Meny Stäng

10 magiska slott i Tyskland som du inte vill missa

Annons

Idag bjuder vi på 10 magiska borgar och slott i Tyskland, som känns som om de är hämtade ur sagans värld. Vi har själva sett två av dem, och de andra åtta står på vår bucket list.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

10 magiska borgar och slott i Tyskland

Det finns verkligen fullt av magiska borgar och slott i Tyskland. Slotten är utrustade med tinnar och torn och ligger många gånger högt belägna med en svindlande utsikt över berg och skogar. Alla bär på sin egen historia, och den ena är mer spännande än den andra. Här är 10 slott i Tyskland som du inte vill missa. Vi har besökt nummer 5 och nummer 10. Har du sett något av dem?

1. Borgen Wartburg

Borgen Wartburg i centrala Tyskland byggdes år 1067 och blev tillflyktsort för många historiska personer, inklusive Martin Luther som satt bakom dessa murar när han översatte Nya testamentet. År 1999 togs borgen upp på Unescos världsarvslista. När man är här kan man också passa på att besöka staden Eisenach som har en fin och välbevarad gammal stadskärna, där man kan strosa runt bland mysiga butiker och restauranger.

Slott i Tyskland - Wartburg
Eisenach: Wartburg Castle © DZT e.V. / Christof Herdt

2. Heidelbergs slottsruin

Heidelberg är kanske en av de mest kända slottruinerna i världen, och utgör ett stolt landmärke i den fina och välbevarade gamla universitetsstaden Heidelberg, som också är väl värd ett besök. Bygget av slottet påbörjades på 1200-talet under greven Ludwig I , och byggdes sedan ut av flera kurfurstar, under 1400- till 1600-talen, till ett riktigt renässansslott. Slottet förstördes av fransmännen på slutet av 1600-talet, återställdes delvis, men förstördes på nytt i en brand. Idag påminner den pampiga ruinen om de tider som flytt.

Slott i Tyskland - Heidelberg castle
Heidelberg Castle © DZT e.V. / Francesco Carovillano

3. Charlottenburgs slott

Charlottenburgs slott byggdes i slutet av 1600-talet som en gåva från Friedrich III till frun Sophie Charlotte. Slottet har sedan byggts på under åren, och är idag ett fantastiskt exempel på barock arkitektur, som kan ses mitt i Berlin. Här finns idag också en stor konstsamling och en pampig barock trädgård.

Palace Charlottenburg © DZT e.V. / Florian Trykowski

4. Borgen Burghausen

Borgen Burghausen, som från början byggdes som en gotisk fästning, påminner om en spännande tid i den bayerska historien. Fästningen byggdes som ett skydd mot en hotande turkisk belägring och fick sedan stå emot svenskarna år 1632. Borgen byggdes redan på 800- eller 900-talet, men dess nuvarande utseende härstammar från tiden mellan 1200- och 1500-talet. Här kan du uppleva torn, vallgravar och väggar som är upp till fem meter tjocka. Borgen är för övrigt över en kilometer lång, och därmed världens längsta.

Slott i Tyskland: Burghausen castle
Burghausen © Burghausen Touristik GmbH / Burghauser Touristik

5. Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern ligger majestätiskt på en hög höjd i södra Tyskland. Slottet förstördes 1423, och återuppbyggdes år 1454-1461 som en fästning. Man tar sig uppåt till borgen genom att gå runt, runt i en cirkel, genom den ena porten efter den andra. Där emellan får man passera några nedfällda broar över vallgravar och genom några mörka tunnlar. Eftersom Burg Hohenzollern ligger som det gör kan man se 100 kilometer från toppen i bra väder. Det var förresten en gren av Hohenzollern-dynastin som tillhörde Preussens kungar från 1700-talet och efter 1871 även Tysklands kejsare.

Burg Hohenzollern
Burg Hohenzollern, foto: Pixabay

6. Schwerins slott

Schwerins slott byggdes på en liten ö i sjön Schwerin, på samma ställe där ett gammalt slaviskt slott fanns för mer än tusen år sedan. Slottet var fram till år 1918 residens för hertigar och storhertigar av Schwerin, och är idag säte för Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament. Slottet betraktas av många som ett av de vackraste slotten i norra Europa.

Schwerins slott, foto: Pixabay

7. Lichtenstein slott

Lichtenstein slott ligger dramatiskt på en brant klippa i den sydvästra delstaten Baden-Württemberg. Även om slottet inte är så stort, är det imponerande med sitt utseende och sitt läge. Detta moderna slott byggdes 1840-1842 och var inspirerat av romanen Lichtenstein av Wilhelm Hauff. Slottet designades av Carl Alexander Heideloff och har beskrivits som ”Württembergs sagoslott”.

Slott i Tyskland: Lichtenstein castle
Schloss Lichtenstein © DZT e.V. / Ralph Lueger

8. Slottet Reichsburg Cochem

Slottet Reichburg Cochem är mäktigt placerat på en höjd över den vackra staden Cochem i Moseldalen. Slottet förstördes efter att kung Louis XIV och hans franska trupper attackerade det år 1689, men har därefter rekonstruerats. Idag kan man invändigt se till exempel kapellet, matsalen och jaktrummet. När man är här ska man heller inte missa att besöka staden Cochem, med dess idylliska och välbevarade gamla stadskärna.

Slott i Tyskland - Rechsburg Cochem
Slottet Reichsburg Cochem, foto: Pixabay

9. Slottet Eltz

Slottet Eltz är ett av få slott i Europa som fortfarande ägs av samma familj som en gång lät bygga det – i detta fall för nästan 900 år sedan. Här kan man sugas in i en förtrollad miljö med historisk inredning och familjär atmosfär, för att inte tala om den magiska naturen runt omkring.

Slott i Tyskland
Wierschem: Burg Eltz © DZT e.V. / Florian Trykowski

10. Slottet Neuschwanstein

Slottet Neuschwanstein är känt över hela världen som en symbol för idealiserad romantisk arkitektur och för dess ägares tragiska berättelse. Slottet är också utan tvekan en av de mest fotograferade sevärdheterna i Tyskland. Ludvig II var bayersk kung, och efter hans mystiska död efterträddes han av sin bror och sedan av sin farbror, som båda blev kungar av Bayern. För Ludwig II var slottet främst en reträtt där han ägnade tid åt konst, myter och sagor. Här finns flera extravaganta rum, fyllda av dekorationer och magiska berättelser.

Slott i Tyskland - Neuschwanstein
Slottet Neuschwanstein, foto: Pixabay

Har du besökt något slott i Tyskland?

Har du besökt något av dessa tio magiska slott i Tyskland, eller kanske något annat? Berätta gärna! Fler borgar, palats och slottsträdgårdar i Tyskland hittar du på Tyska turistbyråns webbsida.

Vackra vägar i Tyskland
Slottet Neuschwanstein och slottet Hohenschwangau © DZT e.V. / Nana Watanabe

Vill du ha mer magisk och sagolik inspiration om Tyskland?

Här hittar du fler inlägg med inspiration och tips till magiska, sagolika och spännande upplevelser i Tyskland:

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Översta bilden i inlägget: Neuschwanstein Castle near Füssen/Hohenschwangau © DZT / Jim McDonald

Prenumerera på vårt nyhetsbrev