Meny Stäng

Steinau an der Strasse – med Bröderna Grimms hus

Steinau an der Strasse är en liten tysk stad som framför allt är känd för att Bröderna Grimm växte upp här. Den tyska semestervägen Sagovägen passerar och du kan besöka Bröderna Grimms hus.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Steinau an der Strasse

Steinau an der Strasse är en charmig stad där du både kan spana in en medeltida borg och fördjupa dig i Bröderna Grimms sagor. Vi gjorde ett litet stopp här med husbilen, under sommarens husbilsresa i Tyskland.

Steinau an der Strasse

Staden ligger sju mil nordost om Frankfurt am Main, i förbundslandet Hessen i centrala Tyskland.

Steinau an der Strasse

När vi kom fram till Steinau an der Strasse kände vi direkt att vi hamnat i en korsvirkesidyll. Det är kanske inte så konstigt heller, med tanke på att staden ligger utmed den tyska semestervägen ”Korsvirkesvägen”.

En av de mest framträdande byggnaderna i Steinau an der Strasse är stadshuset, som ligger vid torget. Strax intill ligger Katarinakyrkan (Katharinenkirche) som har en historia från medeltiden och fungerade som stadens protestantiska församlingskyrka fram till 1965. Idag används kyrkan för vanliga gudstjänster och för kulturevenemang.

Steinau an der Strasse

På torget finns också fontänen ”Märchenbrunnen” (sagobrunnen). Men det var inte bara här vi såg olika djur …

Steinau an der Strasse

… utan även i ett fönster, där två högst levande katter satt och spanade. Nog är detta lite av en sagostad alltid!

Steinau an der Strasse

Slottet i Steinau (Schloss Steinau)

Slottet i Steinau (Schloss Steinau) anses vara ett av de viktigaste renässansslottet i förbundslandet Hessen. På utsidan är slottet befäst som en fästning eller borg, men invändigt finns resten av vackra renässansmöbler.

Slottet grundades förmodligen redan på 1200-talet, då det hade ett utmärkt läge längs den viktiga medeltida handelsvägen mellan Frankfurt och Leipzig. Det utseende slottet har idag härstammar dock främst från 1500-talet, då det byggdes om till ett renässansslott för grevarna av Hanau.

Steinau an der Strasse

På 1800-talet började slottet användas av statliga institutioner och idag fungerar det som museum. Vi tog oss aldrig tid att besöka detta invändigt, men om du gör det ska du kunna se både inredning och en Grimm-utställning. Museet håller öppet tisdag-söndag mellan mars och november (2023).

Bröderna Grimms hus och museum

Bröderna Grimm, det vill säga Jacob och Wilhelm, var fem respektive sex år när de flyttade till Steinau med sina föräldrar och syskon år 1791. Deras far, Philipp Wilhelm Grimm, var själv född i Steinau och flyttade nu tillbaka för en fin tjänst som ”amtmann”, vilket kanske på ett ungefär kan jämföras med fogde. På grund av denna fina tjänst kunde hela familjen flytta in i det hus som kallades ”Amtshaus”.

WIFI.se
Bröderna Grimms hus

Idag visas huset där bröderna växte upp, tillsammans med ett museum som berättar om brödernas liv och arbete. När vi var här var mycket av informationen på tyska, varför vi hade lite svårt att ta till oss allt, men det var ändå givande att se platsen, som berättar om brödernas historia.

Bröderna Grimms hus

Bröderna Grimm betraktas som några av den europeiska kulturhistoriens viktigaste personligheter, och Unesco har förklarat Bröderna Grimms sagor som världsarvsdokument.

Bröderna Grimms sagor (Kinder- und Hausmärchen) är, efter Lutherbibeln, den mest kända och mest spridda boken i den tyska kulturhistorien världen över. De är samtidigt den första systematiska sammanställningen och den första vetenskapliga dokumentationen av hela den europeiska och orientaliska sagotraditionen. Översättningar finns på över 160 språk och kulturella dialekter från alla kontinenter.

Unesco

Bröderna Grimm var tyska språkforskare som framför allt är kända för att ha samlat in och bearbetat folksagor. Och nog är sagor som dessa idag ett kollektivt arv? Minns du till exempel …

 • Hans och Greta
 • Askungen
 • Rödluvan
 • Stadsmusikanterna från Bremen
 • Snövit
 • Törnrosa?
Bröderna Grimms hus

Tyska Sagovägen

Om du gillar sagor kan du välja att följa hela den tyska semestervägen ”Tyska Sagovägen” (Deutsche Märchen Strasse). Den 60 mil långa vägen startar i Bröderna Grimms födelseort Hanau, passerar bland annat Kassel där du kan se utställningen ”Grimmwelt” och avslutas slutligen vid Bremen, som är känt för sina stadsmusikanter.

Bröderna Grimms hus

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Vi gjorde bara ett stopp i Steinau över dagen och övernattade därmed inte, men enligt appen CamperContact finns ställplatsen ”Am Steines”. För egen del fortsatte vi istället till ställplatsen ”Friedensbrücke” i Würzburg, vilken vi gillade.

Ställplats för husbilar i Würzburg

Mer att se och göra i närheten av Steinau an der Strasse

Om du vill fördjupa dig mer kring Bröderna Grimm kan det vara värt att göra en utflykt till staden Kassel, där du hittar utställningen ”Grimmwelt”. Vi kan också rekommendera besök i den vackra och trevliga staden Würzburg där du bland annat kan se Residenset i Würzburg, som är ett fantastiskt barockpalats. Ännu mer tips på saker att se och göra i Tyskland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Steinau an der Strasse eller Bröderna Grimms hus?

Har du besökt Steinau an der Strasse, Bröderna Grimms hus eller kanske någon annan plats längs den tyska Sagovägen? Vilka är dina minnen av Bröderna Grimms sagor?

Fakta om Steinau an der Strasse

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Hessen
 • Distrikt: Main-Kinzig
 • Läge: Vid floden Kinzig, drygt 3 mil sydväst om Fulda, mellan bergen Spessart (i söder) och Vogelsberg (i norr), i centrala Tyskland.
 • Invånare: Cirka 10 000 (2021)
 • Flod: Kinzig
 • Namn: Namnet ”Steinau” syftar på stenar i floden och ”an der Strasse” betyder ”på vägen” och syftar på den historiska handelsvägen Via Regia, mellan Leipzig och Frankfurt.

Fakta om Bröderna Grimms hus

 • Adress: Brüder-Grimm-Strasse 80, Steinau an der Strasse
 • Öppettider: Dagligen 10-17 (stängt 24-25 december samt 31 december och 1 januari) (2023)
 • Pris: Inträde kostar 6 euro (cirka 65 kronor) för vuxna och 3,50 euro (cirka 40 kronor) för barn (2023).
 • Läs mer: Du hittar mer info på stadens webbplats.

Historia i Steinau an der Strasse

 • 700-talet: Arkeologiska bevis tyder på att det fanns en liten bosättning i detta område under denna tidsperiod.
 • 900-talet: Den första kyrkan uppfördes.
 • 1290: Steinau fick status som stad, via Kejsar Rudolf von Habsburg.

1500-talet till 1600-talet

 • 1500-talet: Denna tid var stadens storhetstid, då bland annat stadskyrkan byggdes om i gotisk stil och gjordes större.
 • 1528-1555: Slottet (Steinau Schloss) byggdes om till ett renässanspalats för grevarna av Hanau.
 • 1561: Rådhuset uppfördes och snart därefter Amtshaus, som var säte för amtmannen, den lokale fogden.
 • 1600-talet: Steinau led svårt under trettioåriga kriget, samt av plundrig, bränder och pesten.

1700-talet till 1800-talet

 • 1700-talet: Staden drabbades av sjuårskriget, men fick under senare delen av århundradet ett ekonomiskt uppsving. Friedrich Grimm var protestantisk minister i Steinau.
 • 1791: Philip Grimm återvände till sitt barndomshem som amtmann. Familjen bodde i hans officiella bostad (Amtshaus) när han dog. Bröderna Grimm (Jacob och Wilhelm) åkte till sin faster i Hanau för att avsluta sin utbildning, medan resten av familjen stannade i Steinau i huset ”Die Alte Kellerei” fram till 1805.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev