Meny Stäng

Potsdam – palats, parker och arkitektur från hela världen

I samarbete med Brandenburg

I Potsdam finns byggnader med inspiration från Italien, Ryssland, Kina, Skottland och Holland. Bland annat. På sätt och vis känns det som att hela världen finns här. Potsdam påminner faktiskt lite om en Disney-stad, med den skillnaden att det är på riktigt. Allra mest fascinerande är slottet Sanssouci!

Från Oranienburg till Potsdam

Att köra från Oranienburg till Potsdam tog inte mer än en timme, och vi var framme på eftermiddagen. Vi letade först efter en ställplats i stan som heter Lustgarten, men på grund av något tillfälligt event lyckades vi inte komma fram. Istället ställde vi oss på parkeringen utanför slottet Sanssouci, där man får stå över natten med husbilen (20 euro/dygn). Det som var bra med detta var att vi kunde passa på att kika på slottet på en gång!

Oranienburg till Potsdam

Ställplats Potsdam

På parkeringen utanför Sanssouci (Ja, vi står snett … vi löste det genom att bädda åt andra hållet!)

Slottet Sanssouci

Det pampiga slottet Sanssouci uppfördes på mitten av 1700-talet, som sommarresidens åt Fredrik den store. Slottet ligger i en enormt stor slottspark, fylld av andra slott och palats, fontäner, skulpturer och diverse byggnader som till exempel ett bildgalleri och en kinesisk paviljong.

Sanssouci

Slottet Sanssouci

Sanssouci Palace

I slottsparken, med utsikt över Sanssouci

Slottspark

Vacker slottspark!

Selfi Sanssouci

Över 30 grader varmt, puh!

Lika tjusigt inuti

Vi bokade in oss på en guidad tur inuti slottet, vilket visade sig vara en tur med “audioguide”. Vi tycker alltid att det är lite svårt att koncentrera oss och uppfatta vad som sägs på audioguider, men oavsett så är slottet är fantastiskt att se invändigt. Här har man inte sparat på krutet!

Sans souci interiör

Tjusigt värre!

Sanssouci Potsdam

Det ena rummet är vackrare än det andra

Guidad tur i Potsdam

Nästa morgon tog vi husbilen in till en central parkering (varför inte fickparkera husbil?) och gick på guidad tur i stan. Vi gillar guidade turer – med en guide lär man känna en stad på ett helt annat sätt. Om du också vill gå en guidad tur i Potsdam kan du kika in på Potsdams turistbyrå.

Fickparkering husbil

Peter fickparkerade FREEDOM i Potsdam

Potsdam

Trevliga gator i Potsdam

Husen i Potsdam är från olika tider, vilket du bland annat kan se på huset nedan, som visar upp både äldre och nyare tid, genom att “rulla fram” den äldre versionen av huset.

Potsdam stad

Den äldre versionen av huset rullas fram bakom den nyare

Men framför allt har husen i Potsdam hämtat inspiration från olika delar av världen. Här finns hus som kopierats från förlagor i Italien eller Ryssland, en stadsport som ska efterlikna ett skotskt slott och en hel stadsdel med “holländska” hus. Enligt guiden fick en av kungarna inte möjlighet att resa utomlands – och då skickade han istället folk som sedan fick komma tillbaka och bygga de hus de sett i andra länder.

Stadsport Potsdam

Den skotska stadsporten

De holländska kvarteren

De holländska kvarteren

De styrande i staden sitter i ett hus som ser ut att vara från 1700-talet, men som egentligen inte är mer än runt fem år. Vi blev väldigt förtjusta i Potsdam, som är lagom stort för att promenera och har enormt mycket att bjuda på. Välkommen till en spännande stad!

Potsdam Tyskland

Den rosa myndighetsbyggnaden ser ut som ett gammalt palats, men är bara några år gammal. I bakgrunden syns Nikolaikyrkan.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med regionen Brandenburg. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.