Meny Stäng

Borgen Regenstein i Blankenburg – och sandstensgrottor

Annons

Borgen Regenstein i Blankenburg är en historisk borgruin, i det tyska området Harz. Här kan man promenera runt och tänka tillbaka till de tider som flytt. Det finns också flera fina vandringsleder, bland annat förbi väldigt speciella sandstensgrottor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borgen Regenstein i Blankenburg

Borgen Regenstein (Burg und Festung Regenstein) är ett populärt turistmål, där det varje år hålls riddarturnering och festival. Även under årets andra dagar kan man spana in resterna av den en gång mäktiga borgen.

Borgen Regenstein i Blankenburg

Borgen Regenstein är en slottsruin som ligger tre kilometer norr om Blankenburg, i den tyska delstaten Sachsen-Anhalt.

Borgen Regenstein – historia sedan medeltiden

Borgen Regenstein byggdes under medeltiden, på en 294 meter hög sandstensklippa, för att vara ointagligt för fiender. Greven av Regenstein, Conrad, nämndes för första gången år 1162. Borgen blev senare främst känd under greve Albert II av Regenstein (1310-1349) som hade regelbundna dispyter med härskarna i de omgivande städerna.

På 1400-talet flyttade Regenstein-grevarna till Blankenburgs slott, och Regenstein förföll därmed och blev en ruin. Efter att en av de sista ättlingarna, greven John Erasmus av Reinstein-Tattenbach, hallshöggs år 1671 konfiskerades grevskapet av kurfursten Fredrik Vilhelm av Brandenburg.

Borgen Regenstein i Blankeburg

Från år 1671 och framåt byggdes det medeltida slottet ut till en fästning av preussarna, som använde det för militära ändamål. År 1757 övertogs fästningen av fransmännen och byggdes ut ytterligare. När den 1758 återerövrades av preussarna blev den oanvändbar.

Idag är bara ruiner synliga, men man kan fortfarande se resterna av flera rum, torn och den kvarn som en gång fanns här.

Borgen Regenstein i Blankeburg

Att besöka borgen Regenstein

Idag är borgen Regenstein i Blankenburg en av de populära sevärdheterna i området Harz. Om du kommer hit en vanlig dag kan du, mot en mindre avgift, kliva runt bland trappor, rum och torn, samt se vissa utställningar. Under vissa dagar levandegörs historien på olika sätt, och då arrangeras också riddarspel och festivaler.

Eftersom sandstenen är så mjuk blir det märken av alla som trampat här före oss. På vissa ställen är märkena efter skor djupa, och det är svindlande att försöka tänka på alla som rört sig här före oss.

Borgen Regenstein i Blankeburg

Medan man kliver högre och högre upp får man också fantastisk utsikt över platserna där nedanför. Till exempel kan man se de ljusa platser där det finns sandstensgrottor, och dit man kan vandra.

Det kan också vara bra att veta att det finns en restaurang. Vi åt inte här, men vi kunde konstatera att utsikten var fin och att gäster kontinueligt strömmade till.

Borgen Regenstein i Blankeburg

Vandringsleder och sandstensgrottor

När man besöker borgen Regenstein kan man också passa på att gå flera olika vandringsleder. Flera av lederna utgår från parkeringsplatsen, och när vi var här kunde man få en karta vid kassan till borgen.

Naturen är grön och vacker, och om du vill se något lite mer speciellt kan du välja någon av de leder som går förbi sandstensgrottorna. Redan på vägen fram till de mest kända grottorna ser man några mindre grottorna, som fick oss att tänka på hur livet kan ha tett sig för människorna på stenåldern …

Efter en liten stund öppnar sig en plats fylld av sand och sten, som kallas ”Heers”. Det sägs att de germanska stammarna under förhistorisk tid använde denna plats som mötesplats. Under medeltiden och fram till slutet av 1800-talet använda man istället platsen för att utvinna ren vit sand.

Här uppenbarar sig väldigt speciella sandstensformationer, med djupa håligheter och stora grottor.

Även om det var lugnt här så var vi långt ifrån ensamma. Det var uppenbart att många gillar den här platsen. Och ja, vi kan förstå varför, platsen bjuder verkligen på läcker och annorlunda natur!

Var finns ställplats för husbilar?

Det ska finnas en ställplats i Blankenburg, med namnet Parkplatz am Schnappelberg, men vi har inte testat denna. Ställplatser finns även i till exempel Wernigerode och Thale.

En film från borgen Regenstein

Mer att se och göra i närheten

Det finns mycket att se och göra i närheten av borgen Regenstein. Inte långt härifrån hittar du de charmiga och vackra städerna Quedlinburg, Wernigerode och Goslar. Du har också möjlighet att uppleva fantastisk natur i Harz-området, till exempel i Thale eller vid Tysklands längsta hängbro. Det är heller inte speciellt långt till den intressanta staden Magdeburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt borgen Regenstein?

Har du besökt borgen Regenstein i Blankenburg? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om borgen i Regenstein

  • Land: Tyskland
  • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
  • Kreis: Landkreis Harz
  • Läs mer: Du hittar mer information på Blankenburgs webbplats.

Resa till borgen regenstein

  • Flyg: Flyg till Leipzig, Hannover eller Berlin och fortsätt med tåg eller hyrbil.
  • Bil: Du kan ta Öresundsbron och köra till borgen Regenstein (knappt 8 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev