Meny Stäng

Wörlitzer Park i Tyskland – Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Wörlitzer Park är en del av Dessau-Wörlitz trädgårdsrike, som utsetts till ett Unesco världsarv på grund av sitt exceptionella exempel på landskapsdesign under upplysningstiden. Parken är enormt stor och bjuder på massor av överraskningar. Strax intill hittar du dessutom ställplatser för husbilar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wörlitzer Park

Wörlitzer Park grundades under den andra hälften av 1700-talet, under styret av Leopold III Friedrich Franz, prins och hertig av det dåvarande furstendömet/hertigdömet Anhalt-Dessau. Här spenderade vi en härlig heldag, och då gick vi inte ens någon guidad tur på slottet.

Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Wörlitzer Park ingår i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike, och ligger i Oranienbaum-Wörlitz i förbundslandet Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Parken ligger cirka 18 kilometer öster om staden Dessau.

Wörlitzer Park – en av de första och största

Wörlitzer Park anlades mellan 1769 och 1773 och utökades fram till 1813. Parken anses vara vara en av de första, och är också en av de absolut största tyska landskapsparkerna efter engelsk modell.

Skapare var prins Leopold III Friedrich Franz samt hovträdgårdsmästaren Johann Friedrich Eyserbeck och arkitekten Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff.

Att besöka Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Du kan uppleva Wörlitzer Park till fots, med cykel eller med båt på sjön Wörlitz och vattenvägarna. Med tanke på hur stor parken är finns det en viss fördel med cykel, även om det var svårt att passera vissa av de charmiga små broarna med Peters trike/lådcykel.

Eftersom parken är så stor är det också bra att ha med sig en karta över den. Vi köpte en karta i den lilla butiken vid ställplatsen, men man kan också ha nytta av parkens skyltar och Google Maps eller annan digital karta.

Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

I parken finns mycket att se och upptäcka, men också restauranger och fik. För oss blev det glass (med väldigt mycket grädde) på ett sommarcafé.

Glass på sommarcafé

Wörlitzer Park – bland broar, grottor och monument

Wörlitz Park är den största parken i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike. Parken är utformad som en klassisk engelsk park, men betydligt större och fylld av fler överraskningar än man är van vid. I parken finns bland annat en lång rad vackra och charmiga broar.

Bro i Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Det finns också flera olika grottor där man kan kliva ner, för att se om man kanske kommer ut på något annat ställe.

Grotta i Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

En byggnad som kallas “Luisenklippe” kan kanske beskrivas som både en grotta och ett torn på samma gång.

Dessutom finns det gott om monument och statyer, precis överallt i parken.

Venustempel

Gotiska huset

En av de större och viktigare sevärdheterna i parken är Gotiska huset (Gotisches Haus). Huset började byggas 1773 och tillhör ett av de äldsta, ursprungligen bevarade, nygotiska byggnaderna i Europa.

Huset var först tänkt som bostad åt hovträdgårdsmästaren, och byggdes senare ut som bostad och konstsamlingslokal åt prins/hertig Franz. Idag är det möjligt att, mot avgift, besöka huset invändigt för att se den gotiska interiören och konstsamlingarna.

När vi var här strövade ett gäng påfåglar obekymrat runt på området. En av dem poserade fint vid en av ingångarna, där den tycktes känna sig bekväm …

Påfågel

Pantheon

En annan fin byggnad i Wörlitzer Park är den som kallas “Pantheon”. Detta är en förminskad kopia av Pantheon i den italienska huvudstaden Rom.

Ön Stein med “vulkan” och Villa Hamilton

Ett av de allra mest spännande ställena i parken är ön Stein, med sitt minst sagt spektakulära monument. Ön ligger i den östra änden av sjön Wörlitz och inkluderar förutom Villa Hamilton och en amfiteater även en … konstgjord vulkan.

Stein insel

Ön skapades mellan 1788 och 1794, efter att prins Franz rest i Neapel och blivit fascinerad av Italiens vulkaner. Genom att skapa detta verk kunde han visa sina undersåtar, som normalt sett inte hade någon chans att resa utomlands, hur det såg ut i Italien.

Mot avgift kan du besöka denna speciella plats. Du kan promenera i de mörka gångarna, se de Italieninspirerade statyerna och fascineras av amfiteatern.

Allra mest udda är förstås den konstgjorda “vulkanen”. Vulkanen konstruerades så att den kunde få eldsprutande “utbrott”, och vid sällsynta tillfällen har dessa utbrott arrangerats även på 2000-talet.

Vulkan i Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

På ön ligger också den fina lilla Villa Hamilton, prydd med vackra innertak, målningar och konstföremål.

St. Petri kyrka

Vid Wörlitzer Park ligger också St. Petri kyrka (St. Petri Kirche). Kyrkan uppfördes 1201 som en romansk kyrka, och byggdes senare om i nygotisk stil. Härifrån är det sedan nära till restauranger, caféer och till Wörlitz slott.

Wörlitz slott

Wörlitz slott byggdes mellan 1769 och 1773, och ligger vackert vid sjön Wörlitz. Slottet var den första rent klassicistiska slottsbyggnaden på det europeiska fastlandet, och uppfördes åt prins Franz. Slottet kan besökas invändigt, på guidade turer. Då får man se interiörerna, som också inkluderar funktionaliteter såsom frys, utdragbar dubbelsäng och ett system av underjordiska passager.

I närheten av slottet finns för övrigt en liten linfärja, för den som mot en liten slant vill komma snabbt över till andra sidan sjön.

Neumarks Garten

Om man vill kan man också strosa runt på den ö i parken som kallas “Neumarks Garten”, där man bland annat hittar en labyrint.

Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike
Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Ställplatser för husbilar

Om du reser med husbil är det väldigt smidigt att besöka Wörlitzer Park, eftersom det finns två ställplatser precis i närheten. Vi stod på Grossparkplatz Seespitze, som hade utmärkt läge för att besöka parken.

Här finns relativt många platser, och det var inte ens halvfullt när vi var här i juli månad. El finns på alla platser, och en liten butik finns i närheten. Det finns dock inte möjlighet till tömning, och möjligheterna för soptömning är också begränsade.

Ställplats vid Wörlitzer Park i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Film från Wörlitzer Park

Mer att se och göra i närheten av Wörlitzer Park

Wörlitzer Park är en del i det större Unesco-skyddade område som kallas Dessau-Wörlitz trädgårdsrike. Mer att se och uppleva i detta område inkluderar:

  • Georgium slott och park
  • Grosskühnau slott och park
  • Luisum slott och park
  • Mosigkau slott och slottspark
  • Oranienbaum slott och slottspark
  • Sieglitzer berg park

I närheten hittar du också staden Dessau, som är känd för Bauhaus-design. Dessutom är det nära till Wittenberg, som är känt för att det var här reformationen startade när Luther spikade upp sina 95 teser.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Wörlitzer Park?

Har du besökt Wörlitzer Park, eller någon annan plats i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike? Berätta gärna!

Fakta om Wörlitzer Park – i Dessau-Wörlits trädgårdsrike

Service och praktisk info

  • Öppettider: Parken är alltid öppen. Slottet håller sommartid öppet tisdag-söndag 11:00-18:00. Under mars-april samt oktober-november håller slottet öppet tisdag-söndag 11:00-17:00.
  • Priser: Att besöka parken är gratis. Att besöka ön Stein och Villa Hamilton kostar för vuxna 5 euro/person. En guidad tur i slottet kostar för vuxna 8,50 euro och för personer med rabatt 6,50 euro/person. Kombinationsbiljett för slottet och Gotiska huset kostar 13 euro/person. (2022)
  • Matservering: På parkområdet finns flera restauranger och caféer. De flesta av dessa ligger i närheten av slottet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev