Meny Stäng

Att göra i Wittenberg – 11 tips till Lutherstaden i Tyskland

Vad kan man göra i Wittenberg i Tyskland? I denna stad, som officiellt heter “Lutherstadt Wittenberg” handlar nästan allt om reformatorn Martin Luther. Det gör också att staden blir intressant, och lite annorlunda. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wittenberg

Wittenberg var under 1500-talet ett viktigt centrum för politik, kultur och konst, och fungerade som huvudstad för de sachsiska kurfurstarna. Allra mest känd är staden för att reformationen ansågs starta här, i samband med att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan. Idag är flera platser i staden upptagna på Unescos världsarvslista, just för deras koppling till denna historiska utveckling.

Vi besökte staden under vår husbilsresa, och måste säga att denna plats bjöd på ett trevligt och intressant stopp.

Gatukonst i Wittenberg

Wittenberg ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Staden ligger cirka sju mil norr om Leipzig, och cirka 11 mil sydväst om huvudstaden Berlin.

Vad kan man göra i Wittenberg?

Vad kan man då se och göra i Wittenberg? Staden har ett stort fokus på Martin Luther och reformationshistoria, vilket gör den till ett väldigt speciellt ställe att besöka. Dessutom finns förstås en del andra saker att se och göra. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Se slottskyrkan och porten med teserna

All Saints’ Church, eller Schlosskirche (slottskyrkan) som den vanligen kallas, är en mäktig luthersk kyrka i Wittenberg. Det är på porten till denna kyrka som Martin Luther år 1517 spikade upp de 95 teserna, vilket brukar anses som starten på den protestantiska reformationen. Idag har den gamla porten ersatts av en ny, där teserna finns permanent inristade.

På grund av sin religiösa betydelse och vittnesbörd om reformationens effekter på världen, skrevs kyrkan 1996 in på Unescos världsarvslista, tillsammans med andra platser i Wittenberg och Eisleben som förknippas med Martin Luther och reformatorm Philip Melanchthon.

Den historiska kyrkan kan besökas invändigt, genom att man köper en biljett till kyrkan och slottsmuseet. Om man vill kan man även köpa kombinationsbiljett, tillsammans med en utställning av konstverk eller tillsammans med stadskyrkan.

2. Kika in i slottsmuseet

Slottet i Wittenberg är sammanbyggt med Slottskyrkan och fungerade i historien som residens för de sachsiska kurfurstarna. På 1500-talet var detta ett av de mest magnifika befästa slotten från den tidiga renässansen i Tyskland. Idag, efter flera bränder och efter att Wittenberg förlorat i betydelse, finns inte längre mycket kvar av slottets forna glans.

Du kan dock besöka slottsmuseet, där du bland annat kan lära dig om Martin Luther. På bilderna nedan ser du Peter som studerar teserna samt en avbild från en dator som visade att jag (Helena) var den 51:e museibesökaren från Sverige sedan 2017. Det var väl ändå lite tunt … Vi kan absolut rekommendera ett besök här!

3. Stadsvandra

Wittenberg är en stad fylld av historiska hus, som kan berätta om de tider som flytt. Stadens turistbyrå arrangerar olika guidade turer, som kan vara intressanta att hänga med på.

Ett annat alternativ är att hämta en karta på turistbyrån, där de viktigaste byggnaderna är utmärkta, och följa denna på egen hand. Utanför de flesta av dessa byggnader hittar du sedan en skylt som berättar mer om platsen.

I Wittenberg hittar du också gott om skyltar som berättar om historiska personer som bott i staden, eller som kommit på besök. Vi hittade bland annat en skylt som berättade att den svenske kungen Gustav II Adolf gjort ett besök i staden år 1631.

4. Beundra torget och rådhuset

När du besöker Wittenberg är det naturligt att du hamnar på torget (Wittenberger Martplatz) med det gamla rådhuset (Altes Rathaus) från 1541. Torget är omgivet av vackert restaurerade renässanshus, och bakom dem ser du också stadskyrkan sticka upp.

Genom historien har detta torg varit en livlig plats, med allt från grönsaksförsäljning till avrättningar. Även idag arrangeras evenemang som lockar mycket folk, såsom julmarknad, “Luthers bröllop” den 1 juni och reformationsfestival den 31 oktober.

5. Titta in i stadskyrkan

Stadskyrkan i Wittenberg (Mariakyrkan) är den äldsta byggnaden i Wittenberg och ingår i Unesco världsarvet. Det var i denna kyrka som Martin Luther en gång brukade predika.

Den berömde målaren Lucas Cranach den äldre designade det vackra reformationsaltaret. Annat som är värt att se är ytterligare målningar av Cranach samt den rikt dekorerade dopfunten, skapad av Hermann Vischer.

6. Besök Luthers hus

En sak som du inte vill missa att göra i Wittenberg är att besöka Lutherhaus (Luthers hus). Byggnaden var från början ett augustinerkloster, och Martin Luther bodde här som munk från 1508.

Senare bodde han här tillsammans med sin hustru Katharina von Bora och deras barn. Frontbyggnaden kallas Augusteum, efter sponsorn August I av Sachsen, och fram till 1937 fanns en luthersk skola i bottenvåningen.

Idag är Lutherhuset det största reformationsmuseet i världen, och huset är också upptaget på Unescos världsarvslista. Den permanenta utställningen berättar om Luthers liv och arbete, liksom hans inflytande på historien.

En sak som vi blev medvetna om var att Luthers “familj” var väldigt stor. Förutom de fem egna barnen tog familjen in fosterbarn. Dessutom hade Luther en lång rad studenter boende hos sig, liksom tjänstefolk. Runt 35-50 personer kan ha bott i huset samtidigt, och det var många till middagen varje kväll …

7. Besök Melanchthons hus

Philipp Melanchthon var en tysk teolog och reformator, samt Luthers främste medarbetare. Melanchton Haus är ett renässanshus från 1536, där Melanchthon bodde och arbetade fram till sin död. Huset (det ljusa huset till vänster på bilden nedan) finns upptaget på Unescos världsarvslista, och intill detta har man byggt ett modernt hus som rymmer utställningen “Philipp Melanchthon: “Life – Work – Impact”.

I utställningen får man lära sig om Melanchthons liv, arbete och betydelse för reformationen. Peter passade också på att testa dåtidens stil … Vad tycks?

8. Upptäck “Cranachs värld”

Den berömde målaren Lucas Cranch den äldre drev i början på 1500-talet ett tryckeri på Markt 4 i Wittenberg. Med tiden utökade han sin verksamhet och förvärvade också Wittenbergs största gård, på Schlosstrasse 1, där han drev apotek. Idag är båda byggnaderna kulturminnesmärkta, och på Markt 4 kan du se utställningen “Cranachs värld”.

Cranach-Stiftung, Markt 4 i Wittenberg

9. Fascineras på Panorama “Wittenberg 360°”

Om du vill uppleva dåtidens Wittenberg på ett lite mer intensivt sätt ska du inte missa panoramaupplevelsen “Wittenberg 360°”. Här kliver du in i en stor rund byggnad, som inuti är klädd med en enorm panoramaduk med fantastiskt detaljerade illustrationer från Wittenberg på Luthers tid. Här kan du se Martin Luther själv in action, de irriterade prästerna och fullt av människor upptagna av vardagens bestyr.

Man kan se bilderna från bottenplan, eller kliva upp på ett utsiktsplan för att få en annan vy. Samtidigt lyssnar man i hörlurar på berättelser om staden och dess historia. Medryckande och fascinerande!

10. Promenera vid Piesteritz arbetarbostäder

En annorlunda sevärdhet i Wittenberg är “Piesteritz arbetarbostäder”. Detta område fungerade en gång i tiden som hem för mer än tusen personer i det tidigare kemikaliefabriken Reichsstickstoffwerk.

Området byggdes av stadsplaneraren Georg Haberland och arkitekten Otto Rudolf Salvisberg år 1916, i syfte att bygga funktionella bostäder åt arbetarna, som också främjade gemenskap och närhet till naturen. Målet var att uppnå balans mellan arbete och privatliv.

En sak som var revolutionerande med bostadsområdet när det skapades, och som fortfarande idag är speciellt och gör området attraktivt, är att det är helt bilfritt. Fantastiskt vad lugnt och idylliskt det blir utan bilar!

11. Spana in Hundertwasserskolan

När vi besökte Magdeburg tidigare under denna resa bekantade vi oss med det fantastiska Gröna citadellet, skapat av Friedensreich Hundertwasser. Vilken härlig överraskning när vi upptäckte att det finns en byggnad av samma konstnär i Wittenberg!

Hundertwasserskolan (Hundertwasserschule) renoverades enligt den berömda konstnärens planer och stod färdig 1999. För dig som vill se mer och få mer information finns möjlighet att boka in sig på en guidad tur.

Mer att göra i Wittenberg för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna fina och intressanta stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Wittenberg och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Clack Theatre visar teater och shower. (Markt 1)
 • Leucorea är ett universitet som grundades 1502, där Martin Luther studerade. Byggnaderna, förutom Augusteum, är inte original. (Collegienstrasse 62)
 • Luthergarten är en park som är ett projekt av den lutherska kyrkan. (Kurfürstenring)
 • Museum of Town History är ett museum som berättar om stadens historia. (Zeughaus, Juristenstrasse 16a)

Mer att göra i Wittenberg för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Wittenberg här.

 • Alaris fjärilspark (Schmetterlingspark) visar upp exotiska fjärilar. (Rothemarkstrasse 131)
 • Turisttåget kan ta med dig på rundtur till kända platser i staden.
 • Naturpark Fläming bjuder på fin natur, samt skyltade cykel- och vandringsleder.
 • Wittenberg Zoo har aphus, akvarium och andra djur. (Pfaffengasse 8)

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Wittenberg att välja på. Vi besökte Wittenberg med husbil och stannade på ställplatsen vid Hotel Wittenberg, på Kurfürstenring 32. Här står man på gården innanför hotellet, och det finns plats för fyra husbilar.

Platsen ligger mycket nära centrum, och är på det sättet en utmärkt utgångspunkt för att besöka stan. Personalen var också trevlig, och vi kände oss trygga.

Vi upplevde dock priset högt i relation till servicenivån. För 20 euro/dygn får man stå på platsen, för 5 euro extra/dygn får man el och för ytterligare 5/euro får man låna toalett och dusch (2022). Ingen övrig service finns, det vill säga varken soptömning, färskvatten eller grå- eller svartvattentömning.

Göra i Wittenberg
Vi glömde fota ställplatsen … så här är en bild från stan

Mer att se och göra i närheten av Wittenberg

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Wittenberg. Du kan till exempel besöka det vackra trädgårdsriket Dessau-Wörlitz och staden Dessau, som är känd för designskolan Bauhaus. Det är heller inte alltför långt till den spännande staden Magdeburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Wittenberg?

Har du varit i Wittenberg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Wittenberg?

Fakta om Wittenberg

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Namn: Formellt “Lutherstadt Wittenberg”
 • Invånare: Cirka 46 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer info på stadens turistbyrå.

Resa till Wittenberg

 • Flyg: Du kan till exempel flyga till Leipzig/Halle. Härifrån får du fortsätta med tåg eller hyrbil.
 • Bil: Du kan ta färja, till exempel Nynäshamn – Rostock eller Ystad – Sassnitz. Från Sassnitz till Wittenberg tar det cirka 4,5 timme att köra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev