Meny Stäng

Upplev hela världen i Tyskland – 6 överraskande platser

Annons

Upplev hela världen i Tyskland! Tyskland är ett stort och varierat land, med många sorters landskap och all möjlig arkitektur. Gillar du Venedigs kanaler, Toscanas vinlandskap eller kanske Manhattans skyskrapor? Faktum är att du bara behöver åka till Tyskland för att hitta rätt vibb. Idag presenterar vi 6 överraskande platser i Tyskland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hela världen i Tyskland

Om du följer vår blogg så vet du kanske att vi under året gjort ett samarbete med Tyska Turistbyrån, och skrivit ett inlägg i månaden om olika saker man kan se och uppleva i Tyskland. Vi har spånat fram inläggsidéerna tillsammans, och just det här inlägget var jag lite extra taggad på att skriva. Vad finns det för platser i Tyskland som påminner om helt andra platser i världen?

Själva kom vi att tänka på de holländska kvarteren i Potsdam, som vi besökte sommaren 2018. Riktigt fascinerande! Tyska Turistbyrån hade ännu fler roliga och spännande förslag, som vi presenterar här nedanför.

Världen i Tyskland: De holländska kvarteren i Potsdam
De holländska kvarteren i Potsdam

1. I stället för Schweiz – Saxiska Schweiz

Schweiz är känt för ett landskap fyllt av berg, alptoppar, sjöar och charmiga små byar. Det tyska namnet för Saxiska Schweiz (Sächsische Schweiz) kom till på 1700-talet när författaren Wilhelm Lebrecht Götzinger använde uttrycket i en av sina böcker. Han måste helt enkelt ha tyckt att den här delen av Tyskland påminde så mycket om grannlandet.

Hela världen i Tyskland: Saxiska Schweiz
Saxiska Schweiz © gettyimages / Westend61

Saxiska Schweiz är ett bergigt landskap och en nationalpark som ligger runt Elbes dalgång vid Dresden i förbundslandet Sachsen. En av de mest karakteristiska formationerna här är den så kallade “Bastei Bridge“. Den här klippformationen skapades av erosion för flera miljoner år sedan och höjer sig 195 meter över floden Elbe. Sedan 1851 håller en stenbro ihop klipporna och gör att man kan ta sig förbi den dramatiska passagen med tåg.

Hela världen i Tyskland: Saxiska Schweiz
Bastei Bridge i Saxiska Schweiz © gettyimages / rusm

2. I stället för Manhattan – Frankfurt

Manhattan är en ö i New York som bland annat är känd för sina skyskrapor. Men visste du att det finns ett “Mainhattan” i Tyskland? Frankfurt är en mötesplats för ekonomisk business och här finns gott om stora internationella företag, som till exempel Europeiska centralbanken. I staden, som är den femte största i Tyskland, bor nästan 800 000 människor. Frankfurt är en mångkulturell stad och här blandas invånare olika kulturell, etnisk och religiös bakgrund.

Frankfurt
Frankfurt en varm sommardag © gettyimages / instamatics

Det centrala businessområdet i Frankfurt kallas “Mainhattan”, vilket är en blandning av floden Main som rinner genom staden och Manhattan i New York. Likheten med Manhattan handlar bland annat om de höga skyskraporna, som funnits i staden sedan 1960-talet. För övrigt är Frankfurt födelseplats för den kände tyske poeten Johann Wolfgang von Goethe.

Frankfurt
Frankfurt Skyline © iStock / SeanPavonePhoto
 • Förbundsland: Hesse
 • Ställplats: City Camp (An der Sandelmühle 35B, Frankfurt)
 • Camping: Campingplatz Maaraue (Maaraue 48, Mainz-Kostheim)
 • Läs mer: Frankfurt – where tradition meets modernity
 • Se mer i närheten: Wiesbaden

3. I stället för Toscana – Saale-Unstrut

Italienska Toscana är ett kuperat landskap som är känt för vinproduktion, charmiga gårdar i sten, medeltida slott och fascinerande renässansstäder som Florens. Men är det möjligt att hitta något liknande i Tyskland? Saale-Unstrut är en tysk vinregion, som fått sitt namn från de två floderna Saale och Unstrut.

Hela världen i Tyskland: Saale-Unstrut
Saale-Unstrut vinregion, Klinger vingård © DWI / German Wine Institute

Saale-Unstrut är den mest nordliga vinregionen i Tyskland, och här har man producerat vin i mer än 1000 år, framför allt i de lokala klostren. På grund av det kulliga landskapet med sina terrasser och ringlande stenmurar har regionen ibland fått smeknamnet “Tuscany of the North”.

Hela världen i Tyskland: Saale-Unstrut
Schweigenberg vingård i Freyburg med det lilla slottet Toskana © DWI /German Wine Institute
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Camping: Camping- und Freizeitzentrum Schaepmann (Am Schwimmbad 4, Bad Bibra)
 • Läs mer: Saale-Unstrut winegrowing region
 • Se mer i närheten: Leipzig

4. Istället för Venedig – Hamburg, Spreewald och Bamberg

Italienska Venedig är byggt på mer än hundra små öar i en lagun i Adriatiska havet. Här fungerar kanalerna som en slags vägar, vilka kantas av vackra palats i renässansstil eller gotisk stil. Lite som en saga! Men, om man gillar den här typen av sagomiljöer vid vatten kan man även passa på att besöka Hamburg, Spreewald eller Bamberg i Tyskland.

Hamburg är känt som norra Tysklands maritima huvudstad. Vatten har genom historien spelat en stor roll här och varit viktigt för transport och handel. Idag utgör vatten en stor del av staden och Hamburg har faktiskt fler broar än Venedig, nämligen runt 2500 stycken! Distriktet Speicherstadt är för övrigt upptaget på Unescos världsarvslista.

Hamburg
Unesco världsarvet Speicherstadt i Hamburg © Lookphotos / Guenther Bayerl

Två ytterligare platser som kan vara värda att nämna som alternativ är Spreewald och Bamberg. Spreewald är ett grönområde sydost om Berlin med både floden Spree och flera kanaler. Bamberg ligger i den norra delen av Bayern, i ett vackert bergigt landskap, där floderna Regnitz och Main möts och flyter genom staden.

Spreewald
Båtar i Spreewald, Luebbenau © Fotolia Klaus Heidemann
 • Förbundsland: Hamburg (Spreewald ligger i Brandenburg och Bamberg i Bayern)
 • Ställplats: Parkplatz Elbemeile (Grosse Elbstrasse 3, Hamburg)
 • Camping: Hanse Camping (Hochschulring 1, Bremen)
 • Läs mer: Hamburg – a maritime metropolis
 • Se mer i närheten: Bremerhaven

5. I stället för Versailles – Slottet Ludwigsburg

Palatset i Versailles i Frankrike är listat som ett världsarv på Unescos prestigefyllda lista, och fungerade som kunglig bostad från 1682 fram till den franska revolutionen 1789. Slottet är känt för sin magnifika barockarkitektur och sina vackra utsmyckade rum. Men, kan man hitta något liknande i Tyskland? Ja, det kan man om man besöker slottet Ludwigsburg i Baden-Württemberg.

Världen i Tyskland - slottet Ludwigsburg
Ludwigsburg slott och slottsträdgård © Tourismus&Events Ludwigsburg / Joachim Mende

Slottet Ludwigsburg är ett imponerande och mäktigt palats som ibland har kallats för “Versailles of Swabia”, där Swabia står för en historisk region i sydvästra Tyskland. Palatskomplexet, som är från början av 1700-talet, inkluderar inte mindre än 18 byggnader och 452 rum och ligger omgivet av enorma slottsträdgårdar. Stilen är barock, rockoko och neoklassicism.

Världen i Tyskland - slottet Ludwigsburg
Slottet Ludwigsburg © GNTB / Leungmo
 • Förbundsland: Baden-Württemberg
 • Camping: Campingplats Waldsee (Am Waldsee 17, Murrhardt)
 • Läs mer: Ludwigsburg Palace
 • Se mer i närheten: Stuttgart

6. Istället för Aten – Walhalla

Sugen på att se imponerande grekiska tempel? En möjlighet är förstås att åka till Grekland, men du kan också få din hunger stillad genom att besöka tyska Walhalla. Detta mäktiga byggnadsverk ligger med utsikt över floden Donau, inte långt från staden Regensburg i Bayern.

Namnet Walhalla anspelar på den nordiska mytologin om Valhall, där Oden och de fallna krigarna möttes i Asgård efter sin död. Templet beställdes i början av 1800-talet, av Kung Ludwig I av Bayern. Intentionen var att efterlikna templet Parthenon i Aten, samtidigt som fri design gör att byggnaden är mer än en kopia. Syftet var att hedra tysktalande konstnärer, författare, filosofer, vetenskapsmän och andra historiska personer.

Världen i Tyskland - Walhalla
Panoramavy över Donau och Walhalla © GNTB / Deutschland abgelichtet Medienproduktion
 • Förbundsland: Bayern
 • Camping: Azur Camping (Weinweg 40, Regensburg)
 • Läs mer: Walhalla
 • Se mer i närheten: Regensburg

Har du upplevt världen i Tyskland?

Har du besökt någon av platserna i inlägget? Håller du med om liknelserna? Eller har du kanske upplevt världen i Tyskland på något annat sätt?

Hela världen i Tyskland med FREEDOMtravel
En selfie i 30 graders värme i Potsdam (Those were the days!)
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Regensburg, bron Alte Brücke och gamla stan © GNT / Francesco Carovillano

Prenumerera på vårt nyhetsbrev