Meny Stäng

Tysklands längsta hängbro – Titan RT i Harz

Annons

Tysklands längsta hängbro heter Titan RT och går över dalen och dammen Rappbode i Harz. Från bron, men också från bilbron vid sidan av och från utsiktsplatsen vid brons startpunkt, kan man njuta av fantastiska vyer. Den som vill kan också testa zipline eller ”Gigaswing” …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tysklands längsta hängbro – Titan RT i Harz

Vi har flera gånger hört om Tysklands längsta hängbro, och nu var vi sugna på att se den med egna ögon. Vi ställde därför in GPS:en på Titan RT och körde mot den populära sevärdheten.

Tysklands längsta hängbro - Titan RT

Tyskland längsta hängbro (Titan RT) går över Rappbode Damm i Harz, cirka 8 mil sydväst om Magdeburg, i förbundslandet Sachsen-Anhalt.

Rappbode damm

Rappbode damm (Rappbodetalsperre) är den största dammen i Harz-området och den högsta dammen i hela Tyskland. Över dammen går en bil- och gångbro, och strax intill går den omtalade hängbron.

Tysklands längsta hängbro - Titan RT

RT Titan – Tysklands längsta hängbro

RT Titan är en 483 meter lång hängbro, vilket gör den till Tysklands längsta hängbro för fotgängare. Idag har bron blivit en populär sevärdhet, och förutom att gå på bron kan man testa diverse adrenalinhöjande aktiviteter … På platsen finns också matserveringar, lekplats och det annorlunda utsiktstornet ”Solitaire”.

Se Tysklands längsta hängbro – från bilbron

Vi började med att spana in hängbron från den kombinerade gång- och bilbron. Härifrån har man riktigt bra utsikt över hängbron, och här står man också bra om man vill kolla på de som åker zipline eller kastar sig ut i den bungyjump-liknande ”Gigaswing” …

Rappbode
Tysklands längsta hängbro - Titan RT

Se Tysklands längsta hängbro – underifrån

Från bilbron kan man promenera under hängbron för att komma upp till brons startpunkt. Härifrån får man också en intressant vy!

Tysklands längsta hängbro - Titan RT

Se Tysklands längsta hängbro – uppifrån

Man kan också spana in allt uppifrån, alltså från utsiktplatsen där hängbron startar. Härifrån har har en fin vy över bilbron, hängbron och dalen.

Tysklands längsta hängbro - Titan RT

Se Tysklands längsta hängbro – genom att gå på den

Slutligen kan bron upplevas genom att gå på den. Man får betala en avgift (för närvarande 6 euro/vuxen) och sedan är det bara att kliva ut på bron och njuta.

Peter njöt i alla fall av utsikten. Om man som jag, Helena, är hysteriskt höjdrädd, är det mycket mer njutbart att stanna på fast mark och bara spana på den där gungiga bron från avstånd. Peter sa i och för sig att den kändes stabil och inte rörde sig så mycket, men det kan ju eventuellt variera beroende på hur mycket det blåser.

Tysklands längsta hängbro - Titan RT

Zipline och ”Gigaswing”

Efter att vi kollat in utsikten på olika sätt var vi nöjda, men om man inte är det så finns det olika sätt att utmana sig själv. Man kan åka zipline hela vägen till andra sidan vattnet.

WIFI.se
Zipline

Det finns även ”Gigaswing”, som är en variant av bungyjump. Här utgår man från den lilla byggnaden som hänger under bron och kastar sig neråt. Jag (Helena) var nöjd med att bara titta på, och var väldigt tacksam över att det inte var jag som dinglade i ett rep där ute …

Gigaswing

Tornet Solitaire

Strax intill ingången till hängbron står det 39 meter höga tornet ”Solitaire”. Den blanka stålkonststruktionen är splitter ny och när vi var här hade den inte ens öppnat. De stod dock i startgroparna, och skulle öppna dagen efter.

Tornet har flera funktioner. För det första fungerar det som utsiktstorn, och man kan ta sig upp via 160 trappsteg eller panoramaglashiss. Tornet erbjuder också aktiviteter för den som vill ha lite mer adrenalin.

”Ultrashot” bjuder på en snabb väg upp till toppen med en ”katapult”. När man sedan ska ner igen kan man välja ”Wall running”, då man klättrar ner med huvudet före. Detta är ju inte direkt för mig (Helena) … men kanske för dig?

Tysklands längsta hängbro – på film

Var finns ställplats för husbilar?

Det finns en ställplats i närheten av bron som heter Reiterhof an der Talsperre, där det ska finnas service i form av tömning och el. Vi stod inte här utan i Thale, som ligger två mil härifrån. I Thale finns flera platser att välja på, både med och utan service. Vi stod på Parking An der Hütte, som är en plats utan service, men som vi ändå gillade.

Ställplats i Thale
Vid Parking An der Hütte i Thale – inget filter, himlen såg ut så här!

Mer att se och göra i närheten

Tysklands längsta hängbro ligger i Harz, och här finns mycket att se och uppleva, inte minst i form av dramatisk natur. Du kan besöka Hexentanzplatz (Häxornas dansplats) och Teufelmauer (Djävulens vägg) i Thale. Du kan också besöka fina städer som Quedlinburg, Wernigerode eller Goslar, eller ta det berömda tåget Brockenbahn hela vägen upp till toppen på bergstoppen Brocken.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Tysklands längsta hängbro?

Har du besökt Tysklands längsta hängbro – Titan RT? Gillar du den här typen av sevärdheter? Skulle du kunna tänka dig att prova zipline eller Gigaswing?

Fakta om Tysklands längsta hängbro – Titan RT

 • Adress: Rappbodetalsperre an der L96 Oberharz am Brocken, Elbingerode
 • Område: Harz
 • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
 • Land: Tyskland
 • Öppnande: 17 maj 2017
 • Längd: 483 meter
 • Läs mer: Du hittar mer information (på tyska) på brons webbplats.

Service och praktiskt info

 • Öppettider: Bron håller vanligtvis öppet året runt, dagligen 08-21:30. Se sevärdhetens webbplats för uppdateringar.
 • Pris: Kostnad för att gå på bron var 6 euro/person för vuxna (2022). För övriga aktiviteter se brons webbplats.
 • Biljetter: Biljett till bron för vuxna kan köpas i automater på plats. Biljetter till barn samt gruppbiljetter kan köpas i besökscentret.
 • Parkering: Parkeringsplatser finns, mot betalning. Vi betalade 2,50 euro för tre timmars parkering.
 • Toaletter: Toaletter finns, mot betalning.
 • Matservering: Det finns ett flertal kiosker och foodtrucks som säljer allt från enklare mat till snacks, glass och drycker.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev