Meny Stäng

Ostron – så öppnar du dem samt tips och fakta

Annons

Ostron är en exklusiv delikatess med smak av havet. Men hur öppnar man dem egentligen? Och hur serverar man dem på bästa sätt? Vi bjuder på tips samt en rad spännande fakta om ostron.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En delikatess som smakar hav

Ostron är inte bara exklusivt och festligt. Enligt Livsmedelsverket är ostron dessutom ett miljövänligt livsmedel som innehåller flera näringsämnen, som protein, vitamin B12, jod och selen. En del älskar ostron, medan andra kanske tycker att konsistensen är lite läskig.

Vi har successivt lärt oss äta ostron på olika resor och restauranger. Ett tillfälle vi minns särskilt var när vi under en skaldjursfrossa i Halifax i Kanada fick prova ostron från olika regioner tillsammans med flera olika såser. Väldigt gott och spännande!

ostron
Ostronfest i Kanada 2012

Första gången vi gav oss på att själva köpa och öppna ostron var i Cancale på Frankrikes västkust, under vår långa husbilsresa 2015. Vårt internet var dåligt, så att googla fram instruktioner var nästan omöjligt, vilket ledde till en viss blodspillan. Men till slut fick vi upp skalen, och kunde njuta av läckerheterna.

En delikatess

Öppna ostron – så gör du!

Det allra första du ska göra innan du öppnar och njuter av dina ostron är att kolla att de är fräscha, det vill säga att de lever. Ostronen ska förvaras kallt och håller i ungefär fem dagar, om de är ordentligt kylda. Om de är öppna, luktar illa eller låter ihåliga när man knackar på dem är det ett tecken på att de är dåliga och ska slängas.

1. Lägg ostronet i en handduk

Använd en handduk för att skydda dina händer. Vik den några gånger och lägg ostronet på handduken, med den platta sidan uppåt.

Öppna ostron

2. För in kniven

Använd gärna en speciell ostronkniv. Dessa har egg på båda sidorna, vilket gör dem perfekta för ändamålet. Om du inte har en sådan kan det funka med en morakniv eller en byggkniv (vilket vi använder på bilderna). För in knivspetsen vid ostronets ”gångjärn”.

Öppna ostron - kniv

3. Vicka på kniven

Vicka nu på kniven, med försiktiga rörelser. Ta inte i för hårt, för då är det lätt att slinta med kniven. Samtidigt kan det behövas en del kraft för att gångjärnet ska ge med sig.

Öppna ostron

4. Lossa skalet

När du känner att gångjärnet släpper lossar du det övre skalet och lyfter av det.

Öppna ostron
Öppna ostron

5. Lossa ostronet och servera

Ostronet sitter fast i det undre skalet. Du kan försiktigt lossa med med kniven innan servering. Det går också bra att lossa ostronet med en gaffel vid bordet. Var försiktig så att vätskan i ostronet stannar kvar i skalet och inte rinner ut. Sedan är det bara att njuta av denna havets delikatess!

Förrätt

Äta ostron – några tips

Så, hur äter man då ostron på bästa sätt? Det vanligaste är att man äter dem råa, direkt ur skalet. Efter att man lossat dem sörplar man helt enkelt i sig ostronet tillsammans med vätskan, direkt från skalet. Man kan absolut låta ostronet vara kvar i munnen en stund, och man kan gärna tugga på det.

WIFI.se

Smaksättning?

Man behöver ingen smaksättning – ostronen har en härlig havssmak i sig själva – men om man vill kan man ”krydda” lite. Många gillar att droppa över lite citron. Vi tillhör dem som gillar att ha i lite starkare smaksättning. En del tycker att man ”förstör” ostronet med starka smaker, men vi gillar den där heta touchen. Det är en smaksak helt enkelt! Här är några olika smaksättningar som man kan prova:

  • Citron
  • Rödvinsvinäger
  • Schalottenlöksvinegrette
  • Tabasco
  • Sambal oelek
Ostron med sambal

Tillagning?

Det vanligaste är att äta ostron råa, men man kan också gratinera dem om man vill. Man öppnar då ostronen, lägger dem på en plåt och fyller skalen med någon smaksättning och ost, och gratinerar därefter i ugnen.

Drycker?

De vanligaste dryckerna i sammanhanget är vitt vin, mousserande vin eller champagne. Vi har också läst att man kan servera porter (mörk överjäst öl) till ostronen. För egen del har vi fastnat för att servera en Dry Martini. Det blir lite sting!

Ostron med citron

15 fakta om ostron

Här har vi också samlat lite spännande fakta om ostron. Informationen har vi bland annat hämtat från Ostronakademien.se, Ostronguiden.se, Havochvatten.se, Klemmingsdyk.se samt Wikipedia.

1. Ostron är en ”mollusk”

Ostron (Ostreidae) är en slags mollusk, det vill säga ett blötdjur, som lever i grunt, salt vatten. Tillsammans med andra blötdjur, kräftdjur och tagghudingar räknas ostronet också som ett skaldjur.

2. Skalet består av kalk

Ostronens skal är tvådelat och består av kalk. Djuret har en mjuk kropp och en stark muskel, som de använder för att hålla skalet stängt.

3. Födan består av plankton

Ostron livnär sig på plankton. De använder sina gälar för att filtrera dessa plankton från vatten.

4. Ostron gör könsbyte

Ostron blir könsmogna som hanar, men under livet skiftar de kön beroende på temperatur och näringsförhållanden. Om sommartemperaturen är 15–16°C kan de växla kön och bli honor var tredje till fjärde år.

5. Djuren kan bli över 30 år gamla

Ett ostron kan bli över 30 år gammalt. När de är så gamla kan de ha en skaldiameter på över 30 centimeter.

6. Ostron är levande när man öppnar skalet

Färska ostron som man planerar att äta ska vara levande när man öppnar skalet.

Ostron

7. Delikatessen åts redan på stenåldern

I Sverige har man hittat ostronskal i köksavfall från både sten- och bronsåldern, och även vikingarna åt ostron. Från 1600-talet och framåt har de svenska hoven kalasat på delikatessen, levererad från den svenska västkusten.

8. Fransmännen äter mest ostron i världen

Fransmännen är världens största konsumenter av denna delikatess. I Frankrike äts drygt 30 ostron per person och år. De flesta ostron vi äter i Sverige importeras från odlingar i Frankrike.

9. I Sverige finns två sorter

Europeiska ostron (Ostrea Edulis) är den sort som traditionellt funnits i Sverige. Sedan 2006 finns även Stillahavsostron eller Japanskt jätteostron (Crassostrea gigas) i vilt tillstånd. Den nya arten innebär möjligheter, men också utmaningar eftersom den sprider sig fort och måste gallras.

10. Tidvatten underlättar ostronodling

Ostron odlas på flera ställen, bland annat vid den franska Atlantkusten där de stora tidvattensskillnaderna underlättar arbetet. Under ebb är odlingarna tillgängliga med traktor och för att vända ostronkorgarna. Tidvattnet gör att vattnet alltid är friskt, och ostronen tvingas öppna och sluta sig vilket gör att de blir fastare i konsistensen. I Medelhavet använder man i stället ”hissar” för att efterlikna tidvattnet.

11. Ostronfiske är inte fritt

Det är inte fritt att fiska ostron i Sverige. I stort sett alla vatten ägs av offentlig eller privat markägare, och man behöver markägarens tillstånd för att plocka djuren.

12. Ostronfiske görs i Sverige med håv eller av dykare

För hämtade man upp ostron med stora krattor som drogs efter båtar, men det är idag förbjudet eftersom havsbotten förstörs. Idag görs fisket antingen med håv eller av dykare.

13. Man kan uppleva ”ostronsafari” på Västkusten

Den som vill kan boka in sig på ”ostronsafari” på Västkusten. Det innebär att man deltar i ostronfiske med vattenkikare och håv, och om man har dykcertifikat kan man även prova ostrondykning. Självklart ingår det att smaka på läckerheterna.

14. Ostronets Dag infaller i september

Ostronpremiären infaller alltid första lördagen i september. Denna dag kallas ”Ostronets dag” och har instiftats av Ostronakademin. Det är dock tillåtet att fiska ostron året om i svenska vatten.

15. Varje år arrangeras VM i ostronöppning

Varje år i september tävlar ostronälskare mot varandra i VM i ostronöppning. Tävlingen arrangeras under den årliga International Oyster & Seafood Festival i irländska Galway.

En delikatess som smakar hav

Fler tips om ostron?

Gillar du ostron? Har du fler tips eller kanske några spännande historier relaterade till delikatessen? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev