Meny Stäng

Vackra vägar i Tyskland – semestervägar med teman

Annons

Det finns mer än 150 vackra vägar i Tyskland, alla med ett eget tema och späckade med sevärdheter och fina ställen att stanna längs vägen. Tysklands vackra vägar bjuder på ett perfekt sätt att semestra i landet, oavsett om du reser med bil, husbil, husvagn, motorcykel eller cykel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

150 vackra vägar i Tyskland

Det finns inte mindre än 150 vackra vägar i Tyskland, som alla bjuder på ett smidigt sätt att uppleva landet med bil, husbil, husvagn, motorcykel eller cykel. Alla vägarna har ett tema, och längs rutterna hittar man fullt av sevärdheter och mysiga stopp. Vi tipsar här om 5 vackra vägar i Tyskland.

vackra vägar i Tyskland

1. Romantiska vägen

Vackra vägar i Tyskland: Romantiska vägen

Den romantiska vägen (Romantische Strasse) är både vacker och populär. Resvägen är fylld av pärlor och man upplever allt från natur och kultur till historia. Resan startar i Würzburg i Bayern och avslutas i Füssen i Allgäu. Du kan läsa mer på Romantic Road Germany.

 • Längd: Cirka 400 kilometer
 • Tema: Konst, kultur och romantik
 • Höjdpunkter: Residenz Palace i Würzburg (Unesco arv), Kung Ludwigs slott i Schwangau, den romantiska staden Rothenburg ob der Tauber, Vallfartskyrkan i Wies (Unesco arv), slottet Hohes i Füssen, slottet Neuschwanstein med mera.
sagoslottet Neuschwanstein
Slottet Neushwanstein

2. Sagovägen

Vackra vägar i Tyskland: Sagovägen

Den tyska Sagovägen sträcker sig från Hanau i centrala Tyskland till Bremen vid kusten. Under resan ser möter man bland annat platserna där bröderna Grimm levde och Snövits hemstad Bad Wildungen. Längs vägen finns också gott om pittoreska byar och vackra slott, precis som i sagorna. Du kan läsa mer på Deutsche Märchen Strasse.

 • Längd: Cirka 600 kilometer
 • Tema: Sagor, myter, legender och kultur
 • Höjdpunkter: Rådhuset i Bremen (Unesco arv) och statyn över stadsmusikanterna, Bröderna Grimms museum i Kassel, Bröderna Grimms hus i Steinau, Häxtornet i Schwalmstadt med mera.
Stadsmusikanterna i Bremen
Stadsmusikanterna i Bremen, foto: Pixabay

3. Slottsvägen

vackra vägar i Tyskland: Slottsvägen

När man åker längs med Slottsvägen (Burgenstrasse) i Tyskland får man förstås se … slott. Rutten startar i Mannhem och fortsätter österut. Längs denna rutt ligger ett oräkneligt antal medeltida städer med över 70 sagolika slott och palats. På många av slotten kan man ta del av festivaler, marknader, spökturer, banketter eller andra evenemang. Läs mer på Germany.travel

 • Längd: Cirka 1200 kilometer
 • Tema: Slott och palats
 • Höjdpunkter: Borgen Kaiserburg i Nürnberg, slottet Hornberg i Neckarzimmern, staden Neckarsteinach med fyra slott, slottet Plassenburg i Kulmbach, den gamla stadsdelen i Bamberg (Unescoarv) med mera.
Kaiserburg i Nürnberg

4. Vinvägen

Vackra vägar i Tyskland: Vinvägen

Vinvägen (Weinstrasse) passar perfekt för dig som vill njuta både av välsmakande vin och av de soligaste och varmaste delarna av Tyskland. Vägen startar i Schweigeb-Rechtenbach och avslutas i Bickenheim. Längs med resan kan man njuta av vinprovning och på hösten även av vinfestivaler. Läs mer på Germany.travel.

 • Längd: Cirka 85 kilometer
 • Tema: Vin, njutning, kultur och natur
 • Höjdpunkter: Den tyska vinporten i Schweigen-Rechtenbach, gamla vinmakarhus i Edenkoben, museum i Dedesheim, slott i Bad Berzabern med mera.
Vinodlingar och vackra vägar i Tyskland
Vinodlingar i Tyskland, foto: Pixabay

5. Allévägen

Vackra vägar i Tyskland: Avenyvägen

Allévägen är en grön och vacker väg genom nio olika förbundsländer i Tyskland. Det är en av de allra längsta vackra vägarna, och den går från Rügen i norr till Reichenau i sjön Untersee nära den schweiziska gränsen. Här upplever man alléer med uråldriga träd, men också natur, kultur och historia. Du kan läsa mer på Germany.travel.

 • Längd: Cirka 2900 kilometer
 • Tema: Alléer, bevarande och kultur
 • Höjdpunkter: Gamla stan och Mariakyrkan i Stralsund (Unesco arv), Rügen med dess kalkklippor, Bauhaus-platser i Dessau, Imperial Palace i Goslar, gruvan i Rammelsberg, Vårfrukyrkan i Dresden med mera.
Avenue at Rheinsberg © DZT / Greiner&Meyer – Photo-Center

Fler vackra vägar i Tyskland

Vi har tidigare också skrivit om sparris i Tyskland och om två olika sparrisvägar. Utöver dessa finns massor av andra vägar, med teman som till exempel ost, spa, panoramavyer, keramik, fotboll, leksaker, megalitisk kultur, historiska personer, silvergruvor, tyska språket och svenska arv. Säg vilket tema som inte finns! Läs gärna mer om alla vackra vägar i Tyskland.

Lubeck
Lübeck i Tyskland

Vad behöver man tänka på när man kör bil i Tyskland?

Det är enkelt att resa med bil eller husbil i Tyskland. Här är några saker som kan vara bra att veta:

 • Inga vägavgifter: Personbilar betalar inga vägavgifter i Tyskland, och detta gäller även för husbilar.
 • Miljözoner i vissa städer: De centrala delarna i flera städer klassas som “Umweltzonen”, och här får man inte köra med äldre dieselfordon. För att köra här måste man skaffa en dekal till vindrutan, till exempel från DEKRA.
 • Hastighetsgränser: Om du kör personbil eller husbil under 3,5 ton är det “fri hastighet” på motorvägarna. Tyngre husbilar får köra max 100 km/h på motorväg (förutom vid skyltade omkörningsförbud då maxhastigheten är 80) och max 80 km/h på landsväg.
 • Drivmedel:  Så kallad “citydiesel” är renare, och dyrare, än vanlig diesel. Det som kallas biodiesel 100 är ren rapsolja och kräver en särskilt anpassad motor. 
 • Parkeringsregler: “Kurzparkzone” betyder tidsbegränsad parkering (man kan använda p-skiva) och “gebührenpflichtig” betyder att man måste betala för parkeringen.
 • Säkerhet: Se gärna till att ha Väghjälp, så att du snabbt får hjälp på plats om du skulle få problem med bilen.
Tyska vägar

Hur hittar man campingar och ställplatser?

Reser du med husbil eller annat campingfordon? Det finns massor av campingplatser och många fina och bra ställplatser där man kan stanna över natten. Vi brukar oftast använda appen CamperContact för att hitta någonstans att stanna. Campingar finns också på till exempel camping.info eller ACSI Eurocampings och ställplatser finns också i den tyska katalogen Bordatlas.

Ställplatser i Tyskland
FREEDOM parkerad för natten på en tysk ställplats

Har du åkt någon av alla vackra vägar i Tyskland?

Vi har aldrig ordentligt följt någon av alla dessa vackra vägar i Tyskland, men en del av de fina platserna har vi ändå lyckats pricka in. Till en annan gång skulle vi verkligen kunna tänka oss att pricka in någon fin väg, det känns som ett väldigt trevligt och enkelt sätt att semestra i Tyskland med husbilen. Har du åkt någon av vägarna, eller skulle du vilja? Berätta gärna!

Templin Tyskland
Templin i Tyskland, med husbilen förra sommaren
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Den översta bilden i inlägget: Romantiscshe Strasse, slottet Neuschwanstein och slottet Hohenschwangau © DZT e.V. / Nana Watanabe

Prenumerera på vårt nyhetsbrev