Meny Stäng

Se och göra i Hansastaden Wismar

Vilken grym helg vi haft i Wismar i Tyskland! Tillsammans med ett riktigt skönt gäng i ytterligare elva husbilar har vi upplevt “Schwedenfest”. Imorgon kommer vi visa bilder från campingen och hela gänget på vår avslutande festkväll. Men först ska vi berätta lite om den fina och intressanta hansastaden Wismar.

Hansastaden Wismar

Wismar är en tysk hamnstad vid Östersjön. Staden var under medeltiden med i handelsförbundet Hansan, och mellan 1648 och 1903 var staden i svensk ägo. År 1803 pantsattes dock staden till storhertigen för att Sverige skulle få ett lån. 1903 valde Sverige att inte lösa lånet, och Wismar övergick i storhertigens ägo. Relationerna mellan Wismar och Sverige upprätthålls genom Schwedenfest, som hålls varje år i augusti. Vad kan man se och göra i Wismar då? Här är fyra tips.

Wismar

Mysig stad!

Wismar Tyskland

Strax intill hamnen såg vi det här charmiga huset

1) Kolla in historiska byggnader

Gamla stan i Wismar är full av historiska byggnader. Här finns bland annat marknadstorget och det nyklassicistiska rådhuset. Här finns också restaurangen “Alter Schwede”, som är Wismars äldsta byggnad och pumpverket Wismarer Wasserkunst.

Dessutom är staden fylld av pampiga tegelkyrkor. Vi kikade bland annat på Marienkyrkan, eller rättare sagt på det 80 meter höga tornet, som är det enda som är kvar av byggnaden. Kyrkan skadades rejält under andra världskriget och förstördes sedan medvetet av det östtyska kommuniststyret.

Marienkyrkan

Marienkyrkan – framför tornet ser man märken efter den gamla kyrkobyggnaden

Wismar stad

Historiska byggnader vart man än vänder sig …

2) Äta fisk och skaldjur

Wismar ligger vid havet, så det är kanske inte så konstigt att man gillar fisk och skaldjur här. Nere vid hamnen finns massor av små stånd som säljer färsk och rökt fisk, färska och rökta räkor samt mackor med panerad fisk som de gör i ordning på beställning. Vi köpte själva supergod kallrökt lax och åt panerad gös på en enkel restaurang vid vattnet. Vi fick också tips om restaurangen To’n Zägenkrog för goda fiskmiddagar, men eftersom vi inte bokat bord fick vi inte plats där …

Wismar fiskaffär

Fisk och skaldjur i hamnen i Wismar

Wismar skepp

Tur att någon håller koll på fartygen …

3) Prova tysk “sekt”

Den tyska motsvarigheten till champagne stavas “sekt”. Vi fick tips om sektkällaren Hanse Sektkellerei där man både kan prova och handla. Väldigt trevligt!

Wismar sekt

Peter och Kenneth provar sekt

4. Uppleva “Schwedenfest”

Om du vill uppleva Wismars svenska historia ska du förstås allra helst komma hit under Schwedenfest, som varje år arrangeras under en helg i mitten/slutet av augusti. Läs gärna mer om våra upplevelser under festen 2017.

Wismar Freedomtravel

På plats på Schwedenfest i Wismar 2017

Schwedenfest 2017

Som om man hamnat mitt i karolinernas fältläger …

Wismar Schwedenfest

“Original Schwedische tunnbrödsrulle”