Meny Stäng

Potsdam i Tyskland – och slottet Sanssouci

I samarbete med Brandenburg

Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci var en positiv överraskning. Här finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här. Potsdam påminner faktiskt lite om en Disney-stad, med den skillnaden att det är på riktigt. Allra mest fascinerande är slottet Sanssouci!

Från Oranienburg till Potsdam

Att köra från Oranienburg till Potsdam med vår husbil tog inte mer än en timme, och vi var framme på eftermiddagen. Vi letade först efter en ställplats i stan som heter Lustgarten, men på grund av något tillfälligt event lyckades vi inte komma fram. Istället ställde vi oss på parkeringen utanför slottet Sanssouci, där man får stå över natten med husbilen (20 euro/dygn). Det som var bra med detta var att vi kunde passa på att kika på slottet på en gång!

Om du kommer med vanlig bil finns det också gott om parkeringsplatser, och man kan ta sig härifrån in till centrala stan med buss, eller genom en halvtimmes promenad. 

Ställplats Potsdam

Slottet Sanssouci

Det pampiga slottet Sanssouci (Schloss Sanssouci) uppfördes 1745-1747 som sommarresidens åt Fredrik den store. 1826-1828 byggdes slottet ut och idag är det verkligen pampigt. Tidigare har olika kungligheter bott här, men 1863 blev slottet museum för allmänheten.

Tänk på att slottet bara är en våning med kupol, och det tillhör inte vanligheterna. Det känns lite Versaille! Här på den översta terrassen finner du också kungens grav. På norra sidan kan du se 88 pelare som utgör ingången där du också börjar din guidning, som du måste göra om du är på plats.

Potsdam i Tyskland - slottet Sanssouci

Potsdam i Tyskland – Slottet Sanssouci

Sans Souci

Det finns mycket som andas Frankrike runt området. Om man läser Sans Souci på bilden ovan kan man tänka sig att någon har lekt med ord. Sans Souci kommer från franskan, men det är inte helt självklart vad det betyder. Skriver man ordet “Sans, Souci.” med kommatecken och punkt betyder det “liten stav – inga bekymmer”. Det har kanske förekommit både det ena och andra på det här slotten och lustgårdarna, vem vet?

Sanssouci Palace

I slottsparken, med utsikt över slottet Sanssouci

Slottspark

Potsdam i Tyskland med Vacker slottspark!

Runt slottet Sanssouci

Slottet ligger i en enormt stor slottspark, fylld av andra slott och palats. Parken och slottet är självklart med på UNESCOS världsarvslista, och du behöver minst en heldag för att få med dig allt det bästa. Här kan du se lustslottet Charlottenhof där Fredrik Vilhelm IV, kung av Preussen, hade sina intima möten med vackra damer. Här kan du också spana in det vackra tehuset i rokokostil, bildgalleriet eller den kinesiska paviljongen.

Norr om slottet finner du också slottet Orangerieschloss i renässansstil, och italiensk arkitektur och målningar från Raphaels mästerverk. Om du istället tar dig västerut från parken med buss, spårvagn eller en promenad, hamnar du på det pampiga preussiska barockpalatset Neues Palais, med balsalar och en enorm teater. Runt det tre våningar stora palatset finns också 400 sandstensstatyer. Det sparades inte en krona på fasaden som var en hyllning efter det sjuåriga kriget. 

Selfi Sanssouci

Över 30 grader varmt, puh!

Lika tjusigt inuti

Vi bokade in oss på en guidad tur inuti slottet, vilket visade sig vara en tur med “audioguide”. Vi tycker alltid att det är lite svårt att koncentrera oss och uppfatta vad som sägs på audioguider, men oavsett så är slottet är fantastiskt att se invändigt. Här har man inte sparat på krutet! Konstsamlingen med verk från Watteau, Baptiste Pater och en byst från Voltaire är helt otrolig och arkitekturen är i världsklass.

Sans souci interiör

Tjusigt värre!

Sanssouci Potsdam

Det ena rummet är vackrare än det andra

Guidad tur i Potsdam i Tyskland

Nästa morgon tog vi husbilen in till en central parkering (varför inte fickparkera husbil?) och gick på guidad tur i stan. Vi gillar guidade turer – med en guide lär man känna en stad på ett helt annat sätt. Om du också vill gå en guidad tur i Potsdam kan du kika in på Potsdams turistbyrå.

Fickparkering husbil

Peter fickparkerade FREEDOM i Potsdam

Potsdam är en låg stad och massor av små pittoreska gränder, med kaféer, restauranger och butiker. Det finns tre gamla grindar som var ingångarna med den gamla stadsmuren: Jäger Tor, Nauener Tor och Brandenburger Tor, och kommer du till någon av dem så befinner du dig i utkanten av gamla stan. Ta dig till Alter Markt som är Potsdams historiska stadskärna. På gamla torget ligger Kyrkan St Nikolai (Nikolaikirche) från 1837 och norr om torget hittar du den ovala franska kyrkan (Französische Kirche)

Potsdam

Huvudgatan Brandenburger Stasse i Potsdam i Tyskland

Husen i Potsdam är från olika tider, vilket du bland annat kan se på huset nedan, som visar upp både äldre och nyare tid, genom att “rulla fram” den äldre versionen av huset.

Potsdam stad

Den äldre versionen av huset rullas fram bakom den nyare

Potsdams charmiga stadsdelar

Men framför allt har husen i Potsdam hämtat inspiration från olika delar av världen. Här finns hus som kopierats från förlagor i Italien eller Ryssland,  en stadsport som ska efterlikna ett skotskt slott och en hel stadsdel med “holländska” hus. Enligt guiden fick en av kungarna inte möjlighet att resa utomlands – och då skickade han istället folk som sedan fick komma tillbaka och bygga de hus de sett i andra länder.

Stadsport Potsdam

Den skotska stadsporten

Eftersom man nu skulle bygga staden, ja då behövdes duktiga hantverkare och nya stadsdelar växte upp. Norr om stadens centrum finns den ryska kolonin Alexandrowka, med rysk arkitektur, inklusive ett ortodox kapell. Vi har Holländisches viertel med cirka 150 hus byggda av röda tegelstenar i nederländsk stil, och är helt unikt i Europa. Holländska hantverkare var inbjudna att bygga och bosätta sig i Potsdam, och området är en av de mest besökta kvarteren idag. Det ska också vara fantastisk julmarknad där, och den vill vi se framöver.

De holländska kvarteren

De holländska kvarteren

De styrande i staden sitter i ett hus som ser ut att vara från 1700-talet, men som egentligen inte är mer än runt fem år. Vi blev väldigt förtjusta i Potsdam, som är lagom stort för att promenera och har enormt mycket att bjuda på. Välkommen till en spännande stad!

Potsdam Tyskland

Den rosa myndighetsbyggnaden ser ut som ett gammalt palats, men är bara några år gammal. I bakgrunden syns Nikolaikyrkan.

Bra att veta om Potsdam i Tyskland

Potsdam Ligger 35 kilometer från Berlin i Brandenburg och är huvudstaden och den största staden i Brandenburg. Potsdam med omnejd är Tysklands största område som är på UNESCOS världsarvslista. Staden delades nästan på mitten när Berlinmuren byggdes och en del hamnade på östsidan. Glienickebron var den kända bro som man utbytte spioner på under kalla kriget, med väst på ena sidan och öst på andra. Bron finns också med i många filminspelningar. Letar du upp Griebnitzsee så är det ett sorts campus, och en historiskt plats och gräns mellan öst och väst. Parken Babelsberg ska man inte missa.

Se mer

Ta dig till Oranienburg – och Oranienburgs slott. Kör via A111 och A115 som tar runt 50 minuter och ligger 60 km från Potsdam.

Läs mer

Vi har gjort en hel sida om alla platser vi har besökt. Vill du veta mer om Resa till Tyskland – guide till tysklands bästa resmål eller alla Campingar och ställplatser i Tyskland som vi har varit på kanske.

Info och fakta

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Potsdam ca 175 000 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Potsdam Marketing und Service GmbH Georg-Hermann-Allee 99.

Resa hit

 • Flyg från Arlanda till Berlin på 1 h 35 min direkt.
 • Tåg från Berlin till Potsdam som tar ca 20 minuter.
 • Buss från Berlin centralstation till Potsdam som tar ca 1 h 39 min.
 • Bil eller hyrbil från Berlin och kör du via L40 tar det ca 30 min och är 38 km

Guide: öppettider och priser 

 • Slottet Sanssouci
 • Vintersäsong 01-11-2018 – 31-03-2019: Öppet Tisdag-söndag 10.00-16.30, Stängt måndagar samt 24,25,26,31-12 och 1-1-2019
 • Sommarsäsong 01-04-2019 – 31-10-2019: Öppet tisdag-söndag 10.00-17.30, Stängt måndagar
 • Priser: Singelbiljett vuxen 12 Euro (2019), Singelbiljett barn upp till 18 år och studerande 8 Euro (2019), Familjebiljett 2 vuxna och upp till 4 barn (upp till 18 år) 49 Euro (2019)
 • Information Slott: Det är ej tillåtet att fota med blixt, att bära selfiepinne, ryggsäckar bärs på magen. För mer info om övriga priser som att gå in på många platser hittar du här.

Mat och dryck

Boende

 • Dorint Hotel Sanssouci Potsdam på Jägerallee 20, 4-stjärnigt hotell. 2 min med bil eller 15 min att gå till Sanssouci slott.
 • Altstadt Hotel på Dortustraße 9-10, 3 -stjärnigt hotell Mitt i city. kör via B273 och Begelallee som tar 5 min och är 1,2 km eller buss 614, 650, 692 eller 695 som tar 16 min till Slottet Sanssouci.
 • Hotel Brandenburger Tor Potsdam på Brandenburger Str. 1, 4-stjärnigt hotell mitt i city. Kör via B273 som tar 3 min och är 1,0 km, eller gå via Hauptallee och B273 som tar 13 min och är 1,1 km till Slottet Sanssouci.

Ställplats och camping

 • Campingpark Sanssouci på An der Pirschheide 41. En stor camping längs med Templiner See som har det mesta. Kör via B1 som tar 14 min och är 7 km till Potsdam city. Ta spårvagnen nr 91 från campingen som tar ca 30 min till Potsdam city.
 • Parkplats Am Krongut på Potsdamer Str. 196 är en Ställplats eller parkering för stora fordon 5 minuter från Sanssouci och du betalar 2o Euro för ett dygn.