Meny Stäng

Bauhaus 100 år – historien om en tysk designskola

Bauhaus fyller 100 år i år, men det är inte byggvaruhuset som har födelsedag. Nej, vi pratar om ett helt annat Bauhaus. Födelsedagsbarnet är både en designskola och en designrörelse. Vi blev introducerade till Bauhaus under en middag med Bauhaustema. Här kommer berättelsen om Bauhausskolan, och bästa tipsen för dig som vill resa i Bauhaus fotspår.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bauhaus – något helt annat än ett byggvaruhus

När du hör ordet ”Bauhaus”, tänker du då på ett byggvaruhus? Du lär inte vara ensam. Även för oss var Bauhaus fram tills nyligen helt synonymt med verktyg, målarfärg och utemöbler. Det var först när Tyska Turistbyrån bjöd oss på middag med tema Bauhaus som det gick upp ett ljus för oss.

celebrating bauhaus

Bauhausskolan

Bauhausskolan var en designskola med fokus på arkitektur och design, men också på ämnen som konst, textil, reklam, fotografi, grafisk design och till och med scenkonst. Mycket utgick från ett geometriskt formspråk baserat på klotet, kuben och konen samt på färgerna rött, blått och gult.

De grundläggande idéerna handlade om att skapa design och konst för alla, där funktionaliteten alltid skulle vara i fokus. Man kan säga att Bauhaus var en föregångare till det vi kallar ”funkis”.

Bauhausskolan, foto: Pixabay

Weimar och Dessau

Bauhausskolan startades 1919 i Weimar i delstaten Thüringen, sydväst om Leipzig. Under överinseende av rektor Walter Gropius bildades flera hantverksverkstäder, och en första utställning hölls 1923. Alla gillade dock inte skolans modernistiska åsikter, och 1925 flyttade skolan från det konservativa Weimar till det socialdemokratiska Dessau, i delstaten Sachsen-Anhalt norr om Leipzig.

Weimar och Dessau

Nazismen

Under nazitiden fick Bauhausrörelsen i Tyskland problem. När nazisterna 1932 tog makten i Dessau tvingades skolan flytta till Berlin. Ett år senare stängde den permanent. Många av lärarna och eleverna flydde till USA och andra länder, och på så sätt spred sig skolans idéer i världen.

bauhaus 100 år
House Lewin i Berlin, arkitekt Walter Gropius, © DZT Paris / Joseph Jabbour

Tufft för kvinnorna i Bauhausskolan

Det var inte helt enkelt att slå sig fram som kvinna i den konstnärliga världen, och kvinnorna i Bauhausskolan hade oftast inget annat val än att ”välja” textilverkstäderna. Här bestämde de sig för att ställa lika höga krav på de konstnärliga aspekterna, som inom alla andra av skolans ämnen. Dock uppnådde få kvinnor statusen som ”mästare”, jämfört med sina manliga kollegor.

Vi fick under middagen lyssna på intressanta berättelser om flera av kvinnorna, bland annat om den skickliga textilkonstnären Otti Berger som dessvärre inte hann fly till USA och dog i koncentrationslägret i Auschwitz.

Bauhaus betydelse

Lärarna inom Bauhausskolan var dåtidens allra mest framstående arkitekter och konstnärer, och man hade stort fokus på socialt ansvar och på samhällsutveckling. Rörelsen fick ett mycket stort inflytande på modern design inom allt från arkitektur till grafisk formgivning, både inom och utanför Tyskland. Idag är Bauhaus upptaget på Unescos världsarvslista, både designskolan i sig med dess påverkan på världen och alla Bauhausbyggnader i Dessau.

Bauhaus 100 år
Apolda: Facade Eiermann buiding i Apolda, © DZT Paris / Joseph Jabbour

Kopplingen mellan bauhaus i Tyskland och funkis i Sverige

Funktionalism, eller funkis som det brukar kallas i vardagligt tal, är den stil som växte fram på 1920- och 1930-talet med idealet ”Form follows function”. I Sverige fick stilen sitt genombrott på Stockholmsutställningen på Djurgården 1930. Utställningen lockade närmare 4 miljoner (!) besökare och chefsarkitekt för utställningen var Gunnar Asplund.

Bauhaus 100 år – se och göra i Weimar

Om du besöker Weimar och vill grotta ner dig i Bauhausdesign finns det en hel del sevärdheter och aktiviteter:

WIFI.se
  • Bauhaus-museet i Weimar öppnade i april i år, i samband med 100-årsjubileet. Här visas föremål från världens äldsta Bauhaussamling och man fokuserar på skolans tidiga historia.
  • Haus am Horn är den kända första Bauhausvillan.
  • Guidad Bauhausvandring arrangeras genom staden för den som vill veta mer.
  • Antiquitäten är en antikaffär där du kan fynda designföremål.
Bauhaus 100 år

Bauhaus 100 år – se och göra i Dessau

Dessau är starkt kopplat till Bauhaus, och här finns mycket att se. Läs gärna: Göra i Dessau – 14 tips till Bauhausstaden.

  • Bauhaus-museet i Dessau öppnar i september i år. Det här museet kommer ha en utställningsyta på över 1500 kvadratmeter och visa upp arkitektur, möbler, belysning, textiler, tapeter och typsnitt.
  • Meisterhäuser är de hus som ritades av rektor Walter Gropius själv, och där några av de mest berömda lärarna bodde.
  • Radhusområdet Dessau-Törten – Dessa radhus från 1920-talet är upptagna på Unescos världsarvslista.
  • Fika i Bauhausmiljö i Kornhausbyggnaden vid floden Elbe. Byggnaden är ritad av Carl Fieger och ligger på Kornhausstrasse 146.
Meisterhäuser i Dessau, foto: Pixabay

Bauhaus 100 år – se och göra i Berlin

Det finns också många tydliga spår av den kända designskolan i Berlin! Här är några exempel på vad man kan se och göra i Berlin:

  • Bauhaus Archiv finns under renoveringen av museet i Haus Hardenberg, en k-märkt kontorsbyggnad i Charlottenburg i Berlin. Renoveringen kommer vara klar om 3-4 år.
  • Haus am Rupenhorn är hus byggda i Bauhausstil på 1920-talet.
Sachsen-Anhalt

Bauhas-resa till Tyskland

För den som vill uppleva Bauahus 100-årsjubileum på plats, och som inte reser själv med till exempel husbil, arrangeras en temaresa 10-13 oktober av Svensk Form.

Bauhaus i andra delar av världen

När lärarna och eleverna på Bauhausskolan tvingades fly nazismen spred sig läran i världen, bland annat till USA. I Tel Aviv i Israel finns också den vita staden, ett bostadsområde med 4000 hus i Bauhausstil.

I samband med 100-årsjubileet har Tyska Turistbyrån i samarbete med det kreativa arkitektkontoret DUS i Amsterdam tagit fram en miniversion av Bauhaus. DUS är så pass känt att kontoret besöktes av Barak Obama när han fortfarande var president och på tjänsteresa i Europa. TINY [BAU]HAUS är en 3D-print av hållbart material som turnerar runt i Europa, bland annat till Köpenhamn i oktober. Den är då öppen för allmänheten.

Tiny Bauhaus, Paris © Marie Gabrielle Durand

Vill du veta mer om Bauhaus 100 år?

Om du vill veta mer om Bauhaus 100 år kan du läsa mer på sidan Bauhaus100.

Kände du till att Bauhaus också är något helt annat än ett byggvaruhus? Har du kanske till om med sett något av museerna eller byggnaderna på plats?

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev