Meny Stäng

Lübeck i Tyskland – hansans drottning

Annons

Den gamla hansastaden Lübeck är en hamnstad och ligger i Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Här kan man strosa runt i en stadskärna som är ett UNESCO-världsarv och shoppa exklusiv och fantastiskt god marsipan. Vi kom hit sent på eftermiddagen och hann med en kort liten sväng i staden …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hansastaden Lübeck i Tyskland

Lübeck grundades 1226 och var under stora delar av medeltiden Hansas huvudstad. Hansan var en gammal export- och importöverenskommelse mellan länder och regioner, och hade då även bra förbindelser med Sverige, framför allt Visby. Sjövägen var den bästa för affärerna och via floden Trave och förbi Travemunde låg Europa öppet.

Lübeck kallas ”Hansans drottning” och finns på UNESCOS världsarvslista sedan 1987, med en hel stadsdel. De sju tornen utgör en stor del av stadens silhuett med tinnar och torn, hamnar, kanaler, kullerstensgator och röda tegelhus.

Hansa- och hamnstaden Lubeck i Tyskland
Hansa- och hamnstaden Lübeck

Marsipanen från Lübeck

När man är i  Lübeck ska man handla marsipan, så är det bara! Johann Georg Niederegger (1777-1856) grundade det familjeföretag som än idag producerar den omtalade marsipanen från Lübeck. Från början levererades marsipanen till kungar och tsarer, men idag är det fritt fram för vem som helst att shoppa marsipan, som tur är! 

Från början var det korsriddare som tog med sig socker och mandel från Orienten. De enda som fick hantera socker och kryddor var apotekare. När yrket sockerbagare kom till släpptes restriktionerna, och när det dessutom blev möjligt att framställa socker från sockerbetan blev det möjligt för flera skikt i samhället att njuta av den fantastiska marsipanen. Idag kan vem som helst upptäcka den härliga marsipanen hos Niederegger.

Marsipan i världsklass

På Café Niederegger

På Niedereggers nedre våning försiggår hemligheter. Vi har aldrig varit där, men vi har förstått att man här ska kunna köpa en kopia av det häftiga Holstentor, tillverkat av i marsipan av bästa kvalitet.  Holstentor är, med sina två torn och sin valvbåge i mitten, ett signum från Lübeck. Vi måste nog tillbaka, smaka och fota!

Holstentor
Holstentor

Café Niederegger ligger mitt emot rådhuset på Breite strasse och ursprungsprodukten, marsipan-nöttårtan, finns alltid i butik. Kökschefen förbereder varje dag frukost eller lunch i marsipanens tecken. Varför inte en marsipanfigur och en cappuccino till frukost?

Museet ligger på andra våningen för dig som vill veta mer. Att kliva in i Niedereggers marsipaneri, är som att uppslukas av en värld full av marsipanfigurer. Här kryllar av exklusiva marsipanaskar och fina små marsipanpraliner över disk. Det är omöjligt att gå härifrån utan att handla.

Hyllor med marsipan i Lübeck
Hyllor med marsipan i Lübeck

Julmarknaden i Lübeck är både känd och populär, men vi är lite för tidiga för att få uppleva den. Julmarknaden börjar nämligen ca 20 november och då ska man tydligen kunna njuta av sånt som rostade kastanjer, glögg, naturgodis och tyska korvar samt shoppa leksaker, presenter och julprydnader.

Vi såg de icke öppnade stånden precis överallt så vi anar att det blir en rejäl julmarknad! Själva fick vi nöja oss med att promenera runt på gatorna och i de vanliga affärerna, vilket inte var så dumt det heller. Vi köpte självklart massor av marsipan för julen närmar sig och vilka fina julklappar det blir.

Marsipan i Lubeck
På gatorna i Lübeck

Lübeckarna räddar Sverige

Överallt i norra Tyskland läser man om alla förbindelser som Sverige har haft med Tyskland sedan medeltiden, och det var tur det år 1521. Sverige och Tyskland var med i Hansan och Danmark hade förbindelser med Nederländerna. Kristian II var kung av Danmark och även kung av Norge.

Kristian II blev ovän med riksföreståndaren Sten Sture den yngre, och de möttes i ett slag i Ulricehamn där Sten Sture blev dödligt sårad och senare dog. År 1520 blev Kristian II även kung av Sverige. Flera av Stockholms adelsmän och kvinnor ville inte anpassa sig och här blev Kristian II ”Kristian Tyrann”.

Kristian II var ingen snäll kung och gjorde sig gärna av med sina motståndare. Stockholms blodbad inträffade den 7-9 november år 1520, och över 100 personer avrättades på kungens begäran. En viktig person lyckades fly till Lübeck, och det var Gustav Vasa. Kristian Tyrann, som nu var kung av Sverige, ville riva upp alla Hansaavtal och istället gynna Nederländerna.

Här gick en gräns för lübeckarna och de gick ihop med Gustav Vasa som hade svenskarna på sin sida. De möttes i ett slag i Norge och vann, och 1521 förlorade danskarna tronen till Sverige. I Stadsmuseet hänger Gustav Vasas rock som han glömde, och på Köningstrasse 9 bodde han, och där finns även en skylt på svenska. Historien är närvarande överallt och hela tiden.

Lubeck

Se mer i Lübeck

 • S:t Maria kyrka är den mäktiga och tredje största kyrkan i Tyskland,en basilika med miljoner tegelstenar i gotisk stil. Kyrkan ligger på Marienkirchhof 1.
 • Lübeck City Hall På Breite Str. 62 är även den en mäktig byggnad i tegelstensgotik. 
 • Europeiska Hansamuseet ligger på An der Untertrave 1.
 • Lübeck museum of Theatre Puppets finns på Kolk 14 för den som vill spana in dockor i massor.
 • Passat är ett fyrmastat barkskepp i hamnen, på Priwallpromenade 3a.

Se mer i norra Tyskland

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva i norra Tyskland. Här presenterar vi några förslag på platser i närheten, som är värda att besöka:

 • Timmendorfer strand bjuder på långa fina sandstränder vid kusten.
 • Wismar är en stad med spännande historia. Staden ägdes faktiskt av svenskar under 300 år.
 • Bad Segeberg bjuder på möjlighet att besöka en fladdermusgrotta samt se Karl May Spiele.
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Lübeck

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Schleswig-Holstein
 • Invånare: 216 000 (2017)

Bra att veta om Lübeck

 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Holstentorplatz 1

Resa till Lübeck

 • Flyg: Det går flyg från Stockholm till Hamburg direkt som tar 1 h 30 min och avgår varje dag. Härifrån kan du ta tåg eller buss, eller hyra bil.
 • Färja Trelleborg – Rostock: Kör sedan via A20 som tar ca 1 h 20 min och är 121 km till Lübeck.
 • Färja Göteborg – Kiel: Kör sedan via A21 och A20 som tar drygt en timme (87,8 km).

Kända personer

Willy Brandt är Lubecksonen och otroligt populär. Willy växte upp i Lubeck och på Königstraße 21 i gamla stan ligger Willy-Brandt-House-Lubeck, där du kanåölja hans liv. Från borgmästare i Berlin och utrikesminister i Västtyskland , till Förbundskansler och Nobelpristagare för fredspriset 1971.

Thomas Mann var 1900-talets mest betydelsefulla författare, och fick Nobelpriset i Litteratur 1929. Thomas Mann byggde ett sommarhus i Litauen, där han tillbringade mycket tid för han älskade naturen och Östersjön. Hans museum (sommarhuset) ligger i Nida i Litauen på Skruzdynės g. 17.

Günter Grass anses som den stora nutida författaren och konstnären, och fick Nobelpriset i Litteratur 1999. Han var även grafiker, skulptör och målare. Günter Grass (museum) ligger nästan vägg i vägg med Willy Brandt i Gamla stan på Glockengiesserstrasse 21.

Mat och dryck

 • Restaurang Miera på Hüxstrasse 57 med italiensk inspiration
 • Restaurangen Labsaal på Beckergrube 88 har min vän besökt och lovordat restaurangen.
 • Ett annat förslag är att bara äta marsipan …

Shopping i Lübeck

 • Citti-Park på Herrenholz 14, Lübeck.
 • LUV shopping på Dänischburger Landstr. 81, Lübeck.

Boende

 • Cityline Klassik Altstadt Hotel på Fischergrube 52 centralt i Lübeck.
 • Radisson Blu Senator Hotel på Willy-Brandt-Allee 6
 • På Booking.com kan du hitta alla möjliga prisklasser och lägen

Ställplats och camping

Prenumerera på vårt nyhetsbrev