Meny Stäng

Se och göra i Hansastaden Wismar

Vilken grym helg vi haft i Wismar i Tyskland! Tillsammans med ett riktigt skönt gäng i ytterligare elva husbilar har vi upplevt “Schwedenfest”. Imorgon kommer vi visa bilder från campingen och hela gänget på vår avslutande festkväll. Men först ska vi berätta lite om den fina och intressanta hansastaden Wismar.

Se och göra i Wismar i tyskland

Wismar är en tysk hamnstad och hansastad vid Östersjön i Mecklenburg Vorpommern. Staden var under medeltiden med i handelsförbundet Hansan, och mellan 1648 och 1903 var staden i svensk ägo. År 1803 pantsattes dock staden till storhertigen för att Sverige skulle få ett lån. 1903 valde Sverige att inte lösa lånet, och Wismar övergick i storhertigens ägo. Relationerna mellan Wismar och Sverige upprätthålls genom Schwedenfest, som hålls varje år i augusti. Vad kan man se och göra i Wismar då? Här är fyra tips.

Wismar i Tyskland - se och göra i Wismar
Mysig stad!
Wismar Tyskland
Strax intill gamla hamnen såg vi det här charmiga huset

Kolla in historiska byggnader

Gamla stan i Wismar är full av historiska byggnader. Här finns bland annat marknadstorget och det nyklassicistiska rådhuset. Här finns också restaurangen “Alter Schwede”, som är Wismars äldsta byggnad och pumpverket Wismarer Wasserkunst. Gamla staden i Wismar och Stralsund ingår sedan 27 juni 2002 i UNESCO:s världsarvlista.

Dessutom är staden fylld av pampiga tegelkyrkor. Vi kikade bland annat på Marienkyrkan, eller rättare sagt på det 80 meter höga tornet, som är det enda som är kvar av byggnaden. Kyrkan skadades rejält under andra världskriget och förstördes sedan medvetet av det östtyska kommuniststyret.

Marienkyrkan
Marienkyrkan – framför tornet ser man märken efter den gamla kyrkobyggnaden
Wismar stad
Historiska byggnader vart man än vänder sig …

Äta fisk och skaldjur

Wismar ligger vid havet, så det är kanske inte så konstigt att man gillar fisk och skaldjur här. Nere vid hamnen finns massor av små stånd som säljer färsk och rökt fisk, färska och rökta räkor samt mackor med panerad fisk som de gör i ordning på beställning. Vi köpte själva supergod kallrökt lax och åt panerad gös på en enkel restaurang vid vattnet. Vi fick också tips om restaurangen To’n Zägenkrog för goda fiskmiddagar, men eftersom vi inte bokat bord fick vi inte plats där …

Wismar fiskaffär
Fisk och skaldjur i hamnen i Wismar
Wismar skepp
Tur att någon håller koll på fartygen …

Prova tysk “sekt”

Den tyska motsvarigheten till champagne stavas “sekt”. Vi fick tips om sektkällaren Hanse Sektkellerei på Turnerweg 4, 10 minuter från stora torget, där man både kan prova och handla. Väldigt trevligt! Det blev 25 kartonger för vår del med taxi till campingen.

Wismar sekt
Peter och Kenneth provar sekt

Uppleva “Schwedenfest”

Om du vill uppleva Wismars svenska historia ska du förstås allra helst komma hit under Schwedenfest, som varje år arrangeras under en helg i mitten/slutet av augusti. Läs gärna mer om våra upplevelser under festen 2017.

Wismar Freedomtravel
På plats på Schwedenfest i Wismar 2017
Schwedenfest 2017
Som om man hamnat mitt i karolinernas fältläger …
Wismar i Tyskland - Schwedenfest
“Original Schwedische tunnbrödsrulle”

Se mer

Om du befinner dig här med bil och vill se något alldeles speciellt, då åker du hot Hamburg och tittar på “Der Alte Schwede”. År 1999 grävde man i floden Elbe och fann på 15 meters djup ett så kallat flyttblock, som var 19,7 meter i diameter, 4,5 meter högt och hade en tyngd av hela 17 ton. Detta var ett block från Smålandskusten som hade färdas med inlandsisen för 400 000 tusen år sedan, och är Tysklands äldsta flyttblock. Det ligger på stranden vid Elbe vid vägen Elbchaussee och är officiell medborgare (!) i Hamburg. 

Läs mer

Vi har samlat alla våra tips om resmål i Tyskland här: Resa till Tyskland – din guide till Tysklands bästa resmål. Vi har också en sida över Campingar och ställplatser i Tyskland.

Info och fakta om Wismar

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Wismar 43 000  (2018)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Lübsche Str. 23a

Resa till Wismar

 • Flyg från Stockholm till Hamburg och det finns flyg direkt varje dag som tar 1 h 30 min. Hyr bil på Hamburg flygplats och kör via A1 och A20, ca 1 h 30 min (134 km) till Wismar.
 • Färja Göteborg-Kiel med Stena Line. Bil från Kiel via A20 tar det ca 1 h 40 min (147 km)
 • Trelleborg-Rostock med Stena Line. Bil från Rostock via A20 tar det ca 50 min (63 km)
 • Trelleborg-Sassnitz med Stena Line. Bil från Sassnitz via A20 tar det ca 2 h och 20 min (203 km)

Mat och dryck

 • Brauhaus am Lohberg/Gasthaus Brauerei Wismar GmbH på Kleine Hohe Str. 15. Ska vara mycket bra enligt många omdömen.
 • Restaurant und café Schwedenwache på Am Markt 9 ska också ha bra på mat. Vi har bara tagit en öl där.
 • Alter Swede på Am Markt 22 är väl ett måste om man är på plats. Gå in och titta på Wismars äldsta byggnad för det är värt ett besök och kanske en gott glas vin till maten.
 • Lidl på Lübsche Str. 203. Stängt på söndagar. Kör via Lübsche Strasse som tar 5 min och är 2,2 km från Wismar centrum.
 • Lidl på Am Kleinen Stadtfeld 8. Stängt på söndagar. Ligger 3,6 km från Wismar centrum.

Boende

Ställplats och camping

 • Ostsee camping Zierow på Strandstr. 19 c går det bra att bo om du kommer med tält, husbil eller husvagn. Med bil åker du via Lübsche Str mot Wismar och det tar 15 min och är 8,8 km.
 • Wohnmobilpark Westhafen Wismar Schiffbauerdamm 12 ställplats för husbilar finner du här.

Shopping

 • Mecklenburger Einkaufszentrum (MEZ) på Marktstrasse 1, 23968 Gägelow. Stängt på söndagar. Om du kör från Wismar via Lübcshe Strasse är det 5,7 km.