Meny Stäng

Herrenhausen trädgårdar i Hannover – fantastisk prakt

Herrenhausen trädgårdar i Hannover bjuder på en fantastiskt trädgårdsupplevelse. Boka av en heldag för slott, parker, skulpturer, fontäner, museer och botanisk trädgård. Eller luta dig tillbaka för en bildbomb!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Herrenhusen trädgårdar

Herrenhausen trädgårdar (Herrenhäuser Gärten) är en av Hannovers största sevärdheter och lockar årligen runt en halv miljon besökare. Vi spenderade en hel dag här, och tog tid på oss att utforska den stora trädgården, museet, Berggarten och Georgengarten.

Freedomtravel i Herrenhausen trädgårdar

Herrenhausen trädgårdar ligger i Hannover i Tyskland, drygt 4 kilometer nordväst om stadens centrum.

Grosser Garten i Herrenhausen trädgårdar

Den stora trädgården (Grosser Garten) anlades ursprungligen år 1666, av hertigen Johann Friedrich. Under slutet av samma århundrade utvecklades trädgården vidare av en kvinna vid namn Sophie von der Pfalz, som var inspirerad av fransk trädgårdskonst. Arbetet resulterade i ett mästerverk – en svindlande stor trädgård fylld av olika sorters planteringar, fontäner, labyrinter och statyer.

Det tar en bra stund att promenera genom den stora trädgården, och överallt väntar nya överraskningar. Bland annat finns det gott om vackra fontäner av alla de slag.

Herrenhausen trädgårdar

Det finns också gott om statyer, både vita och guldfärgade sådana, i olika poser.

Statyer i Herrenhausen trädgårdar i Hannover

På ett ställe finns en liten bit kvar av det tidigare palatset, som förstördes 1943.

Herrenhausen trädgårdar i Hannover

Trädgården omges av vatten, med broar över, och är dekorerad med hav av vackra blommor. Vi såg arbetare nästan överallt som pysslade med rabatterna, och man kan förstå att en sådan här trädgård kräver en hel del skötsel.

Grottan i Herrenhausen trädgårdar

I den stora trädgården finns också ”grottan”, som byggdes på 1700-talet. De tidigare dekorationerna är försvunna, men sedan 2002 är grottan utsmyckad igen, av konstnären Niki de Saint Phalle. En läcker plats mitt i trädgården!

Museum i slottet

Slottet (Schloss Herrenhausen) var det tidigare sommarresidenset för ”Haus Hannover i distriktet Herrenhausen. Det ursprungliga palatset förstördes i en brittisk bombräd 1943, och ett nytt palats byggdes upp mellan 2009 och 2013.

Herrenhausen slott

Idag innehåller slottet ett museum, där man bland annat kan lära sig mer om trädgården och dess tillblivelse.

WIFI.se

Strax intill ligger en vacker gammal galleribyggnad samt Arne Jacobsen-foajén (inte i bild), byggd av den danske arkitekten och designern Arne Jacobsen.

Grottan i Herrenhausen trädgårdar i Hannover

Berggarten – en botanisk trädgård

Strax intill den stora trädgården ligger Berggarten (Bergsträdgården). Detta är en historisk botanisk trädgård fylld av planteringar, blommor, växthus, exotiska träd och vindlande gångar.

Berggarten

Ett växthus var fyllt av kaktusar och utanför såg vi massor av träd med citrusfrukter. Bland annat såg vi en päronformad citrusfrukt, som vi inte vet om vi sett förut. Kan det vara pomelo kanske?

Vi promenerade också bland blommor i alla fantastiska färger man kan tänka sig. Skylten på bilden nedanför ger en liten indikation om hur stort det är. Vilken riktning ska man välja?

Vi ville inte missa ”Paradies” (vem vill det?) och hamnade på en exotisk plats bland höga bambu.

Berggarten

Vi roade oss också länge med att fota fantastiska blommor och knoppar. Detta fotoreportage skulle kunna bli mycket längre, men vi har försökt begränsa oss.

Det är inte bara blommorna som är fantastiska, utan också träden. På ett ställe såg vi hur ett träd vuxit in i, och runt, ett staket, på ett sätt som vi aldrig sett förut.

Ibland dyker också andra överraskningar upp i parken, såsom det stora pelarförsedda mausoleet.

Mausoleum i Berggarten

I Berggarten ligger också Sealife, med akvarium och terrarium.

Sealife i Berggarten

Georgengarten – stor park strax intill

Strax intill den stora trädgården i Herrenhausen trädgårdar hittar du Georgengarten. Detta är en stor och lummig park, där man om man vill kan ta med sig cykeln.

Georgengarten

Denna park passar utmärkt när du vill strosa i en avkopplande och härligt grön miljö. Eller varför inte packa med en picknick?

Georgengarten

I parken ligger också Wilhelm Busch-museet. Wilhelm Busch var en tysk tecknare som levde på 1800-talet, och som är känd för sina bilderböcker på vers.

Georgengarten

Film från Hannover och Herrenhausen trädgårdar

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Herrenhausen trädgårdar kan du naturligtvis passa på att upptäcka staden Hannover, där du bland annat hittar det vackra rådhuset och dess fina park. Det är heller inte alltför långt till fina och intressanta städer som Bremen, Magdeburg och Hamburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Herrenhausen Trädgårdar?

Har du besökt Herrenhausen Trädgårdar i Hannover? Berätta gärna!

Fakta om Herrenhausen Trädgårdar

  • Adress: Herrenhäuser Strasse 4, Hannover
  • Förbundsland: Niedersachsen
  • Land: Tyskland
  • Läs mer: Du hittar mer information på trädgårdens webbplats.

Service och praktisk info

  • Öppettider: Den stora trädgården öppnar alla dagar kl. 09:00, medan stängningstiderna varierar. Museet har på sommarsäsongen (april-oktober) öppet 11-18 och på vintersäsongen (november-mars) 11-16 (2022).
  • Priser: All-in-one ticket (tillträde till den stora slottsträdgården, museet samt Berggarten) 8 euro/person för vuxna och 5 euro/person för reducerad biljett. Barn upp till 12 år går in gratis och barn 12-17 år betalar 4 euro/person. (2022)
  • Audioguide: Audioguide till museet kan lånas för 2 euro/person. (2022)
  • Parkering: Parkeringsplatser finns i närheten, både för personbilar och husbilar. Avgift betalas i automat.
  • Matservering: Gauwinkels Schlosskuche ligger vid slottet. Här finns frukost, mat, bakverk och picknickboxar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev