Meny Stäng

Inför resa till Asien – förberedelser och checklista

Annons

Nu är det dags att förbereda inför vår resa till Asien och närmare bestämt Filippinerna. Eller rättare sagt: Vi har hållit på med förberedelser ett bra tag. Här har vi sammanställt en checklista på allt som ska förberedas inför en långväga resa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Förberedelser och checklista inför resa till Asien

Det är alltså i slutet av januari som vi ger oss av till Filippinerna, för att spendera tre månader där tillsammans med våra vänner Micke och Julia. Vi håller för fullt på att förbereda för resan, så då passade det fint att sammanställa våra erfarenheter av sånt som är bra att tänka på inför en resa till Asien.

1. Hemmet

När man ska förbereda inför en längre resa till Asien (eller någon annanstans i världen) handlar det ju också om att förbereda hemmet för bortovaron. Några saker man kan behöva tänka på:

 • Vill man hyra ut bostaden när man är borta?
 • Om man inte hyr ut – kan någon se till bostaden?
 • Vill man ha larm?
 • Vem tar hand om post/blommor?
 • Kan man minska posten genom ”Nej tack till reklam”-skylt?
 • Kan man få räkningar och annan viktig post digitalt?
 • Vilken värme är lagom att ha i bostaden när man är borta?

Vi har, som tur är, personer som kommer se till vår husbåt, ta hand om post och så vidare, och eventuellt kommer någon släkting bo tillfälligt i båten. Grannarna här bor dessutom tätt och är bra på att hjälpa varandra, hålla koll och kontakta varandra när det behövs.

Vi, som bor i husbåt, måste också tänka på att ställa undan allt som eventuellt kan ramla under en storm … Vi stänger dessutom av vattnet, och vi har ett larm som går direkt till mobilen om något skulle hända.

Förberedelser i hemmet
Inför stormen Alfrida säkrade vi upp i köket så inget kunde ramla …

2. Pass och visum

Först och främst: Kolla att passen är giltiga! Tänk på att det ofta krävs att passet är giltigt i ett visst antal månader (ofta 6) efter att man anlänt till landet.

Därefter: Kolla om det behövs visum. När det gäller Filippinerna kan man som svensk medborgare besöka landet i upp till 30 dagar utan visum, medan visum krävs för längre vistelser. Vi uppfattar det som att det går bra att ansöka på plats, men det känns säkrare och smidigare att ordna detta innan.

För vår del har det blivit tre resor till Filippinska ambassaden på Lidingö, med kommunala färdmedel (vi har ingen bil på vintern). Den första resan hade kunnat ersättas med ett mejl (om vi hade hittat mejladressen). Därefter fick vi fylla i en massa dokument, boka en tid för att lämna in dokumenten samt slutligen hämta vårt visum.

Nu har vi visum för 59 dagar, vilket är det längsta som utfärdas i förväg. Förlängning kan sedan göras på ”Bureau of Immigration” i Filippinerna.

Med våra visum utanför Filippinska ambassaden på Lidingö

3. Biljetter

Biljetter är förstås viktiga att ha när man ska resa till Asien, och då tänker vi i första hand på flygbiljetter. Har du andra bokningar – till exempel hotellbokningar – är det bra att ha koll på dessa också. Se gärna till att ha biljetter och andra viktiga dokument åtkomliga via mejlen. Och japp, våra biljetter är klara. Vi flyger med Qatar Airways, via Doha.

Inför resa till Asien - flygbiljetter

4. Försäkring

I många vanliga hemförsäkringar ingår ofta reseskydd för 45 dagar (men du måste förstås kolla specifikt vad som gäller på ditt försäkringsbolag). Om man ska vara ute och resa under en längre tid – vilket vi ska – kan man behöva en tilläggsförsäkring.

Vi har nu skaffat reseförsäkring för hela perioden vi planerar att vara borta, via vårt vanliga försäkringsbolag. Vi har också sett över andra försäkringar, såsom olycksfallsförsäkring.

Försäkring är en slags fallskärm – om inte allt går som tänkt

5. Budget

När man ska resa till Asien – och särskilt när man ska vara borta en längre tid – måste man förstås se över budget och ekonomi. Det bästa är att göra upp en budget för hela resan och dessutom ha en extra buffert, ifall oväntade utgifter skulle dyka upp (vilket det ju ofta gör på ett eller annat sätt).

Vi planerar att resa och bo relativt enkelt och på så sätt hålla ner kostnaderna, men självklart kostar det ändå pengar att resa. Förutom att vi har sparat en del så planerar vi att jobba, och därmed dra in inkomster, under hela vår resa. Vi arbetar ju med det här digitala resemagasinet, och har inkomster från bland annat annonser och sponsrade artiklar.

6. Vaccinationer

När man åker till Asien kan det vara bra att överväga olika vaccinationer. I dessa tider kräver en del länder att man är vaccinerad mot covid-19. Dessutom kan det ju vara bra att vara vaccinerad mot andra sjukdomar, såsom hepatit A, hepatit B, japansk encefalit och så vidare.

Exakt vilka vaccinationer som kan vara lämpliga beror på vilket land man ska besöka, hur länge man ska vara i landet, vilka delar av landet man kommer resa i samt hur man planerar att bo (på lyxhotell eller spartanskt och naturnära).

Vi gick till Vaccin Direkt i centrala Stockholm, som hade kvar våra gamla vaccinationskort, trots att det gått uppemot tio år och trots att stället bytt ägare. Tack vare det fick vi koll på att våra gamla vaccinationer mot hepatit A, hepatit B, stelkramp, polio med mera fortfarande gäller. Eftersom vi ska vara lite längre tid i landet, och eftersom vi kanske kommer bo enkelt, valde vi att fylla på med vaccin mot följande sjukdomar:

 • Tyfoidfeber
 • Japansk encefalit
 • Rabies
 • Kolera

Att vaccinera sig är inte helt gratis, men ger ju ett viktigt skydd och gäller i flera fall under mycket lång tid. Rabiesvaccinet ger till exempel ett livslångt skydd (även om man vid misstänkt smitta ska ta ytterligare vaccindos), vilket påverkade vårt beslut att välja det vaccinet också.

Inför resa till Asien - vaccinationer
Vid VaccinDirekt i centrala Stockholm

7. Hälsa

Innan man ger sig av på en längre resa vill man kanske se över sin hälsa. Vid behov finns det förstås sjukvård utomlands, men man vill ju gärna starta med de bästa förutsättningarna, eller hur? Kanske vill man klara av något läkarbesök eller boka in en tid hos tandläkaren?

För vår del blev det besök hos optikern. Vi har nämligen länge behövt nya glasögon. Peter skaffade nya läsglasögon och jag (Helena) har för första gången skaffat progressiva glasögon. Dessutom har vi känt oss ur form, så vi har satsat på en period med bra mat och träning …

glasögon
Jag (Helena) ska försöka vänja mig vid progressiva glasögon

8. Reseapotek

Innan man ger sig av på en resa till Asien kan det vara bra att se över sitt reseapotek. Det som är allra viktigast att se över är receptbelagda mediciner, vilket kan vara omständligt att skaffa på resande fot. Dessutom är det viktigt att se till att man har tillgång till eventuella mediciner som man vill ha lättillgängligt i handbagaget.

För egen del kommer vi också fylla på med lite annat som kan vara praktiskt att ha med under resan. Vi checkar helt enkelt av rubrikerna ”Necessären” och ”Reseapotek” i vår stora packlista för resan.

inför resa till Asien - reseapotek

9. Väskor

Det är förstås viktigt att ha lämpliga väskor att packa i. Under en resa till Asien kan det passa med antingen resväska eller ryggsäck, beroende på hur man planerar att ta sig runt. Dessutom kan man förstås behöva någon mindre kompletterande ryggsäck/handväska/strandväska.

Vi kommer resa med ryggsäck denna gång och det var väldigt längesedan vi gjorde det senast. Vi hade inte kvar några ryggsäckar och blev därför tvungna att köpa nya. Det visade sig att vi fick mest för pengarna när vi beställde online, och vi har nu köpt varsin ryggsäck från Osprey.

Inför resa till Asien - väskor

10. Packning

Packa gör man kanske först på slutet, strax innan resan, men det kan vara bra att förbereda innan så man har allt hemma som man behöver packa. Vi har gått igenom vår stora packlista och skaffat några nya saker.

Bland annat har vi skaffat nya bättre powerbatterier och köpt på oss lite pocketböcker. Dessutom tror jag att jag ska se över garderoben och se om det är någon sommarklänning som behöver lagas …

Inför resa till Asien - böcker

Fler saker att tänka på inför en resa till Asien?

Detta är vad vi tänker på just nu inför en resa till Asien. Har du fler tips på saker att tänka på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev