Meny Stäng

Schwedenfest i Wismar, Tyskland

Varje år firar staden Wismar, med buller och bång, att de en gång tillhört Sverige, och vi är här tillsammans med tio andra husbilar för att ta del av festligheterna. I lördags var det dags för hela gänget på campingen (vi var 22 personer!) att ta oss in till Schwedenfest i Wismar med buss. Det blev en dag i charmiga Wismar, med karoliner, hästar, “skott” från musköter, häng på uteserveringar, en hel del regn … och trevligt umgänge!

Från campingen till Wismar

Vi är 11 svenska husbilar på campingen som reser tillsammans, med sammanlagt 22 glada husbilister. Lördag förmiddag började med lite ostadigt väder och små regnskurar, men det gjorde inte humöret sämre. Vid klockan 13:30 tog vi bussen från campingen in till stan.

Bussen går precis vid entrén och tar bara 20 minuter, men det ska sägas att det finns väldigt få busstider per dag att välja på … Alternativ är att hyra cykel (ca en mil att cykla) eller att ta taxi, vilket knappt blir dyrare än buss om man är fyra som delar. Några av deltagarna har fastnat på bilderna nedanför.

Stig och Else-Britt

Stig (i sin fina hatt) och Else-Britt en stund innan avfärd

Wismar camping

Några i gänget är redo för bussresa mot Schwedenfest i Wismar

Cykel Wismar

Ann-Sofie och Åke valde att hyra cykel och cykla till stan

Schwedenfest i Wismar

Vid klockan tre var det dags för  ett historiskt skådespel framför rådhuset på Marktplatz mitt i stan. Även om det var lite svårt att hänga med på tyskan förstod vi att en del viktiga historiska händelser spelades upp …

Wismar fest

Sedan var det dags för infanteriet och kavalleriet! Nu blev det lite mer fart, och istället för prat började torget ljuda av galopperande hästhovar och gevärsskott, samtidigt som området ringades in i rök.

Karolinerna kom från den svenska föreningen Bohus Elfsborgs Caroliner i Göteborg. Då och då kunde man alltså höra order på svenska som “Hatt av” och “Hatt på” …

Wismar rådhuset

Framför rådhuset i Wismar …

Wismar hästar

Hästar patrullerar gatorna i Wismar …

Karoliner Wismar

Karoliner med fanan i topp

Schweden fest

Karolinerna på marsch

Schweden fest Tyskland

Attack!!!

Wismar

Stridigheter i krutröken

Wismar kanon

Kanonen ska fram på kullerstensgatorna …

Fortsatta Festligheter

Wismar är inte en speciellt stor stad, men överallt i det lilla centrumet var det uppenbart att det pågick festligheter. Alla uteserveringar var öppna till sent och stan var full av stånd med öl, korv, prydnadssaker, kläder och diverse krimskrams. Varenda butik och varenda litet stånd flaggade med svenska flaggor så det kändes nästan lite “hemma” …

Schwenkgrill

Schwenkgrill (“svänggrill”) dekorerad med svenska flaggor

Schweden fest Wismar

Micke, Peter, Kenneth, Helena och Christina

Karoliner

Även karolinerna blir trötta och måste vila

Vi hängde en del på några av uteserveringarna vid torget, och på kvällen blev det panerad gös på en enkel fiskrestaurang vid hamnen. Kvällen avslutades med ett riktigt vackert fyrverkeri vid 23-tiden.

Eller avslutades och avslutades … Christinas man (som inte kunde komma tidigare på grund av jobb) kom fram till Wismar med flyg och tåg vid 01:00 på natten, och ett litet sällskap väntade därför kvar till sent på natten.

Missa inte att kika in här igen, för vi kommer naturligtvis berätta mer, bland annat om staden Wismar och om campingen. Du kan också gärna kika in på bloggen Äventyr med Xoe och Olivia, som skrivs av Arne och Benita som också är med på resan. Där hittar du ytterligare reportage!


 

Fyrverkeri Wismar

Foto: Nilla Tjällden