Meny Stäng

Att göra i Hannover – 15 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Hannover? Vi besökte huvudstaden i den tyska delstaten Niedersachsen eftersom vi ville besöka Herrenhausen trädgårdar, och passade samtidigt på att se oss omkring. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hannover

Hannover har några stora sevärdheter, i form av trädgårdar, slott och ett pampigt rådhus. I övrigt upplevde vi inte att denna stad sticker ut på något sätt, men stämningen i staden var väldigt trevlig, med gott om mysiga uteserveringar och parker.

Göra i Hannover
Göra i Hannover

Hannover ligger i delstaten Niedersachsen i Tyskland, cirka 15 mil söder om Hamburg.

Vad kan man göra i Hannover?

Vad kan man då se och göra i Hannover? Vi har läst på, strosat runt och gjort olika utflykter. Här hittar du våra bästa tips i en lista.

1. Strosa i Altstadt

När man kommer som turist till en stad är det ju ofta trevligt att besöka de gamla delarna av staden, och så är det även i Hannover. Gamla stan (Altstadt) bjuder på fina kvarter och många vackra korsvirkeshus.

Här kan du bland annat se ”Leibnizhaus” (stora bilden nedanför) där matematikern och filosofen Gottfried Wilhelm Leibniz bodde 1698-1711. Huset förstördes i ett flyganfall 1943, men en rekonstruktion uppfördes på 1980-talet.

Du kan också spana in det gamla rådhuset (Altes Rathaus) som från början uppfördes 1410, och därmed är den äldsta icke-religiösa byggnaden i Hannover. Byggnaden skadades kraftigt under Andra världskriget, men har restaurerats i medeltida stil.

Göra i Hannover - Altes Rathaus

På de fina gatorna i Altstadt kan man också passa på att ta en fika, en öl eller en glass på någon av alla uteserveringar.

Glass

2. Slappa vid Ballhofplatz

En av de platser vi gillade allra bäst i Hannover är det torg som heter ”Ballhofplatz”. Här växer grönskan tät på husväggarna och uteserveringarna har möblerat med solstolar. charmigt och avslappnat!

Göra i Hannover - Ballhofplatz

4. Spana in kyrkan Marktkirche

När man besöker en större stad bör man förstås spana in någon av stadens kyrkor. I Hannover kan du kolla in Marktkirche (Marktkirche St. Georgii et Jacobi). Kyrkan, som byggdes redan på 1300-talet, förstördes delvis under Andra världskriget, men byggdes därefter upp igen.

6. Se ruinen av kyrkan Aegidienkirche

En kyrka som också förstördes under kriget, men som inte byggdes upp igen, är Aegidienkirche. Kyrkan, som också härstammar från 1300-talet, står idag mitt i stan som ett antikrigsmonument.

WIFI.se

6. Lev stadsliv vid Kröpcke Uhr

Kröpcke Uhr är en klocka från 1800-talet, som fungerar som träffpunkt för många Hannoverbor. Området runt klockan är fyllt av caféer och framför allt butiker. Om du vill shoppa är detta rätt område.

Göra i Hannover

7. Kolla in palatset Leineschloss

Palatset Leineschloss ligger vid floden Leine och är det tidigare residenset för Hannovers hertigar, kurfurstar och kungar. För närvarande är det säte för parlamentet i Niedersachsen.

Det första palatset byggdes på 1600-talet, och byggdes sedan om på 1800-talet. Byggnaden förstördes helt under Andra världskriget, men har därefter byggts upp igen.

8. Häng på uteserveringar vid floden Leine

Vid floden Leine, inte långt från Leineschloss, hittar du flera uteserveringar som ligger fint vid vattnet. Här kan man också se en och annan kanot glida förbi.

Göra i Hannover
Göra i Hannover

9. Beundra det nya rådhuset (Neues Rathaus)

En av de allra största sevärdheterna i centrala Hannover är det nya rådhuset (Neues Rathas). Denna pampiga byggnad, som snarast ser ut som ett slott eller palats, stod klar 1913 och fungerar som säte för Hannovers borgmästare.

Att stiga in i lobbyn, för att se denna mäktiga hall, är helt kostnadsfritt. Vanligtvis, när det inte är pandemi, kan man också få en svindlande upplevelse från den 97,73 meter höga toppen av rådhuset.

Här finns nämligen en diagonallift som är unik i världen. I en 17-graders vinkel täcker den de 43 metrarna upp till toppen av kupolen. Det finns fönster i hissens botten och ovansida, som kan göra genomskinliga om man så önskar. Inget för höjdrädda kanske, men från toppen ska man belönas med en fantastisk utsikt.

10. Promenera i Maschpark

Intill det nya rådhuset ligger den fina parken Maschpark. Här kan du promenera, slappa i gräset eller hitta fina fotovinklar över rådhuset.

Maschpark

11. Få semesterkänslor vid sjön Maschsee

Inte långt från det nya rådhuset och Maschpark hittar du den konstgjorda sjön Maschsee. När vi var här, en solig majdag, var det fantastiskt härlig stämning runt sjön. Människor paddlade, trampade runt i trampbåtar och njöt på uteserveringar runt vattnet. Mellan vissa datum på somrarna ordnas ”Maschseefest” med matfokus och runt två miljoner besökare.

12. Besök museer

Det finns en hel rad museer i Hannover, kring allt från historia till konst. Här hittar du ett gäng av dem:

 • Historisches Museum Hannover är ett historiskt museum. (Pferdestrasse 6)
 • Lower Saxony State Museum är också ett historiskt museum. (Willy-Brandt-Allee 5)
 • Luftfahrtmuseum handlar om luftfart. (Ulmer Str. 2, Laatzen)
 • Museum August Kestner är ett konstgalleri. (Trammpl. 3)
 • Sprengel Museum är ett konstmuseum med modern konst och samtidskonst. (Kurt-Schwitters-Platz 1)
 • Wilhelm Busch Museum berättar om tecknaren Wilhelm Busch. (Georgengarten)
Lower Saxony State Museum
Lower Saxony State Museum i Hannover

13. Upplev Herrenhausen trädgårdar

Det som vi tyckte var allra mest fantastiskt i Hannover var Herrenhausen trädgårdar. Här finns en stor och otroligt vacker park fylld av planteringar, statyer och fontäner. Dessutom finns en utsmyckad grotta och ett museum i slottsbyggnaden. Intill ligger den botaniska trädgården Berggarten och den större parken Georgengarten.

14. Strosa i den botaniska trädgården Berggarten

Strax intill Herrenhausen trädgårdar ligger den botaniska trädgården Berggarten, som kan besökas med samma All in one-biljett. Även denna trädgård är enormt stor och bjuder på massor av blommor, växter, frukter och träd, av allehanda sorter och ursprung.

15. Fascineras av slottet Marienburg

Sist men inte minst måste vi nämna en plats som vi inte besökte denna gång, men som vi nog måste tillbaka för att se vid tillfälle. Det magnifika Schloss Marienburg byggdes mellan 1858 och 1867, som en present av kung George V av Hannover till hans hustru, Marie av Saxe-Altenburg. Slottet ligger cirka 3 mil söder om centrala Hannover, och här kan du både gå guidade turer och ta dig upp till utsiktsplattformen i huvudtornet.

Mer att göra i Hannover för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna tyska stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Hannover och i närområdet, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Ernst August-monumentet är en staty på Ernst-August-Platz.
 • Lüttje Lage är Hannovers ”nationaldrink” – en dryck med öl och brännvin, som traditionellt drick i två glas.
 • Operan (Staatsoper Hannover) är en mäktig och vacker byggnad från 1800-talet, där olika operor ges. (Opernplatz 1)
 • Shützenfest är en är världens största skyttefestival, med anor sedan 1529.
Göra i Hannover - Operan

Mer att göra i Hannover för dig som gillar natur och sport

Här är också några fler förslag på saker att göra i Hannover för dig som gillar natur.

 • Eilenriede är en grön stadspark som anses som den största ”stadsskogen” i Tyskland.
 • Georgengarten är en härlig park bredvid Herrenhousen trädgårdar.
 • Hannover 96 är Hannovers fotbollsklubb, där du kan se klubbens hemmamatcher.
 • Hannover Tiergarten är en park med rådjur. (Tiergartenstrasse 117)

Mer att göra i Hannover för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några fler tips på saker att göra i Hannover här.

 • Erlebnis zoo är en djurpark. (Adenauerallee 1)
 • Sealife visar upp livet under vatten. (Herrenhäuser Str. 4a)
 • International Firework Competition arrangeras varje år i Herrenhausen trädgårdar.
Göra i Hannover - Sealife

Var kan man bo eller stanna med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Hannover att välja på. Vi besökte Hannover med husbil och hade lite svårt att hitta en bra plats.

Vi siktade på Parking Hannoversche Schützenplats som är en stor gratis parkeringsplats, med bra läge. Dessvärre fanns en förbudsskylt här när vi kom, som kan ha varit tillfällig, så vi vågade inte stå här. Vi valde istället en vanlig parkering där man betalar i automat, precis intill sjön Maschsee. Det finns ytterligare möjliga parkeringar i stan, samt campingar en bit utanför stan, att välja på.

Att göra i Hannover – på film

Mer att se och göra i närheten av Hannover

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Hannover. Du kan till exempel besöka den spännande staden Hamburg, som har massor att bjuda på. Vi kan också rekommendera besök i Bremen och Magdeburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Hannover?

Har du varit i Hannover? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Hannover?

Fakta om Hannover

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Niedersachsen
 • Invånare: Drygt 532 000 (2016)
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats

Resa till Hannover

 • Flyg: Du kan till exempel flyga från Stockholm Arlanda med SAS eller Lufthansa, med en mellanlandning.
 • Bil/husbil: Du kan ta Öresundsbron och köra till Hannover (cirka 6,5 h från Malmö). Andra alternativ är att ta färja, till exempel Finnlines Malmö-Travemünde, Nynäshamn-Rostock, Göteborg-Kiel eller Rödby-Puttgarden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev