Meny Stäng

Oranienburg i Tyskland – och Oranienburgs slott

Annons

Vi har rullat vidare med husbilen till Oranienburg och Oranienburgs slott, strax norr om Berlin. Här hittade vi framför allt ett vackert slott och en fin slottspark, men också en riktigt bra ställplats för husbilar. Med risk för att upprepa oss – Tyskland är bra på ställplatser!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Templin till Oranienburg

Vi körde med husbilen från cowboysarna och indianerna i Templin till Oranienburg, som ligger ca 35 kilometer norr om Berlin i Brandenburg. Resan tog ungefär en timme. Skönt att bara köra korta sträckor emellanåt!

Till Oranienburg

Oranienburg

Oranienburg har fått sitt namn efter Oranienburgs slott, som är stadens främsta sevärdhet. I Oranienburg kan man också besöka det ökända koncentrationslägret Sachsenhausen, som har både minnesplats och museum.

Om man vill kan man dessutom gå en liten ”guidad tur” genom stan, med hjälp av en karta med tydligt utmärkta siffror och skyltar utanför husen. Bra idé, men den hade förstås varit ännu bättre om skyltarna också funnits på engelska … Men men, det var ju framför allt slottet vi ville se!

Oranienburg
Restaurang i Oranienburg
Svanar
Svanar simmar genom staden

Lovisa Henrietta av Oranien-nassau

År 1216 fanns här en liten borg i en liten by som kallades Bochzow. Efter 1232 blev det senare ett litet jaktslott. Staden kallades med tiden för Bötzow, ända till Prinsessan Lovisa Henrietta av Oranien-Nassau fick staden av sin man Kurfursten Fredrik Vilhelm I av Brandenburg som gåva. Inte illa när man får en hel stad i present, och här skulle byggas!

Oranienburgs slott lät byggas år 1653 i barockstil där jaktslottet låg och en stor park skulle självklart anläggas till slottet. Den unga prinsessan Lovisa Henrietta av Oranien kom från en kunglig holländsk familj, gifte sig med Fredrik Vilhelm av Brandenburg. Tillsammans fick de 15 (!) barn, varav bara tre (!) överlevde till vuxen ålder. Lovisa själv avled vid 39 års ålder av tuberkulos. Det var ett hårt liv förr – även för överklassen!

Slottet Oranienburg
Lovisa och hennes man Fredrik

Oranienburgs slott

Oranienburgs slott användes som sommarresidens, och idag visar man upp slottet tillsammans med så mycket av ursprunglig interiör som möjligt. Slottet användes under lång tid till helt andra saker, och under den tiden hann en hel del prylar hamna på villovägar.

Under 30 år användes slottet till exempel som bomullsväveri (1802-1807), och sen som svavelsyrafabrik 1814-1848, och senare användes det för militära ändamål. Svavelsyrafabriken har förstört väldigt mycket av orginalmålningarna och man gör allt man kan idag för att restaurera dessa målningar.

I slutet av 1800-talet anlades järnvägen i Oranienburg och man hade nu tillgång att åka mellan Stralsund och Berlin. Staden växte och 1883 grundades Tysklands första bosättning för vegetarianer. Eftersom många idag 2018 pratar så mycket om rätt mat, så kan man lugnt säga att Tyskland var väldigt långt före. I början av 1900-talet började fler att flytta in efter byggandet av Oder-havelkanalen.

gobelänger
Gobelänger som berättar om glädjen när man besegrat svenskarna
Vackert tak i Oranienburgs slott
Vackert tak i Oranienburgs slott
Dyrt porslin från Asien
Dyrt porslin från Asien

Slottsparken i Oranienburg

Bakom slottet ligger en enormt stor och vacker slottspark och Orangeri. I Orangeriet odlas allt från apelsin och fikonträd och mycket annat som inte tål vintern. Du kan äta och dricka i slottsparken och bara insupa en riktig slottspark. Ibland ordnas olika evenemang här.

Samma dag som vi var här skulle en musikkår från Eskilstuna (!) spela, och senare i sommar ska man arrangera en picknick i vitt, det vill säga med vit dresscode. Kul idé måste vi säga!

Slottsträdgård Oranienburg
Stor och vacker slottspark!
Oranienburg Slottsträdgård
Små trädgårdar i parken, med olika teman
Helena Oranienburg
I ett orangeri i slottsparken

Ställplats för husbilar i Oranienburg

I Oranienburg finns en riktigt bra ställplats Wohnmobilstellplatz Schlosshafen Ställplatsen ligger vid en liten småbåtshamn, precis intill slottet och vid Oder-Havelkanalen som är väldigt idyllisk, och har plats för runt 36 husbilar (se info längre ned). Man står på fina platser, och här finns all service man behöver.

Ställplats Oranienburg
Fina husbilsplatser!

Man tar sig in genom bommen genom att ladda in pengar i en automat och få ut ett så kallat ”Tally-card”. Grundpriset är 15 euro och sedan laddar man kortet med extra pengar om man till exempel vill ha el eller använda duschen. Vi fattade inte riktigt hur allt funkade först, men det finns en ställplatsvärd på plats som hjälper till. Dessutom kunde man välja svenska i automaten!

Man kan välja svenska om man vill!

Se mer i Oranienburg

Minnesplatsen Sachsenhausen besöks av runt 450 000 människor varje år. Det stora museet visar upp en stor del av det gamla koncentrationslägret och dess byggnader.

Om man vill uppleva något mindre tungt kan man besöka Turm, som ligger på André-Pican-Strasse 42 och är ett gigantiskt äventyrsbad och upplevelsecentrum.

Se mer i Tyskland

Det finns förstås också mycket att se runt om i Tyskland. Här är tips på tre platser som inte ligger alltför långt bort, och som är värda ett besök.

 • Potsdam i Tyskland och slottet Sanssouci ligger inte så långt från Oranienburg. Fantastiskt vackert!
 • Templin bjuder bland annat på en park med indianer och cowboys, och fina ställplatser.
 • Neuzelle är en liten ort i östra Tyskland, med ett fantastiskt imponerande kloster.
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Oranienburg i Tyskland

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare Oranienburg: ca 44 000 (2018)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Schlosspl. 2, 16515 Oranienburg

Resa till Oranienburg i Tyskland

 • Flyg direkt från Arlanda till Berlin tar 1 h 35 min.
 • Tåg från Berlin till Oranienburg S-bahn linje 1 tar ca 55 minuter. Pris 15 euro (2018)
 • Buss från Berlin centralstation till Oranienburg tar ca 1 h.
 • Bil eller hyrbil från Berlin och kör du via A10 tar det ca 45 min och är 35 km. Bil eller hyrbil från Hamburg och kör du via A24 tar det 2 h 45 min och är 264 km

Oranienburgs slott: öppettider och priser

 • Öppettider: Slottet håller under vintersäsongen 2018/2019 öppet tisdag-söndag kl. 10:00-16:00 och på sommarsäsongen 2019 tisdag-söndag kl. 10:00-17:30. Slottet har stängt på måndagar och vissa helgdagar.
 • Priser: Singelbiljett 6 euro + slottspark (1,5 euro) 2018-2019, Familjebiljett 2 vuxna och upp till 4 barn (upp till 18 år) 12 euro + slottspark (1,5 euro) 2018-2019
 • Mer info: Det är ej tillåtet att fota med blixt, att bära selfiepinne, ta med väskor eller ryggsäckar. Förvaringsskåp finns att låna på plats. Aktuell info hittar du på på slottets webbsida.

Mat och dryck i Oranienburg

 • Schloss Restaurant på Schlosspl. 1 är slottets egen restaurang där du kan sitta både ute vid Havelkanalen eller inne och njuta av barockens glanstider. Kommer du i maj så beställ sparrissoppa (spargelsuppe).
 • Restaurant L’Oasi på Schlosspl. 5 har fått bra betyg och recensioner.
 • Geisha Restaurant på Bernauer Str. 6 ligger centralt om man letar efter sushi.

Boende i Oranienburg

 • Hotel An Der Havel på Albert-Buchmann-Strasse 1 och som ligger 5 minuter från slottet.
 • Stadthotel Oranienburg på André-Pican-Strasse 23 på andra sidan järnvägen och 15 minuter från slottet.
 • Booking.com är också ett smart sätt att leta boende för din vistelse i Oranienburg.

Ställplats och camping

 • Ställplats Wohnmobilstellplatz Schlosshafen på Rungestr. 47, fem minuter från Oranienburg slott bredvid kanalen. Ställplatsen har ingen hemsida och du kan inte boka platser i förväg.
 • Campingplatz Zühlsdorfer Mühle på Mühlenstrasse 10. En skogscamping med 90 vanliga platser och 20 ställplatser. Från campingen till Oranienburg, och om kör du via L211, tar det ca 16 min och är 13 km.
 • Camping Club Grosse Ploetze e.V. är en camping vid sjön Dreetzsee. Från campingen till Oranienburg, och om du kör via L191 tar det ca 25 min och är 18 km.
 • Här kan du läsa mer om campingar och ställplatser i Tyskland.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev