Meny Stäng

Schwedenfest i Wismar, Tyskland

Varje år den näst sista helgen i augusti firar staden Wismar, med buller och bång, att de en gång tillhört Sverige. Vi är här 2018, 16-19 augusti tillsammans med tio andra husbilar för att ta del av festligheterna.

I lördags var det dags för hela gänget på campingen (vi var 22 personer!) att ta oss in till Schwedenfest i Wismar med buss. Det blev en dag i charmiga Wismar, med karoliner, hästar, ”skott” från musköter, häng på uteserveringar, en hel del regn … och trevligt umgänge!

Från campingen till Wismar

Vi är 11 svenska husbilar på campingen som reser tillsammans, med sammanlagt 22 glada husbilister. Lördag förmiddag började med lite ostadigt väder och små regnskurar, men det gjorde inte humöret sämre. Vid klockan 13:30 tog vi bussen från campingen in till stan.

Bussen går precis vid entrén och tar bara 20 minuter, men det ska sägas att det finns väldigt få busstider per dag att välja på … Alternativ är att hyra cykel (ca en mil att cykla) eller att ta taxi, vilket knappt blir dyrare än buss om man är fyra som delar. Några av deltagarna har fastnat på bilderna nedanför.

Stig och Else-Britt
Stig (i sin fina hatt) och Else-Britt en stund innan avfärd.
Wismar camping
Några i gänget är redo för bussresa mot Schwedenfest i Wismar
Cykel Wismar
Ann-Sofie och Åke valde att hyra cykel och cykla till stan

Schwedenfest i Wismar

Vid klockan tre var det dags för  ett historiskt skådespel framför rådhuset på Marktplatz mitt i stan. Även om det var lite svårt att hänga med på tyskan, förstod vi att en del viktiga historiska händelser spelades upp. Svenska militärer uppklädda i vackra uniformer från den tiden Wismar tillhörde Sverige. Många aktörer deltar under dagarna för att visa hur det såg ut under den svenska tiden.

Wismar fest

Svenska flaggorna vajar runt staden, människor klär upp sig som förr, här skjuts kanoner och musköter. Alla vackra byggnader som svenskarna byggde runt staden är en sevärdhet, öl, korv och kräftskivor på en och samma gång. Liveband och fyrverkerier, ja en riktig Schwedenfest i Wismar med mycket glädje. Det här är den största svenska fest utanför Sveriges gränser.

Wismar rådhuset
Framför rådhuset i Wismar …

Sedan var det dags för infanteriet och kavalleriet! Nu blev det lite mer fart, och istället för prat började torget ljuda av galopperande hästhovar och gevärsskott, samtidigt som området ringades in i rök.Karolinerna kom från den svenska föreningen Bohus Elfsborgs Caroliner i Göteborg. Då och då kunde man alltså höra order på svenska som ”Hatt av” och ”Hatt på” …

Wismar hästar
Hästar patrullerar gatorna i Wismar …

Svenskar och Wismar

Wismar är en hamnstad och huvudort i Östersjön, som svenskarna tyckte låg perfekt för många hundra år sedan för handel. Staden blev svensk 1648 och var så till 1903. Sveriges kung Gustaf IV Adolf behövde pengar och 1803 pantsatte han Wismar till storhertigen Friedrich Franz I av Mecklenburg-Schwerin.

Det var lite krisigt för att Gustaf IV Adolf var förlovad med storhertigens dotter Luise Charlotte av Mecklenburg-Schwerin men ville inte gifta sig med henne. Friedrich Franz I blev lite arg kan man säga och gick med på lånet på 1,25 miljoner riksdalar för att bli av med den oförskämda kungen. Lånet skulle betalas tillbaka efter hundra år men det blev aldrig någon återbetalning och Wismar blev tyskt igen 20 juni 1903.

Nyhetsbrev
Karoliner Wismar
Karoliner med fanan i topp på Schwedenfest i Wismar
Schweden fest
Karolinerna på marsch

UNESCO världsarvslista

Gamla staden i Wismar och Stralsund ingår sedan 27 juni 2002 i UNESCO:s världsarvlista, och det ska vi svenskar vara glada för eftersom det är en del av vår historia. Wismar grundades 1229 och 1280 under medeltiden blev det en hansastad med Wismar, Lubeck, Hamburg och Rostock. Under en kort tid vid skånska kriget styrdes Wismar av danskarna men de fick på nöten av svenskarna.

Schweden fest Tyskland
Attack!!! Sååå coolt gjort på Schwedenfest i Wismar

Sevärdheter i Wismar

Självklart finns det sevärdheter i Wismar, som man kan passa på att kolla in. Marknadstorget är faktiskt norra Tysklands största torg, och här ligger också restaurangen Alter Schwede i den äldsta byggnaden i Wismar. Här ligger också museet Schabbelhaus samt Vismarer wasserkunst, som var en vattenreservoar till bryggerierna i stan.

Det finns en hel del gamla tegelhus och ett av dem är Furstenhof, som är vackert dekorerad i terrakotta. Dessutom finns flera imponerande kyrkor, som Marienkyrkan, och St Georges kyrka.

Wismar
Stridigheter i krutröken
Wismar kanon
Kanonen ska fram på kullerstensgatorna …

Fortsatta festligheter

Wismar är inte en speciellt stor stad, men överallt i det lilla centrumet var det uppenbart att det pågick festligheter. Alla uteserveringar var öppna till sent och stan var full av stånd med öl, korv, prydnadssaker, kläder och diverse krimskrams. Varenda butik och varenda litet stånd flaggade med svenska flaggor så det kändes nästan lite ”hemma” … En riktig schwedenfest i Wismar helt enkelt.

Schwenkgrill
Schwenkgrill (”svänggrill”) dekorerad med svenska flaggor
Schweden fest Wismar
Micke, Peter, Kenneth, Helena och Christina
Karoliner
Även karolinerna blir trötta och måste vila

Natt i Wismar

Vi hängde en del på några av uteserveringarna vid torget, och på kvällen blev det panerad gös på en enkel fiskrestaurang vid hamnen (Old Hansa Harbour). Kvällen avslutades med ett riktigt vackert fyrverkeri vid 23-tiden. Eller avslutades och avslutades … Christinas man (som inte kunde komma tidigare på grund av jobb) kom fram till Wismar med flyg och tåg vid 01:00 på natten, och ett litet sällskap väntade därför kvar till sent på natten.

Missa inte att kika in på bloggen igen, för vi kommer naturligtvis berätta mer, bland annat om staden Wismar och om campingen. Du kan också gärna kika in på bloggen Äventyr med Xoe och Olivia, som skrivs av Arne och Benita som också är med på resan. Där hittar du ytterligare reportage!

Video för dig som vill vara med på Schwedenfest i Wismar!

Fyrverkeri Wismar
Foto: Nilla Tjällden

Fakta om Wismar och Schwedenfest

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Wismar 43 000 (2018)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Lübsche Str. 23a

Resa till Wismar

 • Flyg: Flyg från Stockholm till Hamburg och det går direktflyg varje dag som tar 1 h 35 min. Hyr bil på Hamburg flygplats och kör via A1 och A20 som tar 1,5 h (134 km) till Wismar.
 • Bil/husbil: Färja Göteborg-Kiel med Stena Line (bil från Kiel via A20 tar 1 h 40 min), färja Trelleborg-Rostock med Stena Line (bil från Rostock via A20 tar 50 min) eller färja Trelleborg-Sassnitz med Stena Line (bil från Sassnitz via A20 tar 2 h 20 min).

Mat och dryck i Wismar

 • Alter Schwede på Am Markt 22 ligger på torget och är Wismars äldsta byggnad
 • Restaurant und café Schwedenwache på Am Markt 9 också ligger på det stora torget

Boende i Wismar

 • Hotell: Det finns många olika hotell i Wismar. Sök till exempel på Hotels.com. Steigenberger Hotel Stadt Hamburg på Am Markt 24 ligger centralt på torget i Wismar.
 • Camping: Ostsee camping Zierow på Strandstr. 19 c bodde vi på under vår vistelse. Kör via Lübsche Str mot Wismar och det tar 15 min och är 8,8 km.
 • Ställplats: Wohnmobilpark Westhafen i Wismar på Schiffbauerdamm 12 är en ställplats för husbilar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev