Meny Stäng

Potsdam i Tyskland – och slottet Sanssouci

I samarbete med Brandenburg

Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci var en positiv överraskning. Här finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här. Potsdam påminner faktiskt lite om en Disney-stad, med den skillnaden att det är på riktigt. Allra mest fascinerande är slottet Sanssouci!

Från Oranienburg till Potsdam

Att köra från Oranienburg till Potsdam tog inte mer än en timme, och vi var framme på eftermiddagen. Vi letade först efter en ställplats i stan som heter Lustgarten, men på grund av något tillfälligt event lyckades vi inte komma fram. Istället ställde vi oss på parkeringen utanför slottet Sanssouci, där man får stå över natten med husbilen (20 euro/dygn). Det som var bra med detta var att vi kunde passa på att kika på slottet på en gång!

Det finns gott om parkeringar för vanliga bilar och bor du i Potsdam, så tar du bussen som tar 15 minuter eller en härlig promenad på 30 minuter.

Oranienburg till Potsdam

Ställplats Potsdam

På parkeringen utanför Sanssouci (Ja, vi står snett … vi löste det genom att bädda åt andra hållet!)

Slottet Sanssouci

Det pampiga slottet Sanssouci (Schloss Sanssouci) uppfördes 1745-1747 som sommarresidens åt Fredrik den store. 1826-1828 byggdes det ut och idag är det enormt. Många av de fina kungafamiljerna bodde självklart här, men 1863 blev slottet museum för allmänheten. Slottet ligger i en enormt stor slottspark, fylld av andra slott och palats.  Här du du se lustslottet Charlottenhof där Fredrik Vilhelm IV  kung av Preussen hade sina intima möten med vackra damer. Spana in tehuset (de Romerska badarna) i rokokostil som är otroligt vacker, bildgalleriet eller den kinesiska paviljongen.

Tänk på att slottet bara är en våning med kupol och det tillhör inte vanligheterna. Det känns lite Versaille! Här på översta terassen finner du också kungens grav. På norra sidan finner du 88 pelare som utgör ingången där du också börjar din guidning som du måste göra om du är på plats.

Potsdam i Tyskland - slottet Sanssouci

Potsdam i Tyskland – Slottet Sanssouci

Sans Souci

Det finns mycket som andas Frankrike runt området. Om man läser Sans Souci på bilden ovan och tänker sig att någon har tänkt till, och lekt med ord. Sans Souci kommer från franskan men inte bara som det skrivs. Skriver man ordet “Sans, Souci.” med kommatecken och punkt betyder det (liten stav – inga bekymmer) som översättning från franskan skrivs Sans Virgule souci Point. Sexistiskt japp! Det har nog förekommit både det ena och andra på det här slotten och lustgårdarna.

De vackra terasserna med slottet som fond och vinodlingarna som ringlar sig runt trädörrar är bara så genomtänkt vackert.

Sanssouci Palace

I slottsparken, med utsikt över slottet Sanssouci

Slottspark

Potsdam i Tyskland med Vacker slottspark!

Runt slottet Sanssouci

Det finns fontäner överallt och en av dem Villa d’Este och skulpturer (som Skulptur) står på rad för att få den bästa känsla av att det här är något alldeles speciellt. Parken och slottet är självklart med på UNESCOS världsarvslista, och du behöver minst en heldag för att få med allt det bästa från slottet Sanssouci. Norr om slottet finner du också slottet Orangerieschloss i renässansstil, och italiensk arkitektur och målningar från Raphaels mästerverk (kopior). Överdådigt och vackra parker.

Om du nu tar dig västerut från den utbredande Sanssouci parken med buss, spårvagn eller en promenad, hamnar du på det pampiga preussiska barockpalatset Neues Palais. Runt de tre våningar stora palatset finns 400 sandstens statyer som pryder allt det vackra, helt galet! Det sparades inte en krona på fasaden som var en hyllning efter det sjuåriga kriget. Här finns mäktiga balsalar, en enorm teater och mycket mer.

Här hittar du också Potsdam universitet Am Neues Palais också i barockstil, och den enorma botaniska trädgården. Potsdam i Tyskland har hur mycket som helst!

Selfi Sanssouci

Över 30 grader varmt, puh!

Lika tjusigt inuti

Vi bokade in oss på en guidad tur inuti slottet, vilket visade sig vara en tur med “audioguide”. Vi tycker alltid att det är lite svårt att koncentrera oss och uppfatta vad som sägs på audioguider, men oavsett så är slottet är fantastiskt att se invändigt. Här har man inte sparat på krutet! Konstsamlingen med verk från Watteau, Baptiste Pater och en byst från Voltaire är helt otrolig och arkitekturen är i världsklass.

Sans souci interiör

Tjusigt värre!

Sanssouci Potsdam

Det ena rummet är vackrare än det andra

Guidad tur i Potsdam

Nästa morgon tog vi husbilen in till en central parkering (varför inte fickparkera husbil?) och gick på guidad tur i stan. Vi gillar guidade turer – med en guide lär man känna en stad på ett helt annat sätt. Om du också vill gå en guidad tur i Potsdam kan du kika in på Potsdams turistbyrå.

Fickparkering husbil

Peter fickparkerade FREEDOM i Potsdam

Potsdam i Tyskland

Det finns så galet mycket att se och uppleva i Potsdam, och mixen av religioner, folkslag och arkitektur är som en saga. Det är lätt att hitta och står man i mitten av gamla stan, ser man åt fyra håll samtidigt. Potsdam är en låg stad och massor av små pittoreska gränder, med kaféer, restauranger och shopping. Det finns tre gamla grindar som var ingångarna med den gamla stadsmuren. Jäger Tor, Nauener Tor och Brandenburger Tor, och kommer du till någon av dem så befinner du dig i utkanten av gamla stan.

Ta dig till Alter Markt som är Potsdams historiska stadskärna. På gamla torget ligger Kyrkan St Nikolai (Nikolaikirche) från 1837 och norr om torget hittar du den ovala franska kyrkan ( Französische Kirche). Det finns gott om lövträd runt gamla stan och det blir en skön avslappnande atmosfär.

Potsdam

Huvudgatan Brandenburger Stasse i Potsdam i Tyskland

Husen i Potsdam är från olika tider, vilket du bland annat kan se på huset nedan, som visar upp både äldre och nyare tid, genom att “rulla fram” den äldre versionen av huset.

Potsdam stad

Den äldre versionen av huset rullas fram bakom den nyare

Potsdams charmiga stadsdelar

Men framför allt har husen i Potsdam hämtat inspiration från olika delar av världen. Här finns hus som kopierats från förlagor i Italien eller Ryssland.  en stadsport som ska efterlikna ett skotskt slott och en hel stadsdel med “holländska” hus. Enligt guiden fick en av kungarna inte möjlighet att resa utomlands – och då skickade han istället folk som sedan fick komma tillbaka och bygga de hus de sett i andra länder.

Stadsport Potsdam

Den skotska stadsporten

Eftersom man nu skulle bygga staden, ja då behövdes duktiga hantverkare och nya stadsdelar växte upp. Norr om stadens centrum är den ryska kolonin Alexandrowka, med rysk arkitektur (inklusive en ortodox kapell). Vi har Holländisches viertel med cirka 150 hus byggda av röda tegelstenar i nederländsk stil, och är helt unikt i Europa. Holländska hantverkare var inbjudna att bygga och bosätta sig i Potsdam, och området är en av de mest besökta kvarter idag. Det ska också vara fantastisk julmarknad där, och den vill vi se framöver.

Öster om ryska Alexandrow är en stor engelsk park (Neuer Garten). Vi har också Einstein Tower och mycket mycket mer.

De holländska kvarteren

De holländska kvarteren

De styrande i staden sitter i ett hus som ser ut att vara från 1700-talet, men som egentligen inte är mer än runt fem år. Vi blev väldigt förtjusta i Potsdam, som är lagom stort för att promenera och har enormt mycket att bjuda på. Välkommen till en spännande stad!

Potsdam Tyskland

Den rosa myndighetsbyggnaden ser ut som ett gammalt palats, men är bara några år gammal. I bakgrunden syns Nikolaikyrkan.

Potsdam i Tyskland

Potsdam Ligger 35 kilometer från Berlin i Brandenburg och är huvudstaden och den största staden i Brandenburg. Potsdam med omnejd är Tysklands största område som är på UNESCOS världsarvslista. Staden delades nästan på mitten när berlinmuren byggdes och en del hamnade på östsidan. Glienickebron var den kända bro som man utbytte spioner på under kalla kriget, med väst på ena sidan och öst på andra. Bron finns också med i många filminspelningar.

Letar du upp Griebnitzsee så är det ett sorts campus, och en historiskt plats och gräns mellan öst och väst. Parken Babelsberg ska man inte missa.

Res hit: Med flyg så kan du välja alla flygbolag och de går flera gånger per dag, och det tar ca en och en halv timme. Du tar lätt tåget till Potsdam som tar mellan 25-35 minuter.

Att bo: Det finns gott om hotell och rum i Potsdam och det behöver verkligen inte bli dyrt. Det är inte din stora kostnad.

Att äta: Eftersom det finns så många olika stadsdelar, så finns självklart en uppsjö av restauranger och smaker från hela världen.

Se mer: Ta dig till vackra slottet Oranienburg!

Oranaienburg

Läs mer: Vill du veta mer om Tysklands pärlor!

Detta inlägg är skrivet i samarbete med regionen Brandenburg. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.