet Trips”! Även om vi inte bakar själva så blev vi väldigt nyfikna på flera av resmålen!

Planerar du förresten att resa över jul eller nyår? Var ute i god tid och var försiktig på vägarna!

Missade du förra resenyheterna? Läs Julens resmål och Östersjöns nya nöjeskryssare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev