Meny Stäng

Sanspareil stenträdgård och borgen Zwernitz i Bayern

Annons

Sanspareil stenträdgård är en fantastisk landskapsträdgård från 1700-talet, som du hittar strax utanför Bayreuth i tyska Bayern. Här finns bland annat en ruinteater, en orientalisk byggnad samt den medeltida borgen Zwernitz.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sanspareil stenträdgård och borgen Zwernitz

Sanspareil stenträdgård uppfördes i engelsk stil mellan åren 1744 och 1748. Det orientaliska huset och borgen, som ligger strax intill, kan under sommarhalvåret ses också invändigt. Vi gjorde ett besök här med husbilen i somras.

Sanspareil stenträdgård

Sanspareil ligger i kommunen Wonsees, inte långt från Bayreuth i det tyska förbundslandet Bayern.

Sanspareil stenträdgård – “C’est sans pareil”

Arbetet med att uppföra Sanspareil stenträdgård initierades av markgreven Fredrik III av Brandenburg-Bayreuth och avslutades av hans hustru markgrevinnan Wilhelmine. När en av Fredriks första gäster fick se parken med dess märkliga stenformationer lär han ha utbrustit “C’est sans pareil!”, det vill säga “Det saknar motstycke!”. Och så heter nu parken …

Sanspareil stenträdgård

Vi kan hålla med om att parken, eller stenträdgården, bjuder på en läcker och fantasieggande miljö. Här finns massor av spännande stenformationer, som man kan spana på, eller klättra runt bland … Även om många av de hus och statyer som en gång fanns här nu är borta, så finns det ändå gott om valv, grottor och trappor.

I trädgården hittar du bland annat:

 • Parterren – ett geometriskt område med pyramidträd
 • Paraplyet – en klippa med ett brett överhäng
 • Dianas grotta – en grotta, där det en gång fanns skulpturer av gudinnan Diana med pilbåge och tre nymfer med jakthundar
 • Vulkangrottan och Björnhålet – parkens största grotta, där man också hittar den mindre grottan Björnhålet
 • Belvedere – en klippa där det en gång fanns en åttkantig paviljong
 • Calypsos grotta – en grotta vid foten av Belvedere-klippan, där det en gång fanns statyer av bland annat Calypso

När vi var här, mitt i sommaren, bjöd området dessutom på härlig grönska.

Sanspareil stenträdgård

Ruinteatern i Sanspareil stenträdgård

En av de mest speciella platserna i Sanspareil stenträdgård är den så kallade ruinteatern. Detta är en av de byggnader som överlevt nästan intakt sedan uppförandet på 1700-talet.

ruinteatern i Sanspareil stenträdgård

Man vet inte om teatern ursprungligen användes för föreställningar, men det är troligt eftersom det finns plats för orkester och publik. Om inte annat så har musikstycken framförts här under sommarmånaderna, från 1985 och framåt.

Ruinteatern i Sanspareil stenträdgård

Orientalisk byggnad i Sanspareil

Vid Sanspareil stenträdgård finns också en orientalisk byggnad. Denna uppfördes av arkitekten Joseph Saint-Pierre under åren 1746-1747, baserat på markgrevinnan Wilhelmines ideer.

Orientalisk byggnad i Sanspareil stenträdgård

Under sommarhalvåret visas den orientaliska byggnaden invändigt under guidade turer, på tyska. Biljetten gäller också för inträde till borgen Zwernitz eller, om man köper kombinationsbiljett, för alla de stora sevärdheterna runt Bayreuth, som har anknytning till markgrevinnan Wilhelmine.

Förutom att man kan spana på inredning och tapeter kan man kika på den lilla innergården.

Borgen Zwernitz

När man besöker Sanspareil stenträdgård kan man också passa på att kolla in borgen Zwernitz. Borgen uppfördes ursprungligen på 1100-talet, men förstördes och återuppbyggdes. Det mesta man ser av borgen idag härstammar från 1500- och 1600-talet.

Borgen Zwernitz

Det finns inte jättemycket att se invändigt i borgen, men man kan spana in några rum och en del gamla vapen, och man kan också gå upp i tornet.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns väldigt mycket att se i och runt Bayreuth, så ett förslag är att utgå därifrån. Om du reser med husbil finns en ställplats på en relativt central parkering i Bayreuth, som heter P Grünewaldstrasse. På platsen finns el och möjlighet att tömma kemtoalett, mot betalning med mynt.

Ställplats i Bayreuth

Mer att se och göra i närheten

Det finns mycket att se och göra i närheten av Sanspareil stenträdgård. Vi rekommenderar varmt att besöka Bayreuth och det fantastiska slottsparken Eremitage. Missa heller inte den fina staden Bamberg, som ligger alldeles i närheten. Eller varför inte besöka vackra Würzburg? Ännu fler tips på platser att besöka i Tyskland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Har du besökt Sanspareil stenträdgård?

Har du besökt Sanspareil stenträdgård? Eller kanske Bayreuth, eller någon annan intressant plats i närheten? Berätta gärna!

Fakta om Sanspareil stenträdgård och borgen Zwernitz

 • Kommun: Wonsees
 • Distrikt: Kulmbach
 • Förbundsland: Bayern
 • Läge: Sanspareil stenträdgård ligger knappt 3 mil väster om Bayreuth i östra Tyskland.
 • Land: Tyskland
 • Byggår: 1744 – 1748
 • Arkitekt: Joseph Saint-Pierre
 • Läs mer: Du hittar mer info på Bayreuth Tourismus

Service och praktisk info

 • Öppettider: Sanspareil stenträdgård är alltid öppen. Sevärdheterna håller öppet april – september kl. 09-18. 1 okt – 17 okt kl. 10-16. Resten av året håller sevärdheterna stängt. Det är också stängt på måndagar (2023)
 • Pris: Det kostar 3,50 euro/person (cirka 40 kronor) att besöka sevärdheten. Kombinationsbiljett “World of Wilhelmine” (som också inkluderar Nya palatset, Margravial Operahus, Gamla palatset vid Hermitage och palatset Fantaisie ) kostar 18 euro/person (cirka 200 kronor) för vuxna eller 16 euro/person (cirka 180 kronor) för den som har rätt till rabatterat pris.
 • Tillgänglighet: Parken är till stora delar tillgänglig för personer med rullstol eller andra hjälpmedel. På några ställen finns trappor. En tillgänglig toalett finns vid besökscentret vid borgen Zwernitz. Rummen i borgen nås endast via trappor.
 • Parkering: Parkering finns, där du också får plats att parkera med husbil.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev