Meny Stäng

Resa med husbil i Tyskland – allt du behöver veta

Annons

Hur är det att resa med husbil i Tyskland? Vi har rest många gånger med husbil i Tyskland, och nu är vi här igen, inne på vår sjätte vecka i detta härliga husbilsland. För dig som är nyfiken på att ta husbilen till Tyskland, men kanske inte är så van, ser vi här till att svara på alla frågor du kan tänkas ha!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka inreseregler gäller för att besöka Tyskland?

För att resa in i Tyskland behöver du ett giltigt pass eller nationellt ID-kort. Under pandemitider kan det också krävas covidbevis och/eller negativt covidtest. Eftersom dessa regler konstant förändras, och också kan variera mellan olika förbundsländer, behöver du kolla vad som gäller just när du ska resa.

Vilka färjor går till Tyskland?

Det finns ett antal färjelinjer som går direkt från Sverige till Tyskland:

  • Nynäshamn – Visby – Rostock (Hansa Destination)
  • Göteborg – Kiel (Stena Line)
  • Trelleborg – Travemünde (TT-Line)
  • Trelleborg – Rostock (Stena Line och TT-Line)
  • Trelleborg – Sassnitz (FRS)
  • Malmö – Travemünde (Finnlines)

En annan variant är att först åka till Danmark (via bro eller färja) och därefter fortsätta med husbilen till Tyskland, till exempel med färja Rödby – Puttgarden.

Finnlines Malml - Travemünde
Finnlines Malmö – Travemünde

Vad gäller i tullen?

Från ett annat EU-land, såsom Tyskland, får du ta med dig den mängd alkohol och tobak som är för eget eller familjens privata bruk. Det finns ungefärliga referensvärden för mängder på Tullverkets webbplats.

Där färjorna lägger till i Tyskland möts du ofta av en så kallad “BorderShop”, det vill säga ett stort varuhus med skattebefriade produkter, framför allt i form av alkohol och godis.

Bordershop
Peter på Bordershop i Rostock

Hur är vägarna i Tyskland?

Vägarna är bra, men många stora vägar kan kännas långa och tråkiga. Man kan förstås köra av från de stora vägarna och hitta mindre och mysigare vägar. I Tyskland finns också cirka 150 så kallade ”semestervägar” – det vill säga rutter med olika teman såsom slottstema, sagotema eller vintema.

Med husbil i Tyskland - på semestervägarna

Betalar man motorvägsavgifter?

När du kör husbil i Tyskland behöver du inte betala några motorvägsavgifter, oavsett om din husbil väger under eller över 3,5 ton. Det är nämligen endast godstransporter med totalvikt över 7,5 ton som betalar motorvägsavgift i Tyskland.

Hur är trafiken?

På tyska vägar går det ofta fort, särskilt på Autobahn. När som helst kan det bli stopp eller köer (stau), så det gäller att hela tiden vara alert.

Vilka hastighetsbegränsningar gäller för husbil i Tyskland?

För dig med en husbil med maxvikt 3,5 ton gäller 100 km/h på landsväg och “fri fart” (130 km/h är högsta rekommenderade hastighet) på motorvägar, om inte annat anges. För dig med en husbil på över 3,5 ton gäller 80 km/h på landsväg och 100 km/h på motorväg. Skyltade omkörningsförbud för tung lastbil gäller också för tyngre husbilar.

Vilka körkortsregler gäller för husbil i Tyskland?

Ditt svenska körkort gäller i Tyskland precis som hemma. Det som kan vara bra att känna till är att vi i Sverige har en övergångsregel som innebär att du som tagit ett svenskt körkort före den 1 juli 1996, som inte har blivit återkallat, får köra husbilar över 3,5 ton under förutsättning att de är klassade som personbil klass II och inte som lastbil.

WIFI.se

Denna regel gäller även när du kör husbil i Tyskland med svenskt körkort, men det är inte helt säkert att den tyska polisen har koll på detta. Om du vill vara på säkra sidan kan du ta med en ekvivalenstabell som bevis, vilket du laddar ner från Transportstyrelsens webbplats

Med husbil i Tyskland

Vad gäller när man kör en husbil som väger över 3,5 ton i Tyskland?

Eftersom man inte behöver betala motorvägsavgifter när man kör husbil i Tyskland, oavsett husbilens vikt, är det smidigt att köra i Tyskland också med husbilar som väger över 3,5 ton.

Det du kan behöva tänka på är att du med en tyngre husbil måste förhålla dig till andra hastighetsbegränsningar och att du ska ha med en portabel varningspuck med gult blixtrande ljus. Du måste förstås också hålla uppsikt över eventuella skyltar med begränsningar vid mindre broar och liknande.

Att resa med husbil i Tyskland

Finns det miljöregler att förhålla sig till när man kör husbil i Tyskland?

I vissa tyska städer klassas de centrala delarna som miljözoner (Umweltzonen). I dessa zoner är äldre dieselfordon förbjudna, och för att få köra här behöver du en miljödekal som visar att fordonets partikelutsläpp understiger en viss nivå.

Dekalen (Umweltplakette) kan du beställa i förväg från DEKRA. Om du har glömt att beställa dekalen i förväg kan du också skaffa den på plats i Tyskland, till exempel på ”TÜV NORD”-stationer, som du hittar runt om i landet.

Med husbil i Tyskland - miljödekal i rutan
Miljödekal i rutan (och många mjuksdjur bakom …)

Behöver man ha med sig något speciellt i husbilen när man kör i Tyskland?

Förutom att du kan behöva den tidigare nämnda miljödekalen ska du i husbilen ha med dig reflexväst, varningstriangel och första förbandslåda. Om du kör en med totalvikt över 3,5 ton ska du också ha med dig en portabel varningspuck med gult blixtrande ljus.

Tänk också på att alltid ha kontanter till hands. I Tyskland använder man fortfarande kontanter i hög utsträckning och du kan till exempel behöva mynt för att betala för el eller vatten på ställplatser.

Med husbil i Tyskland - på ställplatsen i Bremen
För att få el på ställplatsen i Bremen matar man in mynt i automaten

Vad kostar det att tanka?

Vad det kostar att tanka är svårt att svara på eftersom det beror på var och vad du tankar, samt eftersom priserna förändras. För närvarande ligger priset på diesel ungefär 6 kr lägre per liter, jämfört med Sverige.

Hur gör man för att fylla/tanka gasol?

Att byta vanliga svenska gasolflaskor utomlands kan vara svårt, eftersom gasolsystemen ser annorlunda ut. Det bästa sättet kan vara att installera en fast tank för LPG/gasol, som kan fyllas på många håll runt om i Europa.

Vi har bara vanliga svenska gasolflaskor, och gör därför vårt bästa för att gasolen inte ska ta slut under resan. Så länge man enbart använder gasol till kylskåp och matlagning (och inte till värme) kan två fulla tuber räcka i månader.

Gasoltub

Kan man fricampa med husbil i Tyskland?

I Tyskland är det tillåtet att övernatta i husbil som parkerats på gata eller parkeringsplats, så länge det inte finns någon förbudsskylt. Det är också tillåtet att övernatta i husbil på motorvägarnas lastbilsparkeringar.

Vi upplever att det är relativt enkelt att fricampa i Tyskland eftersom det finns många stora parkeringsplatser, både i städer och på landet, utan förbudsskyltar. Om man vill fricampa på mark som inte är parkering eller gata ska man ha markägarens tillstånd.

Hur fungerar ställplatser i Tyskland?

När det kommer till ställplatser är Tyskland ett fantastiskt land. Det finns gott om ställplatser i Tyskland – allt från enkla platser utan service till platser med all service man kan tänka sig.

Oftast betalar man i automat, och det är väldigt ofta kontant betalning som gäller. Ibland kan man också betala med kort. Ibland ingår all service på platsen i dygnsavgiften. Andra gånger betalar man en lite lägre grundavgift, och får sedan betala för den el man förbrukar eller det vatten man använder. Du hittar ställplatser via boken ”Bordatlas” eller någon app, såsom CamperContact eller Park4Night.

Med husbil i Tyskland - på ställplats i Celle
Ställplats i Celle

Hur är campingarna i Tyskland?

Det finns inte bara gott om ställplatser i Tyskland, utan också gott om campingar. Campingarna kan vara allt från små och personliga, till stora med massor av aktiviteter för barn och vuxna. Många gånger kan man komma spontant, men under högsäsong kan man behöva boka plats i förväg, särskilt på populära platser.

Med husbil i Tyskland - på camping i Hann. Münden
Camping i Hann. Münden

Vad kostar ställplatser och campingar i Tyskland?

Det är svårt att svara allmänt kring pris på ställplatser och campingar, eftersom det varierar mycket. Under den här resan har vi bland annat stått på ställplatser som kostar runt 12 euro/dygn, men då man fått betala extra för el och vatten. Platser där el och vatten ingått har istället haft ett lite högre totalpris.

betalautomat
Betalautomat på ställplats i Magdeburg

Klarar man sig på engelska?

Vi pratar inte tyska, så ja, man klarar sig på engelska. Det är dock långt ifrån alla som pratar engelska, så ibland får man ta hjälp av gester och ”teckenspråk”. Det kan också funka att testa ord på svenska respektive tyska – våra språk är ju släkt så det är inte helt ovanligt att man lyckas förstå varandra!

Menyer på restauranger finns inte alltid på engelska, och det är olika om informationstexter på museum finns på engelska eller inte. Guidade turer på engelska är inte så vanligt, men chansen ökar om man bokar i förväg. Vissa berättar också att de hade guidade turer på engelska före pandemin, och att de räknar med att detta kommer att komma tillbaka.

Vad behöver man tänka på när det gäller säkerhet?

Tyskland är generellt ett tryggt och säkert land att resa i, men det är alltid klokt att kolla upp aktuellt säkerhetsläge när man ska besöka ett annat land. Du hittar aktuell information via Ambassadens reseinformation om Tyskland eller genom att ladda ner appen “UD Resklar”.

För att skydda dig mot stöld och inbrott är det bra att tänka på var du parkerar husbilen, och att vara rädd om dina värdesaker. Du kan också välja att till exempel skaffa larm till husbilen och bra lås till cyklar. Glöm heller inte att se över reseförsäkring (hemförsäkring) och husbilens försäkring.

Det känns alltid tryggt att stå tillsammans med andra husbilar

Vad finns i affärer och restauranger?

Utbudet i mataffärerna är någorlunda likt det svenska, även om det naturligtvis finns skillnader. På restaurangerna är det vanligt med traditionella tyska (rejäla!) maträtter, men man hittar förstås också internationell mat som pizza, pasta, sallad med mera. Portionerna är ofta stora.

Tysk mat
På restaurang i Hann. Münden

Vad vill man inte missa att se och göra när man reser med husbil i Tyskland?

Tyskland är ett stort och varierat land som har mycket att bjuda på, oavsett om du gillar natur, kultur, historia, mat och dryck eller nöjen av olika slag. Du hittar massor av inspiration och restips på vår sida om Tyskland:

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev