Meny Stäng

Att göra i Dessau – 14 tips till Bauhausstaden

Vad kan man göra i Dessau i Tyskland? Dessau är framför allt känt för Bauhaus (och då pratar vi inte om byggvaruhuset) samt för alla sina parker och Unesco-arv. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dessau

Dessau, eller Dessau-Rosslau, som kommunen idag egentligen heter, är ett lite annorlunda besöksmål, som bland annat bjuder på två viktiga Unesco världsarv: “Dessau-Wörlitz trädgårdsrike” och “Bauhaus och dess platser i Weimar, Dessau och Bernau”.

Med “Bauhaus” avses då inte byggvaruhuset med samma namn, utan den designskola och designrörelse som utvecklades i Tyskland med start 1919, och med tiden ledde vidare till det vi kallar “funkis”. I Dessau finns inte mindre än 300 Bauhaus-byggnader och tre platser som ingår i världsarvet.

Göra i Dessau

Dessau ligger i förbundslandet Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Staden ligger cirka sju mil norr om Leipzig.

Vad kan man göra i Dessau?

Vad kan man då se och göra i Dessau? Staden har ett stort fokus på Bauhaus-design, och dessutom finns en rad fina trädgårdar och slott som ingår i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Spana in Bauhausskolan

Till att börja med bör du spana in Bauhausskolan, som syns på nästan alla bilder om Bauhaus och ingår i världsarvet. Detta är kärnan i den designrörelse som ledde vidare till dagens moderna arkitektur. Vi kikade bara på byggnaden utifrån, och promenerade sedan längs “Bauhausstrasse” mot centrum. Det är också möjligt att köpa biljetter för att se lite mer.

2. Kolla in Mästarnas hus

Ytterligare en plats som ingår i Unescoarvet är “Mästarnas hus”. I dessa hus bodde Bahaus grundare Walter Gropius och andra arkitekter och lärare, såsom Lyonel Feininger, Paul Klee, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy, Oskar Schlemmer och Georg Muche med sina familjer.

Parhusen är identiska i konstruktionen, men de boende satte prägel på sina egna bostäder genom olika idéer om inredning och färgsättning. Man kan kika på byggnaderna utifrån, eller köpa en biljett för att se mer. Visst är det fascinerande att dessa hus, som känns så moderna, byggdes redan 1925-1926!?

3. Kika på bostadsområdet Dessau-Törten

Om du är intresserad av Bauhaus-design är det också värt att kika på bostadsområdet Dessau-Törten. Starta gärna vid Konsum-byggnaden, som uppfördes 1928. Här finns idag en utställning, som berättar om utvecklingen av området, och du kan också få information om olika byggnader som är värda att ses.

Göra i Dessau - bauhaus

I det här området finns den tredje platsen i Dessau som ingår i Unesco-arvet “Bauhaus och dess platser i Weimar, Dessau och Bernau”. Det är flerfamiljshusen med balkong som är en del i världsarvet, byggda så tidigt som 1929-1930.

Bauhaus Unesco världsarv

4. Besök Bauhaus Museum

Inte fått nog av Bauhaus ännu? Då kan du ta tillfället i akt och besöka Bauhaus Museum, som ligger mitt i stan. I den stora utställningen, som håller öppet tisdag-söndag, berättas historien om den kända designskolan.

Göra i Dessau - Bauhaus museum

5. Häng vid Kornhaus

Det var 1929 som staden Dessau, tillsammans med ett bryggeri, beställde byggandet av restaurang Kornhaus. Carl Figer, som arbetade på Walter Gropius kontor, fick äran att rita byggnaden. Fortfarande idag står denna speciella runda byggnade strax intill floden Elbe, och fungerar som en populär restaurang, där det också anordnas olika fester.

Kornhaus

Restaurangen ligger nära ställplatsen “Seesportverein Dessau” och vi promenerade hit en kväll. Nu hamnade vi visserligen inte på restaurangen, utan av en slump började vi prata med arrangörerna av en utomhusbio, och plötsligt satt vi med en öl och kollade på tysk film. Kyligt i kvällen, men god stämning!

Utomhusbio

6. Se residensslottet – med museum för stadshistoria

Residensslottet i Dessau (Residenzschloss Dessau) var en gång ett furstligt palats som fungerade som bostad för prinsarna och sedemera hertigarna av Anhalt. Slottet var från början en mäktig renässansbyggnad med fyra vingar, men idag finns bara en enda flygel (Johannbau) kvar. Här hittar du idag stadens stadshistoriska museum.

residensslott

7. Promenera i parken Georgium

Georgium är ett furstligt palats och en park, som ingår i världsarvet “Dessau-Wörlitz trädgårdsrike” och ligger centralt i Dessau. Palatset byggdes åt Johann Georg von Anhalt-Dessau, yngre bror till Leopold III, hertig av Anhalt-Dessau, som lät bygga Wörlitzer Park. Här är fint att promenera, och i sann engelsk park-anda dyker den ena överraskningen upp efter den andra, i form av monument och statyer.

8. Strosa i parken Luisium

En annan park i Dessau, som också ingår i världsarvet, är parken Luisium tillsammans med dess palats. Det var år 1774 hertigen av Anhalt-Dessau började uppföra ett palats åt sin hustru Margravine Louise av Brandenburg-Schwedt. Även här är fint att promenera, och parken är full av monument, statyer och grottor.

9. Besök Hugo Junkers teknikmuseum

En helt annan sak som du kan göra i Dessau, är att besöka Hugo Junkers teknikmuseum. Hugo Junker, som föddes 1859, var en ingenjör och entreprenör med nära anknytning till Dessau. På museet kan du bland annat lära dig en hel del om flygindustri. Utanför museet hittar du också en del spännande föremål såsom flygplan och rester av en vindtunnel.

10. Gå en guidad tur på slottet Mosigkau

Strax utanför centrala Dessau hittar du slottet Mosigkau, som tillsammans med parken ingår i Unescoarvet. Detta rokokoslott byggdes mellan 1752 och 1757, som ett sommarresidens åt prins Leopold I:s dotter Anna Wilhelmine.

Göra i Dessau - Mosigkau

Om man vill se slottet invändigt får man följa med på en guidad tur, vilket vi valde att göra. Guidningen var visserligen på tyska, men vi fick med oss ett häfte på engelska och fick åtminstone se alla vackra rum.

11. Fascineras av Oranienbaum slott och slottspark

Ännu ett slott utanför Dessau, som förstås också ingår i världsarvet tillsammans med sin slottspark, är slottet Oranienbaum. Detta vackra slott är äldre än många andra i området, och byggdes redan på slutet av 1600-talet.

Beställare var den välbärgade Henriette Catharina av Oranien-Nassau (1637-1708), som kom från Holland och gifte sig med prins Johann Georg II av Anhalt-Dessau (1627-1693). Slottet var till en början planerat som sommarbostad, men efter prinsens död flyttade Henriette Catharina hit permanent.

Göra i Dessau - Oranienbaum

Slottet har slitits med tiden och ständiga renoveringar pågår, både invändigt och utvändigt. Vi valde att boka in oss på en guidad tur, och i vanlig ordning fick vi information om att guidningen skulle vara på tyska, men att vi kunde få med oss ett häfte på engelska.

När det visade sig att vi var de enda deltagarna på turen blev den stackars guiden, som bara kunde ytterst lite engelska, lite lätt chockad. Vi försökte övertyga honom om att det var helt ok att han bara visade oss runt, men när han accapterat chocken gjorde han sitt absolut bästa för att berätta det viktigaste för oss, på en blandning av tyska, engelska och teckenspråk.

Vissa rum är väldigt slitna medan andra, såsom skinntapetsalen och kakelkällaren, vittnar om prakten och lyxen som funnits här en gång i tiden. En riktigt intressant och trevlig tur blev det!

Du vill heller inte missa slottsparken, som både är vacker och annorlunda. Det var prins Franz som omvandlade den till en anglo-kinesisk trädgård – den idag enda bevarade av sitt slag i Tyskland. Här hittar du bland annat ett restaurerat kinesiskt tehus och en hög pagod.

Slutligen kan du, om du vill, kolla in slottets avlånga orangeri, som byggdes 1812. Fortfarande idag odlas citrusfrukter här.

Orangeri

12. Njut av Wörlitzer Park

Wörlitzer Park är den största parken i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike, och en självklar del av världsarvet. Parken grundades under den andra hälften av 1700-talet, under styret av Leopold III Friedrich Franz.

Mitt i parken ligger sjön Wörlitz, och parken är fylld av charmiga broar, monument och grottor. Här finns också en lång rad intressanta sevärdheter, såsom Gothiska huset, Pantheon, Wörlitz slott och ön Stein med Villa Hamilton och en konstgjord “vulkan”.

13. Upptäck fler platser inom Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

Utöver de alla platser vi redan nämnt, som ingår i Dessau-Wörlitz trädgårdsrike, så finns ytterligare några:

 • Grosskühnau slott och park
 • Stieglitzer Berg park
Dessau-Wörlitz trädgårdsrike

14. Cykla längs med Elberadweg

Elberadweg (Elbe cykelväg) är en omtyckt och varierad cykelled som går genom stora delar av Tyskland, uppdelad på olika rutter. Leden startar i Tjeckien och passerar bland annat Dessau på sin vidare väg.

Elbe

Mer att göra i Dessau för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna intressanta stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Dessau och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Anhalt Theater visar drama, opera, musikaler, konserter med mera. (Friedenspl. 1A)
 • Arbeitsamt von Walter Gropius är en byggnad av Walter Gropius, som 1927 vann en tävling om byggandet av en arbetsförmedling. (August-Bebel-Platz 16)
 • Naturhistoriska och förhistoriska museet (Museum für Naturkunde und Vorgeschichte) ligger i centrala stan. (Askanische Str. 32)
Anhalt Theater
Anhalt Theater

Mer att göra i Dessau för dig som reser med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Dessau här.

 • Biosfärreservat Middle Elbe är ett skyddat naturområde som sträcker sig längs med floden Elbe.
 • Dessau djurpark (Tierpark Dessau) är en djurpark som ligger centralt, vid Park Georgium. (Querallee 8)
 • Zuckerturm Climbing Centre är en klätterhall med 20 meter höga väggar. (Brauereistrasse 1-2)
Entré till djurparken i Dessau

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Dessau att välja på. Vi besökte Dessau med husbil och hann med att prova två ställplatser. Först stod vi på Seesportverein Dessau, som ligger fint vid Elbe. Detta är en liten, personlig och mysig ställplats där man har all service man behöver. Platsen ligger också bra till för att besöka staden.

Den sista natten, innan vi lämnade Dessau, ställde vi oss istället på ställplatsen vid Flugplatz Hugo Junkers. Denna plats ligger lite längre från stan och är inte lika mysig, men perfekt om man bara vill stanna och sova en natt, och samtidigt ha möjlighet att fylla och tömma tankar.

Priset är lågt och man har tillgång till all service man behöver. Låter inte flygplanen då? Nejdå, det är bara någon enstaka liten Cessna som lyfter eller landar här.

Mer att se och göra i närheten av Dessau

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Dessau. Du kan till exempel besöka Wittenberg, där du kan lära dig mer om historien om Martin Luther. Andra intressanta och fina platser i närområdet inkluderar Magdeburg, Quedlinburg och Thale i Harz.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Dessau?

Har du varit i Dessau? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Dessau?

Fakta om Dessau

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Namn: Det fullständiga namnet på kommunen är Dessau-Rosslau (Dessau-Roßlau)
 • Invånare: Drygt 81 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer info på stadens turistbyrå.

Resa till dessau

 • Flyg: Du kan till exempel flyga till Leipzig/Halle. Härifrån får du fortsätta med tåg eller hyrbil.
 • Bil: Du kan ta färja, till exempel Nynäshamn – Rostock eller Ystad – Sassnitz. Från Sassnitz till Dessau tar det cirka 4,5 timme att köra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev