Meny Stäng

Hofgarten Eremitage i Bayreuth – otrolig park i Bayern

Annons

Hofgarten Eremitage i Bayreuth är en stor och helt otroligt vacker park fylld av slott, fontäner, grottor och vattenkonst. Detta är en plats i tyska Bayern som du helt enkelt inte vill missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hoftgarten Eremitage i Bayreuth

Hofgarten Eremitage i Bayreuth började skapas år 1715, då markgreven Georg Wilhelm lät uppföra det gamla slottet. År 1735 tog markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth över, och han lämnade snart över Eremitaget till sin hustru Wilhelmine. Parken, som både förändrats och återskapats sedan den uppfördes, utgör idag ett fantastiskt besöksmål.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

Hofgarten Eremitage ligger 5 kilometer öster om Bayreuths centrum, i det tyska förbundslandet Bayern.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth – en enorm park

Hofgarten Eremitage i Beyreuth är en enorm park där man kan ströva i timmar och åter timmar. Förutom de vackra slotten kan du upptäcka inslag i form av dammar, statyer, fontäner, alléer, broar, trappor, valv och grottor.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

Nya slottet i Hofgarten Eremitage

Den allra mest framträdande byggnaden i Hofgarten Eremitage är det nya slottet (Neues Schloss), som för övrigt inte ska blandas ihop med det slott som ligger i centrala Bayreuth och som också kallas för det nya slottet.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

Den här byggnaden är otroligt vacker, inte minst tillsammans med dammen och skulpturerna framför. Varje hel timme, under sommarmånaderna, förvandlas skulpturerna dessutom en stund till vattensprutande fontäner.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

En av de saker som gör slottet vackert och speciellt är färgen och texturen på ytterväggarna. Dessa är nämligen klädda med stenar och kristaller i en slags färggrann mosaik, vilket ger en väldigt speciell lyster.

När man kommer på sommaren bjuder området runt dammen dessutom på härligt frodig grönska och vackra blommor.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

Nedre grottan

En kort promenad från det nya slottet ligger en annan sevärdhet som är värd att spana in, i form av den nedre grottan (Untere Grotte). Här hittar du en damm fylld av statyer och en lång vägg med grottliknande valv.

Untere Grotte

En kvart efter att fontänerna sprutar vid det nya slottet gör de detsamma här. Om man håller koll på klockan kan man alltså med lätthet se fontänerna på båda ställena.

Untere Grotte

Guidad tur i Gamla slottet

Det gamla slottet (Altes Schloss) uppfördes redan 1715 och övertogs senare av markgrevinnan Wilhelmine, som bland annat lät installera musikrum och asiatiskt inspirerad inredning.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

Slottet upplevs bäst under en guidad tur, då man får möjlighet att se det mycket speciella vattenspelet. Den centrala fontänen skapar fantastiska mönster av vattnet, och publiken står och gapar när strålen skickar upp en ljuskrona i mitten (andra bilden). Om vi fascineras idag kan man ju lätt tänka sig att detta skådespel fick gästerna på 1700-talet att tappa hakan …!

Under den guidade turen får man också se några av slottets vackra rum.

Hofgarten Eremitage i Bayreuth

Efter avslutad tur kan man spana in det långa vattenflödet (Kaskade) som finns i parken precis utanför. Det här med att dekorera med vatten, det kunde de på 1700-talet!

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns väldigt mycket att se i och runt Bayreuth, så ett förslag är att utgå från stadens centrum. Om du reser med husbil finns en ställplats på parkeringen P Grünewaldstrasse. På platsen finns el och möjlighet att tömma kemtoalett, mot betalning med mynt.

ställplats i Bayreuth

Mer att se och göra i närheten

Det finns mycket att se och göra i närheten av Hofgarten Eremitage i Bayreuth. Vi rekommenderar varmt att besöka själva staden Bayreuth samt den fina Sanspareil stenträdgård. Besök gärna också de fina städerna Bamberg och Würzburg! Ännu fler tips på platser att besöka i Tyskland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Hofgarten Eremitage?

Har du besökt Hofgarten Eremitage i Bayern? Gillar du den här typen av sevärdheter?

Fakta om Hofgarten Eremitage i Bayreuth

 • Kommun: Bayreuth
 • Förbundsland: Bayern
 • Läge: Hofgarten Eremitage ligger cirka 5 kilometer öster om Bayreuth.
 • Land: Tyskland
 • Byggår: 1715 – 1753
 • Läs mer: Du hittar mer info på Bayreuth Tourismus

Service och praktisk info

 • Öppettider: Parken håller öppet april – september kl. 09-18. Den 1 okt – 16 okt håller parken öppet kl. 10-16. Under det övriga året håller parken stängt. Vattenspelen arrangeras varje timme, under maj – oktober. (2023)
 • Pris: Kombinationsbiljetten ”World of Wilhelmine” (som även inkluderar Sanspareil, Fantaisie och Margravial operahus) kostar 18 euro (cirka 200 kronor) för vuxna och 16 euro (cirka 180 kronor) för alla som betalar rabatterat pris.
 • Guidad tur: Guidad tur i det gamla slottet kostar 4,50 euro (cirka 50 kronor) för vuxna och 3,50 euro (cirka 4o kronor) för alla med rabatterat pris. (2023)
 • Parkering: Stor besöksparkering finns, där även husbilar kan parkera.

Tillgänglighet

 • Utomhusmiljö: De flesta gångvägar är plana grusgångar. I de avlägsna områdena finns lutningar.
 • Inomhusmiljö: Det gamla slottet har en ingång för rullstolar, som kan öppnas vid behov. Inuti slottet finns dörrar som är minst 80 cm breda och 3-5 cm höga trösklar. Vattenspelet i det gamla slottet kan endast nås via trappor, men kan ses genom fönster på slottsgården.
 • Toaletter: Tillgängliga toaletter finns vid parkeringen samt på baksidan av det nya slottet.
 • Parkering: 3 parkeringsplatser för personer med rörelsenedsättning finns på besöksparkeringen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev