Meny Stäng

Nyårslöften 2021, ny riddare och digitalt friluftsliv

Annons

Då var det dags för de första resenyheterna 2021! Det kom inte massor av pressmeddelanden under helgerna, men ändå tycker vi att vi lyckats samla ihop några intressanta nyheter. Vilken typ av resenyheter intresserar dig mest … och minst?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenskarnas nyårslöften för 2021

Boktjänsten Nextory har tagit tempen bland svenskarna och undersökt vad som utlovas för det nya året. Undersökningen visar att två tredjedelar av svenskarna planerade att avge löften inför 2021. Träna mer toppar listan, och i år har även 13 procent som nyårslöfte att resa mer. Topp 5 nyårslöften:

  1. Träna mer (31 %)
  2. Spara mer (28 %)
  3. Äta nyttigare (26 %)
  4. Stressa mindre (23 %)
  5. Umgås mer med familj/vänner (15 %) och Läsa fler böcker (15 %)

SkiStar vidtar kraftfulla åtgärder i Sälen mot covid-19

SkiStar har fått information om att ett fåtal medarbetare i Sälen har testats positivt för covid-19. Dessa har omedelbart satts i karantän. Även de medarbetare som jobbat tillsammans med de berörda har satts i karantän. Skistars rutiner är – efter myndigheternas rekommendationer – att man ska testa sig på hälsocentralen om man har förkylningssymptom. Det finns en utökad testkapacitet på SkiStars samtliga destinationer.

Umeåforskare utsedd till fransk riddare

Den av Napoleon Bonaparte instiftade Palm-orden av graden riddare har tilldelats Lena Maria Nilsson, biträdande föreståndare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning och projektkoordinator vid Arktiskt centrum (Arcum) vid Umeå universitet. Utmärkelsen förvånade först. ”Jag har ju varken svärd eller häst. Men sedan förstod jag ju att det var stor en hedersbetygelse och på högsta nivå, och då kändes det väldigt fint och vackert”, säger Lena Maria. Utmärkelsen betyder att den franska staten uppskattar forskarens arbete för att främja samarbeten mellan Sverige och franskspråkiga miljöer inom arktisk forskning. 

Lena Maria Nilsson, Umeå Universitet

Ny plattform ska sätta det svenska friluftslivet på den digitala kartan

Under våren lanserar Nordic Outdoor Adventures en digital plattform för friluftsintresserade konsumenter. ”Vi vill inspirera såväl det svenska folket som internationella besökare och låta dem uppleva allt det härliga som vårt nordiska friluftsliv har att erbjuda”, berättar Michael Malmborg, CEO Nordic Outdoor Adventures. Innehåll i form av destinationer, vandring, paddling, cykling, jakt, fiske, matlagning, kartor, events med mera ska samla användare och marknadsaktörer på en och samma plats och skapa en samling runt en digital lägereld.

Aktieanalys av Kabe poängterar växande intresse för husbilar

En aktieanalys i SvD Näringsliv 2020-12-28 beskriver att det småländska husbils- och husvagnsföretaget Kabe har en stark position på marknaden samt att det underliggande intresset för husbilar och husvagnar är växande. Analysen nämner att Kabes försäljning under rekordåret 2018 steg med 19 procent, men att företaget därefter mött utmaningar i form av skatteregler och viruskris. Man nämner också ljuspunkter, såsom ”hemester-trenden”, som ökat efterfrågan på husbilar och husvagnar.

KABE husvagn

Drottningholmsteatern tar sikte på sommaren 2021

Drottningholms Slottsteater, vid Drottningholms slott, planerar för två premiärer säsongen 2021 – barockoperan Agrippina och barn- och familjeföreställningen Skönheten och Odjuret. Båda produktionerna fick på grund av corona flyttas fram ett år. När säsongen 2021 planeras sätts säkerheten först. Antalet besökare begränsas, extrapersonal förhindrar trängsel och biljetter återköps för den som blir sjuk. Redan till påsk räknar teatern med att dra igång visningsverksamheten igen med små grupper.

Drottningholms Slottsteater, foto: Tove Falk Olsson

Veckans reflektion

Spännande att man kan utses till riddare idag, det var mer än vi visste. Men lite moderna riddare kanske världen behöver!? Och att husbilar och husvagnar blivit populära i dessa svemestertider, det är vi ju inte förvånade över!

Missade du förra resenyheterna? Läs Resetrender 2021 och nästa vinters resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev