Meny Stäng

Karl May Spiele och fladdermusgrotta i Bad Segeberg

I samarbete med Schleswig-Holstein

Efter besöket vid den tyska Östersjökusten körde vi inåt landet för ett besök vid “Karl May Spiele” och en fladdermusgrotta i Bad Segeberg. Det blev kanske inte precis som vi tänkt, men det blev bra ändå.

Mot Bad Segeberg

När vi närmade oss den tyska staden Bad Segeberg, en dryg timmes körning från Timmendorfer Strand, såg vi den ena skylten efter den andra som gjorde reklam för “Winnetou” och “Karl May Spiele“. Vi har förstått att Karls Mays böcker är väldigt kända, men ingen av oss har läst dem. Har du?

karta

Friluftsteater med Karl May Spiele

Karl May är en tysk författare som är känd för sina äventyrliga Vilda Västern-böcker om Appacheindianen Winnetou. Författaren levde 1842-1912 och hans böcker sålde, enligt Wikipedia, i 200 miljoner (!) exemplar över världen.

När vi kom fram till friluftsteatern var kassan visserligen öppen, men nästan ingen annan var där, så vad kunde det bero på? Jo, föreställningen spelas fyra dagar i veckan, och vi kom hit fel dag …

Karl May Spielen

Karl May Spiele i Bad Segeberg

Friluftsteatern från ovan

Detta var förstås en liten miss i beräkningen, men som tur var fanns det mer att göra i Bad Segeberg! Vi började med att gå upp på berget Kalkberg, intill friluftsteatern. En gång i tiden låg borgen Siegeburg här på det 91 meter höga kalkberget. Borgen började byggas år 1134 och blev sedan en mäktig fästning med husen nedanför. Den förstördes emellertid under trettioåriga kriget av svenskarna och berget utnyttjades sedan till att utvinna kalk och gips. Man använde det till husbyggen och S:t Mariakyrkan som är ett av de mera betydande romanska byggnadsverken i Nordtyskland. Berget var 40 meter högre förut och det enda vi kan skåda är en väldigt djup brunn som är kvar på plats.

Bad Segeberg

När vi stod och tittade ner på teatern (och brunnen) träffade vi en svensk barnfamilj, som hälsade på tyska släktingar och samtidigt passat på ett se spelen, som de talade varmt om. De berättade också att utomhusteatern byggdes för propagandasyften under Andra Världskriget, men att den efter krigets slut fick ett helt annat användningsområde.

Friluftsteater

Friluftsteatern där Karl May Spiele brukar hållas

Fladdermusgrotta

Precis intill friluftsteatern ligger en … fladdermusgrotta! Grottan, som heter Kalkberghöhle, hittades av lekande barn 1913. Nu vet man att runt 18 000 (!) fladdermöss övervintrar här varje vinter. För att skydda fladdermössen mot katter, ugglor och andra faror har man byggt en liten ingång i trä till grottan (och här finns också infrarött ljus som räknar fladdermössen). Precis ovanför ingången sitter ett gäng ugglor och spanar hoppfullt efter en lite munsbit till middag.

Ingång till fladdermusgrotta

Ingången till fladdermusgrottan

Uggla

Två ugglor sitter beredda i berget ovanför fladdermusingången

Uggla Tyskland

Ytterligare en hungrig uggla sitter på lur

Guidad tur i grottan

Grottan Kalkberghöhle är 2285 meter lång, och här nere är alltid 9 grader, oavsett årstid. En perfekt vinterbostad för fladdermössen alltså! Sju olika arter av fladdermöss sover här på vintrarna, och i slutet av mars lämnar de vinterbostaden och kan ge sig av hundratals kilometer.

Under sommarmånaderna bor de i lador, kyrkor eller håligheter i träd eller klippor, och passar också på att para sig. De får oftast en unge per säsong, som de sedan tar med sig tillbaka till Kalkberghöhle när det är dags för vintervila. Vi gick en guidad tur här, men man fick inte fotografera så därför visar vi bilder från grottan/museet Noctalis.

Fladdermusgrotta i Bad Segeberg

Kalkberghöhle fladdermusgrotta, Foto: Ralf Brunner

Man kan inte besöka grottan på vintern när fladdermössen bor här, utan bara på sommaren när grottan är tom. Trots att fladdermössen inte är hemma är det intressant att gå en guidad tur i deras “palats”. Den guidade turen var visserligen på tyska (vilket vi inte är vidare bra på), men vi fick skriftlig information på engelska.

Trappan upp ur grottan, Foto: Olaf Francke

Fladdermus-museum

I anslutning till grottan finns också ett fladdermus-museum. Museet är fint, men kanske framför allt pedagogiskt och roligt för barn (om de förstår tyska, engelska eller danska). På den översta våningen kan man även se levande fladdermöss och andra djur som vandrande pinnar, grodor och ormar. Ett intressant besök som lärt oss en hel del om fladdermöss!

Ingång till fladdermusstället (grotta och museum) till vänster

Flygande hund, foto: Ralf Brunner

Bad Segeberg i Tyskland

Visst låter det svenskt men vad är det här för stad?  Den ligger bara 25 kilometer väster om Lubeck i delstaten Schleswig-Holstein. Vill du bara njuta av vacker natur så ta dig nordost till Grosser Segeberger see och njut av spa och sjö. Här finns också en ganska svår golfbana med vattenhinder och 15 sjöar.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med regionen Schleswig-Holstein. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.