Meny Stäng

Att göra i Bremen – 17 tips till stadsmusikanternas stad

Annons

Vad kan man göra i Bremen? Denna nordtyska stad är kanske allra mest känd för sagan om ”Stadsmusikanterna i Bremen”, men detta är också en vacker och charmig plats med mycket att erbjuda dig som kommer på besök. Här är våra bästa tips!

Bremen

Vi blev förtjusta i Bremen så fort vi kom hit. När man promenerar på stadens gator uppenbarar sig allt från magnifika torg till gränder som är så charmiga att de skulle kunna vara hämtade från en saga.

Här finns historiska sevärdheter och Unesco-arv, men också konst, god mat och hantverksöl. Visste du till exempel att Bremen anses som Tysklands kaffehuvudstad och att ölen Becks kommer härifrån? Staden har en lång tradition av sjöfart och globala handelsförbindelser via Hansan, vilket gör att människor här är vana vid nya intryck och alltid varit öppna för nya smaker och exotiska delikatesser.

Göra i Bremen

Bremen ligger i norra Tyskland, cirka 12 mil sydväst om Hamburg.

Vad kan man göra i Bremen?

Vad kan man då se och göra i Bremen? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Se Stadsmusikanterna i Bremen

”Stadsmusikanterna i Bremen” är klassisk saga av bröderna Grimm, som handlar om fyra djur: en åsna, en hund, en katt och en tupp. Djuren, som är lite till åren och i vissa fall riskerar slakt, rymmer från sina gårdar för att bli stadsmusikanter i Bremen.

På vägen hittar de ett gömställe för rövare, och genom att klättra upp på varandras ryggar och föra oväsen lyckas de skrämma bort rövarna. Därefter har de inte längre lust att bli stadsmusikanter. Men staty står de i alla fall i den centrala staden, och statyn är mycket välbesökt!

Göra i Bremen - stadsmusikanternas stad

Förutom den klassiska statyn finns miljoner varianter på temat. Du hittar statsmusikanterna i andra statyer, i karuseller, i leksaker, i tröjor och ja … precis överallt. Och charmiga är de ju!

Göra i Bremen - stadsmusikanternas stad

2. Upptäck det vackra torget Marktplatz

Trots att Bremen är en någorlunda liten stad känns det centrala torget, Marktplatz, fantastiskt mäktigt. Husen här är imponerande vackra och man hänfaller lätt åt att ta väldigt många foton.

Vid torget hittar du bland annat byggnaden ”Schütting”, som från början fungerade som skråbyggnad för handelsmän i staden och senare, 1849, blev handelskammare.

Göra i Bremen - Marktplatz

På torget ligger flera restauranger med uteserveringar, som förvisso känns lite turistiga, men inte desto mindre har ett fantastiskt läge. Här åt vi en lunch (rösti med kallrökt lax) och vi njöt verkligen av solen och läget.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

3. Imponeras av Unesco-arvet Rådhuset och Rolandsstatyn

På Marktplatz i Bremen finns ett Unesco världsarv, i form av Rådhuset och statyn av Roland. Det gamla rådhuset byggdes i gotisk stil i början av 1400-talet, efter att Bremen gått med i Hansan. Byggnaden renoverades i så kallad Weserrenässansstil i början av 1600-talet.

Rolandsstatyn i Bremen ingår i Unescoarvet och är stadens självständighetssymbol. Statyn är 5,5 meter hög och härstammar från år 1404.

4. Se Bremer Dom

Bremer Dom, eller St. Petri-katedralen, hittas strax intill Marktplatz i Bremen.

Katedralen, som uppfördes från och med 1000-talet och fram till 1200-talet, var ursprungligen helgad åt aposteln Petrus och är mycket mäktig.

Göra i Bremen - Bremer dom

5. Kliv ner i Bleikeller

När du besöker Bremer Dom kan du också passa på att kika ner i ”Bleikeller”, som du hittar vid en separat ingång till höger om huvudingången. Här hittar du en krypta med en rad kistor, med mumifierade lik.

Mumierna upptäcktes av misstag omkring år 1698 av orgelbyggaren Arp Schnitgers gesäller, som arbetade i kryptan. Varför kropparna mumifierats? Det ska handla om en naturlig process, som har att göra med luftfuktigheter och frånvaron av kadaverflugor.

6. Spana in Vårfrukyrkan

Om du vill spana in ytterligare en kyrka i Bremen kan du med fördel kika in i ”Kirche Unser Lieben Frauen”. Denna kyrka ligger centralt i stan och är värd att se. Dessutom kan du uppleva ett vackert ljussken från de färgrika kyrkofönstren.

7. Kolla in Böttcherstrasse

Strax intill Marktplatz hittar du Böttcherstrasse, som är en av stadens stora sevärdheter. Gatan är inte så lång, men arkitekturen är fantastisk och bjuder på den ena överraskningen efter den andra. Ta dig tid! Dessutom ligger flera charmiga butiker här, som säljer exempelvis te, godis och hantverk.

8. Lyssna på klockspelet

Flera gånger per dag kan man, på Böttcherstrasse, lyssna på stadens klockspel (Glockenspiel). Klockorna ser du mellan de två taktopparna på bilden nedanför. Till vänster om dessa hus ser du en bild i väggen som under klockspelet roterar. Annorlunda!

Göra i Bremen - Böttcherstrasse

9. Strosa i Schnoor-kvarteren

Något du absolut inte får missa i Bremen är de charmiga Schnoor-kvarteren. Detta är gamla kvarter, där de mindre rika bodde en gång i tiden. Idag bjuder området på en känsla av sagovärld, med små och lätt sneda hus, fantastifulla skyltar och butiker som säljer hantverk och leksaker.

Inklämd mellan några av husen hittar du en restaurang som ser otroligt charmig ut.

Göra i Bremen - Schnoor

I andra delar av området hittar du ”den smalaste gränden”, ”det minsta huset” och hus i allehanda fantasifulla färger.

10. Ta den lilla färjan över floden Weser

Bor du med husbil på ställplatsen ”Reisemobilstellplatz am Kuhhirten”? Eller vill du ta en fika på Café Strand? Då passar det att ta den lilla färjan över floden Weser. Överfarten tar inte många minuter, och du får betala en liten slant, men charmigt är det!

11. Passera genom graffiti-tunneln

I samma del av stan hittar du ”graffiti-tunneln”. Detta är en gång- och cykeltunnel mellan floden Weser och centrala stan, där du hittar en hel del läckra målningar.

12. Promenera längs Schlachte

En annan sak du inte vill missa i Bremen är Schlachte, det vill säga strandpromenaden längs den östra stranden av floden Weser. Här ligger ett gäng restauranger och barer, och en solig dag är stämningen här på topp!

13. Fotografera kvarnen Mühle am Wall

Från en av broarna i centrala Bremen har man utsikt över väderkvarnen Mühle am Wall. Kvarnen, som är från 1898, ligger vackert omgiven av grönska och härbärgerar idag en restaurang.

Göra i Bremen - kvarn
Göra i Bremen - kvarn

14. Njut av lugnet i Bürgerpark

I ena änden av Bremen ligger den vackra Bürgerpark, där du kan promenera bland grönområden och vatten.

Göra i Bremen - Bürgerpark

Här hittar du också det exklusiva Parkhotel, som ligger vackert med en damm precis framför.

Parkhotel

15. Se konst på konstmuseer

Om du gillar konst så hittar du en rad museer att spana in i Bremen. Du kan framför allt kolla in Kunsthalle Bremen, men också Paula Modersohn-Becker Museum och Ludwig Roselius Museum.

Göra i Bremen - konstmuseer

16. Prova en lokal restaurang

Att prova lokal mat tillhör ju upplevelserna i en stad. I Bremen kan du till exempel besöka Rathauskeller (Rådhuskällaren) eller bryggeribaren Schüttinger. Vi testade också, tillsammans med vår lokale guide, en restaurang som var väl frekventerad av lokalborna.

Fiskrestaurangen Knurrhahn har enligt skylten utanför historia sedan år 1620. Här åt vi klassisk gurksallad, räkor och fisk med potatissallad. Mycket gott!

17. Fika på Café Sand

Är det sommar och sol? Då är det definitivt läge att kolla in Café Sand! Detta café ligger vid en lång sandstrand och bjuder på sommarkänsla.

Göra i Bremen - café Sand

Mer att göra i Bremen för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna härliga stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Bremen och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Focke museum är ett museum för lokal historia och konsthistoria. (Schwachhauser Heerstrasse 240)
 • The German Maritime Museum är ett museum om sjöfart i Bremerhaven. (Van-Ronzelen-Strasse 1, Bremerhaven)
 • Übersee-Museum är ett naturhistoriskt och etnografiskt museum. (Übersee Museum, Bahnhofspl. 13)
 • U-boot bunker Valentin är en ubåtsbunker, där man monterade ubåtar under Andra världskriget.

Mer att göra i Bremen för dig som gillar mat och shopping

Det finns förstås också mer att göra i Bremen för dig som gillar mat och shopping. Här hittar du några tips.

 • Becks öl kommer från Bremen och du kan göra turer på bryggeriet. (Am Deich 20)
 • Eisen är en charmig bar i området Steintor. (Sielwall 9)
 • Freimarkt är en stor festival som arrangeras varje år i oktober.
 • Julmarknad i Bremen är populärt och mysigt.
 • Litfass är en härlig bar i området Ostertor. (Ostertorsteinweg 22)
 • Manufactum är ett varuhus med allt från delikatesser till presenter. (Domshof 8-12)
 • Marknad arrangeras på förmiddagarna i staden, med bland annat blommor och grönsaker.
 • Rathauskeller har Tysklands största samling av inhemska viner. (Am Markt)
 • Schüttinger är Bremens äldsta bryggeri, med traditionell öl och hantverksöl, rustik mat och umgänge längs långa träbord. (Hinter dem Schütting 12-13)
 • Tee Handels Kontor är en populär tebutik. (Böttcherstrasse).

Mer att göra i Bremen för dig som gillar natur

Här är också några fler förslag på saker att göra i Bremen för dig som gillar natur.

 • Botanika är en botanisk trädgård. (Deliusweg 40, Bremen)
 • Rhododendron-Park är en stor samling av rhododendron och azaleor, vid den botaniska trädgården i Bremen.

Mer att göra i Bremen för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Bremen här.

 • Båtturer i Weser-floden kan man ge sig ut på.
 • Bremer Bonbon Manufaktur är för alla som gillar lyxiga sötsaker. (Böttcherstrasse 8, Marterburg 30, Bremen)
 • Sagovägen är en tysk semesterväg som startar i Hanau och passerar destinationer som kan kopplas till sagans värld, såsom Bremen.
 • Town Musicians Express är ett litet tåg som kör runt och guidar i centrum.
 • Universum Bremen är ett vetenskapsmuseum. (Wiener Strasse 1a, Bremen)
Göra i Bremen - guidad tur med tåg

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Bremen att välja på. Vi besökte Bremen med husbil och stannade på Reisemobilstellplatz am Kuhhirten. Detta är en väldigt fin och grön plats, med bra service (om än något krånglig information) och utmärkt läge för att besöka staden. Om du reser med husvagn kan du istället testa HanseCamping.

Ställplats i Bremen

Att göra i Bremen – på film

Mer att se och göra i närheten av Bremen

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Bremen. Du kan till exempel besöka den spännande staden Hamburg, som har massor att bjuda på. Vi kan också rekommendera besök i Hannover (framför allt slottsträdgårdarna) och i korsvirkesstaden Celle.

Hamburg

Fler tips på saker att göra i Bremen?

Har du varit i Bremen? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Bremen?

Fakta om Bremen

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Bremen
 • Invånare: Drygt 569 000 (2019)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats

Resa till Bremen

 • Flyg: Du kan flyga till Bremen från Göteborg Landvetter eller Stockholm Arlanda, med ett stopp på vägen, till exempel i München eller Frankfurt. Ett annat alternativ är att flyga direkt från Stockholm till Hamburg och fortsätta med hyrbil härifrån.
 • Bil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Bremen (cirka 6,5 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö – Travemünde, Nynäshamn – Rostock, Göteborg – Kiel eller Rödby – Puttgarden.
 • Tåg: Från och med september 2022 börjar nattåg gå från Stockholm till Hamburg. Fortsätt sedan med inrikes tåg till Bremen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev