Meny Stäng

Med husbil i Oranienburg – och vid Oranienburgs slott

I samarbete med Brandenburg

Vi har rullat vidare med husbilen till Oranienburg och Oranienburgs slott, strax norr om Berlin. Här hittade vi framför allt ett vackert slott och en fin slottspark, men också en riktigt bra ställplats för husbilar. Med risk för att upprepa oss – Tyskland är bra på ställplatser!

Från Templin till Oranienburg

Vi körde med husbilen från cowboysarna och indianerna i Templin till Oranienburg, som ligger ca 35 kilometer norr om Berlin. Resan tog ungefär en timme. Skönt att bara köra korta sträckor emellanåt!

Till Oranienburg

Oranienburg

Oranienburg har fått sitt namn efter Oranienburgs slott, som är stadens främsta sevärdhet. Man kan också besöka det ökända koncentrationslägret Sachsenhausen, och om man vill kan man gå en liten “guidad tur” genom stan, med hjälp av en karta med tydligt utmärkta siffror och skyltar utanför husen. Bra idé, men den hade förstås varit ännu bättre om skyltarna också funnits på engelska … Men men, det var ju framför allt slottet vi ville se!

Oranienburg

Restaurang i Oranienburg

Svanar

Svanar simmar genom staden

Oranienburgs slott

Oranienburgs slott lät byggas på 1600-talet av den unga prinsessan Lovisa Henrietta av Oranien. Lovisa, som kom från en kunglig holländsk familj, gifte sig med Fredrik Vilhelm av Brandenburg. Tillsammans fick de 15 (!) barn, varav bara tre (!) överlevde till vuxen ålder. Lovisa själv avled vid 39 års ålder av tuberkulos. Det var ett hårt liv förr – även för överklassen!

Slottet Oranienburg

Lovisa och hennes man Fredrik

Oranienburgs slott användes som sommarresidens, och idag visar man upp slottet tillsammans med så mycket av ursprunglig interiör som möjligt. Slottet användes under lång tid till helt andra saker, och under den tiden hann en hel del prylar hamna på villovägar. Under 30 år användes slottet till exempel som fabrik, och senare användes det för militära ändamål. Trots detta finns en hel del att kika på!

gobelänger

Gobelänger som berättar om glädjen när man besegrat svenskarna

Vackert tak i Oranienburgs slott

Vackert tak i Oranienburgs slott

Dyrt porslin från Asien

Dyrt porslin från Asien

Slottsparken i Oranienburg

Bakom slottet ligger en stor och fin slottspark. Ibland ordnas olika evenemang här. Samma dag som vi var här skulle en musikkår från Eskilstuna (!) spela, och senare i sommar ska man arrangera en picknick i vitt, det vill säga med vit dresscode. Kul idé måste vi säga!

Slottsträdgård Oranienburg

Stor och vacker slottspark!

Oranienburg Slottsträdgård

Små trädgårdar i parken, med olika teman

Helena Oranienburg

I ett blomsterhus i slottsparken

Ställplats för husbilar i Oranienburg

I Oranienburg finns en riktigt bra ställplats. Ställplatsen ligger vid en liten småbåtshamn, precis intill slottet och har plats för runt 40 husbilar. Man står på fina platser, och här finns all service man behöver.

Ställplats Oranienburg

Fina husbilsplatser!

Man tar sig in genom bommen genom att ladda in pengar i en automat och få ut ett så kallat “Tally-card”. Grundpriset är 15 euro och sedan laddar man kortet med extra pengar om man till exempel vill ha el eller använda duschen. Vi fattade inte riktigt hur allt funkade först, men det finns en ställplatsvärd på plats som hjälper till. Dessutom kunde man välja svenska i automaten!

Man kan välja svenska om man vill!

Detta inlägg är skrivet i samarbete med regionen Brandenburg. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.