Meny Stäng

Aktiv semester i Mecklenburg-Vorpommern – 8 saker att göra

Visste du att Mecklenburg-Vorpommern, som ligger vid den tyska Östersjökusten, bjuder på massor av möjligheter för en aktiv semester? Idag tipsar vi om 8 saker att göra i Mecklenburg-Vorpommern, allt från vandring och cykling i den vackra naturen till spa, evenemang och kulinariska upplevelser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Var ligger Mecklenburg-Vorpommern?

Mecklenburg-Vorpommern är det förbundsland i Tyskland som ligger längst upp i nordost, med kust mot Östersjön. Här ligger bland annat ön Rügen, en del av ön Usedom samt en del av den Mecklenburgska sjöplatån (de tusen sjöarnas område). Du hittar också städerna Schwerin, Rostock, Wismar, Stralsund, Greifswald, Waren och Neubrandenburg här.

Mecklenburg-Vorpommern
Ostseebad Heringsdorf, Usedom © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / Thomas Grundner

Våra upplevelser i Mecklenburg-Vorpommern

Den här sommaren har vi spenderat mycket tid i den här regionen. Först reste vi igenom med 6 andra husbilar under resan “Strandkorgsutmaningen”. Någon månad senare kom vi tillbaka med segelbåt!

Vi gillade många platser här, men bland favoriterna kan nämnas historiskt intressanta Wismar, charmiga Greifswald och den härliga ön Usedom. Hur är det möjligt att vi knappt ens hört talas om den ön innan?

Ön Usedom i Mecklenburg-Vorpommern
Selfie i Ahlbeck på ön Usedom

Vad kan man göra i Mecklenburg-Vorpommern?

I samarbete med Mecklenburg-Vorpommerns turistråd och Tyska Turistbyrån presenterar vi aktiviteter man kan göra i regionen.

Ostseebad Koserow, Usedom © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / Thomas Grundner

1. Vandra

Ett av de bästa sätten att uppleva naturen och de vackra omgivningarna i Mecklenburg-Vorpommern är förstås att vandra. Det finns massor av vandringsleder som löper genom pittoreska byar, livliga semesterorter, gröna skogar och vackra nationalparker.

Både den som är lite mer ovan och söker kortare vandringsleder, och den som vill vandra i flera dagar, hittar något som passar här. För den som vill ha hjälp att hitta nya guldkorn finns också guidade vandringsturer.

Läs mer: Vandringssemester

Vandra i Mecklenburg-Vorpommern
Müritz Nationalpark, Mecklenburgische Seenplatte © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / Klaus SteindorfSabath

2. Cykla

Om du föredrar att cykla finns det också gott om cykelleder. I Mecklenburg-Vorpommern hittar du nio långa cykelleder och 21 kortare rundturer. Det finns cykelturer som passar både för den som är van att cykla och för den som känner sig mer oerfaren.

Du kan naturligtvis ha med dig egen cykel om du vill, men det finns också gott om uthyrningsställen om du vill hyra cykel på plats. Många hotell, pensionat, värdshus och campingplatser är särskilt gästvänliga för cyklister.

Läs mer: Turer på cykel

Cykla i Mecklenburg-Vorpommern

3. Uppleva slottshöst

Varför inte uppleva en slottshöst? Mellan den 12 oktober och 2 november är det slottshöst i Mecklenburg-Vorpommern. Under den här perioden arrangeras guidade turer, utställningar, konserter och workshops i både slott och kråkslott. Dessutom finns chans att se hästshower, delta i “barock mordmåltid” eller kanske provsmaka den bittra likören ”Alte Pomeranze”.

Läs mer: Slottshöst 2019

Slottshöst i Mecklenburg-Vorpommern
Slottet Schwerin © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / Timm Allrich

4. Se tranor

Mer än 150 000 tranor samlas under slutet av oktober mellan Östersjökusten och sjöområdet i Mecklenburg-Vorpommern. I Pramort, bredvid Günzer See på ön Ummanz, finns utsiktsplattformar så man får bra utsikt över tranorna.

Man kan också ta sig ut på båttur, från Zingst eller Stralsund, tillsammans med experter från Kranochzentrum Gross Mohrdorf, till exempel med rederi Hiddensee. Om man vill kan man resa med skovelhjulångbåt – en tidsresa som tar en tillbaka till 1800-talet! För den som vill finns också möjlighet till vandring och workshops i Müritz nationalpark.

Läs mer: Tranornas naturskådespel

Tranor i Mecklenburg-Vorpommern
Tranor i Nebel, Mecklenburgische Seenplatte © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern Thomas Grauer-Kranich.de Hardt

5. Gå på spa

Östersjökusten betraktas av många som en kraftkälla för kropp och själ. Havsbrisen anses berika luften med jod och spårämnen som tar bort allergener. Samtidigt kan man njuta av klart vatten, vacker natur och mer solsken än genomsnittet i Tyskland. Överallt längs hela kusten ligger olika wellnesshotell, hälsoresorts och erkända spaanläggningar.

Läs mer: Wellness vid Östersjön och Hälsolandet

Wellness

6. Prova lokala hälsokurer

Förutom wellness och klassiska spa kan man passa på att testa olika lokala hälsokurer. Miljön på ön Rügen, med dess vita kalkklippor, är känd för att bidra till hälsa och välbefinnande. Man använder bland annat saltlake (absolut rent, salt vatten) och torv (som har en hög saltkoncentration). Här är några av de procedurer och produkter du kan testa:

 • Kneipp-terapi (när man går genom omväxlande varmt och kallt vatten för blodcirkulationens skull)
 • Thalasso-behandlingar – färskt havsvatten, alger och salt utgör grunden för bad, inandningar, inslag och massager
Spa och hälsokurer
Spa © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern

7. Njuta av kulinariska upplevelser

Tyskarna är ju bra på det där med öl, och så är det även i Mecklenburg-Vorpommern. Det finns många olika bryggerier i området, bland annat Insel Brauerei på ön Rügen, som vi besökte under “Strandkorgsutmaningen” i somras.

Insel Brauerei på ön Rügen

En annan delikatess i den här regionen är tryffel. Mellan den 1 och 31 oktober anordnas tryffelveckor i Lewitz, som ligger i närheten av Schwerin. Tryffeln serveras tillsammans med potatis i en mängd olika variationer, allt från bakad potatis och potatispizza med lök och bacon till Mecklenburgsk potatispudding och potatissnaps …

Mellan den 19 oktober och den 3 november är det dags för ännu en kulinarisk högtid, nämligen Usedomer Wildwochen (Usedoms viltveckor). Under den här perioden arrangeras bland annat viltmarknad i Neu Pudagla (26 oktober) med massor av viltprodukter och jakthornsblåsare.

Läs mer: Äta och dricka i Mecklenburg-Vorpommern

Kulinariska upplevelser
I köket © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / pocha.de

8. Uppleva Baltic Lights

Mellan den 6 mars och den 8 mars 2020 arrangeras ett hundspannslopp på stranden i Heringsdorf på ön Usedom. Över 500 huskies deltar i loppet. Under evenemanget tänds också stora eldar på stränderna. Vilket annorlunda evenemang!

Läs mer: Baltic Lights

Husky

Fler tips om Mecklenburg-Vorpommern

Du hittar många fler tips om saker att se och göra i Mecklenburg-Vorpommern på Off-to-mv.com. Bland annat arrangeras många mysiga julmarknader från slutet av november.

Har du också rest i den här delen av Tyskland? Vilka är dina bästa tips på vad man kan göra och uppleva här?

Julmarknad i Mecklenburg-Vorpommern
Julmarknad i Rostock © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern /Neumann
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Mecklenburg-Vorpommern

 • Läge: Nordöstra Tyskland, med kust mot Östersjön
 • Regioner: Mecklenburg och Vorpommern
 • Regionshuvudstad: Schwerin
 • Största öar: Rügen och Usedom
 • Folkmängd: 1,6 miljoner (2017)

Campingar i Mecklenburg-Vorpommern

 • Ostseebad Zierow är en fin camping som ligger nära Wismar.
 • Campingpark Kühlungsborn är en prisbelönad camping vid Östersjökusten.
 • Campingpark Ostseebad Rerik är en 5-stjärnig camping nära ön Poel, där man också kan prova glamping.
 • Camping- und Ferienpark Havelberge är en prisbelönt camping på Mecklenburgska sjöplatån. Här kan man bland annat paddla kajak eller prova höghöjdsbana.
 • Semesteranläggningen Regenbogen är en fin camping i Göhren, på ön Rügen
 • Campingplatz Pommernland ligger i Zinnowitz på ön Usedom.
 • Fler campingplatser hittar du på Campingland MV eller camping.info eller Germany Travel

Ställplatser i Mecklenburg-Vorpommern

 • Wohnmobilpark Westhafen, Schiffbauerdamm 12, Wismar
 • Stellplatz Zum Amtsbrink, Zum Amtsbrink, 171 92, Waren
 • Caravanstellplatz an der Rügenbrücke, Werftstrasse 9a, Stralsund
 • Fler ställplatser hittar du på CamperContact

Resa till Mecklenburg-Vorpommern

 • Färja Göteborg-Kiel: Stena Line. Kör sedan i sydöstlig riktning för att komma till Mecklenburg-Vorpommern.
 • Färja Trelleborg-Travemünde: TT-Line eller Finnlines. Travemünde ligger i förbundslandet Schleswig-Holstein, strax väster om gränsen till Mecklenburg-Vorpommern.
 • Färja Trelleborg-Rostock: Stena Line eller TT-Line.
 • Färja Trelleborg-Sassnitz: Stena Line
 • Färja Rødby (Danmark)-Puttgarden: Scandlines
 • Färja Gedser (Danmark)-Rostock: Scandlines

Översta bilden i inlägget: Strandkorg i Mecklenburg-Vorpommern © Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern / pocha.de

Prenumerera på vårt nyhetsbrev