Meny Stäng

Resetrender 2021 och nästa vinters resor

Annons

Hur reser vi 2021? I dagens resenyheter presenterar vi ett antal resetrender för det kommande året utifrån TUI:s kristallkula. Samma resebolag berättar också om de mest bokade destinationerna inför nästa vinter. Dessutom bjuder vi på nyheter om Dalarna, evenemangssaknad och oönskade julklappar …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bokningsläget i Dalarna inför jul och nyår: ”Restriktionerna slår extremt olika”

Vissa boenden vittnar om fullbokade stugor och behov av fler säsongsanställda. Andra beskriver tapp på uppemot 100 procent och en totalstängd verksamhet för att över huvud taget överleva. En rundringning som Visit Dalarna gjort till sextiotalet boenden i hela Dalarna inför julveckan ger en både allvarlig och varierad bild av läget. Tydligt är att många väljer att boka en egen stuga, med möjlighet till självhushåll. Hotell inne i städerna verkar ha det allra tuffast.

Ny studie visar att evenemangen är saknade

I år ställdes nästan alla evenemang in på grund av coronapandemin. Det blev ett bra tillfälle att börja undersöka evenemangens betydelse. Linnéuniversitetet genomför en studie på initiativ av Destination Kalmar, i samarbete med 13 destinationer. Studien visar att evenemangen har stor betydelse, både för näringslivet och för invånarna. Sammanlagt 47 procent av näringsidkarna menar att de uteblivna evenemangen har påverkat deras verksamhet mycket eller väldigt mycket.

Dansshow Stora Nolia

En av 10 har sålt vidare en oönskad julklapp

Trots corona planerade många svenskar att lägga en hel del på julklappar, i snitt drygt 2700 kronor per person. Samtidigt visar en ny undersökning från Blocket, i samarbete med Kantar Sifo, att sju av tio svenskar någon gång har fått en julklapp som de inte velat ha. En av tio har sålt vidare en oönskad julklapp. I mellandagarna köper och säljer svenskarna begagnade saker på Blocket för miljontals kronor. 

julklappar

Dessa julklappar säljs vidare på Tradera redan under julen

Varje år säljs stora mängder oönskade julklappar vidare på Tradera i mellandagarna, och julen 2020 mer än någonsin. Hittills har det redan sålts 24 procent fler oönskade julklappar på Tradera jämfört med samma period förra året. Topplista: Dessa klappar såldes vidare på Tradera den 24-25 december 2020:

  1. Kläder och skor
  2. Väskor
  3. Leksaker
  4. Smycken
  5. Tv- och dataspel
Julklappar för resenären

Så reser vi 2021, enligt TUI

Baserat på kunddata, undersökningar och egen kristallkula har TUI kokat ner det till fem resetrender för 2021.

  • Nostalgitrippen – Efter att ha varit isolerade under en stor del av 2020 vill vi återvända till favoritplater och återförenas med människor vi inte kunnat träffa.
  • Gör bra, må bra – Det senaste året har resulterat i att hälsa och välmående är högst upp på vår agenda. Vi prioriterar naturupplevelser, hotell med hälsosam mat och aktiviteter som bidrar till en bättre värld.
  • Life Goals – Pandemin har fått oss att omvärdera det mesta, och 2021 blir året då vi plockar fram listan med mål som vi någon gång i livet vill bocka av.
  • Workation – 2020 lärde vi oss att arbeta på distans med digitala verktyg. Nu kan vi ta med datorn och stanna en vecka till.
  • Play it safe – Hälsa och säkerhet är viktigt, och säkerhetsåtgärder från flygbolag, hotell och restauranger fortsätter vara viktiga.

TUI lanserar nästa vinters program efter stort intresse

Som en konsekvens av en ökad efterfrågan öppnade TUI upp för bokningar av utvalda resor till nästa vinter redan i oktober. Betydligt tidigare än ett normalt år. Nu är hela vinterprogrammet uppe till försäljning. Störst intresse är det för Thailandsresor men även nyheten Zanzibar ser ut att bli nästa vinters stora hit. Den senaste veckan har 50 procent fler bokat resor än under samma vecka förra året, och Thailand har bokats 200 procent mer än samma vecka förra året.

Zanzibar

Veckans reflektion

Det känns som att många drömmer om resor nu, och inte minst exotiska sådana. Denna mörka och tunga höst har sannolikt bidragit med en extra stark reselängtan. Nu får man hålla tummarna för att vaccineringen går så bra som möjligt.

Missade du förra resenyheterna? Läs Blocket 2020, Icehotel 31 och ”Ski in – Korv out”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev